Ακρόαση άρθρου......

H αγάπη μοιάζει με ένα λουλούδι. Xρειάζεται κάθε μέρα φροντίδα, στοργή, τρυφερότητα για να μπορέσει να ανθίσει, να ευωδιάσει και να δώσει καρπούς.

Αυτήν την  περίοδο της καραντίνας που πραγματικά όλες οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται και ακόμη περισσότερο οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι πάρα πολύ εποικοδομητικό να μελετήσουμε σε αυτό το άρθρο το συσχετισμό της αγάπης με την ψυχική ανθεκτικότητα των ζευγαριών και τον τρόπο επικοινωνίας τους.

Η αγάπη ανθίζει και στις δύσκολες συνθήκες

Η αγάπη ακόμα και σε αυτή την περίοδο της καραντίνας δεν μπορεί να γνωρίσει περιορισμούς και φραγμούς. Εάν ανατρέξουμε ιστορικά στο παρελθόν θα δούμε ότι ακόμη και σε περιόδους πολέμων οι άνθρωποι οι οποίοι αισθάνονταν αυτό το μοναδικό συναίσθημα του έρωτα και της αγάπης πρόσμεναν να συναντήσουν το πρόσωπο το οποίο επιθυμούν και δεν δίσταζαν να περάσουν από πολύ μεγάλες δοκιμασίες.

Έδιναν με θάρρος και τόλμη πολύ μεγάλες μάχες και έκαναν τεράστιες θυσίες αρκεί να βρουν τον αγαπημένο ή την αγαπημένη τους. Βλέπουμε λοιπόν ότι διαχρονικά όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες η αγάπη πάντοτε νικάει, πάντοτε υπερβαίνει τις δυσκολίες αυτού του κόσμου και στέκεται αγέρωχη και νικήτρια.

Αγάπη και ψυχική ανθεκτικότητα στις συντροφικές σχέσεις

Αυτό το οποίο είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε είναι το πώς μπορεί να χτιστεί η αγάπη παράλληλα με την ψυχική ανθεκτικότητα των ζευγαριών. Σε κάθε γνωριμία προκύπτουν παράλληλα με τον ενθουσιασμό και διαφορές μεταξύ των μελλοντικών συντρόφων.

Ακόμη, όπως δείχνουν ψυχολογικές έρευνες και μελέτες, στα ζευγάρια που υπάρχει απόσταση και δεν είναι εύκολο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αναπτύσσεται αρκετές φορές το συναίσθημα της ζήλιας και οι δύο ανησυχούν για την πορεία την εξέλιξη αυτής της γνωριμίας.

Πολλές φορές δοκιμάζεται και η εμπιστοσύνη που τρέφουν ο ένας για το πρόσωπο του άλλου. Χρειάζεται να έχουμε αγαπήσει οι ίδιοι τον εαυτό μας, να μας έχουμε αποδεχτεί ουσιαστικά άνευ όρων ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορούμε με υγιή τον ψυχοσυναισθηματικό μας κόσμο να συνδεθούμε με έναν άλλον άνθρωπο.

Αποκτήστε το βιβλίο Νίκησε τη ζήλια, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Συνεξάρτηση

Ο κάθε άνθρωπος αποτελεί ανεξάρτητη και μοναδική προσωπικότητα και καλό είναι να μην αναπτύσσονται σχέσεις συνεξάρτησης που επιφέρουν τοξικότητα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ένας σύντροφος αποζητά αποκλειστικά το ενδιαφέρον του άλλου, και όπως ένα λουλούδι εάν το ποτίσεις υπερβολικά υπάρχει περίπτωση να μην αντέξει, έτσι και η σχέση όταν ένας ή και οι δύο σύντροφοι λειτουργούν αποπνικτικά ή εξαρτητικά ο ένας εις βάρος του άλλου τότε η σχέση καταρρέει πριν καν προλάβει να χτιστεί.

Εμπιστοσύνη

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Αυτός λοιπόν είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επικοινωνίας των ζευγαριών, δηλαδή η εμπιστοσύνη που δίνει έναν αέρα ελευθερίας στους συντρόφους.

Μπορούν να γνωριστούν οι σύντροφοι καλύτερα μεταξύ τους, να μπορέσουν να ανοίξουν και να εκφράσουν και οι δύο ελεύθερα τον εαυτό τους και όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς τους. Δεύτερο και πολύ σημαντικό θέμα είναι ότι για να χτιστεί μία υγιής σχέση είναι απαραίτητη η διάθεση προσφοράς και η διάθεση εκδήλωσης ειλικρινούς ενδιαφέροντος και από τις δύο πλευρές των συντρόφων.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα κλίμα σεβασμού, ευγένειας αλλά και μία διάθεση προσφοράς και εκδήλωσης στοιχείων του χαρακτήρα που πραγματικά θα δώσουν βάθος στη σχέση και στην επικοινωνία.

Η ουτοπία του τέλειου συντρόφου

Ας φέρουμε εδώ πέρα το παράδειγμα των ανθρώπων οι οποίοι αρκετές φορές επιδιώκουν πάντοτε να δείχνουν ένα τέλειο χαρακτήρα, αψεγάδιαστο διότι φοβούνται την εγγύτητα που μπορεί να αποκαλύψει και τις ευάλωτες πτυχές της προσωπικότητάς τους.

Αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύονται τα ζευγάρια στην επικοινωνία διότι η σχέση συνεπάγεται εγγύτητα και αργά ή γρήγορα θα προκύψουν και πτυχές του χαρακτήρα και στοιχεία τα οποία ίσως χρειάζεται να βελτιώσουν.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Ο κάθε άνθρωπος όμως δεν παρουσιάζει μόνο προτερήματα αλλά αποτελείται και από τα στοιχεία που χρειάζεται να δουλέψει και είναι και αυτά εξίσου όμορφα με τα χαρίσματα που του έχουν δοθεί.

Όταν αγαπάμε ένα πρόσωπο αγαπάμε την ολότητά του προσώπου αγαπάμε έναν άνθρωπο ολοκληρωτικά και με τα χαρίσματα του αλλά και με τα στοιχεία που χρειάζεται να δουλέψει.

Μην προσπαθείτε να αλλάξε κάποιον άλλο έξω από εσάς

Ακόμη, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην προσπαθεί ο ένας σύντροφος να αλλάξει τον άλλον γιατί ο καθένας από την αρχή της γνωριμίας αλλά και κατά τη διάρκεια της σχέσης είναι εκείνος ο οποίος φροντίζει για την εξέλιξη και την ψυχική και συναισθηματική του ευεξία.

Οπότε δε γίνεται εκβιαστικά να προσπαθήσει ένα σύντροφος να αλλάξει τον άλλον διότι αυτό αποτελεί καταναγκασμό και άσκηση βίας και δηλώνει και ένα εγωϊστικό κίνητρο να φτιάξουμε τη σχέση μόνο με τον τρόπο που επιθυμούμε εμείς.

Η σχέση καταργεί τη μονομέρεια, η σχέση είναι επικοινωνία μεταξύ των προσώπων.Υπάρχει αλληλεπίδραση. Αυτό σημαίνει ότι εμείς είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ποιά  ή ποιός είναι αυτός που μας ταιριάζει χωρίς να προσπαθούμε να εκβιάζουμε καταστάσεις ή να πιέζουμε ανθρώπους να γίνουν σύμφωνα με το πρότυπο που εμείς έχουμε στο μυαλό μας.

Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να εκδηλώσει και στη σχέση και στον σύντροφό του αυτό που επιθυμεί.

Η αγάπη δεν είναι εκβιασμός

Η αγάπη δεν εκβιάζεται. Η αγάπη χαρίζεται, είναι θείο δώρο περιλαμβάνει στοργή, τρυφερότητα, τον έρωτα, το νοιάξιμο, την ενσυναίσθηση, την άνευ όρων αποδοχή, τη γνήσια και αυθεντική επικοινωνία και ειλικρίνεια. Δεν περιλαμβάνει όμως σε καμία περίπτωση τον εκβιασμό, δεν γίνεται εκβιαστικά να περιμένουμε την αγάπη.

Μπορούμε να δείξουμε αγαπητική διάθεση αλλά το τι θα κάνει ο άλλος και το τι θα προσφέρει στη σχέση είναι καθαρά δική του υπόθεση. Εμείς έχουμε την ευχέρεια να αξιολογήσουμε αν θα παραμείνουμε σε αυτή τη σχέση γιατί αυτό είναι προσωπική μας υπόθεση όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα ζευγάρια να εκβιάζουν τα συναισθήματα αλλά να τα αφήνουν αυτά όπως το ρυάκι αναδύεται από τον ποταμό γάργαρο και δροσερό  έτσι και η  καρδιά τους να είναι ανοιχτή να αναδυθεί το συναίσθημα της αγάπης και του έρωτα.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο το οποίο να μπορέσει να σταθεί μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης.

Η αγάπη όπως αναφέρει και Ο Άγιος Πορφύριος πηγαίνει τηλεγράφημα και πληροφορεί αμέσως την καρδιά των ανθρώπων που αγαπάμε.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.