Τι είναι ευτυχία; Ευτυχία είναι αυτό που είσαι και όχι αυτά που έχεις! Όσο αναζητάς την ευτυχία στα αποκτήματα της ύλης, τότε όσα κι αν αποκτήσεις, ποτέ δεν θα σου είναι αρκετά!

Γιατί ευτυχία δεν είναι μια κατάσταση της ύλης αλλά μια κατάσταση του μυαλού.

Αν αμφιβάλεις ρώτησε όλους αυτούς τους διάσημους επιτυχημένους εκατομμυριούχους που αυτοκτονούν! Όταν είσαι ευτυχισμένος στο μυαλό σου είσαι και επιτυχημένος. Όταν είσαι επιτυχημένος δεν είσαι πάντα ευτυχισμένος!

Κάνε σήμερα την αρχή και γίνε με τις σκέψεις σου περισσότερο ευτυχισμένος. Το πρώτο βήμα για να πετύχεις κάτι τέτοιο είναι η ευγνωμοσύνη. Άρχισε να νοιώθεις ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις και σταμάτα να αγχώνεσαι για εκείνα που σου λείπουν.

Κάνε την αρχή από την ευγνωμοσύνη και η ευτυχία θα μπει για τα καλά στη ζωή σου!

Η αυτό-αμφιβολία

Κάθε φορά που αμφιβάλεις για τον εαυτό σου, χάνεις την ταυτότητά σου. Όταν εκείνο που δεν είσαι επισκιάζει αυτό που πραγματικά είσαι, γίνεσαι ευάλωτος. Γίνεσαι εύκολος στόχος! Μη τολμήσεις ούτε για μια στιγμή να αμφιβάλεις για τον εαυτό σου!

Η αυτο-αμφιβολία είναι ο χειρότερος εχθρός που θα μπορούσες να έχεις ποτέ!

Είναι εκείνη η φωνή που σου λέει πόσο λιγότερος, ανίκανος, αποτυχημένος μπορεί να είσαι σε οτιδήποτε κι αν κάνεις.
Είναι εκείνο το παγωμένο ρεύμα αέρα που κυκλοφορεί στην ψυχή σου και σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν σου αξίζει το καλύτερο που σε περιμένει στη ζωή.

Κάθε φορά που ακούς και πιστεύεις αυτή τη φωνή, κάθε φορά που κρυώνει η καρδιά σου και παγώνει η ψυχή σου από τον άνεμο της αυτο-αμφισβήτησης, γίνεσαι όλο και πιο αδύναμος. Σταμάτησε αμέσως να αμφιβάλεις για το πόσο καλός, όμορφος/η, δυνατός, επιτυχημένος είσαι.

Δεν είσαι αυτό που η σκοτεινή αυτή φωνή σου ψιθυρίζει.
Δεν είσαι αυτό που χρωματίζουν οι εφιάλτες σου.
Δεν είσαι το σκοτάδι μέσα στο οποίο φυλακίζεις το πεπρωμένο σου κάθε φορά που την ακούς.

Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωτα: Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, την Παρασκευή 7 Απριλίου. Συντονίζει ο Πέτρος Θεοδώρου, συγγραφέας, ψυχοθεραπευτής Gestalt

Είσαι αυτό που μπορείς να γίνεις και να εξελιχτείς μόνο όταν αποφασίσεις να κλείσεις τα αυτιά σου σ’ αυτή και να αρχίσεις να παίρνεις τον εαυτό σου στα σοβαρά βάζοντας στόχους, τολμώντας, προσπαθώντας ασταμάτητα για το καλύτερο και μαθαίνοντας από τα λάθη που θα κάνεις στη διαδρομή.

Γιατί αν δώσεις χώρο στην αυτο-αμφιβολία να κάνει τη δουλειά της τότε η διαδρομή σου θα είναι σύντομη, κατηφορική και θα καταλήξει στον γκρεμό.

Αν κάνεις όλα αυτά που σου γράφω, τότε η ζωή θα αγκαλιάσει ακόμα έναν ήρωα! Γίνε λοιπόν ο ήρωας που μπορείς!

Ελπίδα και φόβος

Πες μου ποιες είναι οι ελπίδες σου και θα σου πω ποιοι είναι οι φόβοι σου! 

Η ελπίδα είναι ένα συναίσθημα που βοηθά τον άνθρωπο να είναι περισσότερο αποτελεσματικός στην προσπάθεια που καταβάλλει για να επιτύχει ένα στόχο ή να ολοκληρώσει κάτι.
Η ελπίδα όμως, που δεν υποστηρίζεται από προετοιμασία, σχεδιασμό και σκληρή δουλειά είναι μάλλον αυταπάτη.
Η ελπίδα για να βοηθήσει σημαντικά τον άνθρωπο να επιτύχει καλύτερη απόδοση θα πρέπει να ακολουθεί όλα τα παραπάνω.

Παιδικό Ιχνογράφημα: Εγχειρίδιο χορήγησης και ερμηνείας στην κλινική ψυχοδιαγνωστική και ψυχοθεραπευτική πράξη: Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, στις 8 Απριλίου, για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Αν ο μαθητής ελπίζει να περάσει χωρίς να έχει διαβάσει, τότε υπηρετεί την αυταπάτη!
Αν ο ασθενής ελπίζει να θεραπευτεί χωρίς να έχει ακολουθήσει τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του, τότε υπηρετεί την αυταπάτη!
Αν ο επιχειρηματίας ελπίζει να μπουν πελάτες στο μαγαζί του χωρίς να το έχει φροντίσει, να το έχει εμπλουτίσει με νέα προϊόντα και χωρίς να έχει προβληθεί, τότε υπηρετεί την αυταπάτη!

Εύκολα μπορείς να καταλάβεις τι φοβάται ο άλλος άνθρωπος. Δεν έχεις παρά να τον ρωτήσεις σε τι ελπίζει.

Οι ελπίδες αποκαλύπτουν τους φόβους. Το αντίθετο των ελπίδων είναι οι φόβοι. Το πόσο βάσιμοι ή όχι είναι αυτοί εξαρτάται από την ποιότητα, την ποσότητα και το βάθος της προετοιμασίας που έχει κάνει.

Όσο καλύτερη η προετοιμασία, τόσο πιο δυνατή η ελπίδα και τόσο λιγότερος ο φόβος!

Άλλο μοναξιά και άλλο μοναχικότητα

Το να είσαι μόνος είναι η μοναδική αληθινή επανάσταση. Το να αποδεχτείς ότι είσαι μόνος είναι η μεγαλύτερη μεταμόρφωση που μπορεί ποτέ να σου συμβεί. - Osho

Η μοναξιά είναι η αίσθηση της απομόνωσης που δεν θέλεις. Είναι όταν η πικρή γεύση της εγκατάλειψης πλημμυρίζει το είναι σου.
Η μοναχικότητα είναι η μοναξιά που εσύ έχεις επιλέξει ώστε να μπορέσεις να εστιαστείς στο ήσυχο κομμάτι του εαυτού σου, να το ξεκουράσεις, να το γνωρίσεις ή να το αφήσεις να σου μιλήσει.

Κάθε δυναμικός επαγγελματίας ξέρει να χρησιμοποιεί τη μοναχικότητα για να ξεκουράζεται, να αναγεννιέται και να ανασυντάσσεται. Φρόντισε κι’ εσύ φίλε και φίλη που διαβάζεις αυτές τις σειρές, να μάθεις – αν ήδη δεν ξέρεις – και να κάνεις το ίδιο!

Ψυχραιμία : Η υπέρτατη πράξη γενναιότητας

Ο ψύχραιμος άνθρωπος είναι ένας δυνατός άνθρωπος! Εκείνος που χάνει εύκολα την ψυχραιμία του είναι επειδή ο φόβος τον κάνει να χάνει τον έλεγχο των αντιδράσεων, των σκέψεων και των συναισθημάτων του.

Ο φόβος!

Πίσω από κάθε νευρικό, φωνακλά, εκνευρισμένο ή θυμωμένο άνθρωπο κρύβεται πάντα φόβος. Ο φόβος γεννάει θυμό και ο θυμός σε κάνει να χάνεις το «κέντρο» σου. Σε αποσταθεροποιεί. Σε κάνει να μη μπορείς να δεις, να ακούσεις, να σκεφτείς και να δράσεις καθαρά.

Αν μάθεις να διατηρείς την ψυχραιμία σου, τότε είσαι γενναίος γιατί ξέρεις ότι θα την χρειαστείς στη μάχη που μπορεί να δώσεις μπροστά σου.

Η ψυχραιμία είναι η υπέρτατη πράξη γενναιότητας προς τον ίδιο σου τον εαυτό. Κι αυτό γιατί απαιτείται γενναιότητα για μην παραδοθείς στο φόβο και μετέπειτα στο θυμό.

Αν δεν μπορείς να διατηρείς την ψυχραιμία σου, τότε γίνεσαι εύκολος στόχος όλων εκείνων που μπορούν να παραμείνουν ήρεμοι, ενώ παράλληλα, σε κάνουν εσένα να τη χάνεις!

Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να παραμένεις ήρεμος εκεί που απαιτείται είναι να οραματίζεσαι κάθε φορά που εκνευρίζεσαι ή θυμώνεις με κάποιον ότι αυτός ο άνθρωπος κρατάει στα χέρια του ένα κοντρόλ (όπως αυτό της τηλεόρασης) και ανάλογα με το ποιο κουμπί θα πατήσει εσύ θα αντιδράσεις.

Έτσι κάπως, συμβαίνει όταν δίνουμε στους άλλους την ευκαιρία να μας θυμώνουν. Εσύ τώρα ξέρεις. Μην το κάνεις! Μην πέφτεις θύμα του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου και χειρίζεται το «τηλεκοντρόλ» του δικού σου θυμού!

Η δύναμη της καλοσύνης

Κάνε όπου μπορείς το καλό. Δεν έχει σημασία η ανταμοιβή. Γίνεσαι από απλός άνθρωπος, ένας ευλογημένος άνθρωπος! Μια καλή πράξη σε κάνει πιο δυνατό, πιο ισορροπημένο, περισσότερο υγιή.

Γιατί τα όμορφα συναισθήματα που σε κατακλύζουν είναι θεραπευτικά. Δεν έχει σημασία αν η πράξη καλοσύνης που έκανες είναι μικρή ή μεγάλη. Ούτε έχει σημασία αν η πλευρά που βοήθησες σου ανταπόδωσε ή έστω σε ευχαρίστησε.
Γιατί η δική σου ευλογία, η δική σου αναγνώριση, η δική σου ανταμοιβή πάντα έρχεται από αλλού. Από εκεί που δεν το περιμένεις.

Το να κάνεις το καλό εκεί που μπορείς σε μετατρέπει σε μια ύπαρξη γεμάτη φως. Αν δεν έχεις απαιτήσεις ανταπόδοσης, έστω και αν σε ειρωνευτούν, έστω και αν σε εκμεταλλευτούν, έστω και αν σε απαξιώσουν, δεν πειράζει!

Γιατί κάνοντας το καλό σε κάποιον άλλο, τον εαυτό σου τελικά εξυψώνεις πνευματικά και συναισθηματικά. Ο άλλος βοηθιέται ενώ εσύ πλημμυρίζεις από υπέροχα συναισθήματα που σε σπρώχνουν σε ακόμα φωτεινότερα μονοπάτια στη ζωή σου.

Κάνε όπου μπορείς το καλό. Δεν έχει σημασία η ανταμοιβή. Γίνεσαι από απλός άνθρωπος, ένας ευλογημένος άνθρωπος! Κι αυτό είναι το σπουδαιότερο δώρο που μόνον εσύ μπορείς να κάνεις στον ίδιο σου τον εαυτό.

Για τη μοναξιά

Αν το καλοσκεφτείς, πάντα είσαι μόνος. Η μοναξιά σε πονάει όταν δεν σου αρέσει το άτομο με το οποίο είσαι μόνος. Μοναξιά είναι μια συναισθηματική κατάσταση που απορρέει από την έλλειψη ικανοποίησης του ατόμου που τη βιώνει σε σχέση με το πόσο γεμάτη είναι η ζωή του.

Μια ζωή μπορεί να είναι γεμάτη από δραστηριότητες, σκέψεις, συναισθήματα ή/και ανθρώπους. Αν τίποτε από όλα αυτά δεν δίνει χρώμα και χαρά στη ζωή, τότε η μοναξιά είναι το αποτέλεσμα.

Φίλες και φίλοι, φροντίστε από σήμερα να κάνετε την αρχή επιλέγοντας δραστηριότητες, σκέψεις, συναισθήματα ή/και ανθρώπους που φωτίζουν, δροσίζουν, ανανεώνουν την ψυχή σας.
Εκτιμήστε, αγαπήστε, νιώστε τη μαγεία σε κάθε σας αναπνοή, σε οτιδήποτε κάνετε. Η εκτίμηση, η αγάπη, η δημιουργία δεν αφήνουν και πολύ χώρο για τη μοναξιά.

Για την ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και στους άλλους ανθρώπους!

Ευγνωμονείς επειδή υπάρχεις, δίνεις στον εαυτό σου το δικαίωμα να μη φοβάται το σκοτάδι, το θάνατο ή την ανυπαρξία.
Ευγνωμονείς που ζεις τη στιγμή, ανοίγεις τις πόρτες της ζωής στα καλύτερα που σου φυλάει για το μέλλον.
Ευγνωμονείς για τα λίγα που έχεις, προετοιμάζεις το μυαλό και την καρδιά σου για τα περισσότερα που σε περιμένουν.

Όταν ξεκινάς την ημέρα σου με ευγνωμοσύνη, η ίδια η ζωή δεν έχει άλλη επιλογή από το να σου την ανταποδώσει προσφέροντας σου την αγκαλιά της και ανοίγοντας σου το δρόμο για κάθε νέο ξεκίνημα που αναζητάς!

Μια εμπειρία που ξεχειλίζει!

Το δάκρυ δεν είναι παρά μια εμπειρία που ξεχειλίζει! - Osho

Ξέρω περνάς δύσκολα, ζόρικα, αγωνιάς, στερείσαι και φοβάσαι! Ξέρω, έχεις θυμό μέσα σου. Πολύ θυμό!
Και γιατί να μην έχεις;

Καθημερινά σου παίρνουν, σου κλέβουν, σε βιάζουν και σε ατιμάζουν! Έχουν κάνει την αρπαγή και την κλοπή νόμιμη και σε υποχρεώνουν να τους υπηρετείς με ότι έχεις και δεν έχεις.

Μέσα κι έξω από εσένα.

Ξέρω ότι υπάρχουν φορές που πνίγεσαι και καταπίνεις αυτό τον πόνο, αυτή την κραυγή που θέλεις να βγει από μέσα σου και να ακουστεί ως τον ουρανό.

Θα σου πω κάτι. Ο πόνος, ο φόβος κι ο θυμός που φυλακίζεις μέσα σου σε δηλητηριάζουν. Σε μολύνουν, σε κάνουν περισσότερο ανίκανο να στηριχτείς στις δυνάμεις της καρδιάς και της ψυχής σου.

Γι’ αυτό μην τους κάνεις τη χάρη, σταμάτα να αρρωσταίνεις. Όσο πέτρα κι αν κάνεις την καρδιά σου, μη σκοτώνεις την ψυχή σου. Άφησε τη να ανασάνει.

Όταν σε πνίγει η απελπισία, όταν αγκαλιάζεις τους αγαπημένους σου, δώσε το δικαίωμα στον εαυτό σου να δακρύσει και να εξωτερικεύσει με αυτό τον τρόπο τον πόνο του.

Το δάκρυ που μένει μέσα σου γίνεται φθόνος, αδιαφορία, έλλειψη συμπόνιας.
Το δάκρυ που βγαίνει έξω σου γίνεται κάθαρση, αναπνοή, ελπίδα.
Το δάκρυ που κυλάει στα μάτια σου δροσίζει, θεραπεύει τις ρωγμές σου.

Γιατί όπως είπε και ο Όσο «το δάκρυ είναι μια εμπειρία που ξεχειλίζει». Κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου. Άφησε το σύστημα σου να καθαριστεί με τα δάκρυα που το ξεπλένουν από τον πόνο και το φόβο.

Και μόλις τελειώσεις, σήκω όρθιος πάλι, πάρε μια βαθιά ανάσα, και συγκέντρωσε τις δυνάμεις σου για να πολεμήσεις και να νικήσεις όταν έρθει η στιγμή που η ζωή και η ιστορία θα σου το ζητήσουν.


* Απόσπασμα από το βιβλίο του Άκη Αγγελάκη Ζεις ή Υπάρχεις

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Άκης Αγγελάκης

aggelakis akisΣύμβουλος Συνθετικής Προσέγγισης, Business and Life Mentor, Εκδότης, Συγγραφέας.
Email επικοινωνίας : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.