Ακρόαση άρθρου......

Η ομάδα δεν είναι απλώς κάποιες μονάδες που βρέθηκαν μαζί σε έναν κύκλο. Η ομάδα είναι η διαδικασία. Κάθε μέλος φέρνει έναν πλούτο: εμπειρίες, συναισθήματα, σκέψεις, δράσεις.

Κάθε μέλος έχει διαγράψει μια ιστορία. Τη στιγμή που βρίσκεται μέσα στην ομάδα, δεν είναι ένας παρατηρητής, αλλά ένας συμμετέχον.

Είναι μια ευκαιρία.

Η ευκαιρία για ενεργοποίηση των εμπειριών μέσα σου.
Η ευκαιρία για κινητοποίηση συνειδητών και ασυνείδητων συναισθημάτων, καταγεγραμμένων γεγονότων, αντιλήψεων, πεποιθήσεων και δράσεων.

Η συνάντηση στο ψυχόδραμα δεν έχει να κάνει με το παρευρίσκομαι. Έχει να κάνει με την ανταλλαγή.

Η αλληλεπίδραση δεν είναι τυχαία ή επιφανειακή.
Η αλληλεπίδραση είναι το έναυσμα, το ξύπνημα.

Ξυπνάω μέσα σου, ξυπνάς μέσα μου.
Η συνάντηση έχει μια ιερότητα: τη ζωή που μπορώ να σου δώσω, τη ζωή που μπορείς να μου δώσεις από τη συνάντηση των ψυχών.

Οι τηλέ-σχέσεις αγγίζουν, είναι αγγίγματα πέρα από αυτά που τα μάτια μπορούν να δουν. Τα μάτια κοιτούν και κρίνουν με βάση την προηγούμενη εμπειρία και τις κατατάξεις του νου.
Οι τηλέ-σχέσεις υπάρχουν αυτόματα πριν τα μάτια μπορέσουν να τις δουν. Τα μέλη της ομάδας κάθονται και τα πλέγματα των συνδέσεων υπάρχουν εκεί, πέρα από κάθε κριτική.

Η έλξη, η απώθηση και η ουδετερότητα, είναι είδη συνδέσεων. Κάποιος σε «τραβάει» κοντά του, κάποιος σε απωθεί, κάποιος σε αφήνει αδιάφορο.

Το εσωτερικό παιδί, στα υπόγεια της Σκιάς μας, χωρίς προκαταλήψεις: Online σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR | Το σεμινάριο συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής Gestalt και συγγραφέας, Πέτρος Θεοδώρου, σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα.| Ημερ. διεξαγωγής: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 18.00 - 21.00

Καθώς ξεκινά η ψυχοδραματική διαδικασία τα νήματα των συνδέσεων έρχονται στην επιφάνεια. Καθένας αντανακλά ένα μονοπάτι. Καθένας είναι η ζωντανή ευκαιρία για το ξύπνημα.

Σε συναντώ, σημαίνει εμπλέκομαι. Καταθέτουμε την αλήθεια μας ενώπιων της ζωντανής ύπαρξης που ως ζωντανή ύπαρξη ζει την πληροφορία και ανταποκρίνεται με τη δική της αλήθεια.

Είμαστε εδώ για να συγχρωτιστούμε, να εμπλέξουμε τους χρωματισμούς μας. Να τολμήσουμε, να αφεθούμε ευάλωτοι, εκτεθειμένοι. Να ακουμπήσουμε στην ψυχή της ομάδας την εμπειρία μας και να την αφήσουμε ελεύθερη να επενεργήσει στις εμπειρίες των άλλων και να δεχτεί επενέργεια από τις εμπειρίες των άλλων.

Και μέσα από αυτό το αλισβερίσι-πάντα ανακαλύπτουμε πόσο κοντά είμαστε ακόμα και αν φαινόταν ότι είμαστε μακριά- μέσα σε αυτό το αλισβερίσι επισυμβαίνει η Συν-δημιουργία.

Χάρη σε σένα γεννώ ό,τι κυοφορούσα.
Χάρη σε μένα γεννάς ό,τι κυοφορούσες.

Εκπαίδευση στο Κλασικό Ψυχόδραμα του Moreno από το Κέντρο Ψυχοδράματος και Προσωπικής Ανάπτυξης, Ψυχοκίνηση. Δείτε αναλυτικά στο Portal Σπουδών Ψυχολογίας του Psychology.gr

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 40 ευρώ. Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας, από έμπειρη ομάδα ειδικών.

Και τα δύο αυτά χορεύουν μαζί, εμπλέκονται. Και βρίσκουν τον κοινό ψαλμό. Ο κοινός ψαλμός είναι η θεραπεία. Είναι το άγγιγμα και η μετακίνηση στην Ψυχή. Το πολύ απαλό «είμαι εδώ», «δεν είσαι μόνος». Το πολύ απαλό «παρέα», «μαζί». Το «σε νιώθω». Τι λύτρωση να είμαστε παρέα στο σημείο αυτό!

Ο αγώνας να κρατηθώ ανοιχτός στο σημείο που μένω χωρίς λόγια και ο άλλος δίπλα μου να κλαίει γιατί το νιώθει και αυτός. Και τότε κλαίω γιατί με νιώθει και κλαίω γιατί το ότι είμαστε σε αυτό το σημείο μαζί είναι η θεραπεία.

Σε λυτρώνει, σε κάνει να τον αγκαλιάσεις, σε κάνει να τον κοιτάς πολύ ώρα βαθιά στα μάτια και τότε επικοινωνείς από καρδιά σε καρδιά και η πρόταση μπορεί να έχει να κάνει με κάτι όπως «σκατά-είμαι εδώ μαζί σου στα σκατά, είναι θαυμάσιο». Αυτά είναι τα «βοηθητικά εγώ».

Η λύση της ψυχοδραματικής συνάντησης χτίζεται και μεταφέρεται από δράμα σε δράμα, το κάθε δράμα επενεργεί στο ομαδικό θέμα. Και το ομαδικό θέμα έρχεται και λυτρώνεται.

Τα μέλη τίμια φεύγουν με μια καινούρια ιδέα πάνω στο θέμα αυτό, που την οφείλουν στη δουλειά της ομάδας, με έναν καινούριο τρόπο να «χωράνε» και να φέρουν μέσα το θέμα.

Με μια αίσθηση αισιοδοξίας, μια αίσθηση ανοιχτότητας, πιο συνειδητοί και με την αίσθηση ότι μπορούν να το διαχειριστούν στην έξω ζωή, μπορούν να το εξελίξουν, μπορούν να συνεχίσουν την επενέργεια και δημιουργία σε σχέση με αυτό στη ζωή τους.

Δηλαδή, κάτι που πριν μπορεί να τους εγκλώβιζε, να τους κρατούσε κάτω, να τους απομόνωνε, να τους ακινητοποιούσε στη γωνία, τώρα φεύγουν με την αίσθηση ότι μπορούν να το διαχειριστούν, ότι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους ενεργητικά: ξαναμπαίνουν στην αρένα της ζωής με νέα αισιοδοξία, ζωτικότητα, ελπίδα.

Η δύναμη της ομάδας, το συν-δημιούργημα είναι ένα δώρο, ένας φάρος, ένα βάλσαμο που υπάρχει εκεί για να σε ωθεί να προχωράς μπροστά.

Το τέλος της ψυχοδραματικής συνάντησης λοιπόν δεν είναι στο τέλος της συνάντησης αλλά μέσα στην πραγματική ζωή όπου τα μέλη εφαρμόζουν αυτά που δοκίμασαν και έμαθαν με τη βοήθεια της ομάδας.

*από το βιβλίο της Δανάης Χορομίδου “Ψυχόδραμα, γίνομαι ο πλοηγός της ζωής μου. Η μέθοδος και η ουσία του Ψυχοδράματος για την προσωπική ανάπτυξη”.2021 ,Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Δανάη Χορομίδου - Ψυχολόγος

Δανάη Χορομίδου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, απόφοιτος Καπ/κού Παν/μίου Αθηνών, Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στο Ψυχόδραμα. Εκπαιδεύτρια και επόπτρεια Ψυχοδραματιστών, συνεργάτης του Ψυχοδραματικού Κέντρου Ανάπτυξης της Προσωπικότητας.