ψευδαισθήσεις

Ghost sickness: μία επίμονη ενασχόληση με το θάνατο και όσους έχουν πεθάνει, που συχνά παρατηρείται σε μέλη πολλών Αμερικάνικων φυλών Ινδιάνων. Διάφορα συμπτώματα μπορούν να αποδοθούν σε αυτή την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των εφιαλτών, της αδυναμίας, του αισθήματος κινδύνου, της απώλειας της όρεξης, της λιποθυμίας, της ζάλης, του φόβου, του άγχους, των ψευδαισθήσεων και της απώλειας της συνείδησης.

Hwa-byung: ένα λαϊκό σύνδρομο της Κορέας που στα ελληνικά μεταφράζεται κυριολεκτικά ως σύνδρομο θυμού και αποδίδεται στην καταστολή του θυμού. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η αϋπνία, η κόπωση, ο πανικός, ο φόβος επικείμενου θανάτου, ένα δυσφορικό συναίσθημα, δυσπεψία, ανορεξία, δύσπνοια, γενικευμένα άλγη και πόνοι και ένα αίσθημα μάζας στο επιγάστριο.

Sangue dormido: ένα σύνδρομο που απαντάται μεταξύ των νησιώτικων πληθυσμών του Πορτογαλικού Πράσινου Ακρωτηρίου. Περιλαμβάνει τρόμο, πόνο, αιμωδίες, παράλυση, σπασμούς, αποπληξία, τύφλωση, καρδιακό επεισόδιο, λοίμωξη και αποβολές.

Locura: όρος που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική από Λατίνους για να αναφερθούν σε μια σοβαρή μορφή χρόνιας ψύχωσης. Η κατάσταση αποδίδεται σε μια κληρονομούμενη ευαλωτότητα, στην επίδραση πολλών δυσκολιών στη ζωή ή σε ένα συνδυασμό των δυο παραγόντων. Στα συμπτώματα που εκδηλώνουν τα άτομα με locura περιλαμβάνονται η ασυναρτησία, η διέγερση, οι ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις, η μη προβλεψιμότητα και η πιθανή βία.  

Spell: μια κατάσταση έκστασης, στην οποία τα άτομα «επικοινωνούν» με πεθαμένους συγγενείς ή πνεύματα. Ενίοτε η κατάσταση σχετίζεται με σύντομα επεισόδια μεταβολής της προσωπικότητας. Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται μεταξύ των Αφρο-Αμερικάνων και των Ευρω-Αμερικάνων από τις νότιες ΗΠΑ. Θεωρούνται ψυχικά γεγονότα στη λαϊκή παράδοση, αλλά μπορεί να παρερμηνευτούν ως ψυχωτικά επεισόδια σε κλινικά πλαίσια.  

Ψυχωτικές αντιδράσεις qi-gong: οξέα, περιορισμένα σε χρόνο, επεισόδια που χαρακτηρίζονται από αποσυνδετικά , παρανοειδή ή άλλα ψυχωτικά ή μη ψυχωτικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν μετά τη συμμετοχή στην Κινέζικη λαϊκή πρακτική προαγωγής της υγείας qi-gong. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα άτομα που εμπλέκονται στην πρακτική. 

Σύνδρομο του Παρισιού: Το λεγόμενο Σύνδρομο του Παρισιού εκδηλώνεται –για άγνωστο ακόμη λόγο– συχνότερα στους Ιάπωνες τουρίστες απ' ότι σε άλλους υποπληθυσμούς. Έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως «η ουρική αρθρίτιδα του 21ου αιώνα», ένα πρόβλημα που απασχολεί μόνο την ελίτ. Περιγράφει τη διάψευση των προσδοκιών που βιώνουν οι τουρίστες όταν ταξιδεύουν στο Παρίσι και περιμένουν να λιποθυμήσουν από την ομορφιά του, όμως τελικά καταλήγουν να απογοητεύονται. Δύο μελέτες, μία που πραγματοποιήθηκε το 1998 και μία που πραγματοποιήθηκε το 2004, δείχνουν πως το πολιτισμικό σοκ και η απογοήτευση λόγω της εξιδανικευμένης εικόνας του Παρισιού έχουν οδηγήσει Ιάπωνες τουρίστες να εκδηλώσουν έντονο στρες και συμπτώματα νευρικού κλονισμού.

Συγγραφή Άρθρου

Αικατερίνη-Μαρία Ποπρέλκα
Φοιτήτρια Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα
Διαταραχή Cotard

Μια από τις πιο περίεργες και πιο σπάνιες νοητικές διαταραχές που...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η απάθεια μετά το φόνο, ως μηχανισμός αυτοπροστασίας
απάθεια

Σύμφωνα με την κλασική ψυχιατρική, τα ψυχικά υγιή άτομα, τα οποία διαπράττουν φόνο έρχονται σε τραγική θέση μετά το έγκλημα αφού νιώθουν έναν αποτροπιασμό για την πράξη τους. Ωστόσο συμβαίνει το ίδιο με τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια; Η απάθεια είναι μια χαρακτηριστική στάση που υιοθετούν τα άτομα με σχιζοφρένεια μετά το φόνο.

Σχιζοφρένεια, Ο ρόλος του εγκλεισμού
Σχιζοφρένεια Ο ρόλος του εγκλεισμού

Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχωτική (ψυχική) διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στη σκέψη, στη διάθεση και στη συμπεριφορά. Οι διαταραχές στη σκέψη εκδηλώνονται μέσω διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις, συνοδευόμενες από κατακερματισμό των συνειρμών, γεγονός που οδηγεί σε αποδιοργανωμένο λόγο.

Πως επιτυγχάνεται η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
μυϊκή χαλάρωση

Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι μια απλή τεχνική αντιμετώπισης του άγχους στην οποία χαλαρώνουμε μία μία τις μυϊκές ομάδες. Αρχικά βρίσκουμε ένα ήσυχο μέρος, καθόμαστε ή ξαπλώνουμε έτσι ώστε να υποστηρίζεται ολόκληρο το σώμα μας και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Νέμο: Εξετάζοντας μια ταινία κινούμενων σχεδίων από ψυχολογική σκοπιά
Νέμο

Είναι ευρέως διαδεδομένο πως η πολυαγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων Νέμο είναι μια ταινία για μικρούς και μεγάλους και είναι ιδιαίτερα διδακτική κυρίως για τους γονείς και την υπερπροστατευτικότητά απέναντι στα παιδιά τους. Είναι γεγονός ότι οι δημιουργοί της ταινίας κατάφεραν να απεικονίσουν ανάγλυφα τη στάση πολλών γονέων, από το πόσο αυστηροί είναι μέχρι πόσο προστατευτικοί μπορούν να γίνουν. Πρόκειται για μια ταινία που περιλαμβάνει πληθώρα ψυχολογικών χαρακτηριστικών ή ακόμα και διαταραχών.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :