Ο χωρισμός αναμφίβολλα αποτελεί ένα επίπονο γεγονός για την ψυχή και το σώμα μας. Το να δεχτεί κάποιος το τέλος μιας σχέσης ή ενός γάμου, να διεργαστεί αυτό το τέλος και να κλείσει τον κύκλο με ενήλικο τρόπο αποτελεί μια πρόκληση που ωστόσο είναι εφικτή όσο χρόνο κι αν χρειαστεί στην κάθε περίπτωση.

Το να μάθουμε να λέμε αντίο την κατάλληλη στιγμή και να μην υποτιμούμε στη συνέχεια την εμπειρία του συσχετισμού (εξάλλου ήταν επιλογή μας από την οποία σίγουρα μάθαμε πολλά έστω και αν δε τα έχουμε κατανοήσει ακόμη, είναι ανθρώπινο και εντάξει) χρειάζονται χρόνο και αυτοφροντίδα.

Ο χωρισμός βιώνεται σε στάδια, όπως αυτά του πένθους, και σε κάθε άνθρωπο ο τρόπος κίνησης μέσα στα στάδια και η παραμονή σε κάθε ένα από αυτά ποικίλει.

Σε αυτές τις στιγμές η αυτοφροντίδα και το αγκάλιασμα του εαυτού μας είναι πολύ πιο βοηθητικά από το να μας κρίνουμε για τις επιλογές μας και να μας στήνουμε στον τοίχο ή να θυματοποιούμαστε. Είναι εντάξει ακόμη κι αν συνειδητοποιήσουμε ότι στρέφουμε το θυμό σε εμάς να το δούμε και να επιλέξουμε πια να είμαστε σύμμαχός μας. Σιγά - σιγά.

Τα βιβλία που ακολουθούν είναι επιλεγμένα από την ομάδα μας και μέσω προσεγγίσεων κάθε είδους μπορούν να φανούν ωφέλιμα σε αυτή τη διαδικασία.

Κάποια αντιμετωπίζουν τον χωρισμό με αστείο τρόπο και μπορεί να ξεκαρδιστείς διαβάζοντάς τα, άλλα θα σε βοηθήσουν να εμβαθύνεις και να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου, σε κάθε περίπτωση κάνε την επιλογή που αισθάνεσαι ότι σε αντιπροσωπεύει περισσότερο αυτή τη στιγμή.

Όλο χωρίζω κι όλο γυρίζω

1ο - Γιατί, κάθε φορά που χωρίζω, μετά ξαναγυρίζω;

Ποιοι από τους 14 μηχανισμούς που οδηγούν σ' αυτή την "τραμπάλα", σε πιάνουν στα γρανάζια τους;

2ο - Πώς δημιουργείται το φαινόμενο της ζήλιας;

Υπάρχουν 8 μονοπάτια που μας "βγάζουν" στη ζήλια. Ποια απ' αυτά έχουν γίνει "χόμπι" σου, ώστε μπορεί να οδηγούν τη σχέση του στο "Χωρίζω - Γυρίζω";

3ο - Το φλερτ και οι 7 "δοκιμασίες" του.

Σε ποιες απ' αυτές σκοντάφτεις τόσο, ώστε όταν το πας στο "Χωρίζω", το στρίβεις γρήγορα στο "Γυρίζω", γιατί «έξω, πολύ κρύο..., πολύ μοναξιά»;
Κάθε συσκευή που αγοράζουμε έχει κι έναν οδηγό χρήσης - ένα manual, όπως λέμε. Όσο προσεκτικότερα το διαβάσουμε τόσο αποδοτικότερα θα δουλεύει η συσκευή.

Το βιβλίο αυτό σε μαθαίνει να διαβάζεις το Manual του εαυτού σου, για να ανακαλύψεις τα "κουμπιά" της συμπεριφοράς σου. Κι αν θες να την αλλάξεις, ξέρεις το μαγικό βοτάνι; - Γέλα με τον εαυτό σου. Σ' αυτό το βιβλίο όχι μόνο θα γελάσεις με τον εαυτό σου, αλλά και θα τον χαρείς που γελάει κι αυτός μαζί σου.

Αποκτήστε το βιβλίο Όλο χωρίζω κι όλο γυρίζω, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Να μείνω ή να φύγω

Η ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου επανέρχεται με ένα νέο εγχειρίδιο, για τις ερωτικές σχέσεις και τους γάμους αυτή τη φορά, και μας βοηθά να απαντήσουμε στο πιο δύσκολο ίσως ερώτημα που μπορεί να έχουμε για τον γάμο ή τη σχέση μας: Να μείνω ή να φύγω;

Μέσα από αληθινά παραδείγματα από την κλινική της εμπειρία μπορούμε να αντιληφθούμε αν η σχέση μας είναι ζωντανή ή αν βρισκόμαστε σε γάμο-βιτρίνα ή γάμο συμφέροντος· αν η σεξουαλική μας ζωή είναι φυσιολογική· αν ηρουτίνα είναι λόγος χωρισμού και αν είναι στη φύση μας η μονογαμία.

Στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ερωτήματα όπως:

- Κάνω άραγε για γάμο;
- Πρέπει να χωρίσω εξαιτίας της πεθεράς;
- Μήπως έχω παντρευτεί έναν τοξικό άνθρωπο;
- Έχω αγαπήσει, ή έχει αγαπήσει, τρίτο πρόσωπο;
- Μήπως βρίσκομαι σε μια βίαιη, κακοποιητική σχέση;
- Μένω στον γάμο μου για τα παιδιά;
- Ένας γάμος χωρίς παιδιά μπορεί να επιβιώσει;
- Η ασθένεια ενός συντρόφου ή ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μια σχέση;
- Και τέλος, ένα σοβαρό ερώτημα που απασχολεί όσους σκέφτονται να χωρίσουν: Τι θα πει ο κόσμος;

Ένα βιβλίο που καταρρίπτει βασικούς μύθους για τον έρωτα και τον γάμο, προβάλλοντας παράλληλα υγιή παραδείγματα που μας δίνουν θάρρος και μας κάνουν αισιόδοξους.

Αποκτήστε το βιβλίο Να μείνω ή να φύγω, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Ξαναστέκομαι στα πόδια μου

Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Ανεργία, χωρισμός, απώλεια, ασθένεια, είναι μερικές μόνο από τις κρίσεις που μπορεί να μας χτυπήσουν απρόσμενα την πόρτα. Όταν προκύπτουν καταστάσεις και γεγονότα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, έχουμε δύο επιλογές: Η μία είναι να αγνοήσουμε το τραύμα, που όμως θα συνεχίσει να μας πονάει, κρυφά, μυστικά και διαρκώς. Η άλλη επιλογή είναι να αναγνωρίσουμε ότι τραυματιστήκαμε και να αφήσουμε την εμπειρία αυτή να μας αλλάξει, να μας μετασχηματίσει, να μας εξελίξει.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν οδηγό ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Περιγράφει και αναλύει τις πιο συχνές κρίσεις που μπορεί να μας τύχουν, με γνώμονα τι χρειαζόμαστε περισσότερο όταν εμείς, ή κάποιο κοντινό μας πρόσωπο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Μέσα από ανάλυση, χρήσιμες τεχνικές και πρακτικές ασκήσεις, θα μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις κρίσεις, αλλά κυρίως πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ώστε η κρίση αυτή να μη σημάνει τη διάλυση της ζωής μας αλλά την εξέλιξή της.

Αποκτήστε το βιβλίο Ξαναστέκομαι στα πόδια μου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Ζωή σε λόγου μας

Φτάνει η άτιμη η ώρα που πρέπει να προχωρήσεις τη ζωή σου κάπως διαφορετικά απ' ό,τι υπολόγιζες. Η ώρα της απώλειας. Το άλλο σου μισό σε χωρίζει και, αντί να το φάει το μαύρο χώμα, μένεις να σε τρώει η στενοχώρια που ζείτε χώρια κάτω απ' τον ίδιο ουρανό.

  • Και, τώρα, πώς ξεπερνάς τον χωρισμό;
  • Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος;
  • Ποιος ξέρει το μυστικό για να ζήσουμε όλοι λίγο καλύτερα;

Ο χωρισμός έχει πέντε στάδια που μοιάζουν πολύ με τα στάδια του πένθους. Ακριβώς πέντε -όπως τα δάκτυλα μίας ανοιχτής παλάμης που στρέφεται προς το μέρος σου.

Ένας ξεκαρδιστικός οδηγός για το πώς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό.

Αποκτήστε το βιβλίο Ζωή σε λόγου μας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Ο χωρισμός των γονέων, το διαζύγιο και τα παιδιά

Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί να καλύψει μέρος του μεγάλου κενού που υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία για την επίδραση του χωρισμού των γονέων στα παιδιά. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, οι γνώσεις για τα στάδια της διαδικασίας του χωρισμού και η ερμηνεία των διαφορετικών αντιδράσεων αποτελούν τη βάση για την πληρέστερη κατανόηση της λειτουργίας των οικογενειών μετά τον χωρισμό των γονέων.

Στο βιβλίο αυτό γίνεται ανάλυση και σύνθεση των κυριότερων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την προσαρμογή των παιδιών, καθώς και αναφορά ορισμένων ενδεικτικών πρακτικών κατευθύνσεων για τους γονείς και άλλα άτομα του περιβάλλοντος των παιδιών που βοηθούν στην κατάλληλη υποστήριξή τους και διευκολύνουν την προσαρμογή τους.

Η συγγραφέας, της οποίας η επιστημονική και επαγγελματική ενασχόληση με αυτά τα θέματα είναι μακροχρόνια, με το βιβλίο αυτό επιδιώκει αφενός να βοηθήσει στην πληρέστερη κατανόηση των δυσκολιών και των ποικίλων διαστάσεων προσαρμογής της οικογένειας μετά τον χωρισμό, και αφετέρου να συμβάλει στον κλονισμό των στερεοτύπων και των διακρίσεων για τους χωρισμένους γονείς και τα παιδιά τους.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα για επιστήμονες και επαγγελματίες διαφορετικών επιστημονικών κλάδων, καθώς και για φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους ενδιαφέρονται για την κατάλληλη υποστήριξη των παιδιών.

Αποκτήστε το βιβλίο Ο χωρισμός των γονέων, το διαζύγιο, τα παιδιά από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Χωρίς εσένα

Η Karyl Mc Bride για άλλη μία φορά μας παίρνει από το χέρι και μας φέρνει σ' επαφή με τα σφάλματά μας! Είτε προσεγγίζουμε το θέμα από την πλευρά του θύτη, είτε από την πλευρά του θύματος, το βιβλίο ξετυλίγει μια "πανδαισία" δυσφορικών αποτυπώσεων από την καθημερινότητα των ζευγαριών.

Ο λόγος της κατανοητός, σε σύζευξη με τα καλά ελληνικά του μεταφραστή, διευκολύνει τον αναγνώστη να διεισδύσει ενεργητικά στον πυρήνα του προβληματισμού της σχετικά με τον χωρισμό.

Το βιβλίο αναδεικνύει τα επάλληλα στρώματα του ναρκισσευόμενου ανθρώπινου ψυχισμού με εξαιρετική καθαρότητα και ειλικρίνεια. Όπως και στο "Υπάρχει χώρος για μένα;", Εκδόσεις Πορφύρα 2018, η Karyl McBride μας δείχνει πως κινείται "σαν στο σπίτι της"!

Το επίμονο και ευαίσθητο άγγιγμά της σε αντίστοιχες υποδομές σχέσεων, προδίδει, εκτός από τη βαθιά επιστημονική της γνώση, και τη βιωματική της ενσυναίσθηση.

Αποκτήστε το βιβλίο Χωρίς εσένα από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί στα ραντεβού, το σεξ και τους χωρισμούς

Φύλαξε αυτόν τον πρακτικό χιουμοριστικό οδηγό κάτω από το μαξιλάρι, στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου -οπουδήποτε μπορεί να σε πετύχουν τα βέλη του έρωτα.

Εδώ θα βρεις οδηγίες επιβίωσης για τα ραντεβού, το σεξ και τους χωρισμούς:

- Πώς να την κοπανήσεις από ένα ραντεβού στα τυφλά
- Πώς να κάνεις σεξ σε περιορισμένο χώρο
- Τι να κάνεις αν ξυπνήσεις δίπλα σε κάποιον/α και δεν θυμάσαι το όνομά του/της
- Τι να κάνεις για να φύγει το πρήξιμο των ματιών από το κλάμα
- Πώς να φτιάξεις μια κούκλα βουντού
- Κατέβασε ένα φερμουάρ που κόλλησε
- Ξεμέθυσε γρήγορα
- Ξεπέρασε το τέλος μιας σχέσης

Η σειρά φαινόμενο που

- σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων με 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως,
- κυκλοφόρησε σε 27 χώρες
- και μεταφέρθηκε σε δύο τηλεοπτικές σειρές

Αποκτήστε το βιβλίο Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί στα ραντεβού, στο σεξ και τους χωρισμούς από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr