social media

Facebook, Instagram, Viber και πολλοί άλλοι λόγοι για να μας δημιουργήσουν ανησυχία, άγχος, παρανοϊκούς ιδεασμούς, έλεγχο, ανασφάλεια και φυσικά να διαλύσουν τη προσωπική μας ζωή.

Η Αρχή του κακού:

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Όταν τα social media μπήκαν στη ζωή μας όλοι υπήρξαμε συγκρατημένοι και επικριτικοί απέναντι τους μιλώντας για παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής, για τη λογική της κλειδαρότρυπας, για τον χαμένο χρόνο που περνάμε άσκοπα μπροστά από την οθόνη κτλ. Σύντομα όμως το σκηνικό άλλαξε καθώς ο υπολογιστής αντικαταστάθηκε από τα έξυπνα κινητά κι έτσι η χρήση των social media απλοποιήθηκε και απέκτησε μια χροιά αναγκαιότητας για το καθένα μας διασκεδάζοντας με τις selfie φωτογραφίες, ανεβάζοντας τη κάθε μας προσωπική στιγμή σε φωτογραφικά καρέ κτλ.

Πολύ σύντομα οι φωτογραφίες που θα ανέβαιναν στα social media έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεγμένες με σκοπό τα περισσότερα likes, κάνοντας τον καθένα από εμάς να αισθάνεται ένας μικρός star στο μικρόκοσμο του, ανατροφοδοτώντας έτσι το συλλογικό μας ναρκισσισμό και μπαίνοντας σε ένα διαρκή αγώνα κατάκτησης όλο και περισσότερων θαυμαστών και ακολούθων.

Όσο όμως αυξάνονταν οι φίλοι, οι ακόλουθοι και οι επαφές μαζί τους αυξάνονταν και οι πειρασμοί. Ωραίος αυτός που μου έκανε like, δές ποιός μου έστειλε προσωπικό μήνυμα, να κάνω φίλη εκείνη που μου άρεσε στη καφετέρια και για να μη τα πολυλογούμε σύντομα τα social media εκτός από κοινωνική δικτύωση άρχισαν να προσφέρουν και τη δυνατότητα γνωριμιών με πληθώρα ατόμων καθημερινά και ακριβώς λόγω της πολύ εύκολης χρήσης τους ο καθένας απέκτησε τη δυνατότητα αλλά και τη χαρά να μπορεί να συνομιλεί -ακόμη- και ταυτοχρόνως με ανθρώπους που ίσως και να μη χρειαστεί ποτέ να γνωρίσει και που πολύ εύκολα μπορεί ανά πάσα στιγμή να απομακρύνει από τις επαφές του κι έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Mέσα στη σχέση:

Όλα τα παραπάνω όμως θα ήταν πολύ ευχάριστα και διασκεδαστικά αν κανείς δεν αποφάσιζε ποτέ να κάνει μια σχέση. Ο κάθε ερωτευμένος που σέβεται τον εαυτό του αρχικά ψάχνει τις επαφές του συντρόφου του/της με σκοπό να διακρίνει τις ύποπτες, θα αρχίσει να προσέχει το που ο σύντροφος του/της κάνει likes και φυσικά με ποια άτομα συνομιλεί και πόσο συχνά αυτό συμβαίνει. Σε ακραίες περιπτώσεις βέβαια έχουμε και τη παραβίαση της ιδιωτικότητας με ψάξιμο σε υπολογιστές και κινητά ή την εκχώρηση της ιδιωτικότητας καθώς δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που έχουν παραχωρήσει ο ένας στον άλλο τους προσωπικούς κωδικούς τους στα social media θεωρώντας ότι έτσι έχει λυθεί το πρόβλημα μεταξύ τους. Όμως ο αγώνας του ελέγχου αυτού είναι άνισος και διαρκής καθώς όσο κι αν ψάξει κανείς ,όσο κι αν ελέγξει, το άγχος του με μαθηματική ακρίβεια θα αυξάνεται και φυσικά η τοξικότητα που θα μεταφέρεται στη σχέση θα δηλητηριάζει ολοένα και περισσότερο τις χαλαρές και ανέμελες στιγμές των δύο ερωτευμένων.

Ψυχοπαθολογία:

παθολογία που προκύπτει από τα παραπάνω αρκετή για να καλύψει όλο το εύρος των συμπτωμάτων που οι ψυχολόγοι συναντούμε καθημερινά στην κλινική πράξη. Ο ψυχαναγκαστικός τρόπος που γίνεται ο έλεγχος και ο συνακόλουθος αγχώδης παροξυσμός που προκύπτει μετά, η αποπροσωποποίηση του ατόμου που τοποθετεί τον άλλο στη θέση αντικειμένου προς εξέταση και άρα χάνει την επαφή με τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες, η υστερική και υπερβολική αντιμετώπιση των ευρημάτων που μπορεί να προκύψουν από μια αναζήτηση, οι εμμονές και οι ιδέες καταδίωξης από πρόσωπα και καταστάσεις είναι λίγες από τις σοβαρές ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις της κακής χρήσης των socialmedia στις ερωτικές σχέσεις.

Σταδιακά η καχυποψία θα δηλητηριάσει τη καθημερινότητα των δύο ερωτευμένων, η ένταση και το άγχος θα κυριαρχήσουν καθώς δε θα υπάρχουν στη σχέση μόνο οι δύο και οι δικές τους ανάγκες άλλα όλοι αυτοί στους οποίους άθελα τους έχουν επιτρέψει να εισβάλλουν και να αφορούν τη σχέση χωρίς να υπάρχει αναγκαστικά έρεισμα και ουσία σε αυτό. Προοδευτικά μέρα με τη μέρα η σχέση θα σβήνει, οι δύο της σχέσεις θα οχυρώνονται πίσω από αμυντικούς μηχανισμούς και ο ερωτισμός θα δίνει τη θέση του στην επιθετικότητα και την τοξικότητα μέχρι που όλο αυτό να κουράσει και να οδηγήσει σε ρήξη.

Αντιμετώπιση του προβλήματος :

Για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα αγαπητοί φίλοι πρέπει αρχικά να το αναγνωρίσουμε. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι το πρόβλημα στη σχέση έρχονται από τα social media.

Το πρόβλημα προκύπτει πάντα μέσα στη σχέση και προβάλλεται στην εξωτερική πραγματικότητα με όποιον τρόπο προσφέρει η εκάστοτε κοινωνική συνθήκη.

Συζητήστε με τη σχέση σας ότι σας ενοχλεί. Ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος πάντα εξισορροπεί τα πράγματα και βοηθάει στη κατάκτηση της εμπιστοσύνης και της αρμονίας στο εσωτερικό μιας σχέσης. Μην αφήνετε κενά και παρεξηγήσεις χωρίς ανάλυση και δώστε χώρο στον άλλο άνθρωπο να εκφραστεί και να δώσει τη δική του εκδοχή στην επεξεργασία της πραγματικότητας. Βρείτε συνήθειες και στιγμές που ευχαριστούν και τους δύο και επενδύστε σε αυτές κι έτσι η κάθε σχέση να αποκτήσει μια δική της ξεχωριστή ιστορία μέσα στο χωροχρόνο.

Οι εκπλήξεις, οι ανατροπές στη καθημερινότητα, οι αλλαγές, τα ταξίδια, τα όμορφα λόγια και πολλά άλλα ανανεώνουν μια σχέση και τη προστατεύουν από τη φθορά και την ανία που δηλώνουν το κενό και που επιτρέπουν στη καχυποψία και το στρες να εισβάλλουν. Λύσεις υπάρχουν  πάντα ακόμη και αν τα πράγματα φαίνονται σκοτεινά και δυσεπίλυτα αρκεί να υπάρχει επιθυμία.

Η λύση στη ζήλεια και την ανησυχία είναι να "αγαπηθείτε" λίγο παραπάνω ειδικά αν το άτομο με το οποίο σας αφορά και το επιθυμείτε στη ζωή σας . Ακόμη και η ζήλεια σε μικρές δόσεις είναι αναγκαία σε μια σχέση αρκεί να μη γίνεται το μοτίβο στη ζωή δύο ανθρώπων. Μια ζεστή αγκαλιά είναι πάντα το ζητούμενο και αξίζει για αυτή να δώσουμε όλες τις μάχες με τον εγωισμό μας και τις απαιτήσεις μας αρκεί και η δική μας ανάγκη να γίνεται αποδεκτή από την άλλη πλευρά.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτης Πλουμίδης

ploumidis panagiotisΨυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής με Ειδίκευση στην Ψυχανάλυση.
Απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ με MSc στο Department de Psychanalyse του Paris 8 και MSc “Φιλοσοφίας & Ψυχανάλυσης” της Φιλοσοφικής Α.Π.Θ

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Covid-19, σημείο μηδέν ή σημείο εκκίνησης;
άγχος κορωνοϊός

Ναι αγαπητέ μου...ξέρω! Όλο αυτό που μας συμβαίνει σε βρήκε απροετοίμαστο. Eίχες προγραμματίσει πολύ καλά τη ζωή σου. Ήδη ολοκλήρωνες κάποια επαγγελματικά σου σχέδια, σκεφτόσουν τις πασχαλινές σου διακοπές, όμορφες παραλίες, άπειρες selfie και ανεβάσματα στα social mediα, είχες μια ζωή που κυλούσε με τη ροή που εσύ της έδινες.

Τα όρια στην κριτική και τα reality shows
reality shows

Πάνε πολλά χρόνια που έχουμε συνηθίσει τα reality shows σαν ένα αναπόσπαστο μέρος της τηλεοπτικής και διαδικτυακής μας πραγματικότητας και δεχόμαστε σχεδόν άβουλα καμιά φορά το δημόσιο εξευτελισμό ανθρώπων που με τη θέληση τους έχουν αποφασίσει να τοποθετήσουν τον εαυτό τους σε θέση αντικειμένου, υπό την κρίση της εκάστοτε επιτροπής αναζήτησης ταλέντων.

Ιδεοψυχαναγκασμός και οριοθέτηση
ιδεοψυχαναγκασμός

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι, κατά τη γνώμη μου, μια από τις πιο σύνθετες και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες παθήσεις στο σύνολο της κλινικής ψυχοπαθολογίας. Το ενδιαφέρον με αυτή τη διαταραχή είναι τόσο ο τρόπος οργάνωσής της όσο και οι δυνατότητες μετατροπής κι εξέλιξης της κατά τη πορεία της νόσου, αλλά και η πιθανότητα να ομοιάσει στον παραλληρητικό λόγο, χωρίς να έχει απολύτως καμία σχέση με οποιαδήποτε μορφή ψυχωσικής συνδρομής.

Μη μου μιλάς για καλοκαίρια
καλοκαιρινοί έρωτες

O έρωτας είναι ουσιαστικό (πολύ ουσιαστικό κατά τον πληθυντικό αριθμό της Κικής Δημουλά). Αποτελεί, θα λέγαμε, την πεμπτουσία της ύπαρξης μας. Έρχεται ξαφνικά από εκεί που δε τον περιμένουμε και μας δημιουργεί σχεδόν αυτόματα μια νέα προοπτική της υπάρχουσας πραγματικότητας μας. Ολοκληρώνει με την παρουσία του τη ζωή μας, οι ανάγκες μας ξαναβρίσκουν την εκπλήρωση τους και ο χρόνος αποκτά μια καινούργια σημασία, αφήνοντας λίγο στην άκρη την δυσκαμψία και τη γκρίνια όλης της προηγούμενης περιόδου. 

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares