Η ομάδα του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου ψυχολογίας, συγκέντρωσε και σας προτείνει 12 βιβλία για επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εφαρμόζουν τη γνωσιακή συμπεριφορική προσέγγιση στη θεραπεία.

Τα πρώτα βιβλία της λίστας, αφορούν σε εισαγωγικά - γενικά βιβλία για την προσέγγιση ενώ τα υπόλοιπα βιβλία, αφορούν σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως είναι οι διαταραχές προσωπικότητας, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, η εκπαίδευση, η θεραπεία παιδιών και εφήβων κ.ο.κ.

Βιβλία Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας

Δείτε αναλυτικά τη λίστα των βιβλίων η ιοποία θα ανανεώνεται περιοδικά, όταν προκύπτουν νεότερες κυκλοφορίες αξιόλογων βιβλίων.

Εισαγωγή στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία - Judith Beck

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει το βασικό θεωρητικό πλαίσιο τη ΓΣΘ καθώς και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την αποτελεσματική κλινική της άσκηση. Βοηθάει τους θεραπευτές να αναπτύξουν την κατανόηση του περιστατικού τους, να προγραμματίσουν μια αποτελεσματική θεραπευτική διαδικασία, να εμπλουτίσουν τις τεχνικές τους και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν δυσκολίες.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο μας Εισαγωγή στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, ένας οδηγός για την κλινική πράξη - Συλλογικό Έργο

Τα θέματα που καλύπτονται στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνουν:

 • Τη διαχείριση της μείζονος κατάθλιψης, της αυτοκτονικής συμπεριφοράς και της διπολικής διαταραχής.
 • Τη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών, όπως η διαταραχή πανικού, η ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.
 • Την εφαρμογή της ΓΣΘ στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και τις διαταραχές προσωπικότητας και, ειδικότερα, τη μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας.
 • Την εφαρμογή της ΓΣΘ σε ειδικούς πληθυσμούς, όπως ζευγάρια και οικογένειες ή παιδιά και εφήβους.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο μας Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία - οδηγός για την κλινική πράξη

Εισαγωγή στη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία - Συλλογικό έργο

Ως πλήρης οδηγός, παρουσιάζει τις βασικές θεωρίες, τεχνικές και εφαρμογές της συγκεκριμένης θεραπείας, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων:

 • τη σωκρατική μέθοδο
 • τη διαμόρφωση περίπτωσης
 • τη θεραπευτική σχέση
 • θεραπευτικές τεχνικές - γνωσιακές, σωματικές και συμπεριφορικά πειράματα.

Οι συγγραφείς, με πλούσια και μακρά πείρα στο χώρο της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας, δείχνουν μέσα από πλήθος παραδειγμάτων πώς οι τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές (πανικός και αγοραφοβία, κοινωνικό άγχος, άγχος υγείας κ.λπ.).

Εξετάζονται όμως και λιγότερο κοινές διαταραχές (όπως διαταραχές διατροφής, ψύχωση, δυσκολίες στις σχέσεις, κατάχρηση ουσιών κ.ά.), καθώς και διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής που αφορούν τη θεραπεία με ομάδες, ζευγάρια και οικογένειες.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο μας Εισαγωγή στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Γνωσιακές - Συμπεριφοριστικές Θεραπείες - Συλλογικό έργο

Κάθε κεφάλαιο παρουσιάζει ολοκληρωμένα μια συγκεκριμένη προσέγγιση στη ΓΣΘ, καλύπτοντας ειδικότερα τα εξής θέματα:

 • ιστορική εξέλιξη της προσέγγισης
 • θεωρητικό υπόβαθρο
 • πρακτικές εφαρμογές
 • μελέτες περίπτωσης
 • ερευνητικά δεδομένα για την εφαρμογή της θεραπείας.

Ένα εγχειρίδιο απαραίτητο για τους εκπαιδευόμενους και τους θεραπευτές της ΓΣΘ, καθώς και για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εκπαιδεύονται στον ευρύτερο τομέα της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο μας Γνωσιακές Συμπεριφορικές Θεραπείες

Γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία διαταραχών προσωπικότητας - Συλλογικό Έργο

Η επιλογή της ενασχόλησης με τις διαταραχές προσωπικότητας προέκυψε εν μέρει και από την αυξημένη εκπροσώπηση αυτής της διαγνωστικής κατηγορίας στις κλινικές ανάγκες των ατόμων που προσήλθαν για θεραπεία στο Τμήμα Θεραπειών Ενηλίκων του ΙΕΘΣ.
Οι ελεγχόμενες κλινικές μελέτες γύρω από την αποτελεσματικότητα του γνωσιακού - συμπεριφοριστικού μοντέλου είναι λίγες και ο κύριος όγκος των ερευνητικών πληροφοριών προέρχεται από μελέτες κλινικών περιπτώσεων. Ο παρών τόμος έρχεται να προσφέρει αυτού του είδους το ερευνητικό υλικό στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο μας Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία διαταραχών προσωπικότητας

Γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία παιδιών και εφήβων - Συλλογικό έργο

Ένα έργο πρωτοποριακό στον τομέα της θεραπευτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων στον τόπο μας, και ένα πολύτιμο βοήθημα για τον κλινικό που προσπαθεί να κατανοήσει και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες των νέων ατόμων και των οικογενειών τους.

Το βιβλίο οργανώνεται σε τρία κύρια μέρη και καθοδηγεί με σαφήνεια και συστηματικό τρόπο τον αναγνώστη ώστε να κατανοήσει, να εμβαθύνει και να συνδυάσει το θεωρητικό υπόβαθρο και τις βασικές αρχές της γνωσιακής-συμπεριφοριστικής θεραπείας με την εφαρμογή στην κλινική πράξη.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο μας Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία παιδιών και εφήβων

Γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία οικογένειας - Συλλογικό έργο

Ένας βασικός και ολοκληρωμένος οδηγός για τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία οικογένειας, που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος όχι μόνο στους ειδικούς ψυχικής υγείας, αλλά και σε όσους επαγγελματίες ασχολούνται και εργάζονται με οικογένειες.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο μας Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία Οικογένειας

Οι γνωσιακές ψυχοθεραπείες και το τρίτο κύμα ψυχοθεραπειών στις αγχώδεις διαταραχές - Ιωάννης Γ. Παπακώστας

Το παρόν βιβλίο, έργο ωριμότητας και επιστημονική διαθήκη, προσφέρει αρχικά μια επικαιροποίηση των θεμελιωδών εννοιών, και κατόπιν αναπτύσσει λεπτομερώς τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στις αγχώδεις διαταραχές. Το τρίτο μέρος πραγματεύεται τη λεγόμενη τρίτη γενιά ή τρίτο κύμα των θεραπειών όπου αναλύεται διεξοδικά και κατά περίπτωση η σημασία των διεργασιών αλλά και οι τρόποι που παρεμβαίνουν οι σημερινοί ψυχοθεραπευτές, έχοντας μελετήσει και ενσωματώσει ιδέες και τεχνικές από όμορα πεδία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βιβλίο θ’ αποτελέσει θεμελιώδη τίτλο με κεντρική θέση στις αγχώδεις διαταραχές

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο μας Οι Γνωσιακές Θεραπείες στις αγχώδεις διαταραχές

Η γνωστική συμπεριφορική εκπαίδευση στην πράξη - Dominic DiMattia

Αξιοποιώντας τη Λογικοθυµική Συµπεριφορική Θεωρία (Rational-Emotive Behavior Theory, REBT) του Albert Ellis, καθώς και άλλες Γνωστικές Συµπεριφορικές θεωρίες, οι συγγραφείς παρουσιάζουν ένα πλήρες Γνωστικό Συµπεριφορικό πρόγραµµα, µέσω σεµιναρίων και εργαστηρίων για οργανισµούς και επιχειρήσεις, µε στόχο την ατοµική ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναµικού και τη συλλογική ανάπτυξη του συνόλου του οργανισµού.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο μας Η γνωστική συμπεριφορική εκπαίδευση στην πράξη

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία της παχυσαρκίας - Συλλογικό έργο

Το βιβλίο περιγράφει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απώλειας και διατήρησης βάρους, προτείνει δοκιμασμένες πρακτικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως αυτό της βουλιμίας και περιέχει όλες τις πληροφορίες και τα εφόδια που θα χρειαστεί ένας κλινικός ψυχολόγος για να εφαρμόσει τη γνωστική-συμπεριφορική μέθοδο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (οδηγίες, παραδείγματα, έντυπα και φόρμες για τους ασθενείς κτλ.).

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο μας Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία παχυσαρκίας

Ενισχυμένη γνωστική - συμπεριφορική θεραπεία ζευγαριών - Norman Epstein

Ο θεραπευτής που καλείται να κατανοήσει ένα προβληματικό ή δυσλειτουργικό ζευγάρι έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο, πολύ δυσκολότερο από αυτόν που προσπαθεί να βοηθήσει ένα άτομο. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι στο πεδίο της θεραπείας ζευγαριών σημειώνεται διαρκώς εξέλιξη, τόσο στο επίπεδο της θεωρητικής προσέγγισης όσο και στο επίπεδο της διαμόρφωσης συγκεκριμένων στρατηγικών παρέμβασης.

Ένα από τα νέα στοιχεία που εισάγονται στο μοντέλο είναι η έμφαση που δίνεται στη διαχείριση των συναισθηματικών εκφράσεων από μέρους των δυσλειτουργικών συντρόφων, έτσι ώστε το τρίπτυχο σκέψεις-συναισθήματα-συμπεριφορές να εμφανίζεται πιο ισορροπημένο στη θεραπευτική προσέγγιση. Επίσης, ο θεραπευτής καλείται πλεόν να δώσει μεγαλύτερη σημασία στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε συντρόφου, καθώς και στην αλληλεπίδραση του ζευγαριού με το διαπροσωπικό και το φυσικό περιβάλλον.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο μας Ενισχυμένη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ζευγαριών

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής - Συλλογικό έργο

Το χαμηλό κίνητρο των ασθενών για θεραπεία, η σοβαρότητα, η περιορισμένη αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων παρεμβάσεων και η στασιμότητα στον τομέα της θεραπευτικής αντιμετώπισης, που παρατηρείται διεθνώς, καθιστούν μοναδικής αξίας για κλινικούς και ασθενείς την έκδοση του βιβλίου Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής-Ένας πλήρης οδηγός θεραπείας.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο μας Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία διαταραχών πρόσληψης τροφής

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γκαλτέμης Αλέξανδρος

gkaltemis alexΤμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.