Το κεντρικό θέμα που τίθεται στην ατομική ψυχοθεραπεία είναι να φτάσει  ο άνθρωπος που ζητά βοήθεια, με μικρά ψυχολογικά βήματα σε μια ψυχολογική κατάσταση επικοινωνίας με τον εαυτό του.
Αυτή η νέα συνθήκη έχει ως συνέπεια να  κινητοποιήσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που στοχεύουν στην μέγιστη ανάπτυξη του δυναμικού του.

Οι εσωτερικές συγκρούσεις πηγή άγχους

Όταν κάποιος επισκεφτεί ένα ψυχολόγο έρχεται συνήθως με έντονες εσωτερικές συγκρούσεις και κατασπαραγμένος από αρνητικά συναισθήματα τα οποία είναι πηγές άγχους, ευαλωτότητας, κενού και κατάθλιψης.

Επειδή δεν έχουμε κάποια εξουσία στα συναισθήματα  μας ,ούτε να τα αφαιρέσουμε με χειρουργικό τρόπο, αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι να τα εξελίξουμε προσδίδοντας σε αυτά μια ευφυΐα ή όπως αναφέρει ο Coleman,  μια νοημοσύνη .

Η απόδοση νοήματος στις πράξεις μας

Αυτό γίνεται μέσα από την απόδοση νοήματος των πράξεων –συναισθηματικών συμπεριφορών μας και κατά συνέπεια την επαναξιολόγησης τους όπως και η εγκατάσταση μιας σχέσης ανάμεσα στα βιώματα που προκαλούν αυτά τα συναισθήματα και σε παράλληλες δραστηριότητες που έχουν  εποικοδομητική αξία διακινώντας αισθήματα ευχαρίστησης , ικανοποίησης και αυτοεπιβεβαίωσης.

Ο θεραπευτής έχει  τα προσόντα, ώστε να ακούει το βάθος το λεγομένων του θεραπευόμενου και να επιστρέφει το νόημα αυτών που άκουσε, διερευνώντας από κοινού μαζί με το θεραπευόμενο του την ορθότητα τους.

Η διαδικασία απαιτεί από το ψυχολόγο να δημιουργήσει τις απαραίτητες ψυχολογικές συνθήκες ώστε ο θεραπευόμενος με μικρά ψυχολογικά βήματα να βρίσκει λύσεις στις εσωτερικές συγκρούσεις του και να  αφομοιώνει τις ψυχικές προοπτικές που ανοίγονται .

Το δώρο της ατομικής ψυχοθεραπείας

Ψυχοθεραπεία είναι η ενίσχυση του θεραπευόμενου, με θάρρος και δύναμη για να ζήσει τις προσωπικές του επιλογές .Τα ανθρώπινα όντα είναι οργανισμοί που έχουν την εγγενή τάση να αυτοπραγματώνονται , έτσι εάν αρνηθούν εν μέρει το είναι τους , αρνούνται επίσης να ενεργοποιήσουν το πλήρες δυναμικό τους  και να διαχειριστούν τις καταστάσεις με αποτελεσματικό και δημιουργικό τρόπο.

Μια νεαρή γυναίκα, για παράδειγμα, που αφήνει τους γονείς της να αποφασίζουν για το μέλλον της έχει εγκαταλείψει την εσωτερική της δύναμη να επιλέξει την ζωή που θέλει να ζήσει .

Επιπλέον τα άτομα που προσπαθούν να απονεκρώσουν ένα μέρος της ύπαρξης τους αναπόφευκτα διάγουν μια συρρικνωμένη, περιορισμένη ζωή, στερημένη από πάθος, ζωντάνια και το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων.

Η συναισθηματικότητα είναι μια ενωτική διάσταση της ύπαρξης: εάν κάποιος αρνηθεί μια πλευρά, διατρέχει  τον κίνδυνο να τις ακρωτηριάσει όλες.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Πέτρος Σεπετίδης - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Πέτρος Σεπετίδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας - Ψυχοθεραπευτής Msc Σύμβουλος γονέων
Αναγνωρισμένος σύμβουλος και θεραπευτής, μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής συμβουλευτικής εταιρίας καθώς και μέλος του Association for Humanistic psychology.