Στην Οκινάουα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χωριό, μια αγροτική περιοχή 3.000 κατοίκων στο βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο εμφανίζει τον μεγαλύτερο δείκτη μακροζωίας στον κόσμο και για το λόγο αυτό αποκαλείται «το χωριό των αιωνόβιων».

Εκεί το ποσοστό αιωνόβιων σε κάθε 100.000 κατοίκους είναι 24,55, ένας αριθμός πολύ υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ικιγκάι για μακροχρόνια ζωή

Όταν μελετήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους οι κάτοικοι αυτού του νησιού στο νότο της Ιαπωνίας ζουν περισσότερο απ' ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, πιστεύεται πως, πέρα από τη διατροφή, την απλή ζωή στον καθαρό αέρα, το πράσινο τσάι και το υποτροπικό κλίμα, ο βασικός λόγος είναι το Ικιγκάι που διέπει τη ζωή τους.

Αυτή η ιαπωνική έννοια, που μεταφράζεται ως «η ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος» σχετίζεται με τη νοηματοθεραπεία και φαίνεται πως είναι ένας από τους λόγους που εξηγούν την εξαιρετική μακροζωία των Ιαπώνων, προπαντός στο νησί Οκινάουα.

Με ποιο τρόπο τους εμπνέει το ικιγκάι, ώστε να παραμένουν δραστήριοι ως το τέλος της ζωής τους; Ποιο είναι το μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή;

Αποκτήστε το βιβλίο Η μέθοδος Ικιγκάι, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Μαρτυρίες Δασκάλων της Μακροζωίας

Μισάο Οκάουα (117): «Να τρως και να κοιμάσαι και θα ζήσεις για πολύ καιρό. Πρέπει να μάθεις να χαλαρώνεις»

Μέχρι τα 110, η γυναίκα αυτή, που έζησε σε τρεις διαφορετικούς αιώνες, εξυπηρετούνταν απολύτως μόνη της. Όταν οι ειδικοί τη ρώτησαν πώς συνήθιζε να φροντίζει τον εαυτό της, η Μισάο περιορίστηκε να απαντήσει: «Τρώω σούσι και κοιμάμαι», στο οποίο θα έπρεπε να προσθέσει μια εξαιρετική δίψα για ζωή.

Μαρία Καποβίγια (116): «Το μόνο που έκανα ήταν να μη φάω κρέας ποτέ στη ζωή μου»

Όταν ξαναθυμήθηκε το παρελθόν της απάντησε πως «τα παλιά χρόνια ήταν καλύτερα από τα τωρινά. Οι συνήθειες ήταν καλύτερες. Χορεύαμε. Μου άρεσε και μου αρέσει ακόμα το βαλς. Φτιάχνω και εργόχειρα. Έχω ακόμα πράγματα που έκανα όταν πήγαινα στο δημοτικό. Θυμάμαι επίσης πολλές προσευχές και προσεύχομαι κάθε μέρα.»

Ζαν Κάλμαν (122): «Όλα είναι καλά»

Ένα από τα μυστικά της Ζαν ήταν η καλή ψυχική της διάθεση. «Βλέπω ελάχιστα, βαριακούω, δε μπορώ να νιώσω τίποτα, αλλά όλα είναι καλά» δήλωσε στα 120ά γενέθλιά της.

Γουόλτερ Μπρούνινγκ (114): «Άμα διατηρείς το μυαλό και το σώμα σου απασχολημένα, θα είσαι εδώ για πάρα πολύ καιρό»

Παραχώρησε πολυάριθμες συνεντεύξεις τα τελευταία χρόνια της ζωής του, διαβεβαιώνοντας πως η μακροζωία του βασιζόταν, μεταξύ άλλων, στη συνήθειά του να τρώει δύο φορές τη μέρα και στο ότι είχε δουλέψει όσα περισσότερα χρόνια μπορούσε. Ένα άλλο μυστικό του Μπρούνινγκ ήταν η συνήθειά του να βοηθάει τους άλλους και η έλλειψη φόβου για το θάνατο «Όλοι θα πεθάνουμε.

Κάποιοι τρομάζουν με το θάνατο. Ποτέ μη σε τρομάζει, γιατί όλοι γεννιόμαστε για να πεθάνουμε.» δήλωσε το 2010 σε μια συνέντευξη για το Associated Press.

Αλεξάντερ Ίμιτς (111): «Απλώς δεν πέθανα νωρίτερα»

Απέδιδε τη μακροζωία του, μεταξύ άλλων στο ότι δεν είχε πιει ποτέ αλκοόλ.

Μυστικά μακροβιότητας των Ιαπώνων

Στα πλαίσια της συνέντευξης του Έκτορ Γκαρθία και του Φρανσέσκ Μιράλλιες ερωτήθηκαν εκατό αιωνόβιοι γέροντες από το χωριό Ογκίμι για τη δική τους φιλοσοφία ζωής ή για το Ικιγκάι και το μυστικό για ένα βίο μακρύ και δραστήριο. Παρακάτω συγκεντρώνονται τα μυστικά της μακροβιότητάς τους:

 1. Μην ανησυχείς

  «Το μυστικό για μακροζωία είναι να μην ανησυχείς. Και να έχεις την καρδιά δροσερή, να μην την αφήνεις να γεράσει. Ν' ανοίγεις την καρδιά σου στους ανθρώπους μ' ένα ωραίο χαμόγελο στο πρόσωπο. Αν χαμογελάς κι ανοίγεις την καρδιά σου, τα εγγόνια σου κι όλος ο κόσμος θα θέλουν να σε βλέπουν»

 2. Καλές συνήθειες

  Το όνειρό μου κάθε πρωί είναι να σηκωθώ στις έξι και να τραβήξω την κουρτίνα για να δω τον κήπο που έχω εδώ δίπλα και καλλιεργώ λαχανικά. Αμέσως βγαίνω στον κήπο για να δω τις ντομάτες μου, τα μανταρίνια… Με ενθουσιάζει να τα βλέπω όλα αυτά, με χαλαρώνει. Αφού περάσω μια ώρα στον κήπο, γυρίζω σπίτι κι ετοιμάζω το πρωινό μου.»

 3. Να καλλιεργείς τις φιλίες καθημερινά

  Το να συναντώ τους φίλους μου είναι το σημαντικότερο Ικιγκάι μου. Εδώ μαζευόμαστε όλοι και μιλάμε, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πάντα έχω στο μυαλό μου την επόμενη ημέρα που θα συναντηθούμε εδώ, είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη ζωή.»

 4. Να ζεις χωρίς βιασύνη

  Το μυστικό για μακροζωία είναι να πηγαίνεις για ύπνο νωρίς, να ξυπνάς νωρίς και να κάνεις έναν περίπατο. Να ζεις με ηρεμία και να απολαμβάνεις τα πράγματα. Να τα πηγαίνεις καλά με τους φίλους σου. Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας…Να απολαμβάνεις όλες τις εποχές με ευτυχία

 5. Αισιοδοξία

  «Είμαι ενενήντα οκτώ χρονών, αλλά ακόμα θεωρώ τον εαυτό μου νέο. Έχω πολλά ακόμα να κάνω.»
  «Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Το κόλπο είναι απλώς να ζεις.»

Βιβλιογραφία:

Ικιγκάι: Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, Hector Garcia & Francesc Miralles, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2016

Η μέθοδος Ικιγκάι: Ξύπνα το αληθινό σου πάθος και πραγμάτωσε τους σκοπούς της ζωής σου, Hector Garcia & Francesc Miralles, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2019

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Βέργου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Μαρία Βέργου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Φιλοσοφική Σύμβουλος - Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό