αυτοεκτίμηση παιδιών

Η αυτό-εκτίμηση μπορεί να θεωρηθεί ως το απαραίτητο σωσίβιο με το οποίο το κάθε παιδί πρέπει να είναι εφοδιασμένο καθώς κολυμπά μέσα στην απύθμενη καθημερινότητα. Είναι το συστατικό για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του. Μέσα από την αυτοεκτίμηση, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν και να ξεχωρίσουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους.

Έχοντας στα χέρια τους αυτή τη πανίσχυρη γνώση μπορούν να αυξήσουν και να τελειοποιήσουν τις δυνατότητες τους καθώς και να ελαχιστοποιήσουν τις αδυναμίες τους. Η παλαιά και συνάμα διαχρονική ρήση «γνώθι σαυτόν», αναφέρεται ακριβώς στην εσωτερική ενδοσκόπηση που θα πρέπει ακόμη και εμείς σαν γονείς να έχουμε στη ζωή μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στην δική τους προσωπική εξερεύνηση. Η ικανότητα της αυτοεκτίμησης ή καλύτερα το χάρισμα της αυτοεκτίμησης, είναι η δυνατότητα που έχουμε όλοι να κατανοούμε τα αδύνατα μας σημεία, να τα αποδεχόμαστε και να συμβιώνουμε μαζί με αυτά.

 

Ορισμός Αυτοεκτίμησης

Η αυτό-εκτίμηση ορίζεται ως την ικανότητα του ατόμου να δίνει αξία στον εαυτό του. Είναι μια ευμετάβλητη κατάσταση την οποία φέρουμε από τη βρεφική μας ηλικία μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. Το σημαντικότερο στοιχείο γύρω από το θέμα της αυτοεκτίμησης είναι ότι τα θεμέλια για την ενίσχυση της θέτονται στην παιδική ηλικία. Όσο πιο νωρίς το παιδί ξεκινήσει την εξερεύνηση του εαυτού του και νιώθει ότι είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες, τόσο πιο πολύ αυξάνεται το επίπεδο της αυτοεκτίμησης του και κατά συνέπεια, θα εξελιχθεί σε ένα δημιουργικό και ψυχικά ενεργητικό άνθρωπο.
     

Παιδιά και αυτοεκτίμηση                                                                         

Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν συμμετέχουν σε καινούργιες δραστηριότητες, συνήθως μιλάνε αρνητικά και απογοητευτικά για τον εαυτό τους, βαριούνται και θυμώνουν εύκολα και βασίζονται πολύ στους γύρω τους για πράγματα που θα μπορούσαν να τα κάνουν μόνα τους. Από την άλλη, τα παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι περισσότερο κοινωνικά, ενθαρρυντικά και ενεργά σε νέες καταστάσεις, παίρνουν πρωτοβουλίες και έχουν οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Μπορούν να επιλύσουν εύκολα κάποιο πρόβλημα και βλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Σε όλη αυτή τη συνθήκη ουσιαστικό ρόλο παίζουν οι γονείς. Ως κύρια πρόσωπα στη ζωή του παιδιού, αποτελούν τα πιο έντονα πρότυπα τα οποία θα υιοθετήσει το παιδί. Για παράδειγμα εάν μια μητέρα θεωρεί τον εαυτό της ως άχρηστο γιατί μόλις την έχουν απολύσει από τη δουλειά και αρχίζει να σκέφτεται και να εκφράζεται με αυτό τον τρόπο μπροστά στο παιδί, αυτομάτως δίνεται το μήνυμα στο παιδί ότι μόλις εμφανιστεί μια δυσκολία, η εύκολη λύση είναι η παραίτηση.

Αντιθέτως, καθώς το παιδί θα προσπαθεί, παρόλο που υπάρχουν πολλές περιπτώσεις να αποτύχει, η συνεχής προσπάθεια θα επιφέρει στο τέλος την επιτυχία. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο μαθαίνουν πώς να επιλύουν προβλήματα στη ζωή τους αλλά και το πώς μπορούν να συμβιώνουν και να αλληλεπδρούν αρμονικά με τους συνομήλικους τους, τους δασκάλους τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο.


Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας:

  • Επαινέστε το παιδί σας όχι μόνο για κάτι που έκανε σωστά αλλά και για την προσπάθεια που κατέβαλλε.
  • Να είστε ειλικρινείς με τις δυνατότητες και αδυναμίες των παιδιών σας χωρίς να τα πληγώσετε. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας δεν τα καταφέρνει στο μάθημα χορού, θα μπορούσατε να το συζητήσετε μαζί του με θετικό τρόπο και να βρείτε μαζί τι άλλο θα του άρεσε να ασχολείται στον ελεύθερο του χρόνο.
  • Να είστε θετικοί απέναντι στο παιδί σας και να του διδάξετε πώς να εστιάζει στα θετικά χαρακτηριστικά μιας κατάστασης και όχι στα αρνητικά.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να θέτει ρεαλιστικούς και πραγματοποιήσιμους στόχους στη ζωή του.
  • Αποφύγετε την επικέντρωση σε πολύ συγκεκριμένα θέματα όπως για παράδειγμα την αποτυχία του παιδιού σε ένα διαγώνισμα, γιατί το παιδί μπορεί να συνδυάσει την προσοχή που του δώσατε με την αποτυχία και ότι αξίζει μόνο όταν παίρνει άριστα.
  • Να είστε τρυφεροί και ευαίσθητοι με το παιδί σας. Δημιουργείστε ένα ζεστό κλίμα στο σπίτι όπου το παιδί να νιώθει ασφαλές και ήρεμο.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε δημιουργικές δραστηριότητες ώστε να αναπτύξει περισσότερο τις δεξιότητες συνεργασίας με άλλα παιδιά. 

 

Συγγραφή Άρθρου

Βαλεντίνα Θεοδώρου

valentina theodorouΣυνεργάτης - Αρθογράφος της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Σχολική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος.
Συμβουλευτικές Υπηρεσίες σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Email Επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Οι σχέσεις μεταξύ αδερφιών. Μειώνοντας τους καυγάδες και βοηθώντας τα παιδιά να είναι συμφιλιωμένα.
καυγάδες αδέλφια

Καθημερινά ίσως να έρχεστε αντιμέτωποι με συχνούς καβγάδες και διαπληκτισμούς μεταξύ των παιδιών σας. Οι καβγάδες αυτοί αφορούν ένα πολύ σημαντικό θέμα αν και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για να «πιαστούν στα χέρια».

Το παιδί μου δεν τρώει ικανοποιητικά. Να ανησυχήσω;
άρνηση φαγητού

Μια από τις συνηθέστερες και πιο έντονες ανησυχίες των γονέων είναι η σωματική ανάπτυξη και υγεία των παιδιών τους, την οποία παρατηρούν και εξετάζουν ανάλογα με τη ποσότητα και ποιότητα του φαγητού που αυτά τρώνε. Συνήθως, όμως αυτό μπορεί να γίνει μια καλοβαλμένη παγίδα την οποία οι ίδιοι οι γονείς θέτουν στον εαυτό τους.

Ώρα για ύπνο: Τελειώνοντας με ειρηνικό και ήρεμο τρόπο την ημέρα του παιδιού μας
Ώρα για ύπνο

Ένα ξεκούραστο παιδί είναι πιο ευτυχισμένο και συμπεριφέρεται με σωστό τρόπο τις περισσότερες ώρες της μέρας. Οι έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που  κοιμούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, χαμογελούν περισσότερο, διαφωνούν και τσακώνονται λιγότερο, δέχονται τα όρια και τους κανόνες, συγκεντρώνονται καλύτερα στο σχολείο και στις εργασίες τους και διαπληκτίζονται λιγότερο με τα αδέρφια τους.

Οι αυταρχικοί γονείς και η ανάπτυξη των παιδιών
αυταρχικοί γονείς

Οι γονείς θεωρούνται ως οι πολύτιμοι λίθοι που θα διαμορφώσουν τη προσωπικότητα των παιδιών, τα οποία θα κυριαρχήσουν και θα επιδράσουν στο κόσμο. Ανάλογα με το πώς οι γονείς συμπεριφέρονται προς τα παιδιά τους, ποιες αξίες ενστερνίζονται και αφήνουν ως περιουσία στους νέους καθώς και οι απόψεις και οι αντιλήψεις που τους διακατέχουν για όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, συμβάλλουν στην συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares