Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η ύπνωση μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτό. Το να μπορεί κάποιος να κοιμηθεί ευχάριστα και ήρεμα το βράδυ είναι απαραίτητο για αυτόν έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ολόκληρη τη μέρα.

Είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής του υγείας. Όταν υποφέρεις από αϋπνία και προβλήματα ύπνου αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που νιώθεις και στον τρόπο που λειτουργείς. Η χρόνια αϋπνία μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής σου. Οι διαπροσωπικές σχέσεις σου βάλλονται επειδή νιώθεις κουρασμένος και αδύναμος. Η δουλειά σου επηρεάζεται αρνητικά καθώς ολοένα και περισσότερο δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και να ολοκληρώσεις μια εργασία αποτελεσματικά. Η υγεία σου υποφέρει και καταρρέει σταδιακά επειδή το σώμα σου δεν απολαμβάνει την ξεκούραση που επιθυμεί να απολαύσει και έχει την ανάγκη για να κρατήσει τα κύτταρα σου υγιή και αναζωογονημένα.

Η αϋπνία και τα προβλήματα ύπνου γενικότερα προκαλούνται από στρες και άγχος, όπως και από πολλούς άλλους παράγοντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αϋπνία μπορεί να θεωρηθεί σαν μια άσχημη συνήθεια και όπως όλες οι άσχημες συνήθειες μπορεί να αντικατασταθεί με μία καλή συνήθεια, όπως για παράδειγμα να πέφτεις για ύπνο εύκολα και να απολαμβάνεις έναν κατάλληλο βραδινό απολαυστικό και ξεκούραστο ύπνο καθημερινά.

Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με τους εξής τρόπους:

  • Να επανεκπαιδεύσει το νου να προσμένει την απόλαυση ενός γαλήνιου και ήρεμου ύπνου.
  • Να διδάξει νέες τεχνικές χαλάρωσης που θα βοηθήσουν το νου και το σώμα να χαλαρώνει στο τέλος κάθε μέρας. Ο ύπνος σε αυτό το επίπεδο και στάδιο γίνεται πιο εύκολος.
  • Να βοηθήσει να μάθει το άτομο τεχνικές που θα απομακρύνουν από το μυαλό σκέψεις που απασχολούν το άτομο. Η αϋπνία και τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο είναι ένα φαινόμενο ευρέως εμφανίσιμο της εποχής και αντιπροσωπεύει τα μοτίβα της σύγχρονης εποχής.
  • Να βοηθήσει να κατανοήσει και να επιλύσει το άτομο τις αιτίες που προκαλούν την αϋπνία και τα προβλήματα ύπνου γενικότερα.

Τα προβλήματα του ύπνου χωρίζονται γενικότερα σε δύο κατηγορίες: Το πρώτο είναι ότι το άτομο δεν είναι σε θέση να κοιμηθεί το βράδυ, καθώς το μυαλό συνεχίζει να είναι απασχολημένο και να ανησυχεί για σκέψεις, προβλήματα, δυσκολίες που το απασχολούν ή που σχετίζονται ειδικότερα με την επόμενη μέρα. Το δεύτερο περιλαμβάνει διακεκομμένο ύπνο με το άτομο να ξυπνά πολύ νωρίς και να μην είναι σε θέση να ξανακοιμηθεί ή να μην μπορεί να ξεκουραστεί.

Μαθαίνοντας αποτελεσματικές τεχνικές αυτοΰπνωσης μπορεί να βοηθηθεί βελτιώνοντας σημαντικά συνήθειες του ύπνου του και έμμεσα να λειτουργήσει θεραπευτικά και σε προβλήματα που σχετίζονται με την αϋπνία και τις διαταραχές ύπνου, όπως το ημερήσιο άγχος ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Συγγραφή Άρθρου

Κυριακή Λέντζιου - Ψυχολόγος

Κυριακή Λέντζιου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Κλινική Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια - Κλινική Βιοθυμική Υπνοθεραπεύτρια.
Πτυχίο Ψυχολογίας (Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Μεταπτυχιακό Κλινικής-Κοινοτικής Ψυχολογίας (University of East London).

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Σχολικός Εκφοβισμός: Μια ευθύνη όλων!
σχολικός εκφοβισμός

O σχολικός εκφοβισμός: η σκόπιμη και συνειδητή επιθυμία να βλάψουμε τον άλλο και να τον/ την υποβάλουμε σε κατάσταση πίεσης. Μια κατάσταση που επιλέγεται να γίνεται θέμα συζήτησης στα ΜΜΕ, κάθε φορά που ένα παιδί χάνεται! Γιατί; Γιατί να μην αποτελεί καθημερινότητα η καταπολέμηση του; Γιατί να μην ασχολούνται οι εκάστοτε πολιτικοί και “πολιτικάντηδες” με αυτό το θέμα καθημερινά;

Κλινική Υπνοθεραπεία: Θα λειτουργήσει σε μένα;
Κλινική Υπνοθεραπεία

Κύρια ερώτηση που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν είναι «Θα λειτουργήσει σε μένα;». Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι αυτό είναι ίσως το βασικό ζήτημα για όποιον σκέφτεται να επιλέξει την υπνοθεραπεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από την έρευνα, ότι η υπνοθεραπεία όχι μόνο οδηγεί σε αποτελέσματα, αλλά πολλές φορές κατορθώνει ναεπιτύχει αυτό που άλλες θεραπείες δεν κατόρθωσαν!

Παχαίνουν τα συναισθήματα; Βιολογική Vs Συναισθηματική πείνα!
συναισθηματική ή βιολογική πείνα

Πόσες φορές έχετε γυρίσει στο σπίτι από τη δουλειά και έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρώει ακατάπαυστα; Πόσες φορές σας ακυρώθηκε μια έξοδος και μείνατε σπίτι τρώγοντας υπερβολικές ποσότητες φαγητού; Πόσες φορές μαλώσατε με το σύντροφό σας και το πρώτο που κάνατε μόλις κλείσατε το τηλέφωνο ήταν να ανοίξετε το ψυγείο; Θυμάστε την τελευταία φορά που δεν μπορέσατε να πείτε αυτά που αισθάνεστε και κατατρέξατε αυθόρμητα στο ψυγείο;

Σωματική Άσκηση, Μεταβολισμός και Υποσυνείδητο! Μια συλλογική εργασία…για την απώλεια βάρους

Οι επιλογές των ατόμων όσον αφορά τη διατροφή (τόσο γενικά όσο και κάθε μέρα) καθορίζονται τόσο από βιολογικούς όσο και από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Η λήψη τροφής δεν ικανοποιεί μόνο τις βιολογικές ανάγκες τις πείνας και της δίψας, αλλά και ενέργειας συμβολικές, ηθικές και πολιτισμικά καθορισμένες.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares