Ακρόαση άρθρου......

Η διαίσθηση ανακύπτει στον χώρο μεταξύ του πνευματικού, λογικού μυαλού και του γενικότερου και περιεκτικότερου πνευματικού βασιλείου. Η λογική είναι ο τρόπος με τον οποίο το μυαλό γνωρίζει την πραγματικότητα, ενώ η διαίσθηση είναι ο τρόπος με τον οποίο το πνεύμα βιώνει την πραγματικότητα.

Η συζήτηση του Osho περί αυτών των ζητημάτων είναι υπέροχα διαυγής, κατά καιρούς χιουμοριστική, και εξαιρετικά συναρπαστική.

Όλα τα άτομα διαθέτουν μια φυσική ικανότητα διαίσθησης, συχνά όμως οι κοινωνικές επιταγές και η επίσημη παιδεία που λαμβάνουν λειτουργούν εναντίον της.

Οι άνθρωποι διδάσκονται να αγνοούν τα ένστικτά τους, τη διαίσθηση και τα προαισθήματά τους, αντί να μαθαίνουν πώς να τα καταλαβαίνουν και να τα χρησιμοποιούν ως θεμέλιο προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης -και κατά τη διαδικασία, οι ίδιες οι ρίζες της έμφυτης γνώσης, που κανονικά θα έπρεπε να ανθήσουν και να μετατραπούν σε διαίσθηση, υποβιβάζονται.

Εδώ ο Osho εξηγεί τι ακριβώς είναι η διαίσθηση και προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές ως προς το πώς μπορεί κάποιος να διαχωρίσει την αυθεντική διαισθητική γνώση και τις καθαρές «ευχές της σκέψης» που μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε λανθασμένες επιλογές και ανεπιθύμητες συνέπειες.

Διαίσθηση και λογική

Υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται διαίσθηση, το οποίο έχουμε σχεδόν παραγνωρίσει. Δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο.

Η διαίσθηση είναι ένα φαινόμενο εντελώς διαφορετικό από τη λογική. Η λογική διατυπώνει επιχειρήματα, χρησιμοποιεί μια διαδικασία για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Η διαίσθηση κάνει άλματα - είναι η ίδια ένα κβαντικό άλμα. Δεν γνωρίζει καμία διαδικασία. Απλώς καταλήγει στο συμπέρασμα χωρίς να μεσολαβεί καμία διαδικασία.

Έχουν υπάρξει πολλοί μαθηματικοί που θα μπορούσαν να λύσουν οποιοδήποτε μαθηματικό πρόβλημα χωρίς να ασχοληθούν με τη διαδικασία. Λειτουργούν εντελώς διαισθητικά. Οι μαθηματικοί προβληματίζονταν πάντοτε από αυτά τα «μυστήρια» φαινόμενα. Αυτοί οι άνθρωποι... πώς το κάνουν;

Εάν ένας μαθηματικός αποφάσιζε να λύσει αυτό το πρόβλημα, μπορεί να χρειαζόταν τρεις ή δυο ώρες ή και μία ώρα. Ακόμη και ένας υπολογιστής χρειάζεται τουλάχιστον πέντε λεπτά για να το λύσει, αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονται ούτε ένα λεπτό. Απλώς τους λες το πρόβλημα, και αμέσως...

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Στα μαθηματικά, η διαίσθηση αποτελεί πλέον ένα αναγνωρισμένο γεγονός.

Όταν η λογική αποτυγχάνει, μόνο η διαίσθηση μπορεί να βοηθήσει. Και όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες το έχουν συνειδητοποιήσει: όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις τους δεν πραγματοποιούνται από τη λογική αλλά από τη διαίσθηση.

Οι μεγάλες ανακαλύψεις πραγματοποιούνται από τη διαίσθηση

Η Μαντάμ Κιουρί εργαζόταν επί τρία χρόνια σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και προσπαθούσε να το λύσει από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Όποια κατεύθυνση κι αν ακολουθούσε, όμως, οδηγούσε σε αποτυχία. Μια νύχτα, εντελώς εξαντλημένη, πήγε για ύπνο και αποφάσισε: «Αρκετά πια. Έχω δαπανήσει τρία χρόνια σε αυτό το πρόβλημα. Η αναζήτηση φαίνεται μάταιη. Πρέπει να την εγκαταλείψω». Εκείνη τη νύχτα, λοιπόν, εγκατέλειψε επίσημα τις προσπάθειες και έπεσε για ύπνο.

Μέσα στη νύχτα σηκώθηκε στον ύπνο της, πήγε στο γραφείο της και έγραψε την απάντηση. Μετά επέστρεψε στο κρεβάτι της και αποκοιμήθηκε ξανά. Το πρωί δεν μπορούσε καν να θυμηθεί ότι είχε κάνει κάτι τέτοιο, αλλά η απάντηση βρισκόταν εκεί, στο τραπέζι. Και δεν υπήρχε κανένας στο δωμάτιο, αλλά ακόμη κι αν υπήρχε κάποιος, η απάντηση δεν θα ήταν εφικτή. Εργαζόταν επί τρία χρόνια -ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της εποχής.

Παρ' όλα αυτά δεν υπήρχε κανένας και η απάντηση βρισκόταν εκεί. Εξέτασε πιο προσεκτικά το χαρτί: ο γραφικός χαρακτήρας ήταν δικός της! Τότε ξαφνικά το όνειρο αναδύθηκε. Το θυμήθηκε σαν να είχε δει ένα όνειρο μες στη νύχτα στο οποίο καθόταν στο τραπέζι και έγραφε κάτι. Και σιγά σιγά τα θυμήθηκε όλα. Είχε καταλήξει στο συμπέρασμα από μια άλλη πόρτα, που δεν ήταν η λογική. Ήταν η διαίσθηση.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Πρώτα, όμως, έπρεπε να εξαντλήσει τη λογική. Η διαίσθηση λειτουργεί μόνο όταν εξαντλείται η λογική. Η διαίσθηση δεν ακολουθεί κάποια διαδικασία. Απλώς μεταπηδά από το πρόβλημα στο συμπέρασμα. Η διαίσθηση είναι μια παράκαμψη, μια αναλαμπή. Εμείς όμως έχουμε διαφθείρει τη διαίσθηση.

Οι γυναίκες έχουν το λεγόμενο «προαίσθημα». Το προαίσθημα είναι απλώς ένα μικρό κομμάτι της διαίσθησης. Η γυναίκα δε μπορεί βέβαια να εξηγήσει πώς το έχει. Είναι απλώς ένα προαίσθημα, ένα ένστικτο.

Όταν εγκαταλείψετε τις σταθερές ιδέες -επειδή έχετε διδαχτεί ότι η λογική είναι ο μόνος τρόπος για να καταλήξετε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα-, όταν εγκαταλείψετε την εμμονή περί λογικής, η διαίσθηση αρχίζει να ανθίζει.

Τότε δεν αποτελεί απλώς μια αναλαμπή, αλλά μια πηγή που είναι συνεχώς διαθέσιμη. Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια και να βυθιστείτε σε αυτήν και πάντοτε παίρνετε τη σωστή κατεύθυνση από αυτήν.

Μπορείτε πάντοτε να απευθυνθείτε στη διαισθητική σας ενέργεια και πάντοτε θα βρίσκετε τη σωστή συμβουλή. Στην Ανατολή αυτό ονομάζεται εσωτερικός γκουρού, εσωτερικός δάσκαλος. Μόλις αρχίσει να λειτουργεί η εσωτερική σας διαίσθηση, δεν χρειάζεται να απευθυνθείτε σε κανέναν εξωτερικό γκουρού για συμβουλές.

Η διαίσθηση πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τον εαυτό μας. Και μέσω αυτής της αρμονίας και του συντονισμού, οι λύσεις προκύπτουν από το πουθενά.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιλίο του Osho Ένα μάθημα διαλογισμού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.