Η ομάδα του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου ψυχολογίας Psychology.gr έχει συγκεντρώσει και σας παρουσίαζει βιβλία που θα σας βοηθήσουν να βρείτε την ισορροπία σας σε σχέση με το φαγητό κατανοώντας καλύτερα τις ανάγκες σας. 

Η σχέση μας με το φαγητό καθρεφτίζει την αυτοφροντίδα και αγάπη προς τον εαυτό μας. Διάσημοι διατροφολόγοι, όπως ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, παραθέτουν αληθινά περιστατικά και οδηγούν τον αναγνώστη σε μια βαθύτερη κατανόηση του διατροφικού κόσμου βοηθώντας σας να πετύχετε το στόχο σας!

Διατροφική νοημοσύνη

Ένας οδηγός για την καταπολέμηση της πολυφαγίας, με οδηγίες και προτάσεις για την αποφυγή των βουλιμικών επεισοδίων. Για να παραμείνει κανείς πιστός στο διατροφικό του πρόγραμμα.

Βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες και αληθινά περιστατικά, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει με άμεσο και κατανοητό τρόπο όλες τις γνώσεις που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος πριν και κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Μια σοβαρή μελέτη που απευθύνεται τόσο σε θεραπευόμενους όσο και σε θεραπευτές των διατροφικών διαταραχών και της παχυσαρκίας.

Η καλύτερη δίαιτα του κόσμου

Έγραψα αυτό το βιβλίο πριν από τρία χρόνια. Όταν το ολοκλήρωσα αναρωτιόμουν αν η έκδοσή του θα βοηθούσε κατ’ αρχάς τους μελλοντικούς σπουδαστές της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών να κατανοήσουν τη φύση των διατροφικών διαταραχών και, κατά δεύτερον, αν θα προέτρεπε άτομα με διατροφικές διαταραχές να αναζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς ώστε να θεραπευτούν.

Ο σκοπός αυτός αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης.

Οι αναστολές μου εξανεμίστηκαν όταν συνειδητοποίησα πως εδώ και καιρό έχω θεραπευτεί. Οι διατροφικές διαταραχές είναι πλέον παρελθόν, ένα κομμάτι της ζωής μου που με καθόρισε, όμως δεν με προσδιορίζει στο παρόν και δεν θα ορίζει το μέλλον μου.

Επιτέλους έχω αποδεχτεί τον εαυτό μου. Τον σέβομαι, τον αποδέχομαι και τον αγαπώ. Φροντίζω και θρέφω σώμα και νου, ώστε να παραμένω υγιής. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου ένιωθα ένας άτυχος και δυστυχισμένος άνθρωπος. Σήμερα αιθάνομαι τυχερή και ευτυχισμένη. Ίσως, αν δεν είχα απολέσει την υγεία μου, να μην κατάφερνα να εκτιμήσω όλα όσα αξίζουν στη ζωή.

Αν αναζητάς τη μία και μοναδική «Καλύτερη Δίαιτα του Κόσμου», σε αυτό το βιβλίο θα βρεις τη δική σου μοναδική δίαιτα στο μεγάλο ταξίδι προς τη συνολική υγεία και ευημερία. Για τον μυθικό Οδυσσέα η αναζήτηση της Ιθάκης ήταν μονόδρομος, έτσι και για σένα η αναζήτηση της ευημερίας θα πρέπει είναι μονόδρομος.

Σου εύχομαι ολόψυχα καλή ανάγνωση και καλή τύχη στο ταξίδι σου!

Αναζητώντας το μαγικό βάρος των ονείρων σου

Γιατί, λοιπόν, να διαβάσεις αυτό το βιβλίο;

  • Γιατί αν είχες ήδη πετύχει το μαγικό σου βάρος δεν θα το κράταγες τώρα στα χέρια σου.
  • Γιατί είσαι βέβαιος ότι κάποιος δικός σου άνθρωπος προσπαθεί να πετύχει το μαγικό του βάρος με λάθος τρόπο.
  • Γιατί ενώ έχεις κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια σχετική με τη διατροφή και την άσκηση, αισθάνεσαι ότι χρειάζεται και κάτι άλλο μέχρι να πετύχεις το μαγικό σου βάρος.
  • Γιατί ενώ έχεις πετύχει το μαγικό σου βάρος μοιάζει σαν αυτό να ξεφεύγει διαρκώς από τον έλεγχό σου.
  • Γιατί θέλεις παρά πολύ, όπως θέλω κι εγώ, να μοιραστώ μαζί σου όλα τα μυστικά για το τι είναι το μαγικό βάρος και πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί

Ο διαιτολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας, Master Practitioner on Eating Disorders, με το βιβλίο Αναζητώντας το μαγικό βάρος των ονείρων σου ολοκληρώνει την τριλογία σχετικά με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής και τη διαχείριση του βάρους, αποκαλύπτοντας όλα τα μικρά και μεγάλα μυστικά του για το πώς ο καθένας μπορεί να πετύχει το δικό του «Μαγικό Βάρος».

Ψυχολογία της διατροφής

Η διατροφή μας αναμφισβήτητα αντανακλά τον ψυχικό μας κόσμο. Η ποσότητα και η ποιότητα της τροφής, όπως και ο τρόπος που την καταναλώνουμε, είναι αλληλένδετα με τη συναισθηματική μας κατάσταση, την προσωπικότητα, τα βιώματά μας, αλλά και με το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο.

Από τον θηλασμό κιόλας η τροφή αποκτά έντονο συναισθηματικό φορτίο - γεγονός που ενισχύει την απόλαυση της κατανάλωσής της, αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε προβληματικές καταστάσεις.

Μέσα από την ψυχολογική θεώρηση της διατροφής, το βιβλίο αυτό βοηθά τον αναγνώστη να διαπιστώσει τα σύνθετα ψυχογενή αίτια των διατροφικών προβλημάτων ή διαταραχών και να γνωρίσει τρόπους που οδηγούν σε μονιμότερη αποκατάσταση των διατροφικών συνηθειών και σε πιο υγιή αντίληψη της διατροφής.

Το βιβλίο απευθύνεται όχι μόνο σε επιστήμονες των κλάδων της διατροφής και της ψυχικής υγείας, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για την προσέγγιση της ψυχολογίας στα διατροφικά θέματα.

Συγκεκριμένα εξετάζονται:

  • Πώς αποκτάται η διατροφική συνήθεια και πώς συνδέεται με τη συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου;
  • Πότε γίνεται προβληματική η σχέση με το φαγητό; Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται οι διαταραχές στην πρόσληψη της τροφής (ανορεξία, βουλιμία κ.ά.);
  • Ποια είναι τα επιστημονικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ειδικός για τη διάγνωση, την υποστήριξη και την αποκατάσταση ασθενών με προβλήματα διατροφής;
  • Πώς εφαρμόζονται οι διάφορες ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι σε θέματα διατροφής;

Thin positive

Ο καταξιωμένος διαιτολόγος και συγγραφέας Ευάγγελος Ζουμπανέας παρουσιάζει στο νέο του βιβλίο όσα συνέλεξε χάρη στην εμπειρία δεκαετιών.

Στις σελίδες του βιβλίου:

- επισημαίνεται η ανάγκη για πρόσληψη τροφών με υψηλή θρεπτική αξία, ποιες είναι αυτές και πώς μπορεί κανείς να χτίσει μια υγιεινή διατροφή.

- δίνονται με πρακτικό τρόπο οι ιδιότητες κάθε κατηγορίας τροφών και εξηγείται γιατί είναι απαραίτητο να τις καταναλώνουμε, κι όχι μόνο επειδή το συστήνουν οι γιατροί, οι διατροφολόγοι ή κάποια αυθεντία.

- είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για το κοινό αλλά και για τους διατροφολόγους. Οι τελευταίοι θα λάβουν την εμπειρία δεκαετιών και χιλιάδων περιστατικών ως απόσταγμα όσων δεδομένων λειτουργούν και φέρνουν αποτελέσματα.

- εκπαιδεύει στη χρήση της τροφής μέσα από την κατανόηση των διατροφικών επιλογών και μας καθιστά ικανούς να το πράξουμε με τρόπο εύκολο και κατανοητό.

- και, τέλος, απαντάει στο βασικό ερώτημα: «Τι πρέπει να τρώμε για να είμαστε υγιείς και λεπτοί;», καθώς η ίδια η υγεία εμπεριέχει στις ιδιότητές της την έννοια του φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Η προσέγγιση καλύπτει το σημαντικότερο μέρος του πληθυσμού και θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να κάνουν ένα τεράστιο άλμα στην ποιότητα ζωής τους με την εφαρμογή των πιο πρόσφατων επιστημονικών εξελίξεων στους τομείς της υγείας και της διατροφής. Πρόκειται για μια δουλειά που συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία του χώρου.

Το βιβλίο είναι συνέκδοση με το Εκπαιδευτικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ.

Σκέφτομαι άρα τρώω

Να τρώει κανείς ή να μην τρώει; Ίσως αυτή είναι μία εύκολη ερώτηση να απαντήσετε. Αλλά τι να φάμε; Αυτή είναι μια βαθιά και βαθυστόχαστα δύσκολη ερώτηση.

Γιατροί και διατροφολόγοι συχνά διαφωνούν μεταξύ τους, ενώ οι διασημότητες και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μας προσφέρουν νέες συνταγές και ειδικές δίαιτες. Κανένας δεν σκέφτηκε να ρωτήσει τους φιλόσοφους -αυτές τις λογικές ψυχές αφιερωμένες στην αλήθεια, την ηθική και τη λογική- για το τι σκέφτονται.

Μέχρι τώρα...

Το Σκέφτομαι, Άρα τρώω εξετάζει την αλήθεια πίσω από τα πιστεύω μας για τη διατροφή και σταχυολογεί απόψεις από τους πιο διάσημους στοχαστές του κόσμου, για να ξετυλίξει την ιστορία πίσω από τις σημερινές αντιλήψεις για την υγιεινή διατροφή.

Σ' αυτό το βιβλίο ο Μάρτιν Κόεν μάς δίνει μία εκτεταμένη επισκόπηση για όλα όσα συνδέονται με τα τρόφιμα, από τους μικροοργανισμούς που φτιάχνουν το φαγητό μας μέχρι τις σύγχρονες στάσεις για τη διατροφή, και όλα τα ενδιάμεσα.

Ο Κόεν ανακατεύει στη φιλοσοφική του προσέγγιση μία πρέζα πνευματωδών σχολίων, για να βοηθήσει τους αναγνώστες να βρουν τη δική τους απάντηση στην ερώτηση: Τι να τρώμε; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Είτε είσαστε καλοφαγάς, ένας άνθρωπος που απλά του αρέσει να μαγειρεύει, ή κάποιος που μόλις τρώει για να ζήσει, ποτέ ξανά δεν θα κοιτάξετε μία φράουλα, μία φέτα μαύρου ψωμιού, ένα μπολ μακαρονάδας, ή ένα κομμάτι σοκολάτας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο». (Τζούντιθ Βαλέντε, συγγραφέας του Πώς να ζείτε: Τι μας διδάσκει ο Κανόνας του Αγίου Βενεδικτίνου για την Ευτυχία, το Νόημα και την Κοινωνία)

Βουλιμία, ξανακερδίστε τον έλεγχο

Η ψυχογενής βουλιμία ανήκει, όπως και η ψυχογενής ανορεξία, στις λεγόμενες «διαταραχές πρόσληψης τροφής» οι οποίες αποτελούν ένα φαινόμενο που αφορά ένα όλο και αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού.

Οι αιτίες είναι πολύ συχνά δύσκολο να εντοπιστούν. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται αρχικά κάποιες από τις αιτίες του προβλήματος, τα χαρακτηριστικά του κτλ, αλλά κυρίως προτείνονται λύσεις και τακτικές αντιμετώπισης από το ίδιο το άτομο που πάσχει. Ο συγγραφέας προσεγγίζει το πρόβλημα με τρόπο απλό, κατανοητό, προτείνοντας ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας προκειμένου ο αναγνώστης να επιστρέψει σε μια ομαλότερη διατροφική συμπεριφορά.

Το βιβλίο λειτουργεί, έτσι, όχι μόνο ως ένα μέσο κατανόησης της ταυτότητας της βουλιμίας αλλά και ως ενθαρρυντικό μέσο για τη χαλιναγώγησή της. Ακολουθεί πλούσια βιβλιογραφία καθώς και παραρτήματα που συμπληρώνουν το βοηθητικό του ρόλο. Ένα ανεκτίμητο βοήθημα για οποιονδήποτε βασανίζεται από προβλήματα βουλιμίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο P.J. Cooper του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.