ζευγάρι απιστία

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε πως σε ένα γάμο είτε ο ένας σύζυγος είτε και οι δύο καταφεύγουν στη δημιουργία νέων γνωριμιών, στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ή ακόμα και στησύναψη μιας άλλης ερωτικής σχέσης. Τι ωθεί πραγματικά τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων ενδιαφερόντων εκτός του γάμου τους αλλά και τι αποτελέσματα μπορεί αυτό να έχει στη συντροφική σχέση;

Η ρουτίνα της καθημερινότητας, ο κορεσμός στην υπάρχουσα σχέση, η αδιάφορη στάση, η έλλειψη εξέλιξης της συντροφικής σχέσης, η έξαψη της περιέργειας για το καινούριο μπορεί να οδηγήσουν στην αναζήτηση του φλερτ, του παιχνιδιού, της εναλλακτικής σχέσης ίσως και της ερωτικής ευτυχίας σε «ξένα χωράφια».

Στην κοινωνία μας έχουμε εκ των προτέρων αποφασίσει πως η στρέψη του ερωτικού ενδιαφέροντος σε ένα τρίτο πρόσωπο είναι καταστροφική για το γάμο. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα επικεντρώνονται αλλού, κάτι που φθείρει και ίσως φέρει σε τερματισμό το γάμο. Είναι πολλές φορές που ακόμα και οι σχέσεις που προορίζονται να κρατήσουν για πάντα, έχουν μία ημερομηνία λήξης. Όσο καταστροφικό κι αν φαίνεται αυτό το γεγονός όταν συμβαίνει, μακροπρόθεσμα αποκαλύπτονται οι θετικές του πλευρές για τη ζωή όλων.

Από την άλλη, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις στις οποίες το τρίτο πρόσωπο λειτουργεί λυτρωτικά για τη σχέση του ζευγαριού. Το γεγονός ότι ο σύντροφος δεν είναι πια δεδομένος ενδέχεται να φουντώσει το αρχικό ενδιαφέρον που υπήρχε κατά τη γνωριμία τους αφού πραγματοποιείται ένας αμοιβαίος αγώνας διεκδίκησης. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο ο σύντροφος να μη μάθει ποτέ για την ύπαρξη του τρίτου προσώπου, αλλά αυτό το παράλληλο ενδιαφέρον από την πλευρά του άλλου συντρόφου να τον κάνει να επιστρέψει επανεκτιμώντας το τι πραγματικά του προσφέρει η σχέση του ζευγαριού.

Φυσικά η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και το πώς θα εξελιχθεί τελικά ο γάμος εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες. Όπως και να χει όμως, η ύπαρξη ενός τρίτου προσώπου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δώρο για τη σχέση του ζευγαριού: είτε θα τη διαχωρίσει δείχνοντας νέα μονοπάτια που έφτασε η ώρα να ακολουθηθούν, είτε θα την ενδυναμώσει αναβιώνοντας συναισθήματα και το παλιό ενδιαφέρον και χτίζοντας νέα θεμέλια που θα καθορίσουν τη μετέπειτα πορεία της σχέσης.

Συγγραφή Άρθρου

Νίκη Λιώτη

lioti niki1Η Νίκη Λιώτη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εξειδικεύεται στη Συστημική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.

Δραστηριοποιείται στην Ειδική Αγωγή, στη Δραματοθεραπεία, σε θέματα αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ποιος είμαι εγώ πραγματικά;

Κατά πόσο είμαστε σίγουροι για το ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα, ποιος είναι ο εαυτός μας; Έχουμε αναπτύξει πλήρως το δυναμικό μας; Ή έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια; Αισθανόμαστε σύγχυση αναφορικά με την πορεία που ακολουθούμε στη ζωή μας;

Οι λακκούβες της εμπιστοσύνης

Πόσο εύκολα εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας; Πόσο εύκολα μπορούμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας αν αυτή προδοθεί; Πώς διαχωρίζουμε τους αξιόπιστους από τους αναξιόπιστους ανθρώπους και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού του διαχωρισμού στη ζωή μας και στις σχέσεις με τους γύρω μας;

Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας ή η ιστορία του δεν μπορώ
ο αλυσοδεμένος ελέφαντας

Μετά την παράσταση, τον θεόρατο και πανίσχυρο ελέφαντα του τσίρκου τον δένουν σε έναν μικροσκοπικό πάσσαλο. Ο πάσσαλος είναι μπηγμένος σε ελάχιστο βάθος στο έδαφος, αλλά ο τεράστιος ελέφαντας δεν φεύγει, παρόλο που μπορεί να ξεριζώσει και δέντρα. Αληθινό μυστήριο τι τον κρατάει… Γιατί δεν το σκάει; H απάντηση απλή:

Μένοντας στη ροή

Στη ζωή, πολλοί δρόμοι παρουσιάζονται μπροστά μας, κάποιοι είναι ακατάλληλοι για εμάς, κάποιοι είναι ιδανικοί και άλλοι θα μπορούσαν να δοκιμαστούν για να μάς προσφέρουν καινούριες εμπειρίες και πολύτιμα μαθήματα.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως, είναι να μάς φαίνεται κάποιος δρόμος ιδανικός, αλλά εν τέλει να αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τελικά ο κατάλληλος για εμάς, έχοντας σπαταλήσει πολύτιμη ενέργεια, διάθεση και όρεξη.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares