Ο αδυσώπητος χτύπος του ρολογιού δίνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος να κάνουμε αυτά που θέλουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν πράγματα που επιθυμούμε να κάνουμε εδώ και χρόνια: να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, να επισκεφθούμε κάποιο μέρος, να γράψουμε ένα σημαντικό γράμμα, να παρακολουθήσουμε κάποιο μάθημα, να τελειώσουμε κάποιο βιβλίο, να...

Μακάρι να είχατε περισσότερο χρόνο! Είστε τόόόσο απασχολημένοι... Αλλά είστε πράγματι;

Η πραγματική επιθυμία να κάνετε κάτι

Ενώ πολλοί παρακολουθούν μαθήματα διαχείρισης χρόνου, συνεχίζουν να μην έχουν αρκετό χρόνο να κάνουν τα πράγματα που πρέπει για να πετύχουν. Η αλήθεια είναι ότι αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε κάτι, θα βρούμε το χρόνο να το κάνουμε. Δεν χρειαζόμαστε κάποιον ειδικό στη διαχείριση χρόνου για να μας δείξει τον τρόπο. Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά παραδείγματα.

Ας υποθέσουμε ότι πρόκειται να σας προσλάβω να πουλάτε αντίτυπα ενός βιβλίου στην τιμή που αναγράφεται στο εξώφυλλό του. Όμως, για τις επόμενες σαράντα οκτώ ώρες θα σας δίνω εκατό ευρώ για κάθε αντίτυπο που πουλάτε.

Πόσο χρόνο θα σπαταλήσετε τρώγοντας, μιλώντας στο τηλέφωνο, παρακολουθώντας τηλεόραση, σε άσκοπες συζητήσεις ή απλώς στο να κάθεστε;

Θα μιλούσατε με κάποιον αν δεν ήταν υποψήφιος αγοραστής;

Εντάξει, ας υποθέσουμε ότι είστε στο σχολείο. Για κάθε εικοσάρι που παίρνετε, θα σας δίνω μια επιταγή των πέντε χιλιάδων ευρώ. Αν διατηρήσετε μέσο όρο πάνω από 19, θα σας δώσω εκατό χιλιάδες ευρώ.

Αποκτήστε το βιβλίο Τα μυστικά της απόλυτης αυτοπεποίθησης από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR

Πιστεύετε ότι θα βρείτε χρόνο να διαβάσετε;

Αν κάποιος σας έκανε αυτές τις προσφορές, δεν θα χρειαζόταν να διαβάσετε κάποιο βιβλίο ή να παρακολουθήσετε μαθήματα για να βρείτε χρόνο να κάνετε επιτυχημένες πωλήσεις ή να βγάλετε υψηλούς βαθμούς, έτσι δεν είναι;

Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωτα: Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, την Παρασκευή 7 Απριλίου. Συντονίζει ο Πέτρος Θεοδώρου, συγγραφέας, ψυχοθεραπευτής Gestalt

Και ο λόγος είναι απλός. Θα είχατε βρει έναν εξαιρετικά επιθυμητό στόχο και θα είχατε μια σχεδόν ανεξέλεγκτη εμμονή να τον πετύχετε.

Αυτό είναι λοιπόν! Το μυστικό για να βρείτε χρόνο να κάνετε τα πράγματα που επιθυμείτε είναι να επιθυμείτε παραγματικά να τα κάνετε, και όχι να εύχεστε να μπορούσατε να τα κάνετε.

Όλοι ευχόμαστε να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά στην πραγματικότητα δεν το επιθυμούμε, έτσι συνεχίζουμε να σπαταλάμε χρόνο και να ευχόμαστε να είχαμε περισσότερο.

Όταν πάρουμε την απόφαση να κυριαρχήσουμε στο χρόνο, το πρώτο βήμα δεν είναι να καταπιαστούμε με το πρώτο ημερολόγιο που θα βρούμε μπροστά μας και με την εξοικονόμηση χρόνου. Αυτό είναι το τελευταίο βήμα. Το πρώτο βήμα είναι να διευκρινίσουμε γιατί επιθυμούμε να κάνουμε κάτι και όχι γιατί οφείλουμε να το κάνουμε.

Αυτό επιτυγχάνεται αναπτύσσοντας μια πραγματικά φιλοσοφική κατανόηση του πόσο σημαντικός, αλλά και ασήμαντος είναι ο χρόνος στη ζωή μας.

Παιδικό Ιχνογράφημα: Εγχειρίδιο χορήγησης και ερμηνείας στην κλινική ψυχοδιαγνωστική και ψυχοθεραπευτική πράξη: Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, στις 8 Απριλίου, για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Αν έχουμε κίνητρο να ελέγξουμε το χρόνο, η μέθοδος με την οποία θα το πετύχουμε θα προκύψει στην πορεία.

«Παίρνω το πάνω χέρι στη σχέση μου με το ρολόι και το ημερολόγιο» σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει «αψηφώ το χρόνο». Μόνο όταν γνωρίζουμε πώς να τον διαχειριστούμε σωστά είμαστε σε θέση να τον ελέγξουμε. Με σύμμαχό μας το χρόνο, μπορούμε να πετύχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα. Όμως καλό είναι να ξεκινήσουμε από τα απλά! Ο στόχος που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε στην πρώτη μας απόπειρα δεν χρειάζεται να είναι μεγάλος.

Το μυστικό της επιτυχίας

Το μυστικό της επιτυχίας είναι το ξεκίνημα. Μόλις έχουμε το χρόνο με το μέρος μας, οι πιο απλές προσπάθειές μας θα αυξήσουν σωρευτικά τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για οποιαδήποτε μεγαλύτερη προσπάθεια.

Θα θέλατε να έχετε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε;

Να μια πρόταση: Προσπαθείτε να ξυπνάτε νωρίτερα! Αυτό το βήμα από μόνο του μπορεί να προσθέσει μία με δύο ώρες στο παραγωγικό κομμάτι της ημέρας σας και χρόνια στη ζωή σας.

Διαλέξτε κάτι που πάντα θέλατε να κάνετε και κάντε το στον διαθέσιμο χρόνο που έχετε πριν από το πρωινό.

Θα θέλατε να γίνετε ειδικός σε κάποιο θέμα; Μελετήστε μισή ώρα κάθε πρωί και μπορεί να γίνετε αυθεντία. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε.

Είναι απλό, αλλά διαφεύγει από την πλειονότητα των ανθρώπων που συνεχίζουν να λένε: «Κάποια στιγμή θα ήθελα να... αλλά δεν μπορώ ποτέ να βρω χρόνο».

Απλά και μόνο επειδή δεν αρχίσατε το βιβλίο, το θεατρικό έργο ή τη μελέτη που σας ενδιέφερε πραγματικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσετε τώρα.

Ο χρόνος δεν μας ξεγράφει ποτέ. Απλώς εμείς φανταζόμαστε ότι το κάνει. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κανείς. Ο χρόνος είναι απρόσωπος. Είναι ο ίδιος κάθε στιγμή. Δεν επιβάλλει κανένα περιορισμό πάνω μας. Οι μόνοι περιορισμοί μας είναι αυτοί που θέτουμε εμείς οι ίδιοι.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Τα μυστικά της απόλυτης αυτοπεποίθησης που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.