Ακρόαση άρθρου......

Ένας εξαρτημένος νους μπορεί να γνωρίζει μόνο το σώμα. Δεν μπορεί να γνωρίζει τίποτα πέρα από αυτό. Αν ο νους γίνει ανεξάρτητος, μπορεί να γνωρίζει αυτό που είναι η πηγή της απόλυτης ελευθερίας, αποκαλέστε το ψυχή, Θεό ή με οποιοδήποτε άλλο όνομα.

Μόνο όταν ένας άνθρωπος χάνει όλες τις πατερίτσες του, ξυπνά η εσωτερική του ενέργεια. Όσο μένουμε προσκολημένοι σε υποστηρίγματα, είμαστε εχθροί του ίδιου μας του εαυτού και δεν επιτρέπουμε στις αδρανείς δυνάμεις μέσα μας να ξυπνήσουν.

Μόνο ένας ανεξάρτητος νους μπορεί να γίνει ικανός να γνωρίσει την ελευθερία. Μόνο ένας ανεξάρτητος νους μπορεί να κοιτάξει προς μια ανεξάρτητη ψυχή. Ένας εξαρτώμενος νους είναι ικανός να κοιτάζει μόνο το εξαρτημένο σώμα.

Το σώμα είναι αναπόφευκτα εξαρτημένο και η ψυχή είναι αναπόφευκτα ανεξάρτητη. Ο νους μπορεί να είναι ανεξάρτητος καθώς και εξαρτημένος.

Είναι στο χέρι σας τι από τα δύο είναι ο νους σας - ανεξάρτητος ή εξαρτημένος.

Αν θέλετε να κρατήσετε το νου σας μόνο εξαρτημένο, δεν θα μπορέσετε να γνωρίσετε τίποτα πέρα από το σώμα. Καθώς το σώμα θα πεθάνει, δεν θα μπορέσετε να γνωρίσετε τίποτα πέρα από τον θάνατο. Αλλά, αν ο νους σας γίνει ανεξάρτητος, θα μπορέσετε να γνωρίσετε την ψυχή.

Η ψυχή είναι αθάνατη. Δεν έχει ούτε γέννηση ούτε θάνατο. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει απλώς και μόνο επειδή το λέω εγώ. Αν λέω ότι η ψυχή ούτε γεννιέται ούτε πεθαίνει κι εσείς απλώς το επαναλάβετε, είναι επικίνδυνο, έχει γίνει μια πίστη.

Γι' αυτό σας λέω: μην πιστεύετε απλώς ότι η ψυχή υπάρχει. Από εδώ και πέρα, μην το πιστεύετε. Αυτή τη στιγμή το μόνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι ο νους σας είναι εξαρτημένος, και πρέπει να γεμίσετε με τη λαχτάρα να τον κάνετε ανεξάρτητο. Την ημέρα που ο νους σας θα γίνει τελείως ανεξάρτητος, εκείνη τη μέρα θα ριζώσετε στην ψυχή. Αυτό από μόνο του είναι το κέντρο όλου του κόσμου, όλης της δύναμης, και όλης της ύπαρξης.

Εκεί κρύβεται το νόημα της ζωής. Αλλά μόνο εκείνοι που είναι πρόθυμοι να γίνουν ανεξάρτητοι μπορούν να γνωρίσουν αυτό το νόημα. Αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια της ζωής, πρώτα πρέπει να απελευθερωθείτε. Αν είστε έτοιμοι γι' αυτό, μπορείτε να γνωρίσετε την αλήθεια της ζωής. Αν δεν είστε έτοιμοι, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίσετε τίποτα άλλο πέρα από τον θάνατο.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η κατάσταση της σκέψης είναι απλώς μια σκάλα. Δεν πρέπει να σταματάτε εκεί. Πρέπει να πάτε πιο πέρα από αυτή. Όταν πρέπει να ανέβουμε σε μια ταράτσα, χρησιμοποιούμε μια σκάλα, αλλά, αν σταματήσουμε στη σκάλα, δεν μπορούμε να φτάσουμε στην ταράτσα. Έτσι χρησιμοποιούμε τη σκάλα και μετά την πετάμε. Για να φτάσουμε στην ψυχή, θα πρέπει να πάμε από την κατάσταση απουσίας της σκέψης στην κατάσταση σκέψης.

Και θα πρέπει να αφήσουμε την κατάσταση της σκέψης και να κατακτήσουμε μια κατάσταση μη σκέψης.

Αν αποφασίσετε να είστε ανεξάρτητοι στο επίπεδο του νου, κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να σας στερήσει τη δυνατότητα να γνωρίσετε την ψυχή σας.

Αλλά θα πρέπει να πάρετε μια απόφαση: «Τώρα αποφασίζω να γίνω ανεξάρτητος στο επίπεδο του νου. Αποφασίζω ότι δεν θα δεχτώ τη σκλαβιά κανενός στο επίπεδο του νου. Αποφασίζω ότι δεν θα δεχτώ τη σκλαβιά κανενός στο επίπεδο της σκέψης μου. Αποφασίζω ότι δεν θα γίνω ακόλουθος κανενός. Κανένα δόγμα δεν θα μπορέσει να επιβαρύνει το μυαλό μου. Θα θεωρώ αλήθεια μόνο την αλήθεια που βρίσκω μόνος μου. Κάποιος άλλος μπορεί να έχει μια άλλη αλήθεια, αλλά δεν είναι η αλήθεια για μένα».

Αν δεν έχετε αυτό το θάρρος, δεν μπορείτε να βρείτε τη ζωή. Αν δεν έχετε αυτό το θάρρος, ο νους σας ίσως να μη γίνει ποτέ ανεξάρτητος.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Επιτρέψτε μου να σας πω επίσης αυτό: μια σκλαβιά που κρατάει πολύ καιρό γίνεται ελκυστική. Μια σκλαβιά που κρατάει πολύ καιρό αρχίζει να φαίνεται ευχάριστη. Φοβάστε να απελευθερωθείτε από αυτή, φοβάστε να την αφήσετε.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για να απομακρύνετε τη σκλαβιά είναι ότι ο ίδιος ο σκλάβος ερωτεύεται τη σκλαβιά του -κανείς άλλος δεν μπορεί να τον ελευθερώσει. Ο ίδιος ο σκλάβος αρχίζει να αγαπάει τη σκλαβιά του σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι έτοιμος ακόμα και να πεθάνει για να την υπερασπιστεί.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο του Osho Ο ανεξάρτητος νους που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.