Αλεξιθυμία

Τον όρο αλεξιθυμία χρησιμοποίησε πρώτη φορά ο ψυχίατρος Πέτρος Σιφναίος (Peter Sifneos, 1972) στην προσπάθεια του να περιγράψει τη συμπτωματολογία ασθενών με ψυχοσωματικές διαταραχές. Η αλεξιθυμία προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και αποτελείται από το στερητικό «α», τη «λέξη» και τον «θύμο» και ουσιαστικά σημαίνει η απουσία λέξεων για τα συναισθήματα.

Η αλεξιθυμία αποτελεί σταθερό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας ή αποτελεί δευτερεύον χαρακτηριστικό ως επακόλουθο μιας ψυχικής νόσου όπως η κατάθλιψη ή οι αγχώδεις διαταραχές.

Σύμφωνα με το DSM-V δεν θεωρείται ψυχική διαταραχή.

Δείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας, επιλεγμένα βιβλία για την Ψυχολογία Υγείας.

Οι διαστάσεις της αλεξιθυμίας

Η αλεξιθυμία αποτελείται από πέντε διαστάσεις:

  1. Δυσκολία αναγνώρισης των συναισθημάτων και διάκρισής τους από τις σωματικές αισθήσεις.
  2. Δυσκολία περιγραφής των συναισθημάτων στους άλλους.
  3. Μειωμένη φαντασία.
  4. Εξωτερικός τρόπος σκέψης (externally oriented thinking).
  5. Τάση αποφυγής επίλυσης των εσωτερικών συγκρούσεων.

Ο Freyberger (1977) διέκρινε την αλεξιθυμία σε πρωτογενή, η οποία προκύπτει έπειτα από νευρολογικές ή νευροψυχολογικές διαταραχές, και σε δευτερογενή, η οποία προκαλείται στα πλαίσια ψυχιατρικών διαταραχών ή είναι αποτέλεσμα ψυχοδυναμικών παραγόντων, όπως η μεγάλη χρήση των μηχανισμών άμυνας (π.χ απώθηση, άρνηση).

Άλλος ένας τρόπος διάκρισης της αλεξιθυμίας είναι η διάκριση σε σταθερό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας ή σε μια προσωρινή κατάσταση που προκύπτει ως μηχανισμός άμυνας απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τους Bermond και συν. (2007) η αλεξιθυμία μπορεί να διακριθεί και σε συναισθηματική ή γνωστική. Η συναισθηματική διάσταση έχει να κάνει με την παρεμπόδιση της συναισθηματικής εμπειρίας, ενώ η γνωστική αναφέρεται στα ελλείμματα της γνωστικής επεξεργασίας των συναισθημάτων. Με βάση αυτή τη διάκριση προκύπτουν τρεις νέοι τύποι:

  • Τύπος Ι: ελλείμματα και στις δύο διαστάσεις.
  • Τύπος ΙΙ: ελλείμματα στη γνωστική διάσταση.
  • Τύπος ΙΙΙ: ελλείμματα στην συναισθηματική διάσταση.

Αλεξιθυμία και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Η αλεξιθυμία τείνει να εμφανίζεται αρκετά συχνά σε ορισμένες νευρολογικές διαταραχές μία εκ των οποίων είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η ΣΚΠ πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία προκαλεί απομυελίνωση των νευραξόνων και εν τέλει την καταστροφή τους. Όσον αφορά την αλεξιθυμία και τη ΣΚΠ έχουν γίνει λίγες έρευνες στο εξωτερικό που επαληθεύουν τη συνύπαρξή τους.

Αναφέρουμε την έρευνα των Chahraoui και συν. (2014), οι οποίοι σε μία διαχρονική μελέτη βρήκαν ότι το 30% των ασθενών με ΣΚΠ παρουσίαζε και αλεξιθυμία. Οι Bodini και συν. (2008) εντόπισαν ανάμεσα σε 58 ασθενείς 8 ασθενείς με αλεξιθυμία δηλαδή 13,8%, ενώ σε έρευνα των Gay και συν. (2010) με 115 ασθενείς το 23,2% των ασθενών με ΣΚΠ είχαν αλεξιθυμία.

Βέβαια δεν γνωρίζουμε εάν η αλεξιθυμία στη ΣΚΠ εμφανίζεται ως επακόλουθο εγκεφαλικής βλάβης, καθώς η αλεξιθυμία εμπλέκει ένα σύνολο νευρωνικών κυκλωμάτων, τα οποία μπορεί να επηρεάζονται από τη νόσο της ΣΚΠ. Επίσης πολλοί ασθενείς με ΣΚΠ εμφανίζουν κατάθλιψη και άγχος, κάτι που συνδέεται με την αλεξιθυμία.

Χρειάζεται να γίνουν επιπλέον νευροαπεικονιστικές και νευροψυχολογικές έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε τη φύση της αλεξιθυμίας και πως αυτή συνδέεται με τη ΣΚΠ, καθώς η τελευταία έχει απρόβλεπτη πορεία, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο την κατανόηση των συναισθηματικών διαταραχών των ασθενών.

 

Βιβλιογραφία

Bodini, B., Mandarelli G., Tomassini V., Tarsitani L., Pestalozza, I. Gasperini, C., Lenzi, G., L., Pancheri, P., Pozzilli, C. (2008). Alexithymia in multiple sclerosis: Relationship with fatigue and depression. Acta Neurologica Scandinavica. 118, 18-23.

Chahraoui, K., Duchene, C., Rollot, F., Bonin, B., & Moreau, T. (2013). Longitudinal study of alexithymia and multiple sclerosis. Brain and behavior, 4(1), 75-82.

Chalac, M., A., Ayache, S., S. (2017). Alexithymia in multiple sclerosis: A systematic review of literature. Neuropsychologia. 104, 31-47.

Gay, M., C., Vrignaud, P., Garitte, C., Meunier, C. (2010). Predictors of depression in multiple sclerosis patients. Acta Neurologica Scandinavic. 121, 161-170.

Συγγραφή Άρθρου

Αικατερίνη-Μαρία Ποπρέλκα
Φοιτήτρια Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η απάθεια μετά το φόνο, ως μηχανισμός αυτοπροστασίας
απάθεια

Σύμφωνα με την κλασική ψυχιατρική, τα ψυχικά υγιή άτομα, τα οποία διαπράττουν φόνο έρχονται σε τραγική θέση μετά το έγκλημα αφού νιώθουν έναν αποτροπιασμό για την πράξη τους. Ωστόσο συμβαίνει το ίδιο με τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια; Η απάθεια είναι μια χαρακτηριστική στάση που υιοθετούν τα άτομα με σχιζοφρένεια μετά το φόνο.

Πολιτισμικά προσδιοριζόμενα σύνδρομα
ψευδαισθήσεις

Ghost sickness: μία επίμονη ενασχόληση με το θάνατο και όσους έχουν πεθάνει, που συχνά παρατηρείται σε μέλη πολλών Αμερικάνικων φυλών Ινδιάνων. Διάφορα συμπτώματα μπορούν να αποδοθούν σε αυτή την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των εφιαλτών, της αδυναμίας, του αισθήματος κινδύνου, της απώλειας της όρεξης, της λιποθυμίας, της ζάλης, του φόβου, του άγχους, των ψευδαισθήσεων και της απώλειας της συνείδησης.

Σχιζοφρένεια, Ο ρόλος του εγκλεισμού
Σχιζοφρένεια Ο ρόλος του εγκλεισμού

Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχωτική (ψυχική) διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στη σκέψη, στη διάθεση και στη συμπεριφορά. Οι διαταραχές στη σκέψη εκδηλώνονται μέσω διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις, συνοδευόμενες από κατακερματισμό των συνειρμών, γεγονός που οδηγεί σε αποδιοργανωμένο λόγο.

Πως επιτυγχάνεται η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
μυϊκή χαλάρωση

Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι μια απλή τεχνική αντιμετώπισης του άγχους στην οποία χαλαρώνουμε μία μία τις μυϊκές ομάδες. Αρχικά βρίσκουμε ένα ήσυχο μέρος, καθόμαστε ή ξαπλώνουμε έτσι ώστε να υποστηρίζεται ολόκληρο το σώμα μας και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares