Ακρόαση άρθρου......

Ψάχνουμε να βρούμε το άλλο μας μισό πιστεύοντας ότι αυτό θα μας γεμίσει και θα μας οδηγήσει στην ευτυχία, θα μας καλύψει το αίσθημα αυτό το δύσκολο για πολλούς ανθρώπους. Μιλάω για το αίσθημα της μοναξιάς.

Το άλλο μας μισό που θέλουμε να έρθει στη ζωή μας και να καλύψει τα κενά που νοιώθουμε μέσα μας, που θα δώσει νόημα στη ζωή μας.

Δείτε το σχετικό βιβλίο Υπάρχει το άλλο μισό του εαυτού σας στο Βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης Psychology.gr

Προσωπική ολοκλήρωση

Ίσως μεγαλώσαμε ακούγοντας από τους γύρω μας ότι χρειάζεται να βρούμε το άλλο μας μισό για να ολοκληρωθούμε.

Το ερώτημα είναι όμως, η ολοκλήρωση έρχεται τελικά όταν βρούμε κάποιον άλλον άνθρωπο να μοιραστούμε τη ζωή μας μαζί του ή είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας;

Η απάντηση είναι ότι η προσωπική μας ολοκλήρωση είναι κάτι που αφορά μόνο εμάς. Κανένας δεν μπορεί να καλύψει τα εσωτερικά μας κενά εάν δεν προσπαθήσουμε να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι μέσα από το να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, να τον ακούσουμε τι θέλει να μας πει, να τον αγκαλιάσουμε. Γεννιόμαστε μόνοι μας και πεθαίνουμε μόνοι μας. Βρίσκουμε έναν άνθρωπο που θα διανύσουμε μαζί τη ζωή αλλά αυτός ο άνθρωπος είναι απλά ο συνεπιβάτης στο ταξίδι της ζωής μας. Γιατί στην πραγματικότητα ο καθένας μας, το ταξίδι της προσωπικής του ζωής, το διανύει μόνος του.

Χρειάζεται να αποδεχθούμε τον εαυτό μας, να τον ακούσουμε, να τον αγαπήσουμε πραγματικά. Άλλωστε εμείς πρέπει πρώτα να τον αγαπήσουμε, να τον καταλάβουμε γιατί είναι ο δικό μας εαυτός. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από κάποιον άλλον να το κάνει αυτό για εμάς γιατί τότε θα απογοητευτούμε.

Να αποκτήσουμε μια υγιή αυτοεκτίμηση με το να πιστέψουμε σε εμάς.

Και εάν κάτι δεν μας αρέσει πάνω μας, εάν νοιώθουμε ότι έχουμε ανασφάλειες, φοβίες, νοιώθουμε ότι σε πολλά πράγματα είμαστε αδύναμοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας τότε η λύση είναι να γεμίσουμε τα κενά μέσα μας, να τα επουλώσουμε ώστε να φτιάξουμε τη δική μας γέφυρα που θα μας οδηγήσει στην αντίπερα όχθη, στην ευτυχία, ισορροπία, αρμονία.

Μόνο εάν ο καθένας μας ψάξει την δική του προσωπική ολοκλήρωση, τότε όταν θα βρει το άτομο που θα θέλει να μοιραστεί μαζί του τη ζωή, αυτό που θα τους ενώνει θα είναι μια γνήσια, καθαρή αγάπη. Θα θέλω να είμαι με αυτόν τον άνθρωπο και όχι έχω ανάγκη να είμαι μαζί του, έχω ανάγκη να με προστατεύσει, να εξαρτηθώ μαζί του, να καλύψω τα δικά μου κενά και ανασφάλειες.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Θα κλείσω με μια φράση: Μην ψάχνεις το άλλο σου μισό... Είσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος, ψάξε για το άλλο σου ολόκληρο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βουλτσίδου Κατερίνα - Ψυχοθεραπευτής

Βουλτσίδου Κατερίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος με εξειδίκευση και πιστοποίηση στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. 
Αντιμετώπιση διαταραχώς όπως:  αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, διαταραχές ύπνου, φοβίες, ψυχαναγκασμοί, κατάθλιψη, ανορεξία, βουλιμία.