ψυχοθεραπευτής

Το αιώνιο ερώτημα που ταλανίζει κάθε θεραπευτή και μέσα από αυτό γεννιούνται πολλά υπό- ερωτήματα; Γιατί υπεισέρχομαι σε αυτή τη διαδικασία; Τι αποζητώ τελικά από αυτή την επιλογή επαγγέλματος; Είναι επάγγελμα ή λειτούργημα; Είναι ταξίδι ή προορισμός; Στο συγκεκριμένο ερώτημα και υπο- ερωτήματα, θα προσπαθήσω να απαντήσω, όσο πιο επαρκώς μπορώ. Με τη μόνη διαφορά, είναι πως θα ξεκινήσω αντίστροφα.

Θα αναφερθώ αρχικά στους λόγους, που κατά τη γνώμη μου, δε πρέπει να ακολουθήσει κάποιος ή κάποια το συγκεκριμένο δρόμο.

Μη γίνεις θεραπευτής με πρώτο και κύριο λόγο, την απόκτηση χρημάτων

Αυτό είναι μέγα σφάλμα για πολλούς λόγους. Καταρχάς, αν είσαι προσανατολισμένος μόνο στο οικονομικό ζήτημα, στερείς από τον εαυτό σου, το κομμάτι της συν- δημιουργίας. Τι άλλο εξάλλου είναι η θεραπεία, από μια βαθιά ποιητική πράξη, αναδιαμόρφωσης του εαυτού, μετατρέποντας τον σε κοινωνό του καινούργιου. Επίσης, δε θα έχεις το απαραίτητο κουράγιο, για να το κάνεις πολλά χρόνια. Θα στερέψεις από ενέργεια, σαπίζοντας κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δε πρέπει να αμείβεσαι ικανοποιητικά για τις υπηρεσίες σου. Είσαι ένας άνθρωπος που θέλει να ζήσει από την εργασία του, όπως και οι υπόλοιποι.

Μη γίνεις θεραπευτής, για να υιοθετήσεις το ρόλο του σωτήρα. Είναι μια από τις μεγαλύτερες αυταπάτες, που μπορεί να έχει κάποιος. Να πιστεύεις στην σωτηρία και όχι τους σωτήρες. Οι σωτήρες έχουν την ψευδαίσθηση πως μπορούν να σώσουν τους πάντες, αναλαμβάνοντας συνάμα και την ευθύνη των άλλων. Κανείς δε μπορεί να κολυμπήσει αντί για άλλον στο νησί της σωτήριας.

Αυτό που μπορείς να κάνεις σαν θεραπευτής, είναι να του μάθεις το κολύμπι και δυναμώνοντας τον, να πάρει το ρίσκο να κολυμπήσει, που δεν είναι άλλο από το ρίσκο να ζήσει.

Μη γίνεις θεραπευτής για την εξουσία ή την αίγλη

Μη γίνεις θεραπευτής για την εξουσία και θα εξηγήσω ευθύς αμέσως, τι εννοώ. Πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι από την αρχή. Ο ρόλος του θεραπευτή έχει ισχύ. Είναι αφελής όποιος διατείνεται για το αντίθετο. Ένας θεραπευτής είναι κάτω από την ομπρέλα του ειδικού και η κάθε φράση του έχει βαρύτητα, είτε το αξίζει, είτε όχι. Ακόμα ο θεραπευτής ξέρει τα πάντα για το θεραπευόμενο και τις αδυναμίες του, ενώ το αντίθετο δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό. Το ζήτημα είναι πως θα διαχειριστεί κάποιος την εξουσία, που έχει.

Υπάρχουν δυο λανθασμένοι τρόποι, με τους οποίους, συνήθως, χρησιμοποιείται. Αν νομίζεις πως δε την έχεις ή αν πιστεύεις πως είναι κάτι στατικό και απόλυτο, που δε μεταβιβάζεται, ούτε μετουσιώνεται σε κάτι διαφορετικό. Η εξουσία στη θεραπευτική σχέση, είναι σαν το πηδάλιο ενός καραβιού. Στην αρχή το έχει εξ ολοκλήρου ο θεραπευτής και με το πέρασμα του χρόνου, το αναλαμβάνει ο θεραπευόμενος, όντας πιο δυναμωμένος σε σχέση με το παρελθόν. Η ουσία της εξουσίας είναι να έχει μια δυναμική εξέλιξη μέσα στο χρόνο.

Μη γίνεις θεραπευτής, επειδή έχεις κουραστεί να διευρευνείς τα τρωτά σου σημεία και θέλεις να κρυφτείς πίσω τον ρόλο του φωστήρα. Μη γίνεις θεραπευτής για την αίγλη του επαγγέλματος και της κοινωνικής ισχύος που το διέπει, θέλοντας να ελκύεις εραστές και ερωμένες.

Να γίνεις θεραπευτής επειδή αγαπάς

Να γίνεις θεραπευτής, επειδή μέσα από αυτό το επάγγελμα, βρίσκεις ένα βαθύτερο νόημα ύπαρξης που ξεπερνάει αστραφτερές ετικέτες. Να γίνεις θεραπευτής, επειδή αγαπάς τους ανθρώπους και πιστεύεις πως έχουν εσωτερικό πλούτο ανεκτίμητης αξίας, που για διάφορους λόγους μένει ανεκμετάλλευτος.

Να ξεκαθαρίσω σε αυτό το σημείο, πως όταν μιλάω για αγάπη, αναφέρομαι στην ενήλικη εκδοχή της. Μια αγάπη που δεν έχει στοιχεία συν εξάρτησης και ιδιοτελών κινήτρων. Μια αγάπη μεστή και ολόκληρη, που σε περιλούζει, όταν βλέπεις τον θεραπευόμενο να προχωράει χωρίς να σε έχει ανάγκη πια. Να γίνεις θεραπευτής, επειδή διακατέχεσαι από μια αδάμαστη περιέργεια για την αλήθεια. Επειδή επιθυμείς να κατανοήσεις αυτό το κόσμο, που κάνει τα απλά σύνθετα και τα σύνθετα απλά, χάνοντας με αυτό τον τρόπο την ουσιώδη συνοχή του.

Να γίνεις θεραπευτής, επειδή επιθυμείς να εμβαθύνεις μέσα σου συνεχώς. Επειδή ξέρεις πως δεν υπάρχουν τέλειοι θεραπευτές, απλά αυτοί που θέλουν να εξελιχθούν εις βάθος και αυτοί που αγαπούν μόνο το τίτλο, μη θέλοντας να πληρώσουν πια το τίμημα της προσωπικής εξέλιξης.

Να γίνεις θεραπευτής, επειδή θεωρείς πως κάθε ομαδική προσπάθεια, που σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να στηρίζεται σε υγιείς ατομικότητες.

Να γίνεις θεραπευτής, επειδή σου αρέσει να συγκινείσαι. Δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το συν- κινούμαι. Δηλαδή κινείσαι μαζί με κάποιον άλλο. Γιατί το να είσαι θεραπευτής, είναι σαν να είσαι ξεναγός και συνάμα ταξιδευτής, στο πιο όμορφο και απαιτητικό ταξίδι, που δεν είναι άλλο από αυτό της επίγνωσης και της συνειδητότητας.

Συγγραφή Άρθρου

Γιάννης Αγγελής - Ψυχοθεραπευτής

Γιάννης Αγγελής: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ο Γιάννης Αγγελής είναι κοινωνικός λειτουργός και σωματικός ψυχοθεραπευτής. Εργάζεται με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ παράλληλα παρέχει ιδιωτικά ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ένα γράμμα στον φίλο μου τον κορωναϊό
γράμμα

Καλέ μου φίλε,
αναρωτιέμαι και εγώ, για ποιο λόγο αποφασίζω να σου γράψω αυτό το γράμμα. Το πιο πιθανό, είναι ότι σου γράφω, για να σε ξορκίσω. Για να σε φοβάμαι λιγότερο. Ίσως πάλι να μην είναι αυτός ο λόγος. Ίσως σου γράφω, για να επικοινωνήσω μαζί σου, θέλοντας να σε κατανοήσω, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι παλιές αγάπες πάνε όντως στον Παράδεισο;
χωρισμός

Οι παλιές αγάπες πάνε όντως στον Παράδεισο; Όλοι μετά από επώδυνους χωρισμούς, έχουμε πει, ή έχουμε ακούσει, να μας λένε κατάμουτρα εκφράσεις του τύπου: Μαύρη ώρα και στιγμή που σε γνώρισα. Σπατάλησα μαζί σου τα καλύτερα μου χρόνια. Δεν άξιζες τίποτα από αυτά σου έδωσα. Ήσουν η χειρότερη επιλογή, που μπορούσα, να κάνω.

Τι σημαίνει σεξουαλική απελευθέρωση;
σεξουαλική απελευθέρωση

Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μιλούν για το σεξ. Το ερώτημα που γεννιέται όμως κάθε στιγμή, είναι πως όλοι αυτοί που μιλούν για αυτό, είναι όντως απελευθερωμένοι; Απολαμβάνουν την κάθε επαφή, δίχως δισταγμό. Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσω να απαντήσω, επιθυμώντας να μη κρυφτώ πίσω από επισφαλείς ταμπέλες προχωρημένων ή πουριτανών.

Μια πραγματική ιστορία για τα στερεότυπα
στερεότυπα

Λένε πως τα στερεότυπα μας είναι προέκταση του εαυτού μας που εμφανίζονται οπουδήποτε και σε ανύποπτες στιγμές.
Μας καθορίζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε και μας στερούν ένα κομμάτι ελευθερίας. Όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παρόμοια στιγμιότυπα καθημερινά που άλλοτε τα προσπερνάμε και άλλοτε όχι. 

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares