άγχος υγείας

Είναι φυσιολογικό οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στην ζωή τους να αισθανθούν αγωνία για την υγεία τους γιατί αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αισθάνονται καθημερινά έντονο άγχος για την υγεία τους με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ζωή τους αρνητικά, γιατί νιώθουν έντονη αγωνία, κρίσεις πανικού, σκέφτονται ότι είναι ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα και έχουν συχνά πεσμένη διάθεση.

Οι άνθρωποι που έχουν υπερβολική αγωνία για την υγεία τους είτε φοβούνται ότι έχουν κάποια σοβαρή ασθένεια ή πιστεύουν ότι θα νοσήσουν σοβαρά.

Ποιες είναι οι χαρακτηριστικές συμπεριφορές των ατόμων που έχουν άγχος για την υγεία;

1) Τα πιο συχνά συμπτώματα που βιώνουν τα άτομα αυτά είναι γενικευμένοι πόνοι και κυρίως πόνοι στο στήθος, πονοκέφαλοι, τρέμουλο, εφίδρωση, μούδιασμα. Μπορεί επίσης να θεωρούν ότι έχουν κάποιο εξόγκωμα ή πρήξιμο.

2) Ερμηνεύουν τα σωματικά συμπτώματα σαν ενδείξεις κάποιας σοβαρής ασθένειας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της υπερβολικής ανησυχίας τους διότι θεωρούν ότι ένα αθώο φυσιολογικό σωματικό σύμπτωμα μπορεί να υποκρύπτει μια σοβαρή ασθένεια όπως ο καρκίνος.

3) Ελέγχουν καθημερινά το σώμα τους ψάχνοντας για ενδείξεις κάποιας ασθένειας. Λόγω του υπερβολικού φόβου που νιώθουν ο οργανισμός τους ανταποκρίνεται αρνητικά με αποτέλεσμα να έχουν ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, μουδιάσματα ακόμα και γαστρεντερικές διαταραχές.

4) Επισκέπτονται υπερβολικά συχνά τους γιατρούς και αναζητούν ιατρικές συμβουλές για να καθησυχάσουν τους φόβους τους. Πολλές φορές για το ίδιο υποτιθέμενο πρόβλημα επισκέπτονται πολλούς ειδικούς επειδή φοβούνται ότι δεν είναι επαρκείς. Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη κατηγορία των ανθρώπων αυτών. Εκείνοι που αποφεύγουν οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή επειδή φοβούνται ότι θα ακούσουν ότι πάσχουν από την ανίατη ασθένεια που νιώθουν ότι έχουν.

5) Αναζητούν συνεχώς και καταχρηστικά την γνώμη των συγγενών και φίλων για την υγεία τους αναφέροντας τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που νιώθουν.

6) Καταναλώνουν υπερβολικό χρόνο για να ενημερωθούν. Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ μήπως αρρωστήσουν με αποτέλεσμα να διαβάζουν ιατρικές εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά ή να καταφεύγουν στο internet προκειμένου να μάθουν περισσότερα και να ερμηνεύσουν τα συμπτώματα που νιώθουν. Υπάρχει όμως και η αντίθετη κατηγορία αυτών που απέχουν από κάθε ενημέρωση για να μην αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια που πιστεύουν ότι έχουν. Αποφεύγουν επικίνδυνες συμπεριφορές όπως οποιαδήποτε μορφή άσκησης ή ενασχόληση με κάποιο σπορ από τον φόβο μην αρρωστήσουν.

Πολλά από τα συμπτώματα που νιώθουν είναι υπαρκτά και οι αιτίες μπορεί να είναι ποικίλες όπως ένα ασήμαντο πρόβλημα υγείας, μια γρίπη ή ακόμα να προκαλούνται από τους ίδιους εξαιτίας της υπερβολικής καθημερινής ανησυχίας για την υγεία τους.

Αιτίες Άγχους Υγείας

1) Οικογενειακό περιβάλλον. Είναι πιθανότερο να εμφανίσουν ανησυχία για την υγεία τους τα άτομα που μεγαλώνουν με υπερβολικά αγχώδεις γονείς.

2) Προηγούμενη τραυματική εμπειρία. Πιθανόν μια σοβαρή ασθένεια αγαπημένου προσώπου κατά την παιδική ηλικία ή μια σημαντική απώλεια να είναι η αιτία για τον υπερβολικό φόβο σχετικά με οποιοδήποτε σωματικό σύμπτωμα.

3) Ιστορικό κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία.

4) Υπερβολική ενημέρωση σχετικά με την υγεία.

Η υπερβολική ενασχόληση με την υγεία μπορεί να προκαλέσει:

1) Προβλήματα στις σχέσεις γιατί η συνεχής ανησυχία μπορεί να εξοργίζει τους ανθρώπους γύρω μας.

2) Προβλήματα στον εργασιακό χώρο λόγω της μειωμένης απόδοσης αλλά και λόγω των πολλών απουσιών.

3) Οικονομικά προβλήματα λόγω κατανάλωσης υπέρογκων ποσών στους γιατρούς.

4) Ενίσχυση συναισθηματικών δυσκολιών και άλλων διαταραχών όπως κατάθλιψη.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ανησυχία για την υγεία σας ;

1) Συνειδητοποιείστε ότι κάποιες αλλαγές η φυσικά συμπτώματα είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν συνδέονται απαραίτητα με κάτι σοβαρό.

2) Αρχίστε να σκέφτεστε ότι υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες για κάποια συμπτώματα και ότι η υπερβολική αγωνία και το άγχος ίσως να διογκώνει αυτά τα συμπτώματα.

3) Η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της υγείας είναι μια υπαρκτή κατάσταση. Όταν νιώθετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα εμπιστευτείτε κάποιο ειδικό και αν δεν διαγνωστεί κάτι σοβαρό ξεχάστε το και μην αναζητάτε πολλές γνώμες.

4) Όταν η ανησυχία σας καταβάλει προσπαθείστε να ασχοληθείτε με κάτι διαφορετικό όπως πχ σωματική άσκηση και μην ελέγχετε το σώμα σας για πιθανά συμπτώματα δυο ή περισσότερες φορές την ημέρα αλλά κατά τα επιτρεπόμενα χρονικά διαστήματα παίρνοντας την γνώμη κάποιου ειδικού.

5) Μην αποφεύγετε σωματικές δραστηριότητες γιατί αυτή η αποχή μπορεί να μειώσει τις αντοχές του οργανισμού σας και να νιώθετε αδυναμία, πόνους ή συμπτώματα τα οποία δεν θέλετε να αισθάνεστε.

Το να απαλλαγείτε από το άγχος για την υγεία είναι μια δύσκολη διαδικασία και ίσως χρειαστεί και η βοήθεια κάποιου ειδικού. Το στοίχημα δεν είναι να μην νιώθετε διάφορα σωματικά συμπτώματα, γεγονός ανέφικτο αλλά να μπορείτε να τους αποδίδετε την διάσταση που πραγματικά έχουν.

Συγγραφή Άρθρου

Επιβατιανού Αντιγόνη - Ψυχολόγος

Επιβατιανού Αντιγόνη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία,βουλιμία,υπερφαγικά επεισόδια).

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Όταν ζούμε για την αποδοχή των άλλων
Αποδοχή

Όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας επιθυμούμε την αποδοχή των άλλων. Eιδικότερα, στη παιδική αλλά και στη εφηβική μας ηλικία επιδιώκουμε την επιβράβευση από τους γονείς, τους δασκάλους αλλά και από τους φίλους μας. Όμως, θα πρέπει να διαχωρίσουμε το υγιές συναίσθημα της αναγνώρισης από το οικογενειακό και κοινωνικό μας περίγυρο, από την ανάγκη για αποδοχή που λειτουργεί σαν ένα «επικίνδυνο ναρκωτικό» και καταστρέφει τη ζωή και την εξέλιξη του ατόμου.

Γιατί επιλέγουμε ακατάλληλους συντρόφους;
Τοξικές σχέσεις

Μία από τις πρωταρχικές ανάγκες του ατόμου είναι να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Στη πραγματικότητα, όμως, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν λάθος συντρόφους με αποτέλεσμα να νοιώθουν δυστυχισμένοι στη σχέση τους.
Μερικοί μπορούν εύκολα να φύγουν από μια άρρωστη σχέση, για μερικούς όμως είναι επώδυνο και εγκλωβίζονται σε μια λάθος επιλογή ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο σύντροφός τους δεν είναι ο κατάλληλος.

Συναισθηματική πείνα - Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία
Συναισθηματική πείνα

Δεν τρώμε πάντοτε για να ικανοποιήσουμε τη βιολογική μας ανάγκη. Πολλοί καταφεύγουν στο φαγητό γιατί έτσι θεωρούν ότι θα διαχειριστούν το άγχος τους ή ότι θα αντιμετωπίσουν τυχόν αρνητικά τους συναισθήματα όπως θλίψη, μοναξιά ή πλήξη. Όμως, μετά το φαγητό δε νιώθουν καλύτερα γιατί και η άσχημη ψυχολογική τους κατάσταση παραμένει, αλλά συγχρόνως νιώθουν και ενοχές για τα υπερφαγικά επεισόδια.

Τελειομανία
Τελειομανία

Είναι γεγονός ότι η τελειότητα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την εξέλιξη του ατόμου. Πόσο όμως ευκρινής είναι η διαχωριστική γραμμή που καθορίζει τα όρια ανάμεσα στη τελειότητα και τη τελειομανία;

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares