Η εφηβεία αποτελεί την τελική δοκιμασία της κοσμοαντίληψης των ίδιων των γονιών. Το παιδί τους, το ανθρώπινο πλάσμα που μεγαλώνει στους κόλπους της οικογένειάς τους και που είναι όχι μόνο ο φορέας των επιθυμιών τους, αλλά και ο πραγματικός καταγραφέας της πρακτικής τους αλήθειας (δηλαδή του πώς οι ίδιοι το μεγάλωσαν πέρα από τις ιδέες τους), για πρώτη φορά ουσιαστικά ανοίγει το στόμα του!

Αν συνειδητοποιήσουμε ότι οι τρείς παράγοντες που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της εφηβείας είναι η ιδιοσυγκρασία και το βιολογικό υπόστρωμα των δυνατοτήτων του παιδιού, το γονεϊκό σύστημα και η κοινωνία-περιβάλλον, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος για το κάθε παιδί να βιώσει την εφηβεία του. Αυτό που μπορεί να είναι φάρμακο για κάποιον, μπορεί να είναι δηλητήριο για κάποιον άλλο...

Αποκτήστε το βιβλίο Το δώρο της εφηβείας από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Γιατί η εφηβεία είναι δώρο;

H εφηβεία για το παιδί είναι το βιολογικό δώρο της ζωής σε ένα νέο ανθρώπινο πλάσμα, να μπορέσει να διεκδικήσει και να κατακτήσει κάποια στιγμή τη διαφορετικότητα της μοναδικής του αλήθειας και ελευθερίας. Είναι βιολογικό δώρο γιατί δίνεται ανεξάρτητα από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν γύρω του και γιατί θα το βρει δίπλα του ανεξάρτητα από τη θεωρία και την κοσμοαντίληψη που ακολούθησαν οι γονείς του. Ουσιαστικά για πρώτη φορά, δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να ομολογήσει ότι γοητεύεται και από πράγματα έξω από αυτά που του είχαν δοθεί στην παιδική του ηλικία.

Ο συγγραφέας

Ο Αλέξης Λάππας ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως Ψυχίατρος Παιδιών, Εφήβων και Οικογενειών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και απέκτησε Ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στην Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα. Από το 2007 είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων. Η κλινική του πράξη και θεωρία διαμορφώθηκε μέσα από τη διεργασία συνάντησης κυρίως με τις Deborah Hutchinson και Zaida Hall (εκπαίδευση στη ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία), τη Miranda Passey (παρατήρηση βρέφους) και στον ελληνικό χώρο με τους παιδοψυχιάτρους π. Βασίλειο Θερμό, Δημήτρη και Ελένη Καραγιάννη και Δημήτρη Κυριαζή. Τον Αύγουστο του 2016 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Ανδρονίκη Δράγου, το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας «ΠροςΌψη».

Ο Αλέξης Λάππας υποστηρίζει τη διάδοση και την αξιοποίηση του εργαλείου της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας εκλεκτικά από παιδιά και ενήλικες της ελληνικής πραγματικότητας αλλά και διεθνώς, φτιάχνοντας γέφυρες επικοινωνίας και επανεκπαίδευσης. Στο κλινικό του έργο κινείται κυρίως προς την κατανόηση και θεραπεία του ανθρώπινου προσώπου μέσα από τις σχέσεις που το συνδιαμόρφωσαν και αυτό συνδιαμορφώνει.

Εργάζεται για την αποϊδρυματοποίηση παιδιών χωρίς οικογένεια και είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο. Τον απασχολεί η συνάντηση των επιστημών του ψυχισμού με την Ύπαρξη και τη θρησκευτικότητα και είναι μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού «Ψυχής Δρόμοι». Μέσα από την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και τις stand-up εισηγήσεις ευαισθητοποίησης μαθητών, αναδεικνύει τη θεραπευτική δυνατότητα στην σχέση παιδιού και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιμελήθηκε και συμμετείχε στο συλλογικό τόμο «Να Ονειρεύομαι Να Ζω» (εκδόσεις Εν πλω).

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr