Η έλλειψη θετικής συμπεριφοράς μπορεί να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τις σχέσεις και την ποιότητα ζωής, επειδή δεν επικοινωνούμε αποτελεσματικά.  Κατά συνέπεια δεν είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα που στέλνουμε και επομένως, απομακρύνονται οι πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Η οικογενειακή ζωή, η καριέρα και τα επίπεδα του στρες επηρεάζονται αρνητικά.

Η εφαρμογή σωστών επικοινωνιακών κανόνων βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας.

Πώς βελτιώνεται η διεκδικητική συμπεριφορά - Γλώσσα του σώματος

Σημαντικό ρόλο παίζει η ανοιχτή, σίγουρη γλώσσα του σώματος. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουμε τον εαυτό μας, επηρεάζει σημαντικά τη γνώμη που σχηματίζουν οι άλλοι για μας και επομένως και τον τρόπο που μας φέρονται. Παθητική γλώσσα του σώματος περιλαμβάνει την κλασική στάση του θύματος, δηλαδή κατεβασμένοι ώμοι και αποφυγή βλεμματικής επαφής, ενώ η επιθετική στάση είναι κάποιος που στέκεται με σφιγμένες γροθιές, μάτια που πετούν φωτιές και παρεμβατική γλώσσα του σώματος.

Οι θετικοί άνθρωποι γενικά στέκονται ίσια αλλά με έναν χαλαρό τρόπο, κοιτάνε τους άλλους στα μάτια και έχουν τα χέρια τους ανοιχτά. Οι διαφορές των στάσεων του σώματος αναλόγως με το στυλ επικοινωνίας που χρησιμοποιείται, μπορούν εύκολα να εντοπιστούν με το ακόλουθο πείραμα. 

Παρατηρώντας κάποιος το ίδιο του το σώμα δοκιμάζει  διαφορετικές στάσεις σώματος (με ένα φίλο ή μπροστά στον καθρέφτη), προσπαθώντας να δει πώς φαίνεται όταν είναι παθητικός, επιθετικός και τελικά θετικός. Οι διαφορετικές στάσεις του σώματος είναι ικανές να αλλάξουν και τα συναισθήματα που απελευθερώνονται. Και μόνο το να στέκεται κάποιος με αυτοπεποίθηση και ηρεμία μπορεί να του δώσει δύναμη.

Την επόμενη φορά που θα κοιτάξεις κάποιον προσπάθησε να παρατηρήσεις: 

• Πού κοιτάζεις;

• Πώς θα περιέγραφες τη γλώσσα του σώματός σου;

• Είναι η φωνή σου καθαρή και σίγουρη;

 

Έκφραση - Επικοινωνία

Πέρα από το πώς φαινόμαστε σημαντική πτυχή της θετικής συμπεριφοράς είναι η ικανότητα για ξεκάθαρη επικοινωνία. Εκεί δείχνουμε : 

• Γνώση – μπορείς να κατανοήσεις και να κρίνεις μια κατάσταση

• Συναισθήματα- μπορείς να εξηγήσεις τα συναισθήματά σου για την κατάσταση

• Επιθυμίες – μπορείς να εξηγήσεις καθαρά τί θέλεις και τί χρειάζεσαι, δηλώνοντας τα επιχειρήματά σου στην άλλη πλευρά.

 

Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο των λόγων που μετράει, αλλά και o τρόπος που τα διατυπώνουμε.

 Βοηθάει:

• Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για τα συναισθήματά σου

• Να είσαι ήρεμος και να μη φεύγεις από το θέμα

• Να είσαι ξεκάθαρος, συγκεκριμένος και ευθύς

• Αν συναντάς αντιρρήσεις, να ακούς την άλλη άποψη ενώ διαβεβαιώνεις ότι το δικό σου μήνυμα είναι σαφές

• Να προσπαθείς να προσφέρεις εναλλακτικές λύσεις όταν μπορείς

• Να ρωτάς όταν δεν είσαι σίγουρος για κάτι

• Αν διαπιστώνεις ότι το άλλο άτομο προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό, χρειάζεται να το λες ήρεμα και να επαναλαμβάνεις το δικό σου μήνυμα

• Να μιλάς για τον εαυτό σου και όχι για τον άλλον π.χ. είναι καλύτερο να πεις «Διαφωνώ μ’ αυτό που λες» από το «Κάνεις λάθος»

• Να θυμάσαι ότι έχεις δικαίωμα να κάνεις λάθος και το ίδιο και οι άλλοι

 

Συγγραφή Άρθρου

ΘΕ.ΣΥ - Θετική Συμπεριφορά
Τιτίκα Μητσοπούλου, Ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, Υποψήφια Δρ. Ιατρικής Σχολής Παν/μιο Ιωαννίνων

Βιβή Σωτηροπούλου, ψυχολόγος, Δρ Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο

Στοιχεία επικοινωνίας: 210.9701104
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παθητικότητα, επιθετικότητα και θετική συμπεριφορά στην επικοινωνία
Παθητικότητα επιθετικότητα

Έχεις βρεθεί ποτέ σε καταστάσεις που ήθελες να πεις κάτι και δεν το έκανες για να αποφύγεις τον καυγάΉ αισθάνθηκες τόσο θυμωμένος που είπες κάτι που μετάνιωσες μετά; Παρατηρείς ότι μία από τις δύο προτάσεις τείνουν να χαρακτηρίζουν τον τρόπο έκφρασής σου και μάλλον εμφανίζεται συστηματικά όταν προσπαθείς να συζητήσεις ή να συναναστραφείς άλλους ανθρώπους; 

Ειδική Φοβία αίματος, ένεσης, τραύματος: μια συχνή, δυνητικά απειλητική αλλά άγνωστη φοβία

Ο όρος ειδική φοβία αναφέρεται στον επίμονο, υπερβολικό ή /και παράλογο φόβο ενός συγκεκριμένου  αντικειμένου ή κατάστασης πχ. φόβος για τα σκυλιά, τα ύψη, το νερό, τις καταιγίδες, τον σεισμό, την οδήγηση, τα αεροπορικά ταξίδια. Ο άνθρωπος που πάσχει από τη διαταραχή αποφεύγει να έρθει σε επαφή με το αντικείμενο ή την κατάσταση που φοβάται ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να την υπομείνει με δυσκολία εμφανίζοντας συχνά έντονο άγχος.  

4 μύθοι γύρω από τη σεξουαλική λειτουργία. Μάθετε και καταρρίψτε τους

Η σεξουαλική λειτουργία είναι ίσως η μόνη ανθρώπινη λειτουργία που συγκεντρώνει αμείωτο ενδιαφέρον ως προς τις διάφορες πτυχές της. Παραλλήλως οι πληροφορίες από τις οποίες κατακλυζόμαστε, σε μεγάλο ποσοστό δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σεξουαλικές ψυχογενείς δυσλειτουργίες στη γυναίκα

Είναι σύνηθες , όταν μιλάμε για σεξουαλικές διαταραχές, το μυαλό μας να στρέφεται κυρίως στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άντρας, όπως η στυτική δυσλειτουργία και οι διαταραχές εκσπερμάτισης  (πρόωρη ή ανεσταλμένη),  εξαιτίας της πολυπλοκότητας της σεξουαλικής απάντησης της γυναίκας, που έχει οδηγήσει τόσο την έρευνα όσο και τη θεραπευτική αντιμετώπιση να βρίσκονται σε αρχικά ακόμη στάδια συγκρινόμενες με αυτές στον ίδιο τομέα στους άντρες. 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares