Ακρόαση άρθρου......

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος, η ευκαιρία για να επέλθουν σημαντικές διορθωτικές αλλαγές για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας. Οι έφηβοι καλούνται να αποκτήσουν μια σταθερή αίσθηση του εαυτού τους σε παρελθόν, παρόν και μέλλον και να απαντήσουν στην εσωτερική τους ερώτηση: ποιός είμαι και τι κάνω στη ζωή μου.

Γι' αυτό ψάχνουν έναν ρόλο στην ζωή τους που να περικλείει την φιλοσοφία της ζωής τους, να είναι ξεκάθαρος ρόλος, να είναι δική τους επιλογή, να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου και να δεσμευτούν με πάθος, πίστη και αφοσίωση, σε αυτό τον σκοπό (π.χ. επάγγελμα, ενδιαφέροντα, αθλήματα).

Γι' αυτό μια ξεκάθαρη και χωρίς μπερδέματα και αντιφάσεις ταυτότητα και ιδεολογία, θα τους χαρίσει τη βάση για την ψυχολογική ισορροπία ολόκληρης της ζωή τους.

Η προσωπικότητα των εφήβων συνιστά προβλεπτικό παράγοντα της εμφάνισης άνοιας

Συγκεκριμένα, οι πιο ήρεμοι, ώριμοι και ενεργητικοί έφηβοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση "JAMA Psychiatry", συμπεριέλαβε 82.000 μαθητές γυμνασίου, οι οποίοι υποβλήθηκαν το 1960 σε τεστ προσωπικότητας. Πάνω από 50 χρόνια μετά, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους συγκρίθηκαν με τη διάγνωση άνοιας.

Η Κέλι Πίτερς, μια από τους συντάκτες της μελέτης και βασική ερευνήτρια του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι η ηρεμία και η ωριμότητα κατά την εφηβική ηλικία συνδέθηκε με 10% μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή. Το σθένος με τη σειρά του συσχετίστηκε με μείωση ύψους 7%.

Οι έφηβοι με μέση ηλικία τα 16 έτη, υποβλήθηκαν σε μετρήσεις για ένα πλήθος χαρακτηριστικών προσωπικότητας: ηρεμία, σθένος, οργανωτικότητα, αυτοπεποίθηση, ωριμότητα/υπευθυνότητα, ηγετικές ικανότητες, παρορμητικότητα, επιθυμία για κοινωνική αλληλεπίδραση, κοινωνική ευαισθησία, καλλιτεχνικές και διανοητικές ικανότητες. Την περίοδο 2011 - 2013, όταν οι μαθητές αυτοί ήταν, πλέον, σχεδόν 70 ετών, πάνω από 2.500 διαγνώστηκαν με άνοια.

Ο Μπέντζαμιν Τσάπμαν, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη, αφού συνέκρινε τα προφίλ προσωπικότητας ετών με τα αντίστοιχα ιατρικά δεδομένα σε άτομα ηλικίας 50 ετών, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν, πράγματι, σημαντικά μικρότερος σε εκείνους που χαρακτηρίζονταν από ηρεμία, σθένος και ωριμότητα ως έφηβοι. Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, τα περιστατικά άνοιας στο ίδιο δείγμα και όταν οι συμμετέχοντες έφτασαν τα 70 έτη.

Ο συνεργάτης του Τσάπμαν, δρ Άντον Πορστέινσον, διευθυντής του προγράμματος Φροντίδας, Εκπαίδευσης και Έρευνας για το Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, που δεν ενεπλάκη στην έρευνα τόνισε: "Η μέση ηλικία διάγνωσης Αλτσχάιμερ είναι τα 80 έτη. Θα είχε, επομένως, νόημα οι μετρήσεις αυτές να επαναληφθούν σε περίπου 10 - 15 χρόνια προκειμένου να διαπιστωθεί τι πραγματικά συμβαίνει όταν ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου κορυφώνεται".

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Η Χέδερ Σνίντερ, αντιπρόεδρος ιατρικής επιστήμης στην Αμερικανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ, εξηγεί πως υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κοινωνικών, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Κατά την ίδια, υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών που θα διερευνήσουν το πώς αυτοί οι παράγοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Η ίδια, υπογραμμίζει ότι, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι μια παρέμβαση που θα στόχευε στην προσωπικότητα των εφήβων θα ήταν ωφέλιμη.

Ο Πορστέινσον προειδοποιεί η συγκεκριμένη μελέτη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της άποψης ότι υπάρχει μια "καλή" και μια "κακή" προσωπικότητα. Η παρορμητικότητα και ο νευρωτισμός αν και επιδρούν αρνητικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, συμβάλλουν στην ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων.

"Δεν χρειάζεται, αναγκαστικά όλα τα παιδιά να είναι ήρεμα και ατάραχα συνέχεια. Δεν θέλουμε όλοι να ταιριάζουν στο ίδιο καλούπι", δήλωσε ο Πορστέινσον, καταλήγοντας ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο αναπαριστούμε αυτά τα ευρήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Επιστημονική δημοσίευση: HealthDay News

Η εισαγωγή αποτελεί απόσπασμα από το άρθρο Η εφηβεία του συνεργάτη της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr, Δημήτρη Τσουκάλη.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr