Ακρόαση άρθρου......

Ίσως η πλέον αναγνωρίσιμη ικανότητα των παραγωγικών ατόμων είναι η τάση τους να δρουν. Βιάζονται να ολοκληρώσουν τις σημαντικές εργασίες τους.

Οι χαρισματικοί άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο στη σκέψη, στον σχεδιασμό και στον προγραμματισμό των προτεραιοτήτων τους. Έπειτα, εργάζονται ανελλιπώς για να τις περατώσουν. Έτσι, ολοκληρώνουν τεράστιο φόρτο εργασίας στο ίδιο χρονικό διάστημα που το μέσο άτομο ξοδεύει άσκοπα χρόνο και εργάζεται πάνω σε χαμηλής αξίας εργασίες.

Βρίσκοντας τον ρυθμό παραγωγικότητάς μας

Όταν δουλεύετε σε σημαντικές εργασίες με υψηλό και συνεχές επίπεδο δραστηριότητας, αρχίζετε να βρίσκετε τον ρυθμό σας. Σχεδόν όλοι μας το έχουμε βιώσει κάποια στιγμή της ζωής μας. Οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι κατορθώνουν να παραμένουν σε ρυθμό για περισσότερο χρόνο από το μέσο άτομο.

Όταν συντονίζεστε με τον φυσιολογικό ρυθμό σας, ο οποίος οδηγεί στο ανώτατο στάδιο αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, κάτι θαυμαστό συμβαίνει στον νου και στα συναισθήματά σας. Αισθάνεστε ευτυχισμένοι και η σκέψη σας καθαρίζει.

Ό,τι κάνετε φαντάζει εύκολο. Είστε χαρούμενοι και γεμάτοι ευεξία, καθώς εκτοξεύεται η αποτελεσματικότητά σας.

Ακολουθώντας τον ρυθμό σας, λοιπόν, μπορείτε να λειτουργήσετε με μεγαλύτερη διαύγεια, δημιουργικότητα και ικανότητα.

Το μυαλό σας είναι πιο κοφτερό. Η διαίσθησή σας κατευθύνεται με απίστευτη ακρίβεια. Αντιλαμβάνεστε καθαρά πώς συνδέονται οι καταστάσεις γύρω σας. Συχνά κυοφορείτε καταπληκτικές ιδέες, οι οποίες σας βοηθούν να προχωράτε με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Αποδώστε σε υψηλά επίπεδα

Ένας από τους τρόπους να βρείτε τον ρυθμό σας είναι να ενσταλάξετε μέσα σας την αίσθηση του κατεπείγοντος.

Με αυτή την αίσθηση αναπτύσσετε μια τάση για δράση. Δραστηριοποιηθείτε, λοιπόν, αντί να μιλάτε συνεχώς γι' αυτά που πρόκειται να κάνετε. Ξεκινήστε με συγκεκιμένα βήματα, τα οποία πραγματοποιήστε αμέσως. Συγκεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να κάνετε τώρα, ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα και να εκπληρώσετε τους στόχους σας.

Η ομάδα του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου ψυχολογίας προτείνει:
Θλιμμένοι νάρκισσοι
Πώς αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας και στους άλλους ναρκισσιστικές συμπεριφορές; Ποια τα χαρακτηριστικά των ατόμων και ποια αυτά εκείνων που γίνονται "υπήκοοί" τους; Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης και ποιοι είναι;

Ο γρήγορος ρυθμός συνάδει με την επιτυχία. Για να αναπτύξετε τον ρυθμό αυτόν θα πρέπει να αρχίσετε να κινείστε σταθερά. Όσο πιο γρήγορα χυθείτε στη μάχη, τόσο περισσότερο αισθάνεστε ότι πρέπει να πάτε ακόμη πιο σβέλτα. Αποκτάτε ρυθμό.

Αναπτύξτε δυναμική

Όταν τρέχετε συνεχώς προς την εκπλήρωση των σημαντικότερων στόχων σας, ενεργοποιείτε την αρχή της δυναμικής. Η αρχή αυτή λέει πως, αν και μπορεί να απαιτηθούν μεγάλα αποθέματα ενέργειας για να υπερνικήσετε την αναβλητικότητα και να ξεκινήσετε μια εργασία, αργότερα θα καταβάλετε πολύ λιγότερο κόπο για να συνεχίσετε.

Το καλό είναι πως όσο ταχύτερα κινείστε, τόσο περισσότερη ενέργεια εκλύετε. Όσο πιο γρήγορα προχωράτε, τόσο περισσότερα έργα ολοκληρώνετε και τόσο πιο αποτελεσματικοί αισθάνεστε. Όσο πιο γρήγορα βαδίζετε, τόσο πιο έμπειροι γίνεστε και μαθαίνετε ακόμη περισότερα πράγματα. Όσο πιο γρήγορα πάτε μπροστά, τόσο πιο ικανοί γίνεστε στη δουλειά σας.

Η αίσθηση του κατεπείγοντος θα εκτοξεύσει την καριέρα σας. Όσο ταχύτερα εργάζεστε, τόσο περισσότερα ολοκληρώνετε, η αυτοπεποίθησή σας απογειώνεται, το ίδιο και ο αυτοσεβασμός και η υπερηφάνειά σας. Αισθάνεστε ότι κατέχετε τον πλήρη έλεγχο της ζωής και της καριέρας σας.

Κάντε το τώρα!

Ένας από τους απλούστερους αλλά και ισχυρότερους τροπους να ξεκινήσετε, είναι να επαναλαμβάνετε τη φράση «κάνε το! κάνε το τώρα!» ξανά και ξανά.

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Εάν αισθάνεστε πως ο ρυθμός σας επιβραδύνεται εξαιτίας τυχόν συζητήσεων με άλλους και δραστηριοτήτων χαμηλής αξίας, επαναλαμβάνετε από μέσα σας τη φράση «πίσω στη δουλειά!» πάλι και πάλι.

Σε τελική ανάλυση, αυτό που θα βοηθήσει τη σταδιοδρομία σας να ανθήσει είναι να χτίσετε τη φήμη πως είστε το είδος του ατόμου που ολοκληρώνει κάθε δουλειά γρήγορα και σωστά.

Αυτή η φήμη θα σας αναδείξει σε ένα από τα πιο πολύτιμα και σεβαστά άτομα στο αντικείμενό σας.

Η διαύγεια είναι ίσως η πιο σημαντική έννοια όσον αφορά την παραγωγικότητα. Ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο κάποιοι διεκπεραιώνουν περισσότερες εργασίες σε λιγότερο χρόνο είναι το γεγονός ότι προσηλώνονται επακριβώς στους στόχους τους και δεν αποκλίνουν από αυτούς. Όσο ξεκάθαρη προσοχή εκδηλώνετε σχετικά με αυτό που επιθυμείτε τόσο πιο εύκολα θα νικήσετε την αδράνεια, θα φάτε τον βάτραχο και θα ολοκληρώσετε την εργασία.

Διαύγεια στη στοχοθεσία

Οι κύριοι λόγοι που προκαλούν την αναποφασιστικότητα και την έλλειψη κινήτρου είναι η ασάφεια και η σύγχυση σχετικά με τον σκοπό σας, τι προσπαθείτε να κάνετε, με ποια σειρά και για ποιον λόγο. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις δυνάμεις σας για να αποφύγετε αυτόν τον σκόπελο, ξεκαθαρίζοντας τους στόχους και τις κύριες εργασίες σας.

Να ένας καλός κανόνας για σίγουρη επιτυχία: σημειώστε τις σκέψεις σας.

Μόνο τρεις στους εκατό ενήλικους έχουν ξεκάθαρους προδιαγεγραμμένους στόχους. Αυτοί οι άνθρωποι καταφέρνουν πέντε και δέκα φορές περισσότερα, σε σύγκριση με άτομα ίδιας ή ανώτερης εκπαίδευσης, τα οποία, ωστόσο, για τον οποιονδήποτε λόγο δεν αφιέρωσαν τον χρόνο που απαιτείται για να γράψουν τι ακριβώς θέλουν να επιτύχουν.

Υπάρχει μια πανίσχυρη συνταγή προκειμένου να θέσετε και να πετύχετε στόχους, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το υπόλοιπο του βίου σας. Αποτελείται από επτά απλά βήματα.

Ακόμη και ένα από αυτά τα βήματα μπορεί να διπλασιάσει και να τριπλασιάσει την παραγωγικότητά σας, εάν το διανύσετε σωστά.

Η συνταγή της επιτυχίας ενός στόχου

Βήμα πρώτο: Αποφασίστε τι θέλετε ακριβώς.

Είτε μόνος είτε με τον προϊστάμενό σας συζητήστε τους στόχους, μέχρι να ξεκαθαριστεί τι αναμένεται από εσάς και ποια είναι η σειρά προτεραιότητας. Είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι δουλεύουν άσκοπα καθημερινά πάνω σε εργασίες ελάχιστης αξίας, επειδή δε διεξήγαγαν αυτή την κρίσιμη συζήτηση με τους προϊστάμενούς τους.

Ο Στίβεν Κόβι αναφέρει: «Προτού αρχίσετε να ανεβαίνετε τη σκάλα της επιτυχίας, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο σωστό κτίριο».

Βήμα δεύτερο: Γράψτε το.

Αποτυπώστε τις σκέψεις σας στο χαρτί. Όταν διατυπώσετε τον στόχο σας, του δίνετε μορφή. Δημιουργείτε κάτι που μπορείτε να αγγίξετε και να δείτε. Από την άλλη, κάτι που δεν είναι αυτό, αποτελεί απλά μια επιθυμία, μια φαντασίωση. Δεν περιέχει κάποια ενέργεια. Οι άγραφες ιδέες οδηγούν στη σύγχυση, στην ασάφεια, στον αποπροσανατολισμό και σε πολλά λάθη.

Βήμα τρίτο: Θέστε μια προθεσμία για τον στόχο σας.

Βάλτε υποπροθεσμίες, εάν είναι αναγκαίο. Ένας στόχος ή μια απόφαση δίχως προθεσμία δεν είναι κάτι επείγον. Δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Δίχως χρονοδιάγραμμα, που να συνοδεύεται με την ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών και εργασιών, θα είστε αναβλητικοί και δεν θα βάλετε τελεία σε τίποτα.

Βήμα τέταρτο: Κάντε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να δρομολογήσετε για να επιτύχετε τον σκοπό σας.

Μόλις αναλογιστείτε τυχόν νέες δραστηριότητες, προσθέστε τις στη λίστα. Συνεχίστε να αναπτύσσετε τη λίστα μέχρι να γίνει πλήρης. Μία λίστα σάς παρέχει την οπτική εικόνα του συνόλου της εργασίας, Σας ωθεί στον στίβο όπου θα ανταγωνιστείτε. Αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα να αγγίξετε το όραμά σας.

Βήμα πέμπτο: Οργανώστε τη λίστα σε ένα σχέδιο.Καθορίστε τη λίστα με σειρά προτεραιότητας.

Αποφασίστε τι πρέπει να κάνετε πρώτο και τι μπορείτε να αφήσετε για αργότερα. Ξεκαθαρίστε τι πρέπει να γίνει πριν από κάτι άλλο και τι χρειάζεται να γίνει αμέσως μετά. Ακόμη καλύτερα: οπτικοποιήστε το σχέδιο με τη μορφή τετραγώνων και κύκλων σε ένα κομμάτι χαρτί, με γραμμές και βέλη που υποδεικνύουν τη συνάφεια ανάμεσα σε κάθε εργασία. Θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολο είναι να φτάσετε στο επιθυμητό σημείο εάν τεμαχίσετε τη διαδρομή σε μικρότερα μέρη.

Με έναν γραπτό στόχο και ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης θα καταλήξετε ευκολότερα στην κορυφή, σε σύγκριση με όσους φυλούν τους στόχους μόνο στο μυαλό τους.

Βήμα έκτο: Βάλτε το σχέδιο σε εφαρμογή αμέσως.

Κάντε κάτι. Οτιδήποτε. Ένα μέτριο σχέδιο γρήγορα εκτελεσμένο είναι προτιμότερο από ένα εκπληκτικό σχέδιο, το οποίο δεν έχει καν εκκινήσει. Για να καταφέρετε αυτή την επιτυχία, η εκτέλεση είναι το παν.

Βήμα έβδομο: Αποφασίστε να κάνετε κάθε μέρα κάτι το οποίο σας φέρνει πιο κοντά στον κυρίως στόχο σας.

Ενσωματώστε αυτή τη δραστηριότητα μέσα στην ημερήσια ρουτίνα σας. Ενδεχομένως αποφασίσατε ότι πρέπει να διαβάσετε ένα σύγγραμα σχετικά με κάποιο θέμα. Ίσως προτιμάτε να κάνετε γυμναστική. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, μη χάνετε ώρα.

Κάντε το πρώτο βήμα. Μόλις αρχίσετε να κινείστε, συνεχίστε δίχως διακοπή. Αυτή η απόφαση, με την πειθαρχία που χρειάζεται, θα αυξήσει την ταχύτητα επίτευξης των στόχων και θα δώσει ώθηση στην παραγωγικότητά σας.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Φάε τον βατραχό σου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.