Στην εποχή μας, με τους γρήγορους ρυθμούς και τις αυξημένες απαιτήσεις, το στρες έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στρες, σε κανονικά επίπεδα, είναι ένας υγιής έμφυτος μηχανισμός, που στοχεύει στην επιβίωση του ατόμου, ενισχύοντας και επισπεύδοντας τις αντιδράσεις του σε στιγμές κινδύνου ή αβεβαιότητας.

Για τους περισσότερους από εμάς, το στρες αρχίζει να αποτελεί πρόβλημα όταν συναντάται σε υψηλά επίπεδα και για μεγάλες χρονικές περιόδους. Σε τέτοιες περιόδους, είναι πολύ σημαντικό να διαχειριζόμαστε σωστά και αποτελεσματικά το στρες μας, αφού οι επιπτώσεις του στην ψυχολογική και οργανική μας υγεία είναι τεράστιες.

Πως μπορεί όμως κανείς να διαχειριστεί αποτελεσματικά το στρες;

Διαβάστε μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορούν να μειώσουν το στρες και να κάνουν τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη.

Κατανοήστε πως βιώνετε το στρες

Πολλοί άνθρωποι ζουν κάτω από το καθεστώς έντονου στρες για μεγάλες περιόδους και ούτε καν το αναγνωρίζουν. Παρατηρήστε τον εαυτό σας και προσπαθήστε να κατανοήσετε πως εσείς προσωπικά εκφράζετε το στρες σας.

Ο κάθε άνθρωπός βιώνει και εκφράζει το κάθε τι με διαφορετικό τρόπο. Ποιο είναι λοιπόν το δικό σας πρότυπο; Γίνεστε ευέξαπτος/η, απόμακρος/η ή θλιμμένος/η; Έχετε πονοκεφάλους ή αισθήματα κόπωσης;

Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ότι περνάτε μία περίοδο με αυξημένο στρες και να διαχειριστείτε ανάλογα την καθημερινότητα σας.

Μπορεί για παράδειγμα, να αποφύγετε κάποια επαγγελματική συνάντηση αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε ψυχραιμία για αυτή ή μπορεί να αποφασίσετε να φύγετε για ένα σαββατοκύριακο και να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ηρεμήσει και να κατανοήσει τι είναι αυτό που τον αγχώνει τόσο. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι μας συμβαίνει, έτσι ώστε να μπορούμε να το διαχειριστούμε ανάλογα.

Αναγνωρίστε τις πηγές του στρες σας

Αναρωτηθείτε από πού πηγάζει το στρες σας και αν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό. Σχετίζεται άραγε με την δουλεία, με προβλήματα στο σπίτι, με οικονομικές δυσκολίες; Αυτό το βήμα είναι σημαντικό αφού μας επιτρέπει να απομονώσουμε την αιτία του στρες και να μην γενικεύουμε τις αντιδράσεις μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Επίσης, μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε πιο μεθοδικά και συγκεκριμένα το προβληματικό κομμάτι αντί να διευρύνουμε το πρόβλημα σε άλλους, πιθανόν υγιείς, τομείς της ζωής μας.

Αναγνωρίστε τους λανθασμένους τρόπους αντιμετώπισης που χρησιμοποιείτε

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν λανθασμένους και ανθυγιεινούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη δυσφορία που προκαλεί το αίσθημα του στρες, όπως για παραδείγματα το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμα και η υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Αυτές οι τακτικές όχι μόνο δεν θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το στρες, αλλά είναι πολύ πιθανό να το αυξήσουν καθώς η αύξηση βάρους ή ο πονοκέφαλος που προκαλεί η χρήση αλκοόλ θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Κρίση Πανικού: Όταν χτυπά ψεύτικος συναγερμός ,Νέο Σεμινάριο από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Μάθετε καινούργιους, σωστούς τρόπους αντιμετώπισης του στρες
Υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσετε το στρες σας από αυτούς που αναφέραμε πιο πάνω.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων τρόπων είναι:

 Η άσκηση, που πέρα από τα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία και στο σώμα μας, μας εκτονώνει και ενεργοποιεί την παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο, ουσιών που καταπραΰνουν το άγχος.

Η συγκέντρωση μας στα θετικά της ζωής μας, είναι πολύ σημαντική. Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στα άσχημα συμβάντα και να ασχολούμαστε κυρίως με αυτά, αποσπώντας τη προσοχή μας από τα θετικά στοιχεία της ζωής μας, που μπορούν να μας δώσουν χαρά, δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση.

Η φροντίδα του εαυτού μας, σε οργανικό και ψυχολογικό επίπεδο. Χρειάζεται να είμαστε σε καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στρεσογόνες καταστάσεις με επιτυχία. Μην παραμελείτε λοιπόν τον εαυτό σας. Φροντίστε να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, ακόμα και σε δύσκολες εποχές.

Ο ύπνος, αφού η ξεκούραση είναι θαυματουργή στη καθημερινή λειτουργία του οργανισμού και του εγκεφάλου μας, και μας οπλίζει με την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της μέρας μας.

Η βοήθεια ή υποστήριξη, από φίλους, συγγενείς ή ακόμα καλύτερα από έναν επαγγελματία ψυχολόγο. Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια κάποιες φορές, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να φτάνουμε στα όρια μας προσπαθώντας να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, με κόστος ψυχικό και οργανικό.

Η αποδοχή και η προσαρμοστικότητα είναι επίσης ένα δυνατό όπλο για τη διαχείριση του στρες. Τα ευέλικτα άτομα, που έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται και να αποδέχονται καινούργιες καταστάσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στη διαχείριση του στρες από τα άτομα με άκαμπτες τακτικές και συμπεριφορές.

 Η ενημέρωση και εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης και σωστής αναπνοής. Διαβάστε ή ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού για να δοκιμάσετε ασκήσεις σταδιακής μυϊκής χαλάρωσης και διαφραγματικής αναπνοής. Θα εκπλαγείτε με το πόσο μπορούν να σας αποφορτίσουν και να σας χαλαρώσουν.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νικολέτα Γεωργίου
georgiou nikoletaΚλινική ψυχολόγος, γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση. 
Συμβουλευτική εφήβων, ενηλίκων.
 
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.