Η ομάδα του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου ψυχολογίας του Psychology.gr ξεχώρισε και σας προτείνει βιβλία κοινωνικής ψυχολογίας, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε με έκπτωση. Τα βιβλία αυτά θα σας προσφέρουν μια συνολική οπτική για κοινωνικά φαινόμενα που επηρεάζουν την ψυχολογία του ατόμου.

Η ψυχολογία των όχλων

"Οι όχλοι έπαιξαν πάντα σοβαρό ρόλο στην Ιστορία, ποτέ ωστόσο, τόσο σημαντικό ρόλο όσο σήμερα. Η ασυνείδητη δράση των όχλων, έτσι καθώς μπαίνει κάτω απ' την επιρροή της δράσης των ατόμων, αντιπροσωπεύει ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εποχής μας".

Σε αυτό το έργο του ο Λε Μπον διατυπώνει τη θεωρία του για την επίδραση της μάζας στην ψυχολογία του ατόμου και θέτει τις βάσεις για την επιστήμη της κοινωνικής ψυχολογίας. Όλα τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά ενός ατόμου όπως η λογική, η συνείδηση, η κριτική ικανότητα μέσα στη μάζα εξισώνονται προς τα κάτω.

Οι όχλοι έχουν χαρακτηριστικά ολότελα διαφορετικά απ' αυτά των ατόμων που τους συγκροτούν. Διαφορετικές προσωπικότητες συγχωνεύονται σε μία ενιαία οντότητα σκέψης και συναισθήματος.
Το βιβλίο αυτό γνώρισε ιδιαίτερη απήχηση στους ηγέτες του 20ου αιώνα και συνετέλεσε στην οικοδόμηση του φασιστικού καθεστώτος.

Αποκτήστε το βιβλίο Η ψυχολογία των όχλων από το εξειδιεκυμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr με έκπτωση 15%

Μειονοτική επιρροή και καινοτομία

Όλα ξεκίνησαν όταν για πρώτη φορά στην εργογραφία της κοινωνικής ψυχολογίας κατέστη επιστημολογικά ορατό το ψευδεπίγραφο της ιδεολογικής ουδετερότητας και της κοινωνιογνωστικής απάθειας της πειραματικής πραγματικότητας, έτσι όπως αυτή οικοδομείται μέσω των θεωρητικών αναφορών και των μεθοδολογικών επιλογών του ερευνητή.

Έκτοτε χύθηκε πολύ μελάνι, γέμισαν πολλές σελίδες και καταγράφηκαν πάμπολλες δράσεις και αντιδράσεις συμμετεχόντων, οι οποίοι, εγκαλούμενοι ως δέκτες δυνητικών μηνυμάτων επιρροής, λειτούργησαν –ενσυνειδήτως ή μη– ως κοινωνικά υποκείμενα, γράφοντας κατ’ αυτό τον τρόπο, από κοινού με τους ερευνητές του χώρου, το επιστημολογικό και θεωρητικό χρονικό μιας πρωτοφανούς διαδικασίας μειονοτικής επιρροής.

Την εξέλιξη -και την προσωρινή κατάληξη- αυτής ακριβώς της διαδικασίας μειονοτικής επιρροής εξιστορούν τα 14 κείμενα που φιλοξενούνται στον παρόντα τόμο, αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνάντησης στις αρχές της νέας χιλιετηρίδας των περισσότερων ερευνητών που τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με το συγκεκριμένο ερευνητικό αντικείμενο.

Για Αποκτήστε το βιβλίο Μειονοτική επιρροή και καινοτομία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία

Οι σύγχρονοι άνθρωποι θέλουν πραγματικά την ελευθερία ή μήπως νιώθουν φόβο μπροστά της;
"Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία" του Erich Fromm παραμένει διαχρονικά ένα επίκαιρο και προφητικό βιβλίο για όσα συμβαίνουν σήμερα, αλλά και για όσα πιθανόν θα ακολουθήσουν, καθώς η ελευθερία περιορίζεται όλο και περισσότερο από την ένταση του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού και θρησκευτικού ολοκληρωτισμού.

Στο εμβληματικό αυτό έργο, ο Fromm εξηγεί αρχικά πως οι επαναστατικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση, η υπέρμετρη δύναμη του κεφαλαίου και η οικονομική κρίση μεγαλώνουν τα αισθήματα αβεβαιότητας, μοναξιάς και ασημαντότητας του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ η απειλή πολέμου ισχυροποιεί τον φόβο. Στη συνέχεια εστιάζει στους μηχανισμούς άμυνας του ατόμου, που είναι ταυτόχρονα και οι μηχανισμοί διαφυγής του από την ελευθερία: ο ολοκληρωτισμός, η ροπή προς την καταστροφή και ο κομφορμισμός.

Και αν για τον ανυποψίαστο πολίτη ο κομφορμισμός είναι ακίνδυνος, για τον Fromm έχει τεράστια σημασία: στα πλαίσια αυτής της "λύσης", στην οποία προσφεύγει η πλειονότητα των μελών της κοινωνίας, ο άνθρωπος παύει να είναι ο εαυτός του και υιοθετεί απολύτως τον τύπο της προσωπικότητας που του επιβάλλουν τα πολιτιστικά πρότυπα, η κοινή γνώμη, η κοινή λογική. Έτσι, οι συνειδητοί φόβοι της μοναξιάς και της αβεβαιότητας αντιμετωπίζονται με την ένταξη στο όλον. Όμως, με αυτόν τον τρόπο, το άτομο πληρώνει το τίμημα για την απομάκρυνσή του από την αληθινή, θετική ελευθερία, η οποία συνίσταται στην αυθόρμητη δραστηριότητα.

Αποκτήστε το βιβλίο Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο της Πύλης μας.

Η κοινωνική επικοινωνία των συναισθημάτων

Η λέξη "συναίσθημα" είναι παρούσα σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, τόσο την ατομική και τη διαπροσωπική όσο και στην κοινωνική. Γιατί όμως τα συναισθήματα ασκούν τέτοια γοητεία; Ποια είναι η λειτουργία τους; Γιατί νιώθουμε την ανάγκη να τα μοιραστούμε; Και πότε γίνονται τραυματικά;

Αυτό το καινοτόμο κείμενο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Ειδικότερα εξυπηρετεί μια τριπλή επιδίωξη. Πρώτον, σκιαγραφεί τι ακριβώς είναι το συναίσθημα. Δεύτερον, εστιάζει σε ένα φαινόμενο το οποίο έχει αγνοηθεί από την επιστημονική μελέτη: την έκφραση του συναισθήματος στον άνθρωπο, και ειδικότερα τη λεκτική έκφραση και την κοινωνική επικοινωνία του. Τρίτον, μελετά το συναισθηματικό τραύμα. Εμβαθύνοντας στους λόγους για τους ­οποίους οι τραυματικές εμπειρίες ασκούν επίδραση στην ψυχική και την κοινωνική ζωή του ανθρώπου, προσπαθεί να ρίξει φως στον γνωστικό και κοινωνικό αντίκτυπο των συναισθηματικών εμπειριών της καθημερινής ζωής.

Ο Rime δίνει έμφαση στην κοινωνική λειτουργία και στον ­θεμελιώδη ρόλο της διαπροσωπικής διάστασης στην έκφραση, τη ρύθμιση και την κατανόηση του συναισθήματος. Μια μελέτη ορόσημο για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της κοινωνικής ψυχολογίας.

Αποκτήστε το βιβλίο Η κοινωνική επικοινωνία των συναισθημάτων από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο της Πύλης μας.

Διαπολιτισμική κοινωνική ψυχολογία

Η αναγνώριση της σημασίας των διαπολιτισμικών προσεγγίσεων στην ψυχολογία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι έγκυρη ψυχολογία είναι αυτή η οποία αντλεί τα δεδομένα της από το μέγιστο δυνατό εύρος πηγών και στη συνέχεια προχωρεί σε μια αντίστοιχα ευρεία κοινοποίηση των συμπερασμάτων της, με σεβασμό στις πολιτισμικές κληρονομιές του παγκόσμιου ακροατηρίου.

Το βιβλίο δίνει στο χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας μια ενδιαφέρουσα διάσταση: αυτή που εξετάζει από διαφορετικές πολιτισμικές οπτικές τα κοινωνικά φαινόμενα και την αλληλεπίδραση τους με τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ατόμου.

Οι συγγραφείς, έμπειροι κοινωνικοί ψυχολόγοι και ερευνητές, εξετάζουν σε βάθος τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνική ψυχολογία στο πλαίσιο των διαφορετικών πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Ξεκινούν από τις βασικές κλασικές έρευνες και πειράματα που έχουν διεξαχθεί στα εκατό χρόνια περίπου της ιστορίας της και επιχειρούν την περαιτέρω επισκόπηση της πιο πρόσφατης βιβλιογραφίας με μελέτες μετα-ανάλυσης. Παράλληλα πραγματοποιούν συγκρίσεις, επιχειρούν συνθέσεις και κάνουν κριτική.

Στις θεματικές ενότητες του βιβλίου εξετάζονται όλα τα κύρια θέματα του κλάδου της κοινωνικής ψυχολογίας υπό το διαπολιτισμικό πρίσμα: η μεθοδολογία της διαπολιτισμικής έρευνας, η έννοια του πολιτισμού, οι οικουμενικές διαστάσεις στην ανθρώπινη συμπεριφορά, ο εαυτός και η κοινωνική γνώση, η επικοινωνία και οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι διομαδικές σχέσεις, η οργανωσιακή συμπεριφορά, τα χαρακτηριστικά της διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης, οι συνέπειες της διαπολιτισμικής επαφής, οι γηγενείς ψυχολογίες και οι προοπτικές για το μέλλον.

Τέλος, οι πίνακες με παραπομπές σε έρευνες, τα παραδείγματα, τα σκίτσα και η ενημερωμένη εκτενής βιβλιογραφία καθιστούν το βιβλίο ένα σημαντικό ανάγνωσμα τόσο για το εξειδικευμένο - διδάσκοντες, φοιτητές και ερευνητές - όσο και για το ευρύτερο μη ειδικό κοινό.

Αποκτήστε το βιβλίο Διαπολιτισμική κοινωνική ψυχολογία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Το υπερνεωτερικό υποκείμενο

Η υπερνεωτερικότητα, όπως φανερώνει και η ίδια η λέξη, επιχειρεί να αποδώσει την υπερβολή της νεωτερικότητας, την τάση του σύγχρονου κόσµου να κάνει τα πάντα σε υπέρτατο βαθµό και να αγγίζει τα όριά του. Η ραγδαία επιστηµονική και τεχνολογική πρόοδος µε τις εφαρµογές κυρίως στη γενετική και την επικοινωνία, η παγκοσµιοποίηση της οικονοµίας και η χρηµατοπιστωτική αγορά, η πληθώρα και η διαρκής ανταλλαγή καλλιτεχνικών προϊόντων, όλα αυτά επιβάλλουν στο σηµερινό δυτικό άνθρωπο να υιοθετήσει εκείνα τα ταυτοτικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά που θα τον βοηθήσουν να προσαρµοστεί σε νέα πρότυπα και πλαίσια αναφοράς, και να ανταποκριθεί στις νέες ψυχοκοινωνικές διεργασίες.

Στον τόµο αυτό 30 διακεκριµένοι Έλληνες και ξένοι επιστήµονες από το χώρο της κλινικής κοινωνικής ψυχολογίας και γενικότερα των κοινωνικών επιστηµών επιχειρούν να αναλύσουν έναν νέο τύπο ανθρώπου: το υπερνεωτερικό υποκείµενο. Η προσέγγιση επικεντρώνεται θεµατικά σε τέσσερις τοµείς -ψυχοπαθολογία, επικοινωνία, εργασία, κοινωνικό και εκπαιδευτικό πεδίο- και στηρίζεται σε ποικίλες θεωρίες και µεθοδολογίες, φωτίζοντας έτσι πληρέστερα την, έτσι κι αλλιώς, πολυδιαιρεµένη και πολυδιάστατη φύση του υπερνεωτερικού ανθρώπου και του κόσµου στον οποίο ζει.

Αποκτήστε το βιβλίο Το υπερνεωτερικό υποκείμενο, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Ψυχολογία των μαζών

Ένα έργο που αξίζει ειδικά σήμερα να διαβαστεί από όλους, και ιδιαίτερα τους νέους, καθώς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται οχλοκρατίες [...] που είναι έτοιμες να απεμπολήσουν όλες τις κατακτήσεις του δυτικού πολιτισμού. [...] Οι εξτρεμιστικές σε όλο το πολιτικό φάσμα τοποθετήσεις που τροφοδοτούνται από το μίσος για τον άλλο φανερώνουν ότι οι λόγοι σαγήνευσης των ανθρώπων από τον όχλο είναι πάντα επικίνδυνα παρόντες.

(από τον πρόλογο της Φωτεινής Τσαλίκογλου)

Γραμμένη το 1895, η "Ψυχολογία των μαζών" θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο στις αρχές του 20ού αιώνα. Έργο μνημειώδες, παραμένει πρωτοπόρο στον τομέα της Κοινωνικής Ψυχολογίας, ως το πρώτο που προσέγγισε το φαινόμενο των μαζών από μια νέα οπτική γωνία και φώτισε τον δυνάμει καταστροφικό ρόλο τους στη σύγχρονη ιστορία.

Αποκτήστε το βιβλίο Ψυχολογία των μαζών, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 29%

Εγχειρίδιο κοινωνικής ψυχολογίας

Η ελληνική έκδοση του ανά χείρας τόμου "Εγχειρίδιο κοινωνικής ψυχολογίας: Διεργασίες ομάδας" με θέμα τις ομαδικές διεργασίες σε επίπεδο διομαδικών σχέσεων και μικρής ομάδας αποτελεί σημαντικότατη συμβολή στη βιβλιογραφία. Εστιάζει σε μια αναθεωρημένη θεωρητική οπτική των ομαδικών φαινομένων με διευρυμένη μεθοδολογία έρευνας σε εφαρμοσμένους τομείς της ψυχολογίας των ομάδων, ενώ καλύπτει και νέες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής: το Διαδίκτυο, τις πολιτισμικές διαστάσεις της διαπραγμάτευσης, θέματα γυναικείας ηγεσίας κ.λπ., τομείς που προκαλούν τον κοινωνικό ερευνητή να τους ερμηνεύσει.

Παράλληλα, η διευρυμένη επιστημονική θεώρηση των εσω-ομαδικών και διομαδικών φαινόμενων προσφέρει σημαντικές θεωρητικές πηγές γνώσης και ανοικτού προβληματισμού για τους κοινωνικούς επιστήμονες: ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, κοινωνιολόγους, επιστήμονες της διοίκησης, της έρευνας, της ψυχοθεραπείας, της επικοινωνίας. Αποτελεί ένα βιβλίο-πρόκληση γραμμένο από μια πλειάδα σημαντικών κοινωνικών ψυχολόγων για την κατανόηση της ατομικής συμπεριφοράς στο πλαίσιο της ομάδας αλλά και της ομαδικής συμπεριφοράς εν γένει.

Αποκτήστε το βιβλίο Εγχειρίδιο κοινωνικής ψυχολογίας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 20%

Περί χειραγώγησης

Το βιβλίο αυτό από τη μια μεριά προσπαθεί να δείξει πώς είναι δυνατόν να οδηγηθεί κάποιος να κάνει κάτι που δεν του αρέσει, χωρίς να έχει όφελος από αυτό ούτε και τη δικαιολογία πως πιέστηκε ή απειλήθηκε για να το κάνει. Από την άλλη φιλοδοξεί να μάθει στους αναγνώστες του τι πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να αναγκάσει τους άλλους, οποιουσδήποτε άλλους, να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που αυτός θέλει.

Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα βιβλίο που επιχειρεί να εξηγήσει πώς ο καθένας και η καθεμία από εμάς, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις, δύναμη ή εξουσία, χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα γοητευτικοί, έξυπνοι και πνευματώδεις, χωρίς να κρύβουμε κάποιο χάρισμα ή να μας διακρίνει έντονη προσωπικότητα, μπορούμε έτσι απλά, χωρίς μεγάλο κόπο, φωνές και νταβαντούρια, να κάνουμε οποιονδήποτε άλλο, φίλο, συνάδελφο, συγγενή, σύντροφο ή, απλώς, κάποιον περαστικό, να έχει τη συμπεριφορά που εμείς θέλουμε να έχει.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα βιβλίο που εγείρει το ζήτημα της χειραγώγησης [...] αλλά κάνει και κάτι πολύ παραπάνω: μιλάει για τη χειραγώγηση, καταδεικνύει και διδάσκει τη χειραγώγηση, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, με τρόπο γλαφυρό, ευχάριστο και διασκεδαστικό. Οι συγγραφείς δεν αναλώνονται σε ηθικοπλαστικούς αφορισμούς, δεν αρέσκονται σε μακροσκελείς κουραστικές περιγραφές περίτεχνων επιστημονικών ερευνών, ούτε χάνονται σε δυσνόητες αναλύσεις ενίοτε αντιφατικών επιστημονικών πορισμάτων.

Ο Joule και ο Beauvois βασίζονται σε θεωρίες και πειράματα της κοινωνικής ψυχολογίας και εξηγούν με τρόπο απλό αλλά όχι απλοϊκό τις κρυμμένες λογικές διαφόρων τεχνικών χειραγώγησης που επιτρέπουν σε κάποιους να παίρνουν από τους άλλους αυτό που θέλουν...

Αποκτήστε το βιβλίο Περί χειραγώγησης, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 20%

Το σκάνδαλο της κοινωνικής σκέψης

Το βιβλίο αυτό συγκεντρώνει πέντε κείμενα του Serge Moscovici, ενός από τους θεμελιωτές της σύγχρονης κοινωνικής ψυχολογίας, πάνω στη θεωρία των κοινωνικών αναπαραστάσεων, η οποία και συμπληρώνει πενήντα χρόνια ύπαρξης. "Η θεωρία των κοινωνικών αναπαραστάσεων επιδιώκει να κατανοήσει την ανθρώπινη σκέψη και τις σχέσεις της με τη δράση" μας λέει ο Moscovici, που εδώ καταπιάνεται με ορισμένα αγαπημένα θέματα όπως: η δύναμή τους και η τεράστια δυναμική τους στην επίτευξη της από κοινού ύπαρξης, σκέψης και δράσης· η θεμελιώδης σχέση μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας· η υπεράσπιση μιας διεπιστημονικής προσέγγισης· η μεθοδική καταγγελία της παραπλανητικής αντινομίας μεταξύ πολιτισμού και λογικής, ή της εξομοίωσης συλλογικού και ανορθολογικού, απλού ανθρώπου και γνωστικής ένδειας.

Ο συγγραφέας, που δεν σταματά να υπερασπίζεται και να δικαιολογεί τη θεωρία των κοινωνικών ή συλλογικών αναπαραστάσεων, εισάγει πολύτιμα βιογραφικά στοιχεία που μας δείχνουν πόσο πολύ εξαρτάται μια επιστημονική παραγωγή από τις κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες της εποχής της.

Καθώς έχουν γραφτεί με διαφορετικές αφορμές και μορφές (ως εισήγηση για διάλεξη, ως κεφάλαιο σε συλλογικό τόμο, ως τεκμηριωμένη απάντηση σε επικριτικό άρθρο, ως σχολιασμός άρθρων αναφερόμενων στην εν λόγω θεωρία), τα κείμενα διατηρούν αμείωτα τη ζωντάνια τους και κατ’ επέκταση το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αποκαλύπτοντας τη βασική γραμμή υπεράσπισης από τον Serge Moscovici και κατ’ επέκταση τις βασικές αρχές που διέπουν τη θεωρία των κοινωνικών αναπαραστάσεων.

Αποκτήστε το βιβλίο Το σκάνδαλο της κοινωνικής σκέψης, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Ο αυταρχισμός

Στην καθημερινή γλώσσα, χρησιμοποιούμε συχνά τη λέξη "αυταρχικός" για να χαρακτηρίσουμε έναν άνθρωπο, μια συμπεριφορά, ένα κοινωνικό σύστημα. Όταν όμως θέλουμε να προσεγγίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την έννοια του "αυταρχισμού", πρέπει να ανατρέξουμε στην "αυταρχική προσωπικότητα" έτσι όπως την περιέγραψε ο Adorno, συσχετίζοντάς την πρωτίστως με την επιρροή που άσκησε ο ναζιστικός απολυταρχισμός.

Στο έργο αυτό υπενθυμίζουμε σε ποιες ακριβώς περιστάσεις έκανε την εμφάνισή της αυτή η ιδέα. Εξηγούμε με ποιον τρόπο τη χρησιμοποιήσαμε και την αναμορφώσαμε για να μελετήσουμε πολύπλοκα κοινωνικά συστήματα (δογματισμός, ορθοδοξία κ.λπ.). Δείχνουμε επίσης πώς ο αυταρχισμός ενός υποκειμένου παρεμβαίνει στο παιχνίδι των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων (σχέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες, προκαταλήψεις, σύγκρουση, ανταγωνισμός, στερεότυπα κ.λπ.).

Αποκτήστε το βιβλίο Ο αυταρχισμός, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.