Ένα βιβλίο 209 σελίδων που συνοδεύεται από 52 κάρτες με συμβολικές φιγούρες. Γέννημα των κοινών εποπτειών σε θεραπευτικές παρεμβάσεις που εμπλουτίστηκαν από θαυμάσιες τεχνικές όπως το Συμβολόδραμα, το Sandplay Therapy, το Active Imagination μα και η δουλειά με τα όνειρα και τα παραμύθια. Μια πρόταση που αφορά συναδέλφους στο χώρο της ψυχοθεραπείας μα και οποιονδήποτε αγαπά το ταξίδι της αυτογνωσίας.

Σύμβολα εαυτού - Ένα παιχνίδι αυτογνωσίας

Στο πρώτο κεφάλαιο θα βρει κανείς μια σύντομη θεωρητική προσέγγιση. Τι εννοούμε όταν λέμε αυτογνωσία; Ποια είναι η σχέση του παιχνιδιού με αυτή; Πως μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τα σύμβολα που αναδύονται όταν βουτάμε στην «ανοησία» του παιχνιδιού;

Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι τρόποι που προτείνουμε εμείς να χρησιμοποιηθούν οι κάρτες με δομημένα παιχνίδια όπως ο Αφηγητής, ο Σταυρός, το Οτοστόπ και άλλα. Αρχικά περιγράφεται ο στόχος και ο τρόπος του παιχνιδιού και στη συνέχεια δίνονται αρκετά λεπτομερειακά παραδείγματα.

Στο τρίτο κεφάλαιο θα συναντήσουμε μια σύντομη περιγραφή της κάθε κάρτας ξεχωριστά. Είναι ας πούμε ένας τρόπος να πλησιάσουμε το σύμβολο. Μια ερμηνευτική προσέγγιση που ακολουθεί τη παράδοση της Αναλυτικής Ψυχολογίας που ονομάζεται Amplification. Ένα βιβλίο 209 σελίδων που συνοδεύεται από 52 κάρτες με συμβολικές φιγούρες.

Κείμενο από το οπισθόφυλλο:

Αυτό το βιβλίο είναι στη πραγματικότητα ένα πανδοχείο εικόνων. Ένας φιλόξενος τόπος φιγούρων, που συναντάμε στα παιχνίδια, τα
όνειρα, τις αφηρημάδες και τα συμπτώματα μας. Στα σημεία δηλαδή που είναι πιθανότερο να αναρωτηθούμε, για το μυστήριο πράγμα που συνηθίζουμε να λέμε εαυτό.

Το να γνωρίσεις τον εαυτό σου είναι μια χειρονομία αρχαία όσο και παιδιάστικη. Σπουδαία και απλοϊκή, σοβαρή και ανέμελη. Συμβαίνει από τότε που υπάρχουν χέρια και συμβαίνει ξανά και ξανά όταν έκπληκτο ένα βρέφος δείχνει την ανακάλυψη του.

Τα χέρια δείχνουν όλα αυτά που θεωρούμε χρήσιμα και χρήσιμα γίνονται τα πράγματα μόνο όταν συνδέονται. Ίσως να μην έχει και μεγάλη διαφορά ένα παιδί που δείχνει με έκπληξη, από έναν ενήλικο που με έκπληξη βρίσκει καινούριο νόημα σε αυτά που ήδη ξέρει. Εφόσον είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει τηλεπάθεια αναγκαζόμαστε να αποδεχτούμε τον «ενδιάμεσο χώρο» ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά και στα μέρη του ίδιου του εαυτού.

Η ύπαρξη του παιχνιδιού και ο χορός των πιθανοτήτων που προκύπτει από αυτό είναι ο μόνος τρόπος να γίνει κατανοητός ο ένας από τον άλλο και εμείς από τον ίδιο μας τον εαυτό...

Μέσα από μια αναθεωρημένη ματιά στην αυτογνωσία ως κάτι που συμβαίνει, κυρίως, κοιτώντας έξω από εμάς, τα πολλά παραδείγματα παιχνιδιού και έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης των συμβόλων που συναντάμε στις 52 κάρτες, σας προσκαλούμε να μπείτε στο χώρο του παιχνιδιού της αυτογνωσίας, που είναι τόσο αχανής, όσο και η φαντασία.

Αποκτήστε το βιβλίο Σύμβολα του εαυτού - Εικόνες της ζωής , το οποίο συνοδεύεται από 52 κάρτες με συμβολικές φιγούρες, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr