αγγλικά στις γιορτές

Τα φώτα και η  λάμψη των γιορτών κάνουν τα περισσότερα παιδιά την περίοδο αυτή, να μη θέλουν με τίποτα να διαβάζουν παρά μόνο να παίζουν. Μπορούμε να παίξουμε και να μεταμορφώσουμε μαγικά τρία γιορτινά έθιμα των Χριστουγέννων, σε ενισχυτικά μέσα εκμάθησης των αγγλικών για παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής.

Έτσι και αλλιώς ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα του είναι ένας από τους τρείς Ιεράρχες της σοφίας και παιδείας.

Ας πούμε τα κάλαντα, ας κρεμάσουμε την κάλτσα του Άγιου Βασίλη, ας ανταλλάξουμε τα δώρα μας και ας μάθουμε αγγλικά....

1) με το τρίγωνο για τα κάλαντα, μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι ακουστικής διάκρισης φωνημάτων,  όπως:

«Χτύπα το τρίγωνό σου μία φορά όταν ακούς π.χ. το D στην αρχή της λέξης και δύο φορές όταν ακούς το Τ, στην αρχή της λέξης», ή μπορούμε να κάνουμε κατάτμηση λέξεων σε συλλαβές λέγοντας στο παιδί να χτυπήσει το τρίγωνό του τόσες φορές, όσα είναι τα τμήματα της λέξης.

2)  με την κάλτσα του Άγιου Βασίλη, μπορούμε να παίξουμε εξασκώντας συγχρόνως μνήμη αλλά και  speaking,  δείτε πως:

Αρχικά τοποθετούμε στην κάλτσα διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπειτα τα βγάζουμε από την κάλτσα και τα βάζουμε σε μια τυχαία σειρά, τα ανακατεύουμε και προσπαθούμε να τα ξαναβάλουμε στην αρχική τους θέση. Ακόμη τα ίδια αντικείμενα, τα περιγράφουμε προφορικά στα αγγλικά και αφηγούμαστε μια μικρή ιστορία συνδυάζοντάς τα με όποιο τρόπο θέλουμε.

3) με τα άδεια κουτιά από δώρα και τα χαρτιά περιτυλίγματός τους, μπορούμε  να παίξουμε  δουλεύοντας τα εξής:

Τη λεπτή κινητικότητα με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, κόβοντας τα χαρτιά περιτυλίγματός των δώρων σε μικρά κομμάτια και φτιάχνοντας ένα πολύχρωμο κολάζ.

Την ορθογραφία, δηλαδή όποιες λέξεις μας δυσκολεύουν ή λέξεις που είναι καινούριες ως προς το νόημά τους, θα φιλοξενούνται όλη την νέα χρονιά στο άδειο κουτί από δώρα - ώστε να τις επαναλαμβάνουμε με θετικά συναισθήματα - αφού θα θυμόμαστε τις αγαπημένες μας γιορτές των Χριστουγέννων.        

Δοκιμάστε τα στις φετινές γιορτές και ίσως του χρόνου σας ρωτήσουν τα παιδιά από μόνα τους, μαμά μπορούμε να «παίξουμε» αγγλικά στις γιορτές;


Χρόνια σας καλά και πολλά!!

Συγγραφή Άρθρου

Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου
Ψυχολόγος
Επιστημονική υπεύθυνη: Specialenglish.gr
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Καλή σχολική χρονιά από την αρχή...

Για να έχουμε όμως ένα καλό ξεκίνημα και επειδή όπως λένε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ιδιαίτερα όσο αφορά τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες στα ελληνικά μαθήματα ή και στα αγγλικά, θέλουν μια πιο ευαισθητοποιημένη προσέγγιση και προετοιμασία για το σχολικό πλαίσιο, με υπομονή και κατανόηση από τους γονείς, τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς.

Παιχνίδια για αγγλικά στο αυτοκίνητο

Την περίοδο του Πάσχα είτε θα ταξιδέψουμε για να πάμε στο χωριό μας ή σε κάποιο ξενοδοχείο ώστε να περάσουμε όμορφες σύντομες διακοπές, είτε λόγω των γιορτών και της εποχής θα κάνουμε πολλές βόλτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσουμε πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί λοιπόν να μη τις αξιοποιήσουμε με παιχνίδια στην αγγλική γλώσσα για εξάσκηση αλλά και να περάσουμε ευχάριστα αυτές τις ώρες με τα παιδιά μας.

Γιορτινή Παιχνιδομάθηση

Υπάρχουν δύο διαφορετικά «μοντέλα» μαμάδων των γιορτών. Από τη μια πλευρά οι πιο παραδοσιακές μαμάδες που πιστεύουν ότι οι διακοπές των γιορτών αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία για επανάληψη και μάθηση, ώστε ο νέος χρόνος να φέρει στα παιδιά τους πολλή γνώση.

Η δυσλεξία & τα αγγλικά διαβάζουν με τα χρώματα

Η χρήση των χρωμάτων κάνει τη  μελέτη της αγγλικής γλώσσας αποτελεσματική αλλά και ευχάριστη καθώς δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά : 
1)να υπογραμμίσουν τις σημαντικές λέξεις ενός κειμένου ( who, when, what, why, where, how ). 
2)να  διαχωρίσουν τις παραγράφους του κειμένου.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares