Ακρόαση άρθρου......

Στα πλαίσια της στήλης Q&A Mental Sessions, σας ρωτήσαμε: «Τι να κάνεις όταν ένα αγαπημένο σου πρόσωπο υποφέρει από κατάθλιψη;»
Ακολουθούν οι απαντήσεις σας:

Η κατάθλιψη έχει διαβαθμίσεις και είναι διαφορετική σε κάθε άτομο. Όταν μιλάμε για διαταραχή και σοβαρή μορφή κατάθλιψης, πολλές φορές δυστυχώς το άτομο που νοσεί έχει άρνηση, αρχικά να αποδεχτεί το πρόβλημα και κατά δεύτερον να ζητήσει βοήθεια από επαγγελματία ψυχοθεραπευτή.

Να είστε κοντά τους και να μη τους αφήνετε να νιώθουν μόνοι. Να τους κατανοείτε λίγο παραπάνω. Είναι "φοβισμένοι" μέσα τους.

Αφουγκραζεσαι... στηρίζεις και περπατάς βήμα βήμα... χωρίς να περιμένεις τίποτα άλλο εκτός από το να δείς λίγο φώς... γιατί η θλίψη και η κατάθλιψη είναι πάνω και πίσω από χαμόγελα.

 • Oι άνθρωποι χρειάζεται να μάθουν να ακούνε για να καταλάβουν και όχι να ακούνε για να απαντήσουν! Ειδικότερα σε άτομα που περνούν χρόνια κατάθλιψη.
 • Αρχίζουμε δουλειά με τον εαυτό μας εμείς οι ίδιοι.. Πολλές φορές συμβάλλουμε χωρίς να το γνωρίζουμε.
 • Το στηρίζεις, το στηρίζεις ,το στηρίζεις σε καθημερινή βάση.
 • Να προσπαθείς να του φτιάχνεις την διάθεση.
 • Υπομονή και αγάπη.
 • Αν δε βοηθήσουμε πρώτα από όλα εμείς τον εαυτό μας κανείς δε μπορεί να βοηθήσει.
 • Ένας περίπατος στη φύση και του ανεβάζεις την ενέργεια με αναπνοές.
 • Αγκαλιά...αυτό...κι όλα τα άλλα θα έρθουν και θα γίνουν.

Άλλη αντιμετώπιση έχει η μείζονα κατάθλιψη άλλη η περιγεννετική, άλλη η περί εμμηνοπαυσιακή, άλλη για τους ηλικιωμένους, άλλη για άντρες και διαφορετική αντιμετώπιση για τις γυναίκες. Άρνηση για βοήθεια έχουν στην κρυμμένη κατάθλιψη η οποία εκδηλώνεται με έντονους μυϊκούς πόνους. Τελικά όλα εξαρτώνται και κάποιες φορές χειροτερεύουν τα πράγματα όταν πάμε να βοηθήσουμε κι ούτε ξέρει κανείς για τον καθένα ποιο είναι αυτό το μαγικό φως που ίσως φέρει την ίαση στους ψυχικά νοσούντες.

Είσαι δίπλα του, τα χάπια από μόνα τους δεν κάνουν δουλειά! Του δείχνεις αγάπη, το ακούς όταν θέλει να μιλήσει και όταν δε θέλει να μιλήσει, δεν το πιέζεις. Στήριξέ τους και αγαπήσε τους πιο πολύ από κάθε άλλη φορά.

 • Πρώτα από όλα έναν καλό ψυχαναλυτή. μετά βοήθεια και στήριξη σε όλα όσα βοηθούν το άτομο για τη συγκεκριμένη μορφή κατάθλιψης.
 • Λίγο κατανόηση, χρόνο περισσότερο για καφεδάκι, μια βόλτα χαλαρή. Να είσαι δίπλα σε ότι χρειάζεται... Μια καλή κουβέντα για ανακούφιση.
 • Να του πάρεις σκύλο και θα δεις πως σιγά σιγά η κατάθλιψη θα φύγει.
 • Κάθομαι και του κάνω παρέα... Προσπαθώ να πάμε μια βόλτα η για έναν καφέ, μπορεί το μυαλό να ξεφύγει λίγο, να μην σκέφτεται... Απλά όταν υπάρχει κατάθλιψη πρέπει να θέλει και από μόνος/η του/ης να ξεφύγει από όλο αυτό. Πιο ωραία είναι κοντά στη θάλασσα, ηρεμείς.
 • Απλά να είσαι ουσιαστικά "εκεί".
 • Υποφέρεις κι εσύ μαζί του! Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις πολλά! Και ο τρόμος ο δικός σου μην πάθει τίποτα ή χειροτερέψει είναι απερίγραπτος... Μόνο η δική του απόφαση να ζητήσει βοήθεια από ειδικό, σώζει την υπόθεση. Σε αυτό το μονοπάτι προσπαθείς να τον οδηγήσεις χωρίς πίεση υποθέτω.

Κανένας από όσους λένε ή σχεδόν κανένας δεν μπορεί να στηρίξει κάποιον που υποφέρει από κατάθλιψη για έναν απλούστατο λόγο. Προσπαθούν να βρουν τη λύση μέσα από τα δικά τους μάτια. Το αποτέλεσμα είναι πάντα μα πάντα αρνητικό και επιδεινώνει την κατάσταση. Η μόνη λύση, εκτός του ειδικού γιατρού και των ειδικών κατά περίπτωση φαρμάκων, είναι να κάνετε τη ζωή τους ευκολότερη, ΟΠΩΣ αυτοί θέλουν κι εσείς μπορείτε.

Απλά να ακούς οταν και εάν χρειάζεται.

Του συμπαραστέκεσαι! Με πολύ αγάπη! Είσαι δίπλα στον άνθρωπο σου... Σε δεύτερη φάση παίρνεις κι εσύ βοήθεια από ειδικό.

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Συμπόνια και συμπαράσταση, δίχως απολύτως καμία κριτική για αυτό που του συμβαίνει.

Μόνο αγάπη!

Μερικές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας αλλά θα ήταν καλό να περάσει από έναν ιατρικό έλεγχο, από ψυχολόγο η έμπειρους γιατρούς καθώς η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα θέματα.

Υπομονη, κατανόηση κι αγάπη. Όχι αρνητική κριτική ή ανούσιες συμβουλές, του τύπου "η ζωή είναι ωραία" ή "θα το ξεπεράσεις'', ''τίποτα δεν έχεις'', ''είσαι δυνατός/η'', ''όλα στο μυαλό ειναι".
Να του πεις: Είμαι εδω αν με χρειαστείς.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σοφία Τουμανίδου

sofia toumanidou 02Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.