Ακρόαση άρθρου......

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά πως η αλόγιστη χρήση των κοινωνικών δικτύων επιβαρύνει την Ψυχική Υγεία. Στο στόχαστρο των ερευνητών βρέθηκε αυτή τη φορά η Ινδονησία, μία χώρα όπου η ανισότητα αυξάνεται ταχύτατα από το 2000 καθώς αναφερόμαστε στην τρίτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μεταξύ των οικονομιών των G20.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την επίδραση των κοινωνικών δικτύων στην ψυχική υγεία

Η έρευνα εξέτασε 22,423 άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών σε 9987 νοικοκυριά και 297 διαφορετικές περιφέρειες της χώρας με τα αποτελέσματα να είναι διόλου ενθαρρυντικά.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα υψηλά επίπεδα ανισότητας της χώρας είναι εμφανή στα κοινωνικά δίκτυα, γεγονός που οδηγεί τους ασθενέστερους να αισθάνονται φθόνο και δυσαρέσκεια όταν αντικρίζουν τις ευτυχισμένες στιγμές των άλλων να τονίζονται μέσα από ευτυχισμένες αναρτήσεις.

Ταυτόχρονα, η Ψυχική Υγεία γίνεται ένα σημαντικό βάρος για τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Βασικής Έρευνας Υγειάς για το 2018, υπολογίζεται πως περίπου το 4% των κατοίκων, δηλαδή 11,8 εκατομμύρια άνθρωποι, εμφανίζουν κάποια ψυχική διαταραχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα, αναδυόμενη, κατηγορία καταναλωτών που συγκρούεται άμεσα με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η μετάβαση της χώρας στη Δημοκρατία με την ταυτόχρονη χρήση των κοινωνικών δικτύων που υπερτονίζουν ειδήσεις που αφορούν την διαφθορά, τις συγκρούσεις, το έγκλημα και τη φτώχεια, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία μιας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού της χώρας.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι εξαιρετικά δημοφιλή στη χώρα. Το Facebook αναφέρει πως έχει 54 εκατομμύρια χρήστης, καθιστώντας έτσι την Ινδονησία την 4η πιο ενεργή χώρα που κάνει χρήση του κοινωνικού δικτύου, ενώ το Twitter αναφέρει 22 εκατομμύρια χρήστες της, τοποθετώντας τη χώρα στην πέμπτη θέση παγκοσμίως.

Η έρευνα είναι μία ακόμη σημαντική υπενθύμιση για τα μειονεκτήματα που καλλιεργούνται από την αλόγιστη, μη σοφή χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Διαβάστε ακόμη την ανασκόπηση ερευνητικών δεδομένων, σε Ελλάδα και Κύπρο για τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Βιβλιογραφία:

«A Tool to Help or Harm? Online Social Media Use and Adult Mental Health in Indonesia  Sujarwoto Sujarwoto, Gindo Tampubolon, Adi Cilik Pierewan  International Journal of Mental Health and Addiction», με αδειοδότηση από το Δίκτυο AlphaGalileo.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΞΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ
3 Μήπως μεγάλωσες και εσύ με γονείς που ήταν απόμακροι; Δύστροποι; Εγωκεντρικοί; Απορριπτικοί; Ελεγκτικοί; Επικριτικοί; Μη-διαθέσιμοι;
Ανακάλυψε τους τέσσερις τύπους τοξικών-ανώριμων γονέων

Δείτε ακόμη τα σχετικά άρθρα:

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr