εφηβεία

Το να είσαι εσωστρεφής είναι μια πρόκληση σε αυτήν την εποχή, αφού ο σημερινός κόσμος επικεντρώνεται τόσο πολύ στην ομιλία και στην έξοδο. Οι εσωστρεφείς έφηβοι συνήθως δεν έχουν μεγάλο κοινωνικό δίκτυο και σπάνια θα λάβουν μέρος σε μια συζήτηση, λέγοντας την άποψή τους, χωρίς να τους έχει ζητηθεί.  Φαίνεται να χρειάζονται λίγη βοήθεια για να σταθούν ανεξάρτητοι και άνετοι στον κόσμο.

Όσοι είστε γονείς ενός εσωστρεφούς εφήβου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας στην κοινωνική του ζωή.

Τρόποι αντιμετώπισης της εσωστρέφειας

Ενθαρρύνετε τους εφήβους να μιλούν για τα συναισθήματά τους

Για τους εσωστρεφείς δεν είναι εύκολο να συζητούν για τα συναισθήματά τους και προτιμούν να κρατούν τις σκέψεις τους για τον εαυτό τους. Οι έφηβοι, οι οποίοι βρίσκονται στο πιο σημαντικό κοινωνικό στάδιο της ζωής τους, είναι ακόμη πιο επιρρεπείς από τους ενήλικες στο να κρύψουν τα συναισθήματά τους. Δώστε τους μια διέξοδο για να περιγράψουν τις σκέψεις τους και τους φόβους τους μιλώντας μαζί σας. Εναλλακτικά, προτείνετέ τους να κρατούν ένα ημερολόγιο συναισθημάτων ή να ζωγραφίσουν αυτά που νιώθουν, αν δεν είναι άνετοι με την περιγραφή των συναισθημάτων τους με λόγια.

Αποκτήστε το βιβλίο του Ψυχιάτρου Αλέξη Λάππα Το δώρο της εφηβείας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Αποφύγετε τις ταμπέλες

Παρά τα όσα μπορεί να πιστεύετε, η εσωστρέφεια δεν αποτελεί ένδειξη κοινωνικο-συναισθηματικής δυσλειτουργίας. Οι εσωστρεφείς έφηβοι έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους εξωστρεφείς συνομηλίκους τους. Η επισήμανση τους ως «μοναχικούς» τους κάνει να αισθάνονται αμήχανα και τους πιέζει να πιστεύουν ότι είναι αυτό που λένε οι άλλοι ότι είναι. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να αποδεχτούν τα παιδιά τους όπως είναι. Άλλωστε, το διαφορετικό δεν είναι πάντα κακό.

Μάθετε στο παιδί σας να ζητάει βοήθεια

Όλοι μας χρειαζόμαστε βοήθεια κάποια στιγμή. Οι εσωστρεφείς έφηβοι προτιμούν να λύσουν οι ίδιοι τα προβλήματά τους επειδή δεν αισθάνονται άνετα να ζητήσουν από τους άλλους. Μάθετε στον εσωστρεφή έφηβό σας ότι δεν υπάρχει ντροπή στο να ζητάτε βοήθεια. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους. Έτσι θα ανακαλύψουν ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη για την πρόοδο.

Βρείτε μαζί στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων

Οι έφηβοι που είναι εσωστρεφείς, τείνουν να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από ότι οι συνομήλικοί τους. Μοντελοποιήστε τις δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις και βοηθήστε τα παιδιά σας να βρουν τρόπους διαχείρισης. Θα διαπιστώσετε ότι οι εσωστρεφείς έφηβοι είναι δημιουργικοί τύποι. Θα αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους, γνωρίζοντας ότι οι ίδιοι σκέφτηκαν τις λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν.

Προωθήστε το διάλογο

Οι εσωστρεφείς δεν φαίνεται να έχουν τις ικανότητες να σχηματίσουν κοινωνικές σχέσεις με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, αν περάσετε χρόνο συζητώντας μαζί τους, θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να έχουν πιο ανεπτυγμένες δεξιότητες επικοινωνίας από τους συνομηλίκους τους. Ενώ δεν τους αρέσει να μιλάνε πολύ, παρόλα αυτά μπορούν να δουν ένα πρόσωπο στο μάτια και να ανταλλάξουν τις ειλικρινείς τους απόψεις. Δεν αποφεύγουν καταστάσεις, αλλά προτιμούν τις βαθύτερες σε νόημα συζητήσεις. Βοηθήστε τους να εκφράσουν τον εαυτό τους έχοντας ανοιχτές κι ειλικρινείς συζητήσεις μαζί τους.

Σεβαστείτε τις κοινωνικές τους προτιμήσεις

Οι εσωστρεφείς είναι αντισυμβατικοί σε σχέση με τους εξωστρεφείς. Θα τους βρείτε να αλληλεπιδρούν με ένα ή δύο άτομα αντί για μια μεγάλη ομάδα. Δώστε στον εσωστρεφή έφηβό σας την ευκαιρία να παρακολουθήσει αρχικά μια συζήτηση πριν συμμετάσχει σε αυτήν. Επιπλέον, μην πιέζετε τα παιδιά σας να κάνουν νέους φίλους. Θυμηθείτε ότι προτιμούν να το κάνουν με τους όρους τους και να διατηρούν στενή σχέση με τους φίλους τους.

Διαβάστε, ακόμη, στην Πύλη του Psycholgy.gr το άρθρο Ο εσωτερικός διάλογος ενός εφήβου, της συνεργάτιδας της Πύλης μας Ρέας Δουμανά

Αναπτύξτε μια θετική εικόνα εαυτού

Πολλοί έφηβοι έχουν λανθασμένη εικόνα εαυτού επειδή οι άλλοι χρησιμοποιούν αρνητικές λέξεις όπως για να τους περιγράψουν. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις απόψεις κάποιων ανθρώπων και γι’ αυτό δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα αληθείς και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν  χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του.

Μάθετε τον εσωστρεφή έφηβό σας να διεκδικεί

Υπενθυμίστε στους εφήβους σας ότι οι απόψεις τους έχουν σημασία. Ακούστε τα παιδιά σας όταν μιλούν και ενθαρρύνετέ τους να εκφράζουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους ανοιχτά χωρίς φόβο και ντροπή. Πάνω απ 'όλα, μάθετέ τους να διεκδικούν.

Συγγραφή Άρθρου

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη - Ψυχολόγος

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι επιζητάμε την επιβεβαίωση
επιβεβαίωση αυτοπεποίθηση αυτοεκτίμηση

Δίνεις πάντα μεγάλη αξία στις απόψεις των άλλων; Θέλεις πάντα να ευχαριστείς τους άλλους κι όχι τον εαυτό σου; Γιατί, άραγε, επιζητάμε την αποδοχή των άλλων;

Πώς να ξεπεράσετε την προδοσία και να προχωρήσετε
προδοσία

Πολλοί από εμάς νιώθουμε ή έχουμε νιώσει προδομένοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, είτε πρόκειται για την οικογένειά μας είτε για το σύντροφό μας είτε για κάποιο φίλο μας. Αρκετοί, μάλιστα, είναι εξοικειωμένοι με την προδοσία, τόσο που δεν τους εκπλήσσει πλέον. Δυστυχώς, η προδοσία είναι συχνό φαινόμενο και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό. Δεν πρόκειται μόνο για έναν φίλο που αποκαλύπτει μυστικά ή κάποιον που απιστεί. Η προδοσία μπορεί πραγματικά να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Συναισθηματική επίγνωση
συναισθηματική επίγνωση

Η ικανότητα επίγνωσης των συναισθημάτων των άλλων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία καλύτερων σχέσεων. Το να είσαι σε θέση να συνδεθείς συναισθηματικά με ένα άλλο άτομο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικοδόμησης πραγματικής οικειότητας και επαφής. Όσο καλύτερα μπορείτε να καταλάβετε τη συναισθηματική κατάσταση κάποιου ανθρώπου, τόσο καλύτερα θα μπορείτε στη συνέχεια να κατανοήσετε και να βοηθήσετε τους άλλους.

Πώς να ξεπεράσω την απόρριψη
απόρριψη

Η απόρριψη είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα το οποίο έχουμε ζήσει όλοι μας, ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετικό τρόπο. Ενώ ορισμένες απορρίψεις μπορεί να μας ενοχλήσουν λίγο, υπάρχουν άλλες που φαίνεται να αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους. Η εκμάθηση του τρόπου αντιμετώπισης της απόρριψης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ζωής. Όταν δεν φοβόμαστε την απόρριψη, είμαστε πιο δεκτικοί να ανοιχτούμε σε νέες καταστάσεις.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares