Ακρόαση άρθρου......

Ο κ. Κώστας Γκαρέλης, υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού: Απεξάρτηση απαντάει στα ερωτήματα που θέσαμε για το πρόβλημα του εθισμού και για την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής διαδικασίας του κέντρου.

Ποιά είναι η θεραπευτική προσέγγιση της Απεξάρτησης;

Αυτό που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε είναι ότι το πρόβλημα είναι ο εθισμός και όχι η χρήση ουσιών ή αλκοόλ, τα οποία αποτελούν τα σύμπτωμα του προβλήματος. Για το λόγο αυτό, στην Απεξάρτηση, η θεραπευτική μας διαδικασία στρέφεται και στοχεύει στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία του προβλήματος και όχι των συμπτωμάτων του.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η πραγματική θεραπεία και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες υποτροπής.

Οι υποτροπές είναι το μεγάλο πρόβλημα στην διαδικασία θεραπείας εξαρτήσεων. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που εγκλωβίζει τον κάθε θεραπευόμενο. Από τη θεραπεία στην υποτροπή και πάλι από τη θεραπεία στην υποτροπή, με αποτέλεσμα την ανακύκλωση των ίδιων θεραπευόμενων και όχι την ουσιαστική απεξάρτησή τους

Αυτή ακριβώς την ανακύκλωση θεραπευόμενων λόγω υποτροπών, σταματά η θεραπευτική μας προσέγγιση σπάζοντας τον φαύλο κύκλο από τη θεραπεία στην υποτροπή. Επιτυγχάνοντας αυτό οδηγούμε με ασφάλεια τον κάθε θεραπευόμενο σε μια φυσιολογική καθημερινότητα, χωρίς εξαρτήσεις.

Πως μπορεί να μάθει κάποιος που ενδιαφέρεται, για εσάς;

Στο Κέντρο Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, θεωρούμε ότι ο δρόμος για την αποτελεσματική υποστήριξη των θεραπευομένων μας, θωρακίζεται μόνο όταν καθορίζεται από ένα πλαίσιο με συγκεκριμένες αρχές. Άρχες όπως είναι ο επαγγελματισμός, η επιστημονική εξειδίκευση και η τήρηση της δεοντολογίας.

Ακολουθώντας και γνωστοποιώντας αυτές τις αρχές, ενημερώνουμε ότι η ουσία της θεραπευτικής μας διαχείρισης είναι η αποτελεσματικότητα και η μονιμότητα κάθε θεραπείας και όχι η προβολή μια επιφανειακής και πρόσκαιρης εικόνας αποτελέσματος.

Ο καλύτερος και πιο δεοντολογικός τρόπος για να επικοινωνείται η θεραπευτική μας προσέγγιση και τα αποτελέσματα της, είναι μόνο μέσα από τους ίδιους τους θεραπευόμενους, οι οποίοι αποτελούν και ζωντανό παράδειγμα της δουλειάς μας.

Αποφεύγουμε συνειδητά να προωθήσουμε τη δουλειά μας «πουλώντας πόνο» και χρησιμοποιώντας ανθρώπους που βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη φάση της ζωής τους και οι οποίοι είναι λογικό να είναι ευάλωτοι. Επιλέγουμε να μην προβάλλουμε το κέντρο μας μέσω celebrities. Όλα αυτά δεν σχετίζονται με την ουσία της δουλειάς μας. Δηλαδή τη θεραπεία και όχι το life style. Άλλωστε αυτή είναι η δεοντολογία του χώρου μας.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η πολιτική των δημοσίων σχέσεων, για εμάς στην ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, επιλέγουμε να είναι μια πολιτική ανθρωπίνων σχέσεων που βασίζεται στην ενημέρωση και στη συμμετοχή παρά στην προβολή και στην προώθηση. Σεβόμαστε την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται.

Πως επιτυγχάνετε 88% αποτελεσματικότητα στη θεραπευτική διαδικασία;

Το να παραμείνει κάποιος μακριά από την χρήση καθαρός και νηφάλιος όσο είναι σε κλειστό πρόγραμμα, μέσα στο κέντρο είναι το σχετικά εύκολο.

Το ζητούμενο είναι να είναι κάποιος καλά και καθαρός σε συνθήκες πραγματικής ζωής. Με αυτή την έννοια, το ανοικτό κομμάτι του προγράμματος μας είναι και το πιο «σημαντικό». Οι θεραπευόμενοι μετά τις 5 το απόγευμα ζουν έξω την ζωή τους και ότι αυτό συνεπάγεται και την επόμενη μέρα φέρνουν στο πρόγραμμα οποιαδήποτε δυσκολία, αμφιβολία, φόβο, χαρά και γενικώς οποιοδήποτε συναίσθημα νιώθουν εκεί έξω όπως επίσης και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν. Αυτά συζητιούνται, δουλεύονται, αναγνωρίζονται, τακτοποιούνται έτσι ώστε όσο περνάει ο καιρός οι συναισθηματικές αναταράξειςνα μειώνονται και κάποιος να βρίσκει την ισορροπία του ώστε να είναι έτοιμος να συνεχίσει την ζωή του με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Με αυτόν τον τρόπο με τη διαδικασία του ανοιχτού μοντέλου, οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση χρειάζεται να γίνει στην πορεία του θεραπευόμενου γίνεται με έναν ασφαλή τρόπο με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες υποτροπής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην διαδικασία θεραπείας των εξαρτήσεων είναι οι υποτροπές. Μέσα από το πρόγραμμα μας, στην ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, φροντίζουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο οι πιθανότητες τους να ελαχιστοποιούνται.