Ακρόαση άρθρου......

Πώς το coaching μας βοηθά να θέτουμε στόχους και πώς υλοποιώντας θετικές αλλαγές, πετυχαίνουμε τελικά τον στόχο μας;

Η στοχοθεσία και η επίτευξη στόχων βρίσκονται στον πυρήνα του coaching. Ποιος είμαι όταν θέτω έναν στόχο; Ποιος πρέπει να γίνω για να καταφέρω να πετύχω αυτό τον στόχο;  

Δε μπορώ να πετύχω ένα νέο στόχο επαναλαμβάνοντας τις ίδιες περιοριστικές σκέψεις ή εξασκώντας παλιές συμπεριφορές. Για να καταφέρω να φέρω ένα νέο αποτέλεσμα στη ζωή μου, οφείλω να αλλάξω ό,τι δε με εξυπηρετεί πια, να βελτιώσω τον τρόπο σκέψης μου και να αναπτύξω τη συμπεριφορά που θα με ωφελήσει σε αυτό το ταξίδι.  

Το Coaching είναι συνώνυμο των θετικών αλλαγών και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί κάποιος να επωμιστεί κατά τη διάρκεια αυτού του μεταμορφωτικού ταξιδιού, συνοψίζονται παρακάτω: 

 • Οικοδόμηση οράματος και αναζήτηση νοήματος.
 • Στοχοθεσία και σύνδεση στόχων με τις βαθύτερες επιθυμίες και αξίες του καθενός.
 • Ενίσχυση επίγνωσης και κινητοποίησης.
 • Βελτιώση αυτορρύθμισης, δέσμευσης και ευθύνης προς το στόχο και τα αποτελέσματα.
 • Ενδυνάμωση, ενθάρρυνση, αυτοπεποίθηση.
 • Προσανατολισμός στο στόχο, τις λύσεις και τις δράσεις.
 • Εντοπισμός και αξιοποίηση εσωτερικών δυνάμεων, ικανοτήτων και εμπειριών.
 • Αντιμετώπιση αρνητικών σκέψεων, περιοριστικών πεποιθήσεων και υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού mindset.
 • Βελτίωση προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας, καλύτερη διαχείριση αλλαγών και ρίσκων.
 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων.
 • Καλύτερη ισορροπία, ευεξία, ενέργεια και υιοθέτηση υγιών συνηθειών.  

Πώς λειτουργεί μια coaching συνεργασία; 

Coaching συνεργασία υφίσταται όταν ο Coach και ένας Coachee έχουν συμφωνήσει από κοινού να δουλέψουν ένα στόχο του τελευταίου, που εμπίπτει σε ένα coaching πλαίσιο. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, εστιάζουμε στις παρακάτω κατηγορίες: 

1. Στοχοθεσία  

Ο Coach βοηθά τον Coachee να θέσει συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους που έχουν νόημα για αυτόν και τον βοηθούν να ευθυγραμμιστεί με το όραμα που έχει για τη ζωή του. To να έχουμε ένα σαφή στόχο είναι υψίστης σημασίας. Αν δεν έχω έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο, δε θα είναι ξεκάθαρο πώς θα τον προσεγγίσω, πώς θα το μετρήσω και ποια στοιχεία του θα με βοηθήσουν να καταλάβω ότι τον πέτυχα. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να αφιερωθεί χρόνος για να οριστεί ακριβώς.  

2. Επίγνωση 

Η σημασία της αυτοεπίγνωσης είναι τεράστια. Τί είναι αυτό που πραγματικά θέλω; Γιατί το θέλω; Πώς θα νιώσω όταν το πετύχω; Πώς επηρεάζεται η ζωή και η εργασία μου; Ποιο είναι το όραμα που έχω για τη ζωή μου; Το coaching, μέσω της δυναμικής αλληλεπίδρασης μπορεί να προσφέρει διαύγεια και σαφήνεια στα παραπάνω ερωτήματα. Όταν φωτίσουν όλα τα κομμάτια του παζλ, μετά είναι εύκολη η συναρμολόγησή του.  

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

3. Εμπόδια  

Μέσω της coaching συνεργασίας, ο Coach βοηθά τον Πελάτη του να εντοπίσει τι είναι αυτό που τον εμποδίζει από το να πετύχει αυτό που επιθυμεί. Υπάρχουν εξωτερικά εμπόδια που αναβάλλουν συνεχώς την υλοποίηση του στόχου του; Ή εσωτερικοί παράγοντες που σαμποτάρουν τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την επιτυχία αυτού του στόχου; Όποιος και αν είναι ο περιοριστικός παράγοντας πχ αρνητικές σκέψεις, πεποιθήσεις, αναβλητικότητα, αυτοσαμποτάζ, φόβος αποτυχίας, κακές συνήθειες ή σκληρή αυτοκριτική, στο coaching μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. 

4. Δυνάμεις 

Βασικός μοχλός στη Θετική Ψυχολογία και το Coaching είναι το θετικό δυναμικό του κάθε ανθρώπου. Ο Coach, μέσω κατάλληλων εργαλείων, μπορεί να υποστηρίξει τον Coachee να εντοπίσει ποια είναι όλα αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά του (δεξιότητες, εμπειρίες, ταλέντα, γνώσεις, συμπεριφορές) που τον βοηθάνε στην πορεία προς το στόχο του; Ποιο είναι το θετικό κεφάλαιο που φέρνει στην coaching σχέση; Σκοπός είναι να αξιοποιήσει αυτές τις εσωτερικές πηγές του με τον καλύτερο τρόπο και να αναπτύξει ακόμα περισσότερες κατά τη διάρκεια του coaching ταξιδιού, προκειμένου να πετύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί.  

5. Στρατηγική & Πλάνο 

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία Αυτοβελτίωσης αυτό τον μήνα.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Έχοντας καλύτερη επίγνωση του στόχου, του κινήτρου, των εμποδίων αλλά και των δυνάμεών του, o πελάτης μπορεί πια να χαράξει τη διαδρομή του από το παρόν προς τον τελικό στόχο. Ο Coach μπορεί να τον βοηθήσει κινητοποιώντας τον για συνεχή δράση, κρατώντας τον υπεύθυνο για το κάθε επόμενο βήμα της διαδικασίας και υποστηρίζοντάς τον να αναπτύξει ό,τι χρειάζεσαι στη διαδρομή.  

Πώς βρίσκω τον κατάλληλο Coach; 

Όπως και στην ψυχοθεραπεία, η σχέση που αναπτύσσεται στην coaching συνεργασία είναι πολύ σημαντική και για τα 2 μέλη, τον Coach και τον Coachee. Οπότε χρειάζεται να γίνει μία έρευνα για το είδος των coaching υπηρεσιών, την εξειδίκευση του κάθε Coach και το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο. 

Οι πιστοποιημένοι Coaches έχουν εκπαιδευτεί σε πολλαπλά μοντέλα και προσεγγίσεις, προκειμένου να μπορούν συνθετικά να προσεγγίσουν κάθε στόχο και πρόβλημα που φέρνει ο πελάτης να δουλευτεί στην coaching συνεργασία. Επιπλέον, οι διαπιστευμένοι Coaches έχουν δουλέψει πρακτικά και βιωματικά τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχει ένας Coach.

Αυτές οι δεξιότητες είναι μεταξύ άλλων η ενεργητική ακρόαση, η αποτελεσματική επικοινωνία, η εμπιστευτικότητα, η ακεραιότητα και η αντικειμενικότητα. Ένας Coach δε θα προσπαθήσει ποτέ να συμβουλεύσει ή να κατευθύνει έναν πελάτη. Ομοίως δε θα ασκήσει ποτέ κριτική και δε θα μοιραστεί τη γνώμη του.

Ο ρόλος ενός Coach είναι να υποστηρίξει έναν Coachee με τον κατάλληλο τρόπο να αναζητήσει και να βρει μόνος του την ιδανική λύση, ιδέα, εναλλακτική κ.ο.κ. προκειμένου να πετύχει το στόχο του.  

Μέσα από μια coaching συνεργασία, μπορείς να εξερευνήσεις τις πραγματικές σου επιθυμίες, να ευθυγραμμιστείς με το όραμα και τις αξίες σου, να ξεπεράσεις τις όποιες προκλήσεις προκύψουν και να προετοιμαστείς για μακροπρόθεσμη επιτυχία. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ειρήνη Σαβαλάν - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ειρήνη Σαβαλάν: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Certified Personal & Business Coach Coaching συνεδρίες, online και δια ζώσης, για στοχοθεσία, προσωπική & επαγγελματική ανάπτυξη, διαμόρφωση ηγετικού στυλ, βελτίωση απόδοσης, αλλαγή καριέρας, διαχείριση αλλαγών, αύξηση αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης, ενδυνάμωση, αντιμετώπιση περιοριστικών πεποιθήσεων, διαχείριση άγχους, διαχείριση χρόνου, δημιουργία πλάνου ενεργειών.