Στον μικρόκοσμο, τα πάντα κινούνται αργά. Υπάρχουν εμπόδια, όρια και προτεραιότητες που πρέπει να σεβαστείς... Είναι το βασίλειο του Χρόνου... εκεί όπου οι άνθρωποι προχωρούν σε μια γραμμά, και είναι αδύνατον να απελευθερωθείς, να πας πιο πέρα... Όμως, να αφιερώσεις τον εαυτό σου στο είναι σου...

Μονάχα μέσα σου, τα μάτια σου έχοντας κλειστά, θα μπορέσεις να πετάξεις και να ονειρευτείς... Εξυψώσου πάνω από την κανονικότητα και κάνε την υπέρβαση.

Η αυτοπαρατήρηση είναι θεραπεία

Για να αλλάξουμε τη φύση των συμβάντων πρέπει να αλλάξουμε την οπτική μας. Κάποια μέρα, το υλικό σύμπαν θα γίνει το αριστούργημά μας, η αντανάκλαση της αναγεννημένης βούλησής μας, η απόλυτη πραγμάτωση της Τέχνης του Ονείρου.

Για τον Dreamer, το να ζεις στη στιγμή ήταν το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή του ανθρώπου, και γι' αυτό αγωνιζόμουν στο «εδώ και τώρα», προσπαθώντας να το καθιερώσω ως την κύρια άσκησή μου.

Η αυτοπαρατήρηση είναι θεραπεία. Τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι παρών, τότε ακριβώς είσαι παρών.

Μέσα από την αυτοπαρατήρηση, ο άνθρωπος διεισδύει στις πιο σκοτεινές κόγχες της ύπαρξής του. Μόνο τότε, μόνο έτσι, θα λάβει χώρα μια μεταμόρφωση πραγματική. Μόνο τότε, μόνο έτσι, θα ανακαλύψει το αληθινό νόημα της ζωής του.

Μέσω της αυτοπρατήρησης και της φυσικής άσκησης, ανακάλυψα την άρρηκτη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στο σώμα, στα συναισθήματα και στη σκέψη.

Τα συναισθήματα επιδρούν στο σώμα μας

Είναι αδύνατον να σε ροκανίσουν από μέσα το άγχος ή η στενοχώρια, αν το φυσικό μέρος της ύπαρξής σου, το σώμα, κινείται σε μια υψηλότερη ταχύτητα. Οι υποδεέστερες υπαρξιακές καταστάσεις δεν υφίστανται παρά μόνο αν η ζωή ενδώσει σε αργούς, νωθρούς ρυθμούς.

Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και η ποιότητα των συναισθημάτων μας ασκούν αναπόφευκτα επίδραση επάνω στο σώμα μας και στις λειτουργίες του. Μια συνειδητή προσπάθεια να διώξεις το σκοτάδι από τις σκέψεις σου, να μεταμορφώσεις ένα συναίσθημα, μπορεί να μεταβάλει τη γενική κατάσταση με αστρονομική ταχύτητα, μπορεί ακόμα και να επιδράσει θετικά στα σωματικά γνωρίσματά σου.

Αποκτήστε το βιβλίο Η Σχολή των Θεών , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Σκέψεις, συναισθήματα και φυσική κατάσταση αποδεικνύονται να είναι μια ενιαία ολότητα, την οποία συνθέτουν ομόκεντροι κόσμοι που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ τα ίδια συμβάντα προκαλούν αποτελέσματα σε εντελώς διαφορετικούς χρόνους και με εντελώς διαφορετικές ταχύτητες. Είχα αρχίσει να συνειδητοποιώ πόσο περίπλοκο θα είχε γίνει το έργο της κατανόησης και της αλλαγής, αν είχα ξεκινήσει με τα λιγότερο αισθητά, τα αόρατα και ταχύτερα μέρη της ύπαρξής μου, αντί να επέμβω πρώτα στο σώμα.

Εξάλειψε τα όρια μέσα σου

Αν ανεβάσεις τον παλμό του σώματός σου, ο ολόκληρος ο κόσμος θα εξυψωθεί σε μια τέτοια συχνότητα όπου κάθε διαμάχη και διάκριση, κάθε πόλεμος, θα εκλείψουν, και δεν θα υπάρχουν πλέον παρά μόνο αρμονία, αλήθεια, ομορφιά. Εξάλειψε τα όρια μέσα σου. Πίστεψε και κάνε πράξη πως εσύ είσαι η αιτία για τα πάντα, για το καθετί, και κατεκλυσε το σύμπαν με το εσωτερικό φως της ζωής σου και με τη δύναμή σου.

Επίγνωση της αναπανοής

Χάρη στο τρέξιμο, αναγκάστηκα επίσης να αρχίσω να προσέχω την αναπνοή μου. Πρόκειται για την πιο ζωτική λειτουργία του σώματος, αυτή με την οποία ταυτίζεται η ίδια η ζωή. Κι όμως, σπάνια έχουμε επίγνωση της αναπνοής μας. Συνοδεύει και υποστηρίζει την κάθε δραστηριότητά μας, ενώ ακολουθεί τον ρυθμό των σκέψεών μας, καθώς προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με την ένταση των συναισθημάτων και της φυσικής μας προσπάθειας, προσφέροντας έτσι συνοχή σε κάθε μόριο της ύπαρξής μας, στα πιο ζωτικά κέντρα μας.

Όμως, εμείς περνάμε τη ζωή μας αναπνέοντας με ρήχο και επιφανειακό τρόπο, εκφράζοντας σπάνια κάποια ευγνωμοσύνη γι' αυτή τη λειτουργία, αναγνωρίζονας σπάνια το χρέος που αναλάβαμε με την πρώτη μας ανάσα.

«Κάποια μέρα, θα γνωρίσεις πώς να μεταμορφώσεις τον κόσμο και να εξυψώσεις το επίπεδο της ευθύνης σου, μέσα από τα εργαλεία του ονείρου: τη σκέψη και την αναπνοή. Ο κόσμος διαμορφώνεται με κριτήριο το επίπεδο της υπευθυνότητάς σου», άκουσα να μου λέει η φωνή Του, διεισδύοντας στον ανεμοστρόβιλο της σκέψης μου, ενώ η μαγεία της ανακάλυψης αυτής έκανε να φυτρώσουν φτερά στους ώμους μου.

«Το πόσο βαθιά αναπνέει ένας άνθρωπος αντιστοιχεί στο επίπεδο της υπευθυνότητάς του και καθορίζει τι μπορεί να έχει και τι μπορεί να κάνει.»

Μπορεί να σου ανήκει μόνο αυτό για το οποίο αναλαμβάνεις την ευθύνη.

Ισορροπία ανάμεσα στο να έχεις και να είσαι

Στα λόγια του Dreamer, η ισορροπία ανάμεσα στο «να έχεις» και στο «να είσαι» αποκαλύπτονταν ως θεμελιώδης αρχή για την ερμηνεία του κόσμου. Οι επιπτώσεις αυτής της ανακάλυψης ήταν τόσο σημαντικές, που μου κοβόταν η ανάσα κάθε φορά που γινόμουν μάρτυρας μιας ακόμα εκδήλωσης της καθολικότητάς της.

Η εξίσωση που προέκυπτε ανάμεσα στον πλούτο και στην υπευθυνότητα, ανάμεσα στην οικονομική δύναμη και την ύπαρξη, υποδείκνυε επίσης τα όρια αυτού που μπορούσε να ανατεθεί σε έναν άνθρωπο, σε τι βαθμό ήταν ικανός να κατέχει και τα κατανοεί. Θα ερχόταν η μέρα που θα μετέδιδα αυτό το μάθημα στους μαθητές μου, δειχνοντάς τους πώς εφαρμόζονται όλα αυτά σε οργανισμούς, έθνη και ολόκληρους πολιτισμούς.

Ακόμα και στο βασίλειο των ζώων, ένα είδος «ηθολογίας του ''είμαι'' και ''έχω''» παραχώρησε θανατηφόρα σαγόνια και αιχμηρά νύχια στα ζώα εκείνα που διέθεταν πιο ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα, και λιγότερο ισχυρό εξοπλισμό σε όσα βρίσκονταν σε υποδεέστερη θέση.

Η φύση δεν θα έδινε ποτέ σε ένα τρυγόνι, που σκοτώνει τον αντίπαλό του ξεριζώνοντάς του ένα ένα τα φτερά, τα νύχια και τη ρώμη ενός λιονταριού, το οποίο έχει το ήθος του πιο έντιμου ανάμεσα στα αρπακτικά ζώα και ζει συμβιωτικά, έχοντας το ίδιο πλεονέκτημα με το θήραμά του.

Κανένα ζώο, κανένα ανθρώπινο ον ή οργανισμός δεν δύναται να έχει αμυντικό ή επιθετικό εξοπλισμό που να υπερβαίνει το επίπεδο υπευθυνότητάς του και τη δύναμη την οποία διαθέτει για να ελέγχει αυτόν ακριβώς τον εξοπλισμό.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Η Σχολή των Θεών που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr