Ακρόαση άρθρου......

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε πως σε ένα γάμο είτε ο ένας σύζυγος είτε και οι δύο καταφεύγουν στη δημιουργία νέων γνωριμιών, στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ή ακόμα και στησύναψη μιας άλλης ερωτικής σχέσης. Τι ωθεί πραγματικά τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων ενδιαφερόντων εκτός του γάμου τους αλλά και τι αποτελέσματα μπορεί αυτό να έχει στη συντροφική σχέση;

Η ρουτίνα της καθημερινότητας, ο κορεσμός στην υπάρχουσα σχέση, η αδιάφορη στάση, η έλλειψη εξέλιξης της συντροφικής σχέσης, η έξαψη της περιέργειας για το καινούριο μπορεί να οδηγήσουν στην αναζήτηση του φλερτ, του παιχνιδιού, της εναλλακτικής σχέσης ίσως και της ερωτικής ευτυχίας σε «ξένα χωράφια».

Στην κοινωνία μας έχουμε εκ των προτέρων αποφασίσει πως η στρέψη του ερωτικού ενδιαφέροντος σε ένα τρίτο πρόσωπο είναι καταστροφική για το γάμο. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα επικεντρώνονται αλλού, κάτι που φθείρει και ίσως φέρει σε τερματισμό το γάμο. Είναι πολλές φορές που ακόμα και οι σχέσεις που προορίζονται να κρατήσουν για πάντα, έχουν μία ημερομηνία λήξης. Όσο καταστροφικό κι αν φαίνεται αυτό το γεγονός όταν συμβαίνει, μακροπρόθεσμα αποκαλύπτονται οι θετικές του πλευρές για τη ζωή όλων.

Από την άλλη, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις στις οποίες το τρίτο πρόσωπο λειτουργεί λυτρωτικά για τη σχέση του ζευγαριού. Το γεγονός ότι ο σύντροφος δεν είναι πια δεδομένος ενδέχεται να φουντώσει το αρχικό ενδιαφέρον που υπήρχε κατά τη γνωριμία τους αφού πραγματοποιείται ένας αμοιβαίος αγώνας διεκδίκησης. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο ο σύντροφος να μη μάθει ποτέ για την ύπαρξη του τρίτου προσώπου, αλλά αυτό το παράλληλο ενδιαφέρον από την πλευρά του άλλου συντρόφου να τον κάνει να επιστρέψει επανεκτιμώντας το τι πραγματικά του προσφέρει η σχέση του ζευγαριού.

Φυσικά η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και το πώς θα εξελιχθεί τελικά ο γάμος εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες. Όπως και να χει όμως, η ύπαρξη ενός τρίτου προσώπου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δώρο για τη σχέση του ζευγαριού: είτε θα τη διαχωρίσει δείχνοντας νέα μονοπάτια που έφτασε η ώρα να ακολουθηθούν, είτε θα την ενδυναμώσει αναβιώνοντας συναισθήματα και το παλιό ενδιαφέρον και χτίζοντας νέα θεμέλια που θα καθορίσουν τη μετέπειτα πορεία της σχέσης.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκη Λιώτη

lioti niki1Ψυχολόγος, εξειδίκευση στη Συστημική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία. Δραστηριοποιείται στην Ειδική Αγωγή, στη Δραματοθεραπεία, σε θέματα αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.