Έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με ενεργειακά βαμπίρ; Σας έχει τύχει ποτέ να ξεκινήσετε τη μέρα γεμάτοι ενέργεια και αισιοδοξία και μέσα σε μερικές στιγμές να αισθάνεστε λες και όλα τα θετικά σας συναισθήματα τα ρούφηξε μια μαύρη τρύπα;

Δεν μπορείτε να καταλάβετε το πώς έγινε, ούτε τι ακριβώς συνέβη. Νιώθετε απλά ένα κενό μέσα σας, μια κούραση, μια έλλειψη ενέργειας.

Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι γύρω που μας κάνουν να νιώθουμε εξαντλημένοι. Μερικές στιγμές μαζί τους και νιώθουμε σα να έχουμε τρέξει μαραθώνιο. Απαιτούν απεριόριστο χρόνο, συναισθηματική υποστήριξη, προσοχή ή επιβεβαίωση.

Σας θυμίζει κάτι αυτή η περιγραφή; Αν ναι, τότε πολύ πιθανό να υπάρχει στη ζωή σας ένα ενεργειακό βαμπίρ. Τα ενεργειακά βαμπίρ μπορεί να είναι άνθρωποι, καταστάσεις, νοοτροπίες… Κάθε περιβάλλον έχει τα δικά του ενεργειακά βαμπίρ.

Είτε βρίσκεστε στο γραφείο, είτε στο σπίτι, είτε στη σχολή είναι πιθανό να έρθετε αντιμέτωποι με ανθρώπους και καταστάσεις πιθανά θα σας αποσυντονίσουν, για παράδειγμα περιπλέκοντας ένα πρότζεκτ, ή απλώς αμφισβητώντας κάθε σας κίνηση. Ο Δράκουλας δεν πιάνει μία μπροστά στις πανταχού παρούσες κοινωνικές μαύρες τρύπες που σου ρουφάνε χρόνο, ενέργεια, προσοχή, συναίσθημα χωρίς να δίνουν κάτι πίσω, και σε εξαντλούν τόσο πολύ, ώστε δεν μπορείς ούτε να διαμαρτυρηθείς.

Ποιος πέφτει θύμα των ενεργειακών βαμπίρ;

Δυστυχώς, όλοι μας. Ωστόσο, επειδή ο καθένας μας είναι διαφορετικός το πώς επηρεαζόμαστε ποικίλλει. Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται από τη σύγχυση ή την ήπια ενόχληση μέχρι το απόλυτο μετατραυματικό στρες. Το φάσμα είναι τεράστιο.

Το κλειδί είναι να βρούμε τον τρόπο να θωρακίζουμε τον εαυτό μας απέναντι σε καταστάσεις που μας ρουφούν την ενέργεια και η αυτογνωσία και η καλή επικοινωνία. Το να μάθουμε να επικοινωνούμε καλύτερα με τους γύρω μας δεν είναι εύκολο, καθώς δεν συνδεόμαστε το ίδιο με όλους τους ανθρώπους.

Η λέξη «επικοινωνώ» είναι σύνθετη, επί + κοινωνώ, που σημαίνει «μοιράζομαι ή συμμετέχω». Σκοπός είναι να έχουμε τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε, το αν καταφέρνουμε να συνδεθούμε μαζί τους θα καθορίσει το πόσο χρήσιμοι μπορούμε να είμαστε ο ένας στον άλλο.

Και αν τελικά εγώ είμαι ο «κακός» της ιστορίας;

dioptra anamesa se vampirΣτο βιβλίο Ανάμεσα σε βαμπίρ, Thomas Erikson ίσως βρείτε στοιχεία του εαυτού σας στις περιγραφές των ενεργειακών βαμπίρ.

Υπάρχουν συμπεριφορές που κάνουμε ασυνείδητα, καταστάσεις που μας καθόρισαν γιατί άθελα μας τις βάλαμε «κάτω από το χαλί».

Ακόμα και αν δούμε στοιχεία στον εαυτό μας που δεν μας αρέσουν ο συγγραφέας μας παρέχει τα εργαλεία για να προσπαθήσουμε να μας κατανοήσουμε, να ξεπεράσουμε όσα μας κρατούν πίσω και να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Ο διεθνώς επιτυχημένος συγγραφέας του βιβλίου Ανάμεσα σε ηλίθιους εντοπίζει τους διαφορετικούς τύπους ενεργειακών βαμπίρ και προσφέρει πρακτικά εργαλεία, ψυχαγωγικές αυτοαξιολογήσεις, έτσι ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε καλύτερα τις ικανότητές σας.

Το βιβλίο Ανάμεσα σε βαμπίρ ενώνει όλα τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα αναγνωρίζοντας, μεταξύ άλλων, ηλίθιους, ψυχοπαθείς, κακά αφεντικά, αποτυχίες και ναρκισσιστές ως κλέφτες ενέργειας και σας δείχνει πώς να τους νικήσετε.

Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται εξίσου σε εσάς που θέλετε να ενισχύσετε την καριέρα σας καθώς και να δημιουργήσετε αρμονία στο σπίτι και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ζωή.

Τα βιβλία του Thomas Erikson κυκλοφορούν σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και το www.dioptra.gr.
Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χάιντι Μαρτινίδου

martinidou haidiΜέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.