Η προσωπική μεταμόρφωση δεν είναι κούρσα. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές όσο πιο πολύ προσπαθείς να αλλάξεις, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται. Πάρα πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την αυτοανακάλυψη σαν ένα ακραίο σπορ - τρέχουν με έναν φρενήρη ρυθμό για να μπορέσουν να θεραπευτούν πλήρως.

Διαβάζουν το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Επισκέπτονται τον έναν οδηγό μετά τον άλλο και παρακολουθούν το ένα σεμινάριο μετά το άλλο. Θέλουν να μάθουν τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα με τα οποία παλεύουν. Αλλά, όποιος δεν μπορεί να καθίσει μέσα στο μυστήριο της ζωής του και να απολαύσει τη διαδικασία της προσωπικής ανάπτυξης, βρίσκεται σε καθεστώς φόβου. 

Η ζωή δε λειτουργεί με τον τρόπο που περιμένεις

Μία από τις κυρίαρχες αξίες της κοινωνίας μας είναι το «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα».

Να είσαι σίγουρος ότι η δική σου χρονικότητα δεν είναι απαραίτητα και η χρονικότητα της φύσης. Χαλάρωσε και αφέσου στη διαδικασία. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις όλες τις απαντήσεις, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή. Όταν θα είσαι έτοιμος για μια συγκεκριμένη γνώση και ένα συγκεκριμένο μάθημα, αυτό θα έρθει.

Τι πλάκα θα είχε αν γνώριζες όλες τις ανατροπές της πλοκής μιας ταινίας από τα μισά της;

Η ζωή σου είναι σαν ένα θρίλερ, φίλε μου - η μισή πλάκα βρίσκεται στο να αγνοείς τι πρόκειται να συμβεί. Η ζωή είναι τόσο ρευστή. Όλα αλλάζουν συνεχώς. Ο τρόπος που νομίζεις ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα δεν είναι ο τρόπος που θα εξελιχθούν. Αυτή είναι η πλάκα της όλης άσκησης. Αυτό είναι επίσης και το δώρο.

Μέρος του σκοπού της ζωής αποτελεί το να μάθεις απλώς να αποδέχεσαι ότι είναι ένα μυστήριο.

Κάτι που αφορά το όλο ταξίδι σου είναι να μάθεις να αφήνεις όλους τους φόβους σου σχετικά με ό,τι δεν πηγαίνει έτσι όπως θέλεις να πάει. Η ζωή δε λειτουργεί ποτέ με τον τρόπο που περιμένεις.

Μόλις το μάθεις αυτό, μπορείς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την περιπέτεια του όλου πράγματος. Απλώς κοίταξε πίσω τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε σήμερα η ζωή σου.

Αποκτήστε το βιβλίο Ανακάλυψε το πεπρωμένο σου από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR

Εξελίχθηκε έτσι όπως την είχες σχεδιάσει;

Εάν αναλογιστείς περισσότερο και βαθύτερα το ερώτημα αυτό, προβλέπω ότι θα ανακαλύψεις πως, ενώ μπορεί να μην ανέμενες κάποιες από τις αναποδιές της ζωής, το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τις καλύτερες στιγμές της.

Αποδέξου ότι δε μπορείς να ελέγξεις τη ζωή

Το μάθημα στην πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τη ζωή ή να κατανόησει το μεγαλειώδες σχέδιό της. Αλλά, πίστεψέ με, υπάρχει μια τελειότητα σε αυτό. Ακόμη και αυτό που βιώνεις τώρα, θα το δεις με το πέρασμα του χρόνου ως μια όμορφη ευλογία, που πρόσθεσε τεράστια αξία και πλούτο στη ζωή σου.

Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν την ιδέα ότι τα σχέδια και οι στόχοι τους δεν θα έχουν την αναμενόμενη έκβαση. Μια τέτοια σκέψη αντανακλά ένα θέμα ελέγχου από τη μεριά τους. Και πίσω από την ανάγκη τους για έλεγχο υπάρχει συχνά ο φόβος. Αυτοί οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τις ιδιοτροπίες της φύσης. Τέτοιοι άνθρωποι έχουν ελάχιστη πίστη στην αγάπη που έχει για αυτούς η πηγή της όλης δημιουργίας. Ναι, κάνε σχέδια και θέσε στόχους.

Εργάσου σκληρά και επιδίωξε ό,τι επιθυμείς. Αυτό είναι ένα κομμάτι τού να είσαι υπεύθυνο άτομο - είναι αλήθεια ότι, αν θέτεις στόχους, τους φέρνεις τελικά στη ζωή σου. Αλλά να επιμένεις στα σχέδια και στους σκοπούς σου με πολύ χαλαρά χαλινάρια. Συχνά, το σύμπαν θα σου στείλει ένα θησαυρό με ένα αναπάντεχο πακέτο.

Εάν έχεις απορροφηθεί και προσκολληθεί υπερβολικά σε αυτό που νομίζεις ότι είναι το καλύτερο για σένα, μπορεί να χάσεις αυτό που είναι πραγματικά το καλύτερο για εσένα.

Παραιτήσου από την ανάγκη σου να ελέγχεις το μονοπάτι του πεπρωμένου σου. Επειδή, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσεις, απλώς δεν μπορείς να το ελέγξεις.

Σίγουρα μπορείς να κάνεις σοφές επιλογές, και οι επιλογές σου θα έχουν αντίκτυπο. Αλλά τελικά δεν έχεις τον έλεγχο.

Είμαστε τόσο υπερόπτες ως άνθρωποι. Νομίζουμε πως είμαστε πιο έξυπνοι από το σύμπαν. Αυτό το σύμπαν που δημιούργησε τα αστέρια και το φεγγάρι. Νομίζουμε ότι ξέρουμε πολύ περισσότερα για το τι μας συμφέρει από ό,τι η πηγή που δημιούργησε όλα όσα υπάρχουν. Είναι αστείο, εάν το σκεφτείς. Εμείς, που έχουμε τόσο λίγη πίστη.

Ο φόβος σε κάνει να ζεις μια μίζερη ζωή

Ο φόβος είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που κάνει τους ανθρώπους να ζουν μια μίζερη, μη αυθεντική ζωή. Για να επιστρέψω στο πόσο χρόνο θα πάρει η μεταμόρφωση, θέλω να επαναλάβω ότι η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι μια μεγάλη κούρσα μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.

Αντίθετα, είναι μια πολύ οργανική διαδικασία. Πρέπει να αφήσεις λίγο χρόνο, για να εμπεδώσεις μέχρι τα βάθη της ύπαρξής σου τα μαθήματα.

Όταν θα είσαι έτοιμος να διδαχθείς ένα συγκεκριμένο μάθημα, θα έρθει μια τέλεια εμπειρία ή ένα πρόσωπο, που θα αντιπροσωπεύει την ευκαιρία για σένα, ώστε να μάθεις αυτό το μάθημα. Και μόλις πάρεις το μάθημα, θα πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να μπορέσεις να το εμπεδώσεις. Δεν υπάρχει βιασύνη. Είναι ένα όμορφο ταξίδι. Πίστεψε ότι εκεί που βρίσκεσαι, σε κάθε συγκεκριμένο σημείο, είναι ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεσαι.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Ανακάλυψε το πεπρωμένο σου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr