Ακρόαση άρθρου......

«Μεγάλο μέρος του συναισθηματικού βάρους που κουβαλάτε τώρα ξεκίνησε ως ένα συναίσθημα που κάποια στιγμή απωθήσατε. Από την εποχή που ήμασταν παιδιά, έχουμε ασυναίσθητα καταστείλει αμέτρητα άσχημα συναισθήματα, που είναι πλέον αποθηκευμένα στο υποσυνείδητό μας. Αυτά παραμένουν θαμμένα στο υποσυνείδητο, μειώνοντας την ενέργεια και τη ζωή μας. Όλη αυτή η ενέργεια είναι παγιδευμένη στο σώμα και είναι καταστροφή για την υγεία του σώματος και τις συνθήκες της ζωής μας.

Καταπιεσμένα συναισθήματα

Τα άσχημα ή τα αρνητικά συναισθήματα είναι τα μόνα συναισθήματα που καταπιέζουμε και θάβουμε, συνεπώς καταπιεσμένα συναισθήματα και αρνητικά συναισθήματα είναι στην ουσία το ίδιο πράγμα. Ο θυμός που νιώθεις όταν θυμώνεις είναι ο ίδιος καταπιεσμένος θυμός που αναδύεται από βαθιά μέσα σου.

Επιπλέον, τα καταπιεσμένα συναισθήματα είναι συνδεδεμένα με πολλές αρνητικές σκέψεις, που είναι οι σκέψεις που εξ αρχής μας έκαναν να νιώθουμε άσχημα, καθώς και όλες οι σκέψεις που είχαμε από τότε, οι οποίες συνδέονται με το αρνητικό συναίσθημα. Οι σκέψεις που συνδέονται  με το καταπιεσμένο αρνητικό συναίσθημα μας κρατούν συνεχώς παγιδευμένους στο μυαλό με το να ανακυκλώνονται διαρκώς, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζωή μας και εμποδίζοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε τον αληθινό μας Εαυτό.

Τα μωρά και τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν καταστέλλουν τα συναισθήματα που νιώθουν επειδή ζουν στην πραγματική τους φύση της Επίγνωσης, οπότε δεν αγκιστρώνονται στο συναίσθημα. Γι' αυτό τη μια στιγμή μπορεί να δακρύζουν και την άλλη να γελούν. Δεν αντιστέκονται σε κανένα συναίσθημα.

Καταστολή συναισθηματικής ενέργειας

Μέχρι να έρθει η στιγμή που θα φορέσουμε την ταμπέλα του ενηλίκου, η καταστολή των συναισθημάτων μας έχει γίνει δεύτερη φύση. Γινόμαστε τόσο καλοί στην καταστολή τους όσο ήμασταν αρχικά στο να τα αφήνουμε στην άκρη. Στην πραγματικότητα, έχουμε καταστείλει τη συναισθηματική μας ενέργεια σε τέτοιο βαθμό, που είμαστε σαν κινητές ωρολογιακές βόμβες.

Συχνά, δεν ξέρουμε καν ότι έχουμε καταστείλει τις αληθινές συναισθηματικές αντιδράσεις μας, και το μαθαίνουμε όταν είναι ήδη αργά: το σώμα μας φέρει σημάδια ασθενειών που σχετίζονται με το στρες, οι ώμοι μας έχουν κολλήσει στα αυτιά μας, ή φτάσαμε στην έκρηξη και είπαμε ή κάναμε κάτι που τώρα το μετανιώνουμε.

Η έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων επιτρέπει σε ένα μέρος της εσωτερικής πίεσης να απελευθερωθεί, ώστε το υπόλοιπο να μπορεί να κατασταλεί. Αυτό είνα πολύ σημαντικό γιατί πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως απελευθερώνονται από τα συναισθήματά τους όταν τα εκφράσουν. Τα γεγονότα υποδεικνύουν το αντίθετο.

Άρα, το να ξεσπάτε λιγάκι δεν είναι λύση. Αυτό θα προσθέσει ενέργεια στο ήδη καταπιεσμένο συναίσθημα, επειδή ακόμα και τα συναισθήματα που εκφράζονται μπορεί να είναι καταπιεσμένα.

Μερικές φορές, καταπιέζουμε σκόπιμα τα άσχημα συναισθήματά μας, και καταλήγουν επίσης θαμμένα στο υποσυνείδητο όταν απομακρύνουμε αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα, όπως θλίψη και στεναχώρια, ή όταν καταπνίγουμε συναισθήματα όπως ο θυμός.

Καταπιεσμένη απογοήτευση

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η καταστολή βάζει καπάκι στα συναισθήματά μας, τα αρνείται, τα καταπιέζει και προσποιείται ότι δεν υπάρχουν. Κάθε συναίσθημα που έρχεται σε επίγνωση και συνεχίζουμε να το κρατάμε αποθηκεύεται αυτόματα στο υποσυνείδητο. Ένα σημαντικό κομμάτι του πώς καταστέλλουμε τα συναισθήματά μας είναι να τους ξεφύγουμε.

Φανταστείτε ότι έχετε μια απογοητευτική εμπειρία με κάποιον φίλο. Η γνώμη σας είναι ότι το άτομο αυτό δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών σας, νιώθετε απογοητευμένοι. Αυτό το συναίσθημα της απογοήτευσης παραμένει σε καταστολή μέσα σας και η πίεση της παγιδευμένης ενέργειας συσσωρεύεται, μέχρι που ένα μέρος της πρέπει να απελευθερωθεί.

Η καταπιεσμένη απογοήτευση πρέπει να βρει διέξοδο για να αποσυμπιέσει λίγο το σώμα, οπότε θα βρει ανθρώπους, γεγονότα που θα σας απογοητεύσουν, απελευθερώνοντας μέρος της συσσωρευμένης ενέργειας.

Προβολή

Αυτό ισχύει για κάθε αρνητικό συναίσθημα που έχετε καταστείλει ποτέ, και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε καταστείλει όλα τα αρνητικά συναισθήματα. Αν νιώσατε ποτέ ενοχλημένοι, γνωρίζετε ότι η ενόχληση υπάρχει ήδη καταστελμένη μέσα σας. Αν δεν την είχατε ήδη καταπιεσμένη μέσα σας, δεν θα νιώθατε ενοχλημένοι για τίποτα. Άρα, κάθε φορά που αισθάνεστε ενοχλημένοι, αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι η αρχική ενόχληση που νιώσατε και καταπιέσατε.

Αυτό ισχύει για κάθε αρνητικό συναίσθημα. Δυστυχώς, καταστείλαμε πολλά αρνητικά συναισθήματα ως παιδιά, επειδή μέσα στην αθωότητά μας, ήταν πολύ βλαβερά για να τα διαχειριστούμε και, στη συνέχεια, έγινε συνήθεια να απομακρύνουμε τα συναισθήματά μας αντί να τα αφήνουμε να υπάρχουν.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Ο νους σας θα συγκαλύψει την πραγματική αιτία ενός αρνητικού συναισθήματος χρησιμοποιώντας προβολή για νας πείσει ότι το συναίσθημά σας προκλήθηκε από κάτι στον κόσμο.

Ο νους κατηγορεί γεγονότα ή άλλους ανθρώπους πως «προκαλούν» ένα συναίσθημα και θεωρεί τον εαυτό του αβοήθητο θύμα εξωτερικών αιτιών. «Με θύμωσαν», «Με τρόμαξε», «Τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο είναι η αιτία του άγχους μου». Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα αναζητούν διέξοδο και χρησιμοποιούν τα γεγονότα ως δικαιολογία για να εκτονωθούν. 

Εάν γνωρίζετε ανθρώπους που θυμώνουν συχνά, αυτό σημαίνει ότι έχουν καταστείλει πολύ θυμό μέσα τους, πιθανότατα τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Είναι επίσης βέβαιο ότι πιστεύουν πως άλλοι άνθρωποι ή περιστάσεις προκαλούν την οργή τους, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως ο καταστελμένος τους θυμός είναι η μόνη αιτία.

Η πραγματική πηγή άγχους

Η πραγματική πηγή άγχους είναι στην πραγματικότητα εσωτερική, όχι εξωτερική, όπως θα ήθελαν να πιστεύουν οι άνθρωποι. Η ετοιμότητα να αντιδράσει κανείς με φόβο, για παράδειγμα, εξαρτάται από το πόσος φόβος, έτοιμος να πυροδοτηθεί από ένα ερέθισμα, υπάρχει ήδη μέσα του. Όσο περισσότερο φόβο έχουμε στο εσωτερικό, τόσο περισσότερο η αντίληψή μας για τον κόσμο μετατρέπεται σε μια φοβισμένη, επιφυλακτική προσδοκία. Για το θυμωμένο άτομο, ο κόσμος αυτός είναι ένα τρομακτικό μέρος.

Για το θυμωμένο άτομο, ο κόσμος είναι ένα χάος γεμάτο ματαίωση και δυσφορία. Για το γεμάτο ενοχές άτομο, όπου κι αν κοιτάξει, βλέπει τον κόσμο γεμάτο πειρασμό και αμαρτία. Αυτό που κρατάμε μέσα μας χρωματίζει τον κόσμο μας. Εάν εγκαταλείψουμε την ενοχή, θα δούμε την αθωότητα. Ωστόσο, ένα άτομο που μαστίζεται από ενοχές θα βλέπει μόνο το κακό.

Τα αρνητικά συναισθήματα ενεργοποιούνται όταν πιστεύουμε πως το αρνητικό συναίσθημα είμαστε εμείς. Ωστόσο, όταν ταυτιζόμαστε με ένα συναίσθημα, αυτό σημαίνει ότι έχουμε συρρικνώσει τον Άπειρο Εαυτό μας στο μέγεθος ενός μπιζελιού, γιατί επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κυβερνάται από ένα τόσο δα συναίσθημα.

Η μεταμορφωτική δύναμη της επίγνωσης

Ρωτήστε τον εαυτό σας: Είστε το συναίσθημα της θλίψης ή είστε Αυτός που έχει επίγνωση της θλίψης; Εσείς είστε αυτοί που έχετε επίγνωση της θλίψης. Ήσασταν εδώ πριν έρθει η θλίψη; Είμαι αρκετά σίγουρη πως ήσασταν. Θα παραμείνετε όταν η λύπη φύγει; Φυσικά θα είστε ακόμη εδώ. Θα χάσετε ένα μικρό κομματάκι από τον εαυτό σας όταν φύγει; Πιστεύω ως όχι.

Ναι, ήσασταν εδώ πριν έρθει η θλίψη και, ναι, θα είστε εδώ αφού φύγει, απολύτως άθικτοι, επειδή δεν είστε θλίψη.

Η θλίψη είναι κάτι του οποίου έχετε επίγνωση. Δεν είναι αυτό που είστε!

Μην αφήσετε ένα συναίσθημα να σας συρρικνώσει στο μέγεθος ενός μπιζελιού, όταν είστε το Άπειρο Ον που κρατά το σύμπαν στη θέση του!

Παρατηρείστε ότι τα συναισθήματα εμφανίζονται και μετά εξαφανίζονται, και ότι εσείς, η Επίγνωση, είστε που τα αντιλαμβάνεστε όταν πρωτοεμφανίζονται, και αντιλαμβάνεστε πότε εξαφανίζονται.

Παρατήρηση χωρίς κριτική και αντίσταση

Ο Carl Jung είπε «Σε ό,τι αντιστέκεστε, επιμένει». Αφαιρέστε την αντίσταση, και οποιαδήποτε αρνητική αίσθηση, όσο δυνατή κι αν είναι, περνάει γρήγορα από το σώμα. Για να σταματήσετε να αντιστέκεστε σε ένα αρνητικό συναίσθημα, πρέπει να το αφήσετε να είναι παρόν. Απλώς αποκτήστε επίγνωση του συναισθήματος.

Χαλαρώστε και μη σταθείτε με ένταση απέναντί του, γιατί αυτό σημαίνει πως του αντιστέκεστε.

Η ειρωνεία είναι πως αφήνετε το συναίσθημα να φύγει όταν του επιτρέψετε να είναι εκεί, χωρίς να θέλετε να το αλλάξετε ή  να απαλλαγείτε από αυτό.

Αυτό επιτρέπει στην ενέργειά του να απελευθερωθεί. Είναι το αντίθετο από αυτό που κάνουμε πάντα, κάτι που εξηγεί το γιατί έχουμε τόσα καταπιεσμένα αρνητικά συναισθήματα.

Η απελευθέρωση των συναισθημάτων έγκειται στην παρατήρησή τους

Η ενέργεια πίσω από ένα αρνητικό συναίσθημα θα απελευθερωθεί με φυσικό τρόπο όταν επιτρέψετε στο συναίσθημα αυτό να είναι παρόν. Είναι αυτόματο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να έχετε επίγνωση του συναισθήματος, να μην προσπαθήσετε να το συμπιέσετε, να το αλλάξετε, να το ελέγξετε ή να το ξεφορτωθείτε.

Όταν επιτρέψετε στο συναίσθημα να ξεδιπλωθεί πλήρως, η ενέργειά του περνά πολύ γρήγορα και παίρνει μαζί της μεγάλο κομμάτι του καταπιεσμένου συναισθήματος. Για παράδειγμα, αν δεν αντισταθείτε σε ένα συναίσθημα θυμού, όταν αυτό εμφανιστεί, και του επιτρέψετε να είναι παρόν, παρατηρώντας το με επίγνωση, τότε αυτό θα κινηθεί γρήγορα μέσα σας, παίρνοντας μαζί του τον αρχικό θυμό που είχατε καταπιέσει νωρίτερα στη ζωή σας.

Καλωσόρισμα των συναισθημάτων

Ο λαμπρός δάσκαλος και πρώην φυσικός Φρανσίς Λουσίλ περιγράφει μια μέθοδο απελευθέρωσης αρνητικών συναισθημάτων την οποία ονομάζει «καλωσόρισμα». Το καλωσόρισμα έχει αποδειχτεί μια από τις πιο δυνατές πρακτικές που έχω εφαρμόσει στη ζωή μου. Αυτή η πρακτική εξαλείφει τα αρνητικά συναισθήματα για πάντα. (Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κατάσταση που προκάλεσε το αρνητικό συναίσθημα επίσης θα αλλάξει όταν καλωσορίσετε το αρνητικό συναίσθημα. Αυτό οφείλεται στο ότι απελευθερώνετε το συναίσθημα για την κατάσταση.)

Πριν από μερικά χρόνια, βρέθηκα σε κατάσταση κατάθλιψης. Εκείνη την εποχή αγνοούσα τις περισσότερες από τις αλήθειες που μοιράζομαι. Η κόρη μου ήταν πολύ άρρωστη, φοβόμουν για τη ζωή της, και έκανα τη μια τρομακτική σκέψη μετά την άλλη. Επειδή πίστευα αυτές τις φοβισμένες σκέψεις, μέσα σε λίγους μήνες βυθίστηκα στην κατάθλιψη.

Για να ξεφύγω από την κατάθλιψη, προσπάθησα να κάνω θετικές σκέψεις, αλλά ανακάλυψα ότι, στα βάθη της κατάθλιψης, οι σκέψεις μας έχουν πολύ μικρή δυναμη. Έτσι έπρεπε να βρω έναν άλλο τρόπο.

Απελευθέρωση κατάθλιψης

Αποφάσισα, λοιπόν, ότι εφόσον δεν μπορούσα να παρακάμψω την κατάθλιψη με θετικές σκέψεις, απλώς θα σταματούσα να της αντιστέκομαι, επειδή ήξερα ότι «αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι επιμένει». Έτσι, έκλεισα τα μάτια μου και εστίασα στο σώμα μου, εκεί όπου πίστευα πως φώλιαζε η κατάθλιψη.

Ανοίχτηκα πλήρως σε αυτό το μαύρο σύννεφο της κατάθλιψης σαν να απλώνω τα χέρια μου για να το καλωσορίσω, και σαν να το αγκαλιάζω τυλίγοντας τα χέρια μου γύρω του, όπως θα υποδεχόμουν κάποιον που αγαπώ πολύ και έχω να δω πολύ καιρό. Άνοιξα την καρδιά μου και αγάπησα την κατάθλιψη όσο καλύτερα μπορούσα και την τράβηξα κοντά μου. Για λίγα δευτερόλεπτα επειδεινώθηκε, και ξαφνικά άρχισε να γίνεται ελαφρύτερη, και στη συνέχεια διαλύθηκε εντελώς. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είχε φύγει. Η ανακούφιση ήταν εξαιρετική.

Λίγες ώρες αργότερα τα συναισθήματα της κατάθλιψης επέστρεψαν, αλλά ήταν πολύ λιγότερο έντονα σε σχέση με πριν. Ακολούθησα την ίδια διαδικασία και συνέχισα να το κάνω κάθε φορά που η κατάθλιψη έκανε την επανεμφάνισή της. Κάθε φορά που το εφάρμοζα η κατάθλιψη εξασθενούσε όλο και περισσότερο. Ξέρω πέραν πάσης αμφιβολίας πως δεν θα υποφέρω από κατάθλιψη ξανά. Έχει φύγει οριστικά από το σώμα μου.

Εάν εγώ τα κατάφερα με την κατάθλιψη, εσείς μπορείτε να τα καταφέρετε με οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα.

Καλωσόρισμα συναισθημάτων για κοινωνικά φαινόμενα

Πώς καλωσορίζετε συναισθήματα σε θέματα για τα οποία έχετε έντονη γνώμη ή παίρνετε απόλυτη θέση, όπως η βία στα ζώα;

Κατανοήστε ότι τα άσχημα συναισθήμτατα που νιώθετε γύρω από το εκάστοτε ζήτημα σάς βλάπτουν και δεν βοηθούν το θέμα που σας ενδιαφέρει. Καλωσορίστε τις αισθήσεις και τα συναισθήματα που μπορεί να σας προκαλέσει το θέμα αυτό. Καλωσορίστε την αποδοκιμασία, τα συναισθήματα μεροληψίας και αδικίας. Συνεχίστε να καλωσορίζετε μέχρι να μην υπάρχει άλλη αίσθηση ή συναίσθημα όταν σκέφτεστε το θέμα αυτό.

Ίσως σκεφτείτε ότι δεν θέλετε να σταματήσεστε να νιώθετε πόνο για ένα θέμα, γιατί τότε θα σταματήσετε να νοιάζεστε. Αλλά αυτή είναι μια ιστορία που λέει ο νους και ισχύει το αντίθετο. Όταν αντιστέκεστε σε κάτι, το φορτίζετε, προσθέτωντας ενέργεια που το ενισχύει. Έτσι, όταν απελευθερώνετε τα αρνητικά συναισθήματα που το περιβάλλουν, απελευθερώνετε την ενέργεια που έχετε εστιάσει επάνω του και αποδυναμώνετε το πεδίο και τις συνθήκες που περιβάλλουν το θέμα.

Χωρίς το αρνητικό συναίσθημα, η αγάπη και η συμπόνια σας, που θα αναδυθούν στη θέση των αρνητικών συναισθημάτων, έχουν τεράστια δύναμη και μπορούν να κάνουν διαφορά στον κόσμο.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Το υπέρτατο Μυστικό που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.