Ακρόαση άρθρου......

Η αγάπη είναι το συναίσθημα, το οποίο μέσα του περικλείει πολλά άλλα συναισθήματα, τα οποία τροφοδοτούν την ψυχή του ανθρώπου και τον κάνουν να νιώθει ότι πραγματικά μπορεί να πετύχει όλα του τα όνειρα, όλους τους στόχους του και να αναγεννηθεί ψυχοσωματικά.

Η συντροφικότητα ως πορεία αυτοβελτίωσης

Μέσα στην αγάπη ζει η τρυφερότητα, η στοργή, ο έρωτας, ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση και η άνευ όρων αποδοχή. Όλα αυτά που ουσιαστικά λειτουργούν θεραπευτικά στην ψυχή των ανθρώπων και βοηθούν πραγματικά ο ένας να ανακαλύψει στον άλλον όλα εκείνα τα στοιχεία, που συνδράμουν στην εξέλιξή τους ως μοναδικές ψυχοσωματικές οντότητες.

Στον έρωτα, ο ένας στο πρόσωπο του ανθρώπου που αγαπά μπορεί να δει όλα τα στοιχεία, τα οποία πιθανόν θέλει να καλλιεργήσει και ο ίδιος στον εαυτό του αλλά και κάποια σημεία, τα οποία χρειάζονται βελτίωση. Είναι μία μοναδική ευκαιρία εξέλιξης και συμπόρευσης.

Δύο άνθρωποι μπορούν σαν μία ενότητα αγάπης να πορευτούν στη ζωή μαζί αντιμέτωποι με όλες τις δυσκολίες, τις δυσχέρειες ή τις αντιξοότητες. Όταν καλλιεργούν την αυθεντική επικοινωνία και τον σεβασμό πραγματικά μπορούν να βρουν λύση σε κάθε πρόβλημα και σε κάθε δυσκολία που ανακύπτει.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για όλα όσα  δένουν αρμονικά το κάθε ζευγάρι και μπορούν ουσιαστικά να αποτελέσουν τον αναβατήρα ή αλλιώς την κινητήριο δύναμη για να επέλθει η ένωσή τους.

Αυθεντικότητα κι όχι τελειότητα

Αγάπη είναι να υπάρχει στοργή και κατανόηση. Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε σύντροφος να αισθάνεται ότι πραγματικά μπορεί να ακουστεί, ότι μπορεί να εκφράσει τον εαυτό του, τις ανησυχίες του και ο άνθρωπος του θα τον αποδεχτεί άνευ όρων, όπως πραγματικά είναι και με τα χαρίσματά του αλλά και με τα στοιχεία ,τα οποία ίσως χρειάζεται να βελτιώσει.

Αυτό είναι απελευθερωτικό, γιατί με την αυθεντικότητα και την ειλικρίνεια οι άνθρωποι ξεφεύγουν και αποδεσμεύονται από την τυραννία της τελειότητας, που τους επιβάλλει να παρουσιάσουν έναν τέλειο και αψεγάδιαστο εαυτό.

Έτσι, εγκαθιδρύεται στην συντροφική σχέση η αρετή της αυθεντικότητας και της ειλικρίνειας, που τροφοδοτεί την αγάπη.

Επίλυση δύσκολων καταστάσεων

Επιπρόσθετα, το κάθε ζευγάρι είναι λειτουργικό, όταν επέρχεται μία δυσκολία να την αντιμετωπίζει ως μία ενότητα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση οι σύντροφοι να συζητήσουν το πρόβλημα που ανακύπτει, χωρίς να επιρρίπτουν ευθύνες ή κατηγορίες ο ένας στον άλλον. Με ωριμότητα σχεδιάζουν πώς μπορούν μαζί να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Όπλα τους είναι σίγουρα η αισιοδοξία, η χαρά και πάνω απ’ όλα η μεταξύ τους αγάπη και εμπιστοσύνη, ότι  δηλαδή είναι μαζί και ο ένας στηρίζει τον άλλον. Πραγματικά, όλα τα προβλήματα μπροστά σε αυτήν την αγάπη σίγουρα θα υποχωρήσουν.

Εν αντιθέσει, όταν σε κάποιες δυσκολίες, ο ένας κατηγορεί τον άλλον και τον θεωρεί υπαίτιο αυτής της κατάστασης ο διχασμός χωρίζει τα ζευγάρια με αποτέλεσμα ο ένας στο πρόσωπο του άλλου να βλέπει έναν αντίδικο ή έναν εχθρό, που ουσιαστικά έρχεται να τον κρίνει ή να του ρίξει ευθύνες.

Οπότε, καταλαβαίνουμε ότι επέρχεται συναισθηματική αποξένωση και σταδιακά η σχέση εξασθενεί. Πολύ πιθανόν είναι και να προκύψει λύση αυτής της συμπόρευσης.

Το ζευγάρι λοιπόν αποτελεί μία ενότητα, είναι δύο χέρια ενωμένα το ένα με το άλλο, μία καρδιά που πάλλεται και χτύπα στον ίδιο ρυθμό, στην ίδια συχνότητα. Στη συχνότητα της αγάπης.

Διατήρηση τρυφερού κλίματος

Αυτή η συχνότητα πραγματικά μπορεί να ηρεμήσει ακόμα και τον πιο δυνατό και εκκωφαντικό θόρυβο, που έρχεται να ταράξει την ηρεμία στη σχέση.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Αυτό σημαίνει, ότι όσο απαιτητικό πρόγραμμα και αν έχουν οι σύντροφοι, όσες και να είναι οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις είναι απαραίτητο εντός της ημέρας να φροντίζουν να δείχνουν αυτό το συναίσθημα της στοργής, της τρυφερότητας, της ζεστασιάς που θεμελιώνει την αγάπη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρηθεί η ζεστασιά στη συντροφικότητα, από ένα ρομαντικό δείπνο έως έναν περίπατο δίπλα στην θάλασσα. Ακόμα και η παραμικρή κίνηση, το παραμικρό χάδι που δίνεται με αυθεντικότητα, με αγάπη, με στοργή και με τη διάθεση ουσιαστικά να επικοινωνήσει ο ένας με τον άλλον και να συνδεθεί μαζί του μπορεί πραγματικά να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ευγνωμοσύνη

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η ευγνωμοσύνη, ο κάθε σύντροφος να αισθάνεται ευγνώμων για τον άνθρωπο που ο Θεός του χάρισε να έρθει στη ζωή του και να την ομορφύνει.

Ας αναφέρουμε ένα απλό παράδειγμα. Ας πούμε ότι δεχόμαστε ένα δώρο, το οποίο ήταν πάρα πολύ όμορφο. Όταν κάποιος μας προσφέρει ένα δώρο και εμείς αυτό το δώρο το πετάμε ή το παραμελούμε, δεν το ανοίγουμε να δούμε την ομορφιά του ή να ανακαλύψουμε πώς μπορεί να ομορφύνει τη ζωή μας σαφέστατα και το δώρο παραμένει κρυμμένο και το χάνουμε.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στις συντροφικές σχέσεις. Όταν οι σύντροφοι δεν καλλιεργούν ψυχικά μέσα τους την ευγνωμοσύνη για την /τον  σύντροφό τους, που τους φέρεται στοργικά, που μπορεί να τους ακούσει, που συμπορεύονται τότε πραγματικά τα πράγματα δυσκολεύουν.

Η  ευγνωμοσύνη είναι ουσιαστικά η κινητήριος δύναμη της εξέλιξης του κάθε συντρόφου. Όσο κάποιος αισθάνεται ευγνώμων για την παρουσία του ανθρώπου που αγαπά στη ζωή του τόσο κινητοποιείται να βελτιώσει τον εαυτό του. Αυτό συνεπάγεται ότι βελτιώνεται ταυτοχρόνως και η σχέση με αποτέλεσμα το συναίσθημα της αγάπης να εδραιώνεται με τον καλύτερο τρόπο.

Η αγάπη είναι φως

Συμπερασματικά, η αγάπη είναι φως, είναι βάλσαμο,νέκταρ, το οποίο καλύπτει όλες τις πληγές της ανθρώπινης ψυχής. Αγάπη σημαίνει στοργή, σημαίνει μία αγκαλιά που μέσα της μπορείς να ανακαλύψεις όλους τους θησαυρούς και όλα τα πολύτιμα διαμάντια του κόσμου.

Για να νιώσουμε όμως την αυθεντική αγάπη χρειάζεται πάνω απ’ όλα να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στα απρόσμενα δώρα του Θεού, δηλαδή στους ανθρώπους που έρχονται και μας συναντούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.