Ακρόαση άρθρου......

Η πρώτη μέρα στο σχολείο πάντα είναι αγχωτική όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι ανησυχούν για την προσαρμογή του παιδιού τους στο νέο περιβάλλον.

Συμβουλές για γρήγορη προσαρμογή στο σχολείο

Είτε το παιδί σας πάει για πρώτη φορά σχολείο είτε επιστρέφει για να παρακολουθήσει μια μεγαλύτερη τάξη, χρειάζεται έναν χρόνο προσαρμογής στις νέες καθημερινές συνθήκες.

Πολλοί ρωτάνε: ''Πόσο πρέπει να περιμένω για να συνηθίσει;'' Σε αυτή την ερώτηση δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση.

Ο χρόνος προσαρμογής διαφέρει από παιδί σε παιδί και εξαρτάται από την δουλειά που έχουν κάνει οι γονείς στο σπίτι αρκετά πριν φτάσει η ώρα του σχολείου.

Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς πρέπει να προετοιμάσουν το παιδί για αυτή την επικείμενη αλλαγή. Ένας μέσος όρος προσαρμογής είναι από έναν μέχρι τέσσερις μήνες. Περιμένουμε δηλαδή ένα παιδί που δεν έχει ξανά πάει σχολείο ή αλλάζει εκπαιδευτική βαθμίδα (από νηπιαγωγείο στο δημοτικό) να προσαρμοστεί γύρω στα Χριστούγεννα, ενώ ένα άλλο που απλά παρακολουθεί μια μεγαλύτερη τάξη περιμένουμε να προσαρμοστεί πιο γρήγορα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αισθανθεί πιο γρήγορα άνετα με το νέο περιβάλλον ακολουθώντας μερικά απλά βήματα.

Εξηγείστε στο παιδί τι είναι το σχολείο

Αρχικά, είναι καλό τα παιδιά να γνωρίζουν τι είναι το σχολείο: πώς είναι ο χώρος, τι θα συναντήσουν εκεί, γιατί πρέπει να πάνε. Πολλές φορές η φαντασία των παιδιών απέχει από την πραγματικότητα. Μπορεί να φαντάζονται πως έκαναν κάτι κακό και τα πάνε στο σχολείο ή πως οι γονείς τους δεν μπορούν να τα φροντίσουν πια.

Έτσι πρέπει με απλά λόγια να εξηγήσετε στα παιδιά τι είναι το σχολείο και να τα πάτε να δουν τον χώρο από κοντά πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα και να γνωρίσουν την δασκάλα. Σκεφτείτε πως το παιδι σας θα περνάει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας του με έναν άλλον άνθρωπο που θα τον νοιάζεται και θα τον φροντίζει.

Η σχέση που θα δημιουργήσει το παιδί με την δασκάλα είναι πολύ σημαντική. Με την γνωριμία αυτή το παιδί θα αισθανθεί άνετα και πως θα το παραδώσετε σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει από πριν και όχι σε κάποιον τελείως άγνωστο.

Εξειδικευμένες Ψηφιακές Υπηρεσίες για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας .
Διαχείριση Social Media, Διαφήμιση στη Google, Υποστήριξη Επαγγελματικής Ιστοσελίδας, Προβολή στο PSYCHOLOGY.GR, χτίσιμο διαδικτυακού brand...

Μετά την επίσκεψη στο χώρο του σχολείου κάντε μια συζήτηση με το παιδί σας και ρωτήστε το πως του φάνηκε ο χώρος και πώς αισθάνθηκε. Η γνωριμία αυτή θα δώσει στο παιδί ένα προβάδισμα να επεξεργαστεί την αλλαγή που θα συμβεί στην καθημερινότητα του.

Φόβος εγκατάλειψης

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν τον φόβο της εγκατάλειψης. Ένα παιδί που δεν έχει αποχωριστεί ξανά το οικογενειακό περιβάλλον, τρομάζει στην ιδέα πως η μαμά του θα το αφήσει σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να του εξηγήσετε αναλυτικά ότι θα το πηγαίνετε κάθε πρωί στο σχολείο και θα γυρνάτε πάντα μια συγκεκριμένη ώρα να το παίρνετε. Την πρώτη μέρα μην φύγετε κρυφά, χωρίς να σας δει για να αποφύγετε τις έντονες αντιδράσεις, αλλά χαιρετήστε το παιδί σας, δώστε του ένα φιλί και επαναλάβετε του πως θα επιστρέψετε σε λίγο να το πάρετε.

Η ρουτίνα δημιουργεί ασφάλεια στα παιδιά

Μία ακόμα συμβουλή για ομαλή μετάβαση και προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο είναι να τηρείτε πάντα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα παιδιά αγαπούν την ρουτίνα. Το βράδυ πριν το σχολείο ζητήστε από το παιδί σας να διαλέξει τα ρούχα του για την επόμενη μέρα.

Το πρωί να πηγαίνετε πάντα από την ίδια διαδρομή και να λέτε τα ίδια τραγούδια στον δρόμο προς το σχολείο. Όταν πηγαίνετε να τα πάρετε να τους ρωτάτε πάντα πως πέρασαν και να δείχνετε ενδιαφέρον. Οι λεπτομέρειες αυτές δημιουργούν μια αίσθηση ασφαλείας στα παιδιά. 

Συναισθηματική προετοιμασία για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Επιπλέον, είναι χρήσιμο να επισημάνετε τους λόγους για τους οποίους το παιδί πρέπει να πάει σχολείο. Για να γνωρίσει καινούριους φίλους, για να μάθει καινούρια πράγματα, για να παίζει, γιατί πάνε όλα τα παιδάκια και για άλλους πολλούς λόγους.

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Θα βοηθήσει επίσης δύο εβδομάδες πριν το άνοιγμα του σχολείου να ακολουθήσετε μαζί με το παιδί σας πρόγραμμα ύπνου σχολείου. Δηλαδή να κοιμάται νωρίς και να ξυπνάει την ώρα που θα σηκώνεται όταν ξεκινήσει το σχολείο. Αυτό θα επαναφέρει τα παιδιά από την περίοδο των διακοπής που όλα ήταν πιο χαλαρά σε ένα πιο σταθερό πρόγραμμα.

Τέλος, την πρώτη μέρα του σχολείου θα πρέπει να υπάρχει στο σπίτι γιορτινό κλίμα. Να ξυπνήσετε με μουσική, να ντυθείτε όλοι όμορφα και να το πάτε στο σχολείο ώστε να νιώσει το παιδί σας ότι κάτι σπουδαίο πρόκειται να συμβεί και να το περιμένει με ενθουσιασμό.

Είναι λογικό τον πρώτο καιρό να γυρνάει στο σπίτι και να έχει εξάρσεις θυμού, έντονο κλάμα, να ξυπνάει την νύχτα και να σας ζητάει. Μην απογοητευτείτε. Πρέπει να δείξετε υπομονή και επιμονή στο στόχο σας. Δηλαδή, να αγαπήσει το παιδί σας το σχολείο και ας είναι μακριά από την αγκαλιά σας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Δήμητρα Γεωργακοπούλου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος απόφοιτη Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα ψυχολογίας. Ψυχοθεραπεύτρια, ειδικευόμενη στη Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία, κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.