Το κεντρικό θέμα που τίθεται στην ατομική ψυχοθεραπεία είναι να φτάσει  ο άνθρωπος που ζητά βοήθεια, με μικρά ψυχολογικά βήματα σε μια ψυχολογική κατάσταση επικοινωνίας με τον εαυτό του.
Αυτή η νέα συνθήκη έχει ως συνέπεια να  κινητοποιήσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που στοχεύουν στην μέγιστη ανάπτυξη του δυναμικού του.

Όταν κάποιος επισκεφτεί ένα ψυχολόγο έρχεται συνήθως με έντονες εσωτερικές συγκρούσεις και κατασπαραγμένος από αρνητικά συναισθήματα τα οποία είναι πηγές άγχους, ευαλωτότητας, κενού και κατάθλιψης.

Επειδή δεν έχουμε κάποια εξουσία στα συναισθήματα  μας ,ούτε να τα αφαιρέσουμε με χειρουργικό τρόπο, αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι να τα εξελίξουμε προσδίδοντας σε αυτά μια ευφυΐα ή όπως αναφέρει ο Coleman,  μια νοημοσύνη .

Αυτό γίνεται μέσα από την απόδοση νοήματος των πράξεων –συναισθηματικών συμπεριφορών μας και κατά συνέπεια την επαναξιολόγησης τους όπως και η εγκατάσταση μιας σχέσης ανάμεσα στα βιώματα που προκαλούν αυτά τα συναισθήματα και σε παράλληλες δραστηριότητες που έχουν  εποικοδομητική αξία διακινώντας αισθήματα ευχαρίστησης , ικανοποίησης και αυτοεπιβεβαίωσης.

Ο θεραπευτής έχει  τα προσόντα, ώστε να ακούει το βάθος το λεγομένων του θεραπευόμενου και να επιστρέφει το νόημα αυτών που άκουσε, διερευνώντας από κοινού μαζί με το θεραπευόμενο του την ορθότητα τους. Η διαδικασία απαιτεί από το ψυχολόγο να δημιουργήσει τις απαραίτητες ψυχολογικές συνθήκες ώστε ο θεραπευόμενος με μικρά ψυχολογικά βήματα να βρίσκει λύσεις στις εσωτερικές συγκρούσεις του και να  αφομοιώνει τις ψυχικές προοπτικές που ανοίγονται .

Ψυχοθεραπεία είναι η ενίσχυση του θεραπευόμενου, με θάρρος και δύναμη για να ζήσει τις προσωπικές του επιλογές .Τα ανθρώπινα όντα είναι οργανισμοί που έχουν την εγγενή τάση να αυτοπραγματώνονται , έτσι εάν αρνηθούν εν μέρει το είναι τους , αρνούνται επίσης να ενεργοποιήσουν το πλήρες δυναμικό τους  και να διαχειριστούν τις καταστάσεις με αποτελεσματικό και δημιουργικό τρόπο. Μια νεαρή γυναίκα, για παράδειγμα, που αφήνει τους γονείς της να αποφασίζουν για το μέλλον της έχει εγκαταλείψει την εσωτερική της δύναμη να επιλέξει την ζωή που θέλει να ζήσει .

Επιπλέον τα άτομα που προσπαθούν να απονεκρώσουν ένα μέρος της ύπαρξης τους αναπόφευκτα διάγουν μια συρρικνωμένη, περιορισμένη ζωή, στερημένη από πάθος, ζωντάνια και το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων. Η συναισθηματικότητα είναι μια ενωτική διάσταση της ύπαρξης: εάν κάποιος αρνηθεί μια πλευρά, διατρέχει  τον κίνδυνο να τις ακρωτηριάσει όλες.

Συγγραφή Άρθρου

Πέτρος Σεπετίδης - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Πέτρος Σεπετίδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας - Ψυχοθεραπευτής Msc Σύμβουλος γονέων
Αναγνωρισμένος σύμβουλος και θεραπευτής, μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής συμβουλευτικής εταιρίας καθώς και μέλος του Association for Humanistic psychology.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ποια είναι η κατάσταση ύπαρξης και οι τάσεις του θεραπευτή που διευκολύνουν την ανάπτυξη του πελάτη στην προσωποκεντρική θεραπεία;

Ενσυναισθητικός τρόπος ύπαρξης
Η ενσυναισθητική κατανόηση δεν είναι μια τεχνική ανταπόκρισης στον πελάτη αλλά ένας τρόπος να είσαι με τον πελάτη και είναι πιο πολύ διαδικασία, είναι η διανοητική ,συναισθηματική ακόμη και η φυσική διαμονή στον κόσμο του πελάτη χωρίς καμία κρίση ή ερμηνεία. 

Η Δυναμική πελάτη και θεραπευτή στην προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία

Το άτομο κινείται στο δικό του, προσωπικά κατασκευασμένο κόσμο, στο φαινομενολογικό πεδίο, σύμφωνα με το οποίο και ειδικότερα με βάση το υφιστάμενο προσωπικό πλαίσιο αναφοράς, ερμηνεύει και αξιολογεί τις εμπειρίες του. Αυτό το εσωτερικό πλαίσιο ,το οποίο εμπερικλείει γνώσεις, αξιολογήσεις και στόχους, όπως και την οργανισμική τάση αυτοπραγμάτωσης , καθορίζει για το άτομο την ερμηνεία των γεγονότων, τις δράσεις κ.ο.κ.

Προσωποκεντρική προσέγγιση

Όλη η θεωρία προσωπικότητας και το θεραπευτικό οικοδόμημα που έκτισε ο Κάρλ Ρότζερς στηρίζεται πάνω στις τάσεις των ανθρώπινων οργανισμών για μέγιστη ανάπτυξη. Οι ανάγκες για δράση ,εξερεύνηση, επικοινωνία, συγχώνευση ,αναγνώριση και αυτονόμηση είναι εκφράσεις της τάσης πραγμάτωσης, ή ακόμη μια εξέλιξη της συνείδησης και της ωριμότητας του ώστε το άτομο να γίνει αυτό που πραγματικά είναι.

Που βρίσκονται οι πραγματικές αιτίες των κρίσεων πανικού

Όσοι υποφέρουν από κρίσεις πανικού αναφέρουν «είναι το χειρότερο βίωμα που έχω ζήσει ποτέ και δεν μπορεί να με καταλάβει κανένας» και προφανώς όταν έχεις ζήσει κάτι τόσο αρνητικό υπερπροστατεύεις τον εαυτό σου με όλες σου τις δυνάμεις (επισκέψεις σε γιατρούς, απομόνωση στο σπίτι γιατί έξω είναι επικίνδυνα).

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares