Ακρόαση άρθρου......

Κάποιοι από εμάς θεωρούν ότι είναι τόσο εύκολο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους όσο εύκολο και φυσιολογικό είναι να αναπνέουν. Για κάποιους άλλους, μπορεί αυτό να είναι μια πολύ δυσάρεστη και άβολη διαδικασία. Αν είστε συναισθηματικά απόμακροι και δυσκολεύεστε να αφήσετε τους ανθρώπους να σας πλησιάσουν, η έκφραση των συναισθημάτων πιθανότατα να είναι για εσάς ιδιαίτερα δύσκολη.

Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι, ξέρετε ότι η έκφραση του πώς αισθάνεστε είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους:

  • Μπορείτε να μοιραστείτε το βάρος των ανησυχιών και των προβληματισμών σας.
  • Μπορείτε να συνάψετε έναν στενό δεσμό με τον σύντροφο ή το φίλο σας.
  • Νιώθετε χαλαροί και ελεύθεροι να πείτε τι αισθάνεστε.

Συναισθηματική απόσταση

Το να είναι κανείς απόμακρος αποτελεί το αντίθετο χαρακτηριστικό της εγγύτητας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για μια ισχυρή, υγιή σχέση.

Ωστόσο, το να αισθάνεστε ανασφαλείς για την έκφραση των συναισθημάτων σας είναι σχετικά σύνηθες και μάλιστα τείνει να επιδεινώνεται ως φαινόμενο από τις σύγχρονες επικοινωνίες, οι οποίες εν γένει χαρακτηρίζονται από απόσταση αφού πραγματοποιούνται από κείμενα μηνυμάτων και τηλεφωνικές κλήσεις.

Οι άνθρωποι απέχουν από τα συναισθήματά τους για διάφορους λόγους, όπως:

  • Έλλειψη εμπιστοσύνης ή αίσθησης ασφάλειας
  • Άγχος για τη σταθερότητα των σχέσεων
  • Κακές εμπειρίες από το παρελθόν
  • Ερμηνεία της έκφρασης των συναισθημάτων ως ένδειξη ευαλωτότητας

Εντοπίζοντας το λόγο που σας κάνει να μην εκφράζεστε συναισθηματικά, έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση της δυσκολίας σας.

Μαθαίνοντας να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας

Πριν ξεκινήσουμε με τις τεχνικές για συναισθηματική έκφραση, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι η συναισθηματική απόσταση είναι συνήθως ένας αμυντικός μηχανισμός και κάτι που έχει δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου, οπότε είναι απαραίτητο να δουλέψετε σε βαθύτερα επίπεδα και για περισσότερο χρόνο ώστε να αποδομήσετε την μέχρι τώρα συστολή σας.

1. «Ακούστε» το σώμα σας

Εάν το να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σας προκαλεί άγχος, πιθανότατα αυτό θα το αισθανθείτε τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται, οι παλάμες σας μπορεί να ιδρώσουν ή να αισθάνεστε ασταθής. Όταν συμβεί αυτό, δοκιμάστε να πάρετε μια βαθιά αναπνοή όσες φορές το χρειαστείτε και στη συνέχεια δοκιμάστε να μετρήσετε πράγματα που μπορείτε να ακούσετε, να δείτε και να μυρίσετε. Η διακοπή του κύκλου του στρες θα βοηθήσει το σώμα σας να καταλάβει ότι η έκφραση του εαυτού σας δεν είναι στην πραγματικότητα μια εμπειρία που θα πρέπει να διεγείρει τον φόβο.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

2. Πάρτε το χρόνο σας

Σε καταστάσεις άγχους, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πιεσμένοι ή βιασμένοι - και εάν νιώθετε ότι χρειάζεστε χώρο για να πείτε αυτό που θέλετε, τότε είναι απαραίτητο να αφιερώσετε αυτό το χρόνο για να επεξεργαστείτε τις σκέψεις σας. Οι περισσότερες καταστάσεις δεν απαιτούν άμεση απάντηση, οπότε αν πρέπει να σκεφτείτε τι αισθάνεστε και να μετατρέψετε αυτά τα συναισθήματα σε λόγια, τότε αξίζει να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο ώσπου να αισθανθεί πιο σίγουρος  να εκφραστεί.

3. Να είστε ειλικρινείς

Όταν μια σχέση αξίζει τόσο ώστε να δουλέψετε με τον εαυτό σας και να βελτιωθείτε γι’ αυτήν, τότε σίγουρα αξίζει και ειλικρίνεια. Εάν πείτε στον σύντροφό σας ή στον φίλο σας ότι αγχώνεστε όταν μιλάτε για τα συναισθήματά σας, θα καταλάβουν γιατί μερικές φορές είστε λιγότερο ανοιχτοί απ’ ότι εκείνοι. Να θυμάστε ότι όλοι έχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Εάν αυτό είναι μέρος της ταυτότητάς σας, το να έχετε κάποιον στο πλευρό σας καθώς προσπαθείτε να γίνετε πιο ανοιχτοί θα σας βοηθήσει στην πορεία.

4. Πείτε τη γνώμη σας - και όχι αυτό που θέλουν να ακούσουν οι άλλοι

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Είναι εύκολο να πείτε αυτό που πιστεύετε ότι θέλει να ακούσει κάποιος από εσάς. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις σας, οπότε επιτρέψτε στον εαυτό σας να εκφράσει τα συναισθήματα που βιώνετε, όποια κι αν είναι. Η έναρξη του ταξιδιού στην ελευθερία της έκφρασης μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με άλλα άτομα. Ξεκινώντας αλλάζοντας κάτι που μπορεί στο παρελθόν να δυσκόλευε τη σχέση σας με κάποιο άλλο άτομο, θα διαπιστώσετε ότι αυτό το νέο στοιχείο που υιοθετήσατε είναι κι αυτό που την ενδυναμώνει τελικά.

5. Προσπαθήστε να εντοπίσετε το γιατί

Τα συναισθήματα μπορεί να είναι ισχυρά, αλλά συχνά σχετίζονται με την προσωπική μας αντίληψη για μια κατάσταση περισσότερο από την πραγματικότητα που μπορεί να βιώνει κάποιος άλλος. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε θυμωμένοι με κάποιον που δεν συνειδητοποιεί ότι σας έχει προσβάλει. Όταν αισθάνεστε έντονα για κάτι, αλλά δεν αισθάνεστε άνετα να το εξηγήσετε, τότε το να κάνετε ένα βήμα πίσω μπορεί να είναι ένας πολύτιμος τρόπος για να εξετάσετε γιατί σκέφτεστε έτσι - και να πάρετε μια βαθιά ανάσα προτού βρείτε το θάρρος να μιλήσετε γι’ αυτό.

6. Συσχετίστε τα συναισθήματα με τον εαυτό σας

Ένα συχνό φαινόμενο είναι να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας κάπως «επιθετικά», παρά να τα βιώνουμε με τον εαυτό μας εκείνη τη στιγμή. Αν είχαμε χρησιμοποιήσει αυτήν την τακτική έκφρασης των συναισθημάτων στο παρελθόν, δικαιολογεί εν μέρει το γιατί μπορεί να νιώθουμε συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι. Αντί, λοιπόν, να πείτε  «με κάνεις να νιώθω», σκεφτείτε τι αισθάνεστε και προσπαθήστε να το εξηγήσετε από την οπτική σας. Για παράδειγμα, «Νιώθω ότι ...». Η έκφραση των συναισθημάτων σας με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει τη συζήτηση των σκέψεών σας και διευκολύνει τους άλλους να επεξεργαστούν αυτό που θέλετε να μοιραστείτε.

Όλοι έχουμε συναισθήματα και όλοι έχουμε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Εάν είστε συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι, η εκμάθηση πώς να εκφράζετε τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι μια δύσκολη πρόκληση για εσάς. Πάρτε λοιπόν το χρόνο σας - και θυμηθείτε πάντα να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype.