θετική σκέψη, αντιμετώπιση στρες

Μαθαίνοντας να ζούμε με ένα θετικό τρόπο σκέψης κερδίζουμε σε όλο το φάσμα των επαγγελματικών, κοινωνικών και προσωπικών μας σχέσεων και απολαμβάνουμε συναισθηματική υγεία, ηρεμία του νου και ευτυχία, αποτρέποντας έτσι, σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και τις ασθένειες του σώματος. 

Σκέψεις που "ξεπηδούν" από τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος του ανθρώπου «παράγει» αμέτρητες σκέψεις όλο το εικοσιτετράωρο. Οι σκέψεις πετάγονται με αφορμή οποιοδήποτε ερέθισμα από το ένα θέμα στο άλλο σαν κινηματογραφική ταινία χωρίς τέλος. Το τί ακριβώς σκεφτόμαστε είναι βέβαιο ότι πολλοί από εμάς δεν το προσέχουν ποτέ. Όμως, μέσα μας υπάρχουν πολλές μπερδεμένες σκέψεις, οι οποίες προσελκύουν τα φαινομενικά χαοτικά γεγονότα που βιώνουμε. Για να εντοπίσουμε τις σκέψεις αυτές που κατατρέχουν το νου μας, απαιτείται σοβαρή αυτοπειθαρχία και διαρκής αυτοπαρατήρηση. Σκοπός είναι να έχουμε εξ ολοκλήρου τον έλεγχο του νου, ώστε να μετατρέπουμε ό,τι αρνητικό ξεπετάγεται από εκεί, σε θετική αντίληψη για τον εαυτό μας και τη ζωή γενικότερα.

Τί είναι η Θετική Σκέψη για τον ψυχισμό μας

Στις δύσκολες μέρες που όλοι περνάμε χρειάζεται να αναπτύξουμε τη θετική σκέψη, για να μπορέσουμε πιο ομαλά να προσαρμοστούμε στις σημερινές συνθήκες ή ακόμα και να επωφεληθούμε. Το πώς τα πηγαίνεις στην ζωή σου σήμερα έχει να κάνει και με τον τρόπο σκέψης σου (πέρα από τους εξωτερικούς παράγοντες). Αν όσο θυμάσαι τον εαυτό σου σκεφτόσουν αρνητικά, τότε μπορεί να μην βρίσκεσαι σήμερα στην καλύτερη κατάσταση στη ζωή σου.

Η θετική σκέψη αποτελεί μια πιο θετική αντιμετώπιση και προσέγγιση των καταστάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ζούμε σε μια ιδεατή κατάσταση μακριά από την πραγματικότητα. Άρα, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιούμε τη θετική σκέψη ή αλλιώς τη θετική θεώρηση των πραγμάτων, για να μπορούμε να δούμε πίσω από την δυσκολία/αναποδιά που εμφανίζεται.

Κανείς θα σκεφτεί πως είναι αρκετά δύσκολο, όταν όλοι και όλα γύρω σου είναι αρνητικά, να προσπαθείς να βρεις μια ηλιαχτίδα θετικότητας. Για να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να μπορείς να βλέπεις σε τι μπορείς να επωφεληθείς από μια δύσκολη κατάσταση, πώς μπορείς να δεις μια ευκαιρία, εκεί που όλοι βλέπουν αποτυχία και πανικό.

Η θετική σκέψη είναι δημιουργία, επίλυση, ανανέωση, βελτίωση. Το μυαλό μας είναι ένα ευέλικτο εργαλείο το οποίο μπορεί να κάνει ό,τι του πούμε εμείς και να το πετύχει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η δύναμη να απωθήσουμε τις αρνητικές σκέψεις, όταν εμφανίζονται και να τις αντικαταστήσουμε με θετικές! Γι' αυτό το να σκεφτόμαστε τα καλά και τα εποικοδομητικά για τον εαυτό μας και για τους άλλους, αποτελεί από μόνο του ένδειξη υγείας και αρμονίας.

Η θετική σκέψη επιτυγχάνεται όχι με την επιφανειακή, ψεύτικη επανάληψη θετικών δηλώσεων προς κάτι, αλλά με την εσωτερική ουσιαστική θετική στάση ζωής. Θετική σκέψη σημαίνει:

• Να βλέπουμε τα εμπόδια σαν ευκαιρίες που μας δυναμώνουν και όχι σαν σημάδια αποτυχίας και κακοτυχίας.

• Να αναγνωρίζουμε και να αναπτύσσουμε τα προτερήματά μας, αποκτώντας αυτοπεποίθηση.

• Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αποβάλλοντας τα ελαττώματα μας και κερδίζοντας αυτοεκτίμηση.

• Να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, «δαμάζοντας» τη στενοχώρια και την απόγνωση, αποκτώντας έτσι εσωτερική κυριαρχία ώστε να δίνουμε τη σωστή λύση σε κάθε περίπτωση.

• Να βλέπουμε πάντα το ποτήρι μισογεμάτο, απολαμβάνοντας τη χαρά των προσπαθειών μας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

• Να έχουμε την ικανότητα να μετατρέπουμε το μόλυβδο σε χρυσό, αναδεικνύοντας την αγνή εσωτερική μας ομορφιά και όχι τα αρνητικά απωθημένα μας.

Τεχνικές αλλαγής από Αρνητική σε Θετική Σκέψη

Κάθισε σε ένα αναπαυτικό μέρος (καλό θα είναι να μην είναι το κρεβάτι, γιατί μπορεί να αποκοιμηθείς), όπως μια καρέκλα ή πολυθρόνα. Χαλάρωσε και άρχισε αργά να μετράς από το 10 μέχρι το 1 αντίστροφα. Σε κάθε αριθμό που θα λες θα χαλαρώνεις ακόμα πιο βαθιά νου και σώμα.

Είσαι σε ένα δωμάτιο με μια μεγάλη οθόνη και μόλις την ανοίγεις βλέπεις μέσα τον εαυτό σου, όπως είναι στην καθημερινότητα του. Η εικόνα δεν είναι πολύ καλή, γιατί τα βλέπεις όλα ασπρόμαυρα.

Θυμήσου και οπτικοποίησε μια παλιότερη εμπειρία που όλα σου πήγαιναν στραβά, σκεφτόσουν αρνητικά και ό,τι κι αν έκανες κατέληγε σε λάθος! Αυτή είναι η ζωή που έχεις όταν κανεις αρνητικές σκέψεις και αυτό δεν σου αρέσει καθόλου, γιατί από το στρες σφίγγεται το στομάχι σου και σε πιάνει το κεφάλι σου.

Τώρα πάρε το τηλεκοντρόλ και άλλαξε κανάλι. Τώρα η εικόνα είναι έγχρωμη και καθαρή.

Φέρε στο μυαλό σου και οπτικοποίησε μια περίοδο στην ζωή σου ή μια κατάσταση, ή ένα στιγμιαίο συναίσθημα που σου δημιούργησε ιδιαίτερη ευφορία και χαρά! Δώσε χρόνο στο εαυτό σου, όσο χρειάζεται. Νιώσε, δες, άκου τις πηγαίες σου σκέψεις μέσα από όλη αυτή την ανάμνηση και παρατήρησε τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται τη στιγμή αυτή (αυτοπεποίθηση, συγκέντρωση, αυτοέλεγχο, ηρεμία, σιγουριά κλπ.) και πόσο δυνατά είναι, σχηματίζοντας στο νου μία κλίμακα νοερής απεικόνισης συναισθημάτων από το 1-10.

Κάνε ένα βήμα μέσα στην τεράστια τηλεόραση και γίνε ένα με τα επιθυμητά σου συναισθήματα, με τον επιθυμητό εαυτό σου. Νιώσε τί ωραία που νιώθεις, άκου και βίωσε αυτή την ηρεμία και την ανεμελιά!

Συνειδητοποίησε στο τέλος της ημέρας τα βαθύτερα θέλω σου και αυτά που σε κάνουν αβίαστα χαρούμενο, γεμάτο ζωή και ενεργητικό!

Η θετική σκέψη ως στάση ζωής καλλιεργείται στο μυαλό με πολύ απλό και φυσικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, το να ζητήσει κανείς βοήθεια όταν αισθάνεται ότι το έχει ανάγκη, αποτελεί από μόνο του το πρώτο και σπουδαιότερο βήμα προς αυτήν τη κατάκτηση.

Ας θυμόμαστε πάντα...«Είμαι ό,τι σκέφτομαι και σκέφτομαι ό,τι είμαι».

 

Βιβλιογραφικές Πηγές:

1. Beck, Α.Τ.,and Dozois, D.J.A. (2011). Cognitive Therapy: Current Status and Future Directions Annual Review of Medicine, 62: 397 -409.

2. Hawton, K., Salkovskis, P. M., Kirk, J., & Clark, D. M. (Επιµ. Έκδ.) (1989). Cognitive behaviour therapy for psychiatric problems: A practical guide. Oxford: OxfordUniversity Press.

3. Linden, W., Lenz, J. W., Con, A. H. (2001). Individualized Stress Management for Primary Hypertension: A Randomized Trial. Arch Intern Med. 161(8):1071-1080.

4. Davison, G. C., Williams, M. E., Nezami, E., Bice, T. L., De Quattro, V. L.(1991). Relaxation, reduction in angry articulated thoughts, and improvements in borderline hypertension and heart rate. J Behav Med. 14(5):453-68.

5. Steigerwald, Fran, Stone David. (1999).Cognitive Restructuring and the 12-Step Program of Alcoholics Anonymous. Journal of Substance AbuseTreatment,16(4):321–327. 6. Marks, I., Lovell, K., Noshirvani, H., Livanou, M., & Thrasher, S.(1998). Treatment of posttraumatic stress disorder by exposure and/or cognitive restructuring: a controlled study. Archives of General Psychiatry, 55: 317–325.

Συγγραφή Άρθρου

Τσώλη Σοφία - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Τσώλη Σοφία: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ - M.Sc Εξειδίκευση στη Διαχείριση του Στρες και στη Γνωσιακή Επιστήμη - Ιατρική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Υπ.Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εξάρτηση από το Διαδίκτυο
Διαδίκτυο

Ο όρος εξάρτηση, παραδοσιακά, έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τον βιολογικό εθισμό από μια ή περισσότερες ουσίες. Η εξάρτηση από το Διαδίκτυο, ως όρος, συναντάται και ως παθολογική χρήση του διαδικτύου, παρορμητική χρήση του διαδικτύου ή προβληματική χρήση του διαδικτύου (Tonioni et al., 2012). Εντούτοις, η έννοια του εθισμού δεν αναφέρεται στο μέσον αυτό καθ’ εαυτό όπως συμβαίνει με τις ουσίες, αλλά στις δυνατότητες που δίνει και στις δραστηριότητες που παρέχει.

Δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, στρες και θεραπεία
Δυσλειτουργικές πεποιθήσεις

Οι δυσλειτουργικές πεποιθήσεις αποτελούν εξαρτηµένες νοητικές κατασκευές και συμπεράσματα, στα οποία καταλήγει ένα άτομο για τον εαυτό (π.χ. το να έχω κακές σκέψεις σηµαίνει ότι είµαι κακός άνθρωπος), τα οποία εκφράζονται συνήθως µε προτάσεις του τύπου «αν…τότε». Οι σκέψεις (thoughts, cognitions, thinking) αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Αντακαλύπτοντας τη δύναμη της Αυτό-Αξίας
Αυτό-Αξία

Η αυτοαξία βρίσκεται στον πυρήνα του εαυτού μας - οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας συνδέονται στενά με το πώς βλέπουμε την αξία μας ως ανθρώπινα όντα.

Η αυτοαξία έχει κοντινή συγγένεια με την αυτοεκτίμηση, χωρίς όμως να ταυτίζονται μεταξύ τους. Η αυτοεκτίμηση είναι αυτό που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και πιστεύουμε για τον εαυτό μας, ενώ η αυτοξία είναι η συνολική αξιολόγηση και αναγνώριση της ανθρώπινης δημιουργίας ως μοναδικής και αδιαμφισβήτητα πολύτιμης σε αυτή τη ζωή.

Φυσική Δραστηριότητα και Ψυχική Υγεία
Φυσική Δραστηριότητα

Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες για την επίτευξη και διατήρηση ψυχικής, σωματικής και πνευματικής υγείας. Οποιαδήποτε μορφή συστηματικής σωματικής άσκησης αποτελεί πηγή αναζωογόνησης, όχι μόνο με βραχυπρόθεσμα, αλλά και με μακροπρόθεσμα οφέλη στην ψυχολογία μας. Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, η συστηματική άσκηση του σώματος συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών δράσεων σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares