Ακρόαση άρθρου......

Τι είναι η πεποίθηση; Απλώς μια σκέψη που επαναλαμβάνεται μέχρι να την πιστέψουμε. όλες οι πεποιθήσεις είναι περιοριστικές επειδή προέρχονται από τον νου. Για παράδειγμα, η πεποίθηση ότι κάτι είναι «πολύ καλό για να είναι αληθινό». Ακούμε άλλους να το λένε, μετά αρχίζουμε να κάνουμε οι ίδιοι αυτήν την σκέψη, πιστεύουμε ότι είναι αλήθεια και αρχίζουμε να βλέπουμε στον κόσμο γύρω μας αποδείξεις πως όντως αληθεύει.

Πώς λειτουργούν οι πεποιθήσεις στη ζωή μας

Όταν πιστέψουμε ότι είναι αλήθεια, γίνεται πεποίθηση που αποθηκεύεται στο υποσυνείδητο, και έκτοτε λειτουργεί ως αυτοματοποιημένο πρόγραμμα στο υποσυνείδητο και πρέπει να προβάλλεται στο περιβάλλον μας και να συνεχίσει να αποδεικνύεται αληθινή στη ζωή.

Οι πεποιθήσεις δημιουργούν και άλλες σκέψεις, και οι σκέψεις επαναλαμβάνονται σαν ηχογραφήσεις. Με την πεποίθηση «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό», το υποσυνείδητο θα «παίξει» σκέψεις όπως: «Όταν νιώθω χαρούμενος/η, νιώθω ότι κάτι κακό θα συμβεί», «Ζήσ'το όσο μπορείς, δεν θα διαρκέσει», «Νιώθω νευρικότητα επειδή συνήθως δεν μου συμβαίνουν καλά πράγματα», κ.ά.

Αυτές οι σκέψεις σάς είναι πιθανώς οικείες, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι απλώς ηχογραφήσεις του μυαλού και ότι δεν είστε οι μοναδικοί που τις κάνετε.

Πρέπει να βιώσετε την εμπειρία όσων πιστεύετε, άρα έχει σημασία ποιες είναι οι πεποιθήσεις σας. 'Εχουν κάτι που θα το περιγράφαμε ως ατομική δύναμη, επειδή θα προβάλλονται συνεχώς στη ζωή σας και θα φροντίσουν να φαίνονται αληθινές. Είναι ψευδείς, όμως αυτό δεν έχει σημασία. Αν έχετε «φυτέψει» μια πεποίθηση στο υποσυνείδητο, θα αποφέρει καρπούς.

Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να έχετε την πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να σας έρθουν χρήματα είναι να εργάζεστε σκληρότερα και, ξαφνικά, να εισπράττετε πακτωλό χρημάτων από μεριές που δεν περιμένατε. Η πεποίθησή σας αποτρέπει την εισροή χρημάτων από άλλες πηγές. Τόσο περιορίζουμε τον εαυτό μας μέσω των πεποιθήσεων.

Όταν έχετε μια πεποίθηση για ένα άτομο, μια κατάσταση, πρέπει να τη βιώσετε. Οι σκέψεις δεν έχουν δική τους δύναμη αν δεν υπάρχει η ενέργεια της πίστης σας.

Είναι πιθανό να προσκολληθούμε σε πεποιθήσεις, ακόμα και αν μας προκαλούν άγχος και πόνο. Οι πεποιθήσεις μπορούν να μας κρατήσουν στη φτώχεια, να μας αρρωστήσουν, να μας γεμίσουν φόβο και να κάνουν ζημιά στις σχέσεις μας ή να τις καταστρέψουν.

Όλες οι περιστάσεις στη ζωή σας αυτή την περίοδο δημιουργούνται από το σύστημα πεποιθήσεων στο υποσυνείδητό μας. Αλλάζοντας πεποιθήσεις, βελτιώνουμε τις εμπειρίες μας! Πολλές από τις πεποιθήσεις για τον εαυτό μας και τον κόσμο είναι τόσο βαθιά εγχαραγμένες, που δεν αντιλαμβανόμαστε πως είναι πεποιθήσεις και τις θεωρούμε απόλυτη αλήθεια.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Συχνά κάνει καλό να εξετάζουμε κάποιες κοινώς αποδεκτές πεποιθήσεις, και να τις απορρίπτουμε, όπως:

1. Μας αξίζουν πράγματα μόνο εάν δουλέψουμε σκληρά, εάν κάνουμε θυσίες για να τα αποκτήσουμε.

2. Το να υποφέρουμε είναι κάτι ευεργετικό για εμάς.

3. Τίποτα δεν μπορούμε να αποκτήσουμε χωρίς να δώσουμε κάτι.

4. Τα πολύ απλά πράγματα δεν έχουν μεγάλη αξία.

Οι πεποιθήσεις σας δεν είναι η αλήθεια

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Τα καλά νέα είναι ότι, οι πεποιθήσεις αποτελούνται από ψευδείς σκέψεις, μπορούν να εξαλειφθούν μόλις το αντιληφθείτε. Όσο οι πεποιθήσεις παραμένουν αποθηκευμένες στο υποσυνείδητο θα συνεχίσουν να εκτυλίσσονται αυτόματα στη ζωή σας. Αλλά τη στιγμή που θα αποκτήσετε πραγματική επίγνωση ενός από τα πιστεύω σας, αυτό διαλύεται. Ακριβώς όπως γίνεται όταν όλα τα αρνητικά συναισθήματα απελευθερώνονται, όταν όλες οι υποσυνείδητες πεποιθήσεις γίνονται συνειδητές - παραμένετε μόνιμα ως Επίγνωση.

Στην πραγματικότητα, όταν εξαλείφετε το ένα, ταυτόχρονα εξαλείφετε το άλλο. Προτιμώ τη διπλή προσέγγιση και απελευθερώνω ταυτόχρονα τις πεποιθήσεις και τα αρνητικά συναισθήματα όποτε αυτά εμφανίζονται.

Διαλύετε τις πεποιθήσεις με την Επίγνωση. Τη στιγμή που αντιλαμβάνεστε ότι μια πεποίθηση δεν είναι αληθινή, το μεγαλύτερο κομμάτι της διαλύεται. Αν συνεχίσετε να ανασύρετε την πεποίθηση αυτή στο νου σας, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι είναι πεποίθηση και δεν είναι αληθεια, και η υπόλοιπη θα διαλυθεί εντελώς υπό αυτόν τον τόσο εξονυχιστικό έλεγχο. Αυτή είναι η άπειρη δύναμη της Επίγνωσης.

Μπορεί να αποδειχτεί λίγο δύσκολο να εντοπίσετε τις πεποιθήσεις σας, για τον ίδιο λόγο που πιστεύετε ότι είναι αλήθεια και όχι πεποίθηση! Ωστόσο, μόλις αποκτήσετε επίγνωση μιας πεποίθησης ξεκινά η διάλυσή της και ό,τι απομένει θα καταρρεύσει μέσω της συνεχούς συνειδητοποίησής της. Ίσως ακόμη, να φτάσετε σε σημείο που δεν θα μπορείτε να θυμηθείτε τι πιστεύατε, επειδή η πεποίθηση έχει εξαφανιστεί.

Οι πεποιθήσεις και οι αναμνήσεις αποτελούνται από σκέψη και αποθηκεύονται στο υποσυνείδητο, άρα, αν μια πεποίθηση διαγραφεί, θα εξαφανιστούν και όλες οι σκέψεις που συνδέονται με αυτή, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων που αποτελούν την ανάμνησή της.

Επίγνωση των αντιδράσεών μας

Ένας άλλος τρόπος να ξεσκεπάσετε πεποιθήσεις είναι να αποκτήσετε επίγνωση των αντιδράσεών σας. Όταν αντιδρούμε σε κάτι είναι επειδή έχουμε θαμμένη μια πεποίθηση, η οποία προκάλεσε την αντίδραση. Στην πραγματικότητα, οι αντιδράσεις είναι μεταμφιεσμένες πεποιθήσεις. Το μόνο που έχετε να κάνετε όταν παρατηρείτε τον εαυτό σας να αντιδρά είναι να αποκτήσετε επίγνωση της αντίδρασης.

Όταν έχετε επίγνωση της αντίδρασης, της αφαιρείτε τη δύναμη, επειδή η Επίγνωσή σας είναι η δύναμη που διαλύει κάθε ίχνος αρνητικότητας.

Θυμηθείτε ότι ο νους αντιδρά σε πράγματα, όχι εσείς. Ταυτίζεται με πράγματα και τα κάνει προσωπικά, επειδή τα βλέπει από την οπτική του προσώπου. Όταν αποκτήστε επίγνωση των αντιδράσεών σας μέσω της αυτοπαρατήρησης, όχι μόνο αφαιρείτε από τον νου σας τη δύναμη να αντιδράσει, αλλά ξεσκεπάζετε την πεποίθηση που κρύβεται κάτω από την αντίδραση, η οποία, μόλιε εκτεθεί, θα διαλυθεί.

«Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από μια συμπεριφορά, τάση ή συνήθεια, παρατηρήστε ότι έχετε φυσική επίγνωση γι αυτή. Εάν βλέπετε πραγματικά αυτή την επίγνωση, αν παρατηρείτε αυτήν την συμπεριφορά, την τάση ή τη συνήθεια αποστασιοποιημένοι, θα αισθανθείτε πως δεν σας κρατάει δέσμιους και δεν θα ταυτιστείτε μαζί της.» Μούτζι

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Το υπέρτατο μυστικό που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.