tonohmatouervtaΤο νόημα του έρωτα , της Dr. Sue Johnson από την Αλεξάνδρα Κεντροτή
Επιμέλεια: Ρίτα Βεντούρα
Μετάφραση: Μαργαρίτα Κουλεντιανού
 
 “Εκτός κι αν αγαπάς κάποιον, τίποτε άλλο δεν έχει νόημα"
Θυμάμαι έφηβη ακόμα, όταν ο Cumming πρωτομπήκε στη ζωή μου, ο παραπάνω στίχος ήρθε και φώτισε τα υπαρξιακά σκοτάδια μου κι έδωσε λύση σε όλα τα μυστήρια της σύντομης ζωής μου: εκτός κι αν αγαπάς… ν’ αγαπάς… αγάπη…
 
Λέξη μικρή και στρογγυλή, μ’ ανοιχτοσύνη και ορμή που πέφτει τρυφερά στην αγκαλιά σου. Λέξη αυτόνομη, δυναμική που σε κρατά γερά όταν λυγίζεις κι έχει τα χέρια ανοιχτά για να φιλά τα δάκρυά σου. Λέξη που γύρευα μικρή στους τίτλους των βιβλίων μου και τα εφηβικά τα πάρτι. Κι αργότερα, την ένιωσα στον έρωτα να κάνει την καρδιά μου να σκιρτά και το μυαλό να θέλει ν’ αγαπά για πάντα! Την έψαχνα, την πρόσφερα, άλλοτε τη δεχόμουνα κι άλλοτε τη χρωστούσα. Στο τέλος, όμως, πάντα με πλήγωνε βαθιά ίσως γιατί δε σκέφτηκα ποτέ πως ο καθένας αγαπά με άλλο τρόπο. Ίσως γιατί δεν έψαξα ποτέ τον τρόπο που έμαθα εγώ να αγαπώ. Ίσως γιατί ο έρωτας  μπορεί να δώσει νόημα σε όλα αρκεί να ανακαλύψουμε και το δικό του νόημα, το «νόημα του έρωτα».
 
Αγάπησα  τη Dr. Sue Johnson όταν δυο χρόνια πριν βρέθηκα κατά λάθος να διαβάζω το πρώτο της βιβλίο, το «Κράτα με σφιχτά». Κατάλαβα πως κάθε σχέση μας είναι ένας μικρός οργανισμός που πάλλεται, που νιώθει. Ένας αυτόνομος οργανισμός που θέλει το «κοντά» για να κρατιέται ζωντανός αλλά και τον αέρα του για ν’ αναπνέει. Ανθίζει όταν τον σέβεσαι κι είσαι μαζί  του γνήσιος , μαραίνεται όταν τον κλείνεις βίαια σ’ εγωισμούς  και φαύλους κύκλους. Ένας ευαίσθητος αλλά κι ανθεκτικός οργανισμός που θέλει πότισμα απ’ τα καθάρια νερά του  βάθους της καρδιά σου  και τάισμα απ’ τα αποθέματα της ενσυναίσθησης και της απόλυτης αποδοχής - αυτής που δεν γνωρίζει από σύνορα και όρους.  Το «κράτα με σφιχτά» λειτούργησε σαν καταλύτης στη ζωή μου και μ’ “έσπρωξε” να δοκιμάσω μονοπάτια που μ’ έφεραν λιγάκι πιο κοντά στον εαυτό μου.
 
Έπειτα, περίμενα το επόμενο βιβλίο της:  «το νόημα του έρωτα». Κι όταν το κράτησα στα χέρια μου επιτέλους, ήρθε η δικαίωση να υπερβεί τις ήδη διογκωμένες προσδοκίες μου.  Η Dr. Johnson,  στο νέο της βιβλίο, ανοίγει την πόρτα στην επαναστατική επιστήμη του συναισθηματικού δεσμού. Έρωτας κι επανάσταση ή μάλλον η επανάσταση στον έρωτα. Η εισαγωγή με συνεπήρε και όσο γυρνούσα τις σελίδες του, σκεφτόμουνα έναν ερωτευμένο Τσε να περπατά αγέρωχος στους δρόμους  μιας περίεργης ιστορίας αλλάζοντας τις προσεγγίσεις μας  σ’ αυτό που λέμε “αγάπη”.  Και φτάνοντας στο σήμερα, η Dr. Johnson,  μέσα από έρευνα πρωτοποριακή, μας λέει πως ένας δεσμός ρομαντικός μοιάζει πολύ  με το δεσμό μητέρας και παιδιού κι είναι συνδεδεμένος άρρηκτα με το αρχέγονο και πρώτο  ένστικτό μας: την έντονη ανάγκη μας για σύνδεση.  
 
Η αγάπη είναι σοφή, μας λέει η συγγραφέας. Είναι ένα από τα υλικά στη συνταγή της επιβίωσης και της καλής υγείας, της ευτυχίας αλλά και της νεότητας. Το να συνδέονται δυο άνθρωποι σωστά, τους κάνει δυνατότερους για ν’ αντιμετωπίσουνε τις αναπάντεχες προκλήσεις της ζωής ενώ απορροφά το άγχος τους σαν το σφουγγάρι το νερό.  Η Dr. Sue Johnson, δημιουργός της εξαιρετικά επιτυχημένης “Συναισθηματικά Εστιασμένης Θεραπείας Ζεύγους”, εξηγεί μέσα από το «νόημα του έρωτα» πώς αναπτύσσεται η αγάπη, πώς διατηρείται και πώς φτάνει να γίνει μια σχέση μακροχρόνια και υγιής.  
 
Σκιαγραφεί τρεις βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του φόβου μας που προκαλεί ένας συναισθηματικός δεσμός ενώ φωτίζει μέσα από παραδείγματα το δρόμο για την ενίσχυση ή την «επισκευή» μίας σχέσης. Με τόνο ψύχραιμο  και γλώσσα κατανοητή “μιλάει” στη ψυχή του αναγνώστη θυμίζοντάς του πως πάντα υπάρχουν τρόποι για σχέσεις ασφαλείς και οικείες, πλούσιες και βαθιές. Θυμίζοντας σε όλους μας ότι είναι στο δικό μας χέρι  να χτίσουμε δεσμούς εμπιστοσύνης κι ειλικρίνειας.  Με λίγα λόγια, υπογραμμίζει με σαφήνεια πως η αγάπη μπορεί να γίνει το ζεστό μας καταφύγιο  σε μια εποχή που όλο το άγχος της και η ταχύτητά της έχουν παγώσει την καρδιά και το μυαλό.
 
Το «νόημα του έρωτα», που έκανε την επιστημονική επιμέλεια η Ρίτα Βεντούρα*, συνδέει την ποίηση με τη βιολογία και τη φυσιολογία με το ρομαντισμό. Είναι η επιστημονική «μαγεία» του έρωτα που κάνει  επανάσταση και σίγουρα θ’  αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε για την αγάπη.  

* Ρίτα Βεντούρα, ΜΑ, ECP,
Ψυχοθεραπεύτρια Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια Προσωποκεντρικής Προσέγγισης,
πιστοποιημένη Θεραπεύτρια Ζεύγους και Επόπτρια EFT
 
 

Αγοράστε το βιβλίο "Το νόημα του έρωτα" από το Βιβλιοπωλείο του psychology.gr

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ρίτα Βεντούρα
Ψυχολόγος - Μ.Α., ECP
Συμβουλευτική Ζευγαριών