Ακρόαση άρθρου......

Το άγχος αποτελεί μία φυσική και αρχέγονη αντίδραση του ανθρώπου μπροστά σε καταστάσεις που εκλαμβάνονται ως απειλητικές ή πιεστικές. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, το άγχος είναι κάτι περισσότερο από ένα παροδικό συναίσθημα.

Ειδικά όταν έχει τις ρίζες του σε τραυματικές εμπειρίες, το άγχος μπορεί να γίνεται έντονο και επίμονο, καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής τους ζωής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η υπνοθεραπεία αποτελεί μια μοναδική προσέγγιση που επιτρέπει στο άτομο να έρθει σε επαφή με το βαθύτερο κομμάτι του εαυτού του, προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική ανακούφιση και ίαση.

Η Υπνοθεραπεία ως Διαδικασία Απελευθέρωσης Τραυματικών Εμπειριών

Η υπνοθεραπεία βασίζεται στην ικανότητα του νου να εισέρχεται σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, γνωστή ως ύπνωση.

Σε αυτή την κατάσταση, το συνειδητό μέρος του νου «κατεβάζει» τους αμυντικούς του μηχανισμούς, επιτρέποντας στο άτομο να συνδεθεί πιο εύκολα με το ασυνείδητο.

Το ασυνείδητο, το οποίο αποθηκεύει εμπειρίες και μνήμες που το άτομο ενδέχεται να έχει απωθήσει, περιέχει πολλές φορές την πηγή των τραυματικών βιωμάτων που προκαλούν το άγχος και το φόβο.
Κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής συνεδρίας, ο υπνοθεραπευτής καθοδηγεί το άτομο σε μια σταδιακή χαλάρωση, βοηθώντας το να εισέλθει σε αυτή την κατάσταση εσωτερικής εστίασης και γαλήνης.

Από αυτό το σημείο και μετά, ο θεραπευτής, με τη χρήση ειδικών τεχνικών, βοηθά το άτομο να ανατρέξει σε παλιές, τραυματικές εμπειρίες, οι οποίες ενδέχεται να βρίσκονται θαμμένες στον υποσυνείδητο νου. Οι εμπειρίες αυτές συχνά αποτελούν τη ρίζα των συναισθημάτων άγχους και ανησυχίας που βιώνει το άτομο.

Αντιμετώπιση και Αναπλαισίωση Τραυματικών Μνημών

Η διαδικασία απελευθέρωσης τραυματικών βιωμάτων στην υπνοθεραπεία δεν σημαίνει απλώς την ανάκληση των μνημών αυτών. Ο στόχος είναι να δοθεί στο άτομο η δυνατότητα να τις επεξεργαστεί εκ νέου και να τις «αναπλαισιώσει», δηλαδή να τις δει μέσα από μία νέα προοπτική. Όταν το άτομο βρίσκεται σε ύπνωση, βιώνει μια αίσθηση ασφαλείας που του επιτρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις δύσκολες μνήμες, δίχως τις συνήθεις αντιδράσεις άμυνας που θα είχε σε συνειδητή κατάσταση.

Στη φάση αυτή, το άτομο επεξεργάζεται τις συναισθηματικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τα τραύματα και μπορεί να ανακαλύψει, για παράδειγμα, πως μια δύσκολη εμπειρία του παρελθόντος δεν τον καθορίζει ή ότι μπορεί πλέον να την αντιμετωπίσει χωρίς φόβο.

Αυτή η αναπλαισίωση, που ενισχύεται από τη βαθιά ηρεμία της ύπνωσης, βοηθά το άτομο να «απελευθερωθεί» από τα συναισθηματικά δεσμά των τραυματικών μνημών. Με τον τρόπο αυτό, το άτομο ενδυναμώνεται να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του και να προχωρήσει με περισσότερη εμπιστοσύνη στη ζωή του.

Η Διαδικασία Αυτοΐασης Μέσω του Ασυνείδητου Νου

6 ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ | Εισηγητής: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt, συγγραφέας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για το σύνολο των σεμιναρίων.

Στην υπνοθεραπεία, ο ασυνείδητος νους θεωρείται ο πραγματικός θεραπευτής. Διαθέτει τους δικούς του μηχανισμούς αυτοΐασης, οι οποίοι ενεργοποιούνται όταν το άτομο νιώθει ασφαλές και ήρεμο. Ο θεραπευτής λειτουργεί περισσότερο ως καθοδηγητής παρά ως παρεμβαίνων, αφήνοντας το ασυνείδητο να κατευθύνει τη διαδικασία.

Αυτό που συμβαίνει στη διάρκεια της ύπνωσης είναι ότι το άτομο επιτρέπει στον νου του να θεραπεύσει τις τραυματικές μνήμες και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές, χωρίς την ενεργή «ανάμειξη» του συνειδητού νου. Το ασυνείδητο έχει την ικανότητα να «αναπλαισιώσει» αυτές τις εμπειρίες, να αποδεσμεύσει συναισθηματικά φορτία και να οδηγήσει το άτομο σε μια νέα εσωτερική ισορροπία.

Η Αυτό-Ύπνωση ως Καθημερινό Εργαλείο

Η υπνοθεραπεία δεν περιορίζεται στις συνεδρίες με τον επαγγελματία θεραπευτή. Μέσω της εκμάθησης τεχνικών αυτό-ύπνωσης, το άτομο μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες χαλάρωσης και να μειώσει τα επίπεδα άγχους του ακόμα και σε καθημερινή βάση.

Η αυτό-ύπνωση επιτρέπει στο άτομο να επανέλθει σε μια κατάσταση εσωτερικής γαλήνης και αυτοελέγχου κάθε φορά που το έχει ανάγκη, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας του.

Η αυτό-ύπνωση, αν και πιο απλή από τις καθοδηγούμενες συνεδρίες, παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματική. Με την καθημερινή πρακτική, το άτομο μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του άγχους – και να ενισχύσει τη γενική του ευεξία. Ταυτόχρονα, η συστηματική αυτή χαλάρωση επιτρέπει στο άτομο να αναπτύξει μια πιο θετική προσέγγιση απέναντι στις προκλήσεις της ζωής.

Ο Ρόλος του Υπνοθεραπευτή

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Ο ρόλος του υπνοθεραπευτή είναι κομβικός για την επιτυχημένη διεξαγωγή της θεραπείας, αλλά με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Ο θεραπευτής δεν επεμβαίνει άμεσα στις μνήμες ή τα συναισθήματα του ατόμου. Η προσέγγισή του βασίζεται στη μη παρεμβατική καθοδήγηση, επιτρέποντας στο άτομο να κινηθεί με τους δικούς του ρυθμούς. Όσο λιγότερη είναι η άμεση παρέμβαση του θεραπευτή, τόσο πιο αποτελεσματική και αυθεντική είναι η εσωτερική διαδικασία του ατόμου, καθώς το ασυνείδητο αναλαμβάνει να οδηγήσει τον θεραπευτικό δρόμο.

Υπνοθεραπεία: Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Αυτογνωσίας και Αυτοΐασης

Η υπνοθεραπεία, με τις τεχνικές της και την έμφαση που δίνει στην εσωτερική κατανόηση, αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση που δεν επικεντρώνεται μόνο στην επιφανειακή διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους. Αντίθετα, προσφέρει τη δυνατότητα στο άτομο να γνωρίσει τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων του, να ανακαλύψει κρυμμένα συναισθήματα και να αναπλαισιώσει τις τραυματικές του εμπειρίες.

Αυτό το ταξίδι προς την αυτοΐαση δεν είναι άμεσο ούτε εύκολο. Χρειάζεται υπομονή και προθυμία για βαθύτερη αυτογνωσία. Παρ’ όλα αυτά, για όσους είναι έτοιμοι να το δοκιμάσουν, η υπνοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική λύση για την αντιμετώπιση του άγχους και των τραυματικών εμπειριών.

Μέσω της διαδικασίας αυτής, το άτομο κατακτά την ικανότητα να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εσωτερική ηρεμία και εμπιστοσύνη στις φυσικές του δυνατότητες για ίαση.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κυριακή Λέντζιου - Ψυχολόγος

Κυριακή Λέντζιου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Κλινική Ψυχολόγος BSc, MSc, PhD(c) - Ψυχοθεραπεύτρια | (υπ) Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας - University of Bolton. Κλινική Υπνοθεραπεία - Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Θεραπεία Τραύματος με τη Μέθοδο EMDR - Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεία - Ατομική Συμβουλευτική Συμβουλευτική Ζεύγους -Συμβουλευτική Γονέων - Εξειδικευμένη στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία