ψέμματα παιδιά

Σε αυτό το άρθρο, θα διαβάσετε 8 τρόπους, όπως έχουν προταθεί από ειδικούς (Rae Jacobson) για να βοηθήσετε το παιδί σας όταν λέει ψέματα.

Δείτε πίσω από το ψέμα.

Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι το παιδί σας λέει ψέματα χωρίς λόγο, αυτά τα ψέματα μπορεί να είναι ενδείξεις για το τι τον/την δυσκολεύει. Αν για παράδειγμα λέει ότι δεν πέταξε κάτω το παιχνίδι του αδερφού του ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το πέταξε μπορεί να μην λέει ψέματα μόνο για να αποφύγει την ευθύνη αλλά μπορεί και να έχει αναστατωθεί ο ίδιος που δε μπόρεσε να ελέγξει τα αισθήματά του.
Άρα καλό θα είναι να τον μάθετε στρατηγικές διαχείρισης των συναισθημάτων του, βοηθώντας τον καταρχάς να αναγνωρίσει τι νιώθει και στην συνέχεια να βρει καλύτερους τρόπους να εκφράσει αυτό που νιώθει.

Μιλήστε του με ενσυναίσθηση.

Αν για παράδειγμα είναι η σειρά του να πλύνει τα πιάτα. Όταν αργότερα ρωτήσετε αν το έκανε, και πει ψέματα ότι το έκανε, στην πραγματικότητα ξεκίνησε να τα κάνει άλλα όταν κάτι άλλο τράβηξε την προσοχή του, ξέχασε να τα τελειώσει. Οπότε είπε ψέματα για να μην βρει το μπελά του.
Δείχνοντας  ότι καταλαβαίνετε τι τον οδήγησε στο να πει ψέματα είναι πιο πιθανό να τον κάνει να θελήσει να αναλάβει την ευθύνη. Μπορείτε να του πείτε «Ξέρω ότι μπορεί να είναι δύσκολο για σένα να μείνεις συγκεντρωμένος. Αλλά προτιμώ να μου λες την αλήθεια και να τελειώσεις την δουλειά, παρά να μου λες ψέματα. Είναι τα ψέματα που με κάνουν να αισθάνομαι θυμωμένη /στεναχωρημένη».

Προσοχή στο να τεθούν λογικές προσδοκίες.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ χρησιμοποιούν τα ψέματα για να γλιτώσουν από δουλειές/εργασίες που τους προκαλούν άγχος. Αν το παιδί έχει πολύ διάβασμα για το σπίτι την συγκεκριμένη ημέρα, μπορεί να πει ψέματα ότι δεν έχει τίποτα, για να αποφύγει να σκεφτεί τι έχει.
Αν μπαίνουν στόχοι που μπορεί να καταφέρει, δε χρειάζεται να λέει ψέματα. Αν έχει μια πολύ μεγάλη εργασία, μπορείτε να του πείτε ότι για κάθε δύο σελίδες που τελειώνει, μπορεί να κάνει ένα μικρό διάλειμμα. Το να γίνει η εργασία έτσι πιο διαχειρίσιμη μειώνει το στρες και του δίνει αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να την καταφέρει.

Δωστε ευκαιρίες να πει την αλήθεια.

Ακόμα και αφού έχει πει ψέματα είναι σημαντικό να δοθούν ευκαιρίες να πει την αλήθεια (και να επαινείται όταν είναι ειλικρινής ακόμα και εκ των υστέρων). Αν για παράδειγμα πει ότι δάνεισε το καινούργιο μπουφάν του σε κάποιο φίλο, αλλά μετά παραδεχτεί ότι το ξέχασε στο λεωφορείο.
Προσπαθήστε να εστιάσετε στην αλήθεια όχι στο ψέμα. Θα μπορούσατε να πείτε: «Σε ευχαριστώ που μου είπες τι πραγματικά συνέβη. Ξέρω ότι σου είναι δύσκολο να προσέχεις τα πράγματά σου, είμαι περήφανη που είσαι ειλικρινής».

Βοηθήστε τον να σκεφτεί τις συνέπειες.

Όταν τα παιδιά με ΔΕΠΥ λένε ψέματα, συχνά το κάνουν παρορμητικά και χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες. Το να συζητήσετε πιθανά ή παλιότερα συμβάντα θα τον βοηθήσει να συνδέσει τα γεγονότα.
Αν πούμε για παράδειγμα ότι δεν επιτρέπεται να παίξει βιντεοπαιχνίδια αν δεν καθαρίσει το δωμάτιό του. Την επόμενη φορά που θα πρέπει να το κάνει, θυμίστε του τι συνέβη την προηγούμενη φορά, όταν είπε ψέματα σχετικά με το ότι το είχε καθαρίσει. Και πάλι έπρεπε να το καθαρίσει, αλλά έχασε το προνόμιο του να παίξει με το βιντεοπαιχνίδι για μία εβδομάδα επειδή είπε ψέματα.

Μαζί βρείτε τρόπους ή στρατηγικές που λειτουργούν

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά βλέπουν τα ψέματα ως ένα τρόπο να αποφύγουν στρεσογόνες καταστάσεις. Από την πλευρά του παιδιού, το να «χάσει» το τετράδιο μπορεί να σημαίνει λιγότερα αισθήματα ντροπής από ότι αν παραδεχόταν ότι δεν μπορεί να το κάνει καθόλου.
Αυτό μπορεί να είναι μία ευκαιρία να προσφέρετε υποστήριξη στο παιδί σας. Βρείτε μαζί στρατηγικές που δουλεύουν ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τις δυσκολίες του. Μπορείτε επίσης να βρείτε τρόπους με τους οποίους να μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό του στους άλλους και να μάθει να ζητάει βοήθεια πριν προκύψουν τα προβλήματα.

Δείξτε το σωστό παράδειγμα

Ειδικά τα νεότερα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους για να καταλάβουν πως θα έπρεπε να φέρονται. Αν εσείς χρησιμοποιείτε αθώα ψεματάκια στην καθημερινή σας ζωή, ειδικά για να μην κάνετε πράγματα που θα προτιμούσατε να μην κάνετε, το πιθανότερο είναι ότι το παιδί σας θα πάρει το μήνυμα ότι είναι εντάξει να λέει κανείς ψεματάκια. Καθώς είστε πρότυπο για το παιδί σας, και σας βλέπουν ως παράδειγμα προς μίμηση, είναι σημαντικό μπροστά του να είστε φιλαλήθης  πάντα.

Δώστε χρόνο

Θυμηθείτε ότι όλα τα παιδιά λένε ψέματα κάποιες φορές και ότι η συμπεριφορά παίρνει χρόνο για να αλλάξει. Το παιδί σας μπορεί να μην χρησιμοποιήσει τις όποιες στρατηγικές διαχείρισης των συναισθημάτων του αμέσως. Και ακόμα και όταν το κάνει, μπορεί εύκολα να «γλιστρήσει» πίσω σε παλιές τακτικές όταν αγχογόνες καταστάσεις προκύψουν.

Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε ή θυμώσετε αν αυτό συμβεί, και συνεχίστε να δουλεύετε μαζί της στο να καθιερώσει εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης των συναισθημάτων του. Αν το κάνετε αυτό ενώ είναι μικρός θα βοηθήσει σημαντικά στο να μάθει να χρησιμοποιεί επιτυχής στρατηγικές διαχείρισης συναισθημάτων και καταστάσεων στο μέλλον.

Συγγραφή Άρθρου

Μαντώ Κωνσταντουλάκη - Ψυχολόγος

Μαντώ Κωνσταντουλάκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Εργασιακή εμπειρία με θέματα ζευγαριών, οικογένειας, προβλήματα διάθεσης και συμπεριφοριστικά σε πλάισια γραφείου αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε φυλακές και κέντρα ψυχικής υγείας (ιδιωτικά). 

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η αυτολύπη και η λύπηση των άλλων ως πηγές κατάθλιψης

Η αυτολύπη είναι μια εξαιρετικά κοινή αιτία της κατάθλιψης και προκύπτει από την πεποίθηση ότι (α) δεν είναι απλώς λυπηρό και άτυχο να συμβαίνουν δυσάρεστα γεγονότα, αλλά είναι κυριολεκτικά φρικτό, καταραμένο και καταστροφικό και (β) ότι ο συναισθηματικός πόνος επιβάλλεται από έξω και όχι από μέσα. 

Κατηγορώντας υπερβολικά τον εαυτό - μια πηγή κατάθλιψης

Η θεωρία της κατάθλιψης της ΛογικοΘυμικής Συμπεριφοριστικής προσέγγισης ψυχοθεραπείας δηλώνει ότι τρεις παράγοντες ευθύνονται για όλες τις μορφές ψυχολογικής κατάθλιψης: (1) να κατηγορεί κανείς τον εαυτό του, (2) αυτολύπη και (3) λύπη για άλλους. Κάθε φορά που διαπιστώνεται ότι ένα άτομο είναι καταθλιπτικό, καθορίζεται ποια από τις τρεις μεθόδους χρησιμοποιεί.

Αγχώδεις Διαταραχές σε παιδιά και εφήβους
Αγχώδεις Διαταραχές παιδιά

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι διαταραχές που παρουσιάζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Το άγχος προσδιορίζεται ως ένα πολύπλοκο μοτίβο κινητικών, υποκειμενικών και φυσιολογικών αντιδράσεων απέναντι σε μία αληθινή ή υποτιθέμενη απειλή.

Η Ναρκισσιστική Προσωπικότητα και οι σχέσεις με τους άλλους
Ναρκισσιστική Προσωπικότητα

Οι σχέσεις ανάμεσα στα ναρκισσιστικά άτομα και τους άλλους φορτίζονται υπερβολικά με το πρόβλημα της αυτοεκτίμησης. Ένα από τα προβλήματα της ωρίμανσης των ατόμων αυτών είναι να κατανοήσουν πώς είναι να δέχεσαι ένα άλλο πρόσωπο χωρίς κριτική και χωρίς διάθεση εκμετάλλευσης, να αγαπάς χωρίς να εξιδανικεύεις και να εκφράζεις γνήσια συναισθήματα χωρίς να ντρέπεσαι.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :