Όνειρα

Ανέκαθεν τα όνειρα απασχολούσαν τον άνθρωπο, εδώ και χιλιάδες χρόνια προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματά τους και να τα ερμηνεύσει.
Στη Μεσοποταμία ερμήνευαν τα όνειρα ως προφητικά και τα χρησιμοποιούσαν για θεραπεία πριν 3.000 χρόνια.

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν περίπου 420 ναοί του Ασκληπιού που χρησιμοποιούνταν για τη λεγόμενη "εγκοίμηση", κατά την οποία οι άνθρωποι έπρεπε να κοιμηθούν στο έδαφος ανάμεσα σε αίμα νεκρών ζώων και ιερά φίδια παρακαλώντας με αυτόν τον τρόπο τους θεούς να τους φέρουν όνειρα που θα λειτουργούσαν θεραπευτικά για τις ασθένειες τους.

Οι Εβραίοι πίστευαν ότι το όνειρο που δεν ερμηνεύουμε είναι σαν ένα γράμμα που δεν ανοίγουμε. Ποιος όμως είναι αυτός ο μυστηριώδης αποστολέας;
Είναι το ασυνείδητο (κατά τον Freud) ή είναι ένα μήνυμα που μας έρχεται από το άγνωστο;

Τα όνειρα σε αριθμούς

Έπειτα από έρευνες των τελευταίων δεκαετιών, γνωρίζουμε πως μόνο τα αναπτυγμένα βιολογικά είδη ονειρεύονται, ζώα όπως τα ψάρια και τα ερπετά δεν ονειρεύονται πότε. Ο άνθρωπος περνά το 20% από τον ύπνο του ονειρευόμενος. Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 100 λεπτά ονείρων κάθε βράδυ, μερικά από τα οποία μπορεί να θυμηθεί το επόμενο πρωί και μερικά όχι. Έχουμε μόλις 8 λεπτά από την ώρα που ξυπνάμε για να θυμηθούμε το όνειρο της προηγούμενης νύχτας, έπειτα ξεχνάμε σχεδόν το 95% του περιεχομένου του. Κατά τη διάρκεια αυτού του ‘’παράδοξου ύπνου’’, τα 2/3 στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας κινητοποιούνται σε περιοχές που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες, τα συναισθήματα, τη μνήμη και τις εικόνες, αντίθετα στο αριστερό ημισφαίριο, η κίνηση μειώνεται στο ελάχιστο.

Οι διεργασίες των ονείρων

Ο εγκέφαλος μας χρησιμοποιεί τα όνειρα για να κωδικοποιήσει και να αποθηκεύσει αναμνήσεις και σημαντικά βιώματα με συναισθηματικό περιεχόμενο, είτε αυτά είναι αρνητικά είτε θετικά. Για αυτή τη διαδικασία, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα γλυκόζης όση και όταν είναι σε εγρήγορση, γεγονός που εξηγεί γιατί χάνουμε βάρος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ταυτόχρονα, γίνεται μία ενημέρωση με τα βιώματα της ημέρας που προηγήθηκε και προστίθεται στο γενετικό μας πρόγραμμα. Μαζί με την επισκευή νευρώνων που πιθανόν έχουν υποστεί βλάβη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα όνειρα είναι ένα πρώτης τάξεως service, ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλό μας.

Πέντε τρόποι για να προσεγγίσετε τα όνειρα

Σύμφωνα με τον F. Perls (ιδρυτή της θεραπείας Gestalt), κάθε στοιχείο του ονείρου αντιπροσωπεύει και ένα διαφορετικό μέρος της προσωπικότητάς μας. Θέλοντας λοιπόν να είμαστε υγιείς και επομένως ολόκληροι, πρέπει να συγκεντρώνουμε όλα τα στοιχεία του ονείρου για να ανακαλύψουμε το κρυμμένο μήνυμα του. Οι θεραπευτές της Gestalt χρησιμοποιούν αρκετές μεθόδους για να το πετύχουν αυτό, ας δούμε πέντε από αυτές που είναι εύκολα εφαρμόσιμες και δεν απαιτούν την παρουσία του θεραπευτή.

Διηγηθείτε το όνειρο: με την εξιστόρηση του ονείρου, αυτό ανεβαίνει στο συνειδητό και οι συνειρμοί που θα προκύψουν μαζί με την αποδραματοποίηση του, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμοι για την αφομοίωση και καταγραφή συναισθηματικών βιωμάτων.

Ερμηνεύστε το όνειρο: στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε ένα όνειρο, εστιάζοντας είτε στη μορφή, είτε στο περιεχόμενο του, τα σύμβολα που προκύπτουν δημιουργούν μία χρήσιμη παράκαμψη στο ατομικό μας ασυνείδητο, δημιουργώντας ένα δίαυλο επικοινωνίας και κατανόησης.

Ολοκληρώστε το όνειρο: η φυσιολογική ροή των ονείρων είναι να προκύπτουν ασυνείδητα, να εμφανίζονται στον ύπνο και να αποχωρούν μαζί με αυτόν, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και με την πέψη που δεν την αντιλαμβανόμαστε. Όταν, για παράδειγμα, η πέψη γίνει συνειδητή με εμφανή συμπτώματα στο στομάχι μας (πόνος, καούρες και λοιπά) αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αφομοιωθεί και κάτι δεν πάει καλά. Μπορούμε να υποθέσουμε πως το ίδιο συμβαίνει και με τα όνειρα, όταν περνούν στη συνείδησή μας και μας απασχολούν αφού ξυπνήσουμε, μπορούμε να θεωρήσουμε πως το μήνυμα δεν έχει αφομοιωθεί σωστά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να ολοκληρώσουμε το όνειρο, ζώντας την δράση του με σκοπό να δώσουμε το τέλος ή την έκβαση που μας ικανοποιεί. Ολοκληρώνοντας αυτή τη διαδικασία, είναι σαν να τακτοποιούμε μία εκκρεμότητα στο ασυνείδητο μας.

Ξεχάστε το όνειρο: μπορεί να είναι απλώς μία ευκαιρία για εξερεύνηση, στοχασμό και κρυπτογραφημένη τακτοποίηση των διεργασιών του εγκεφάλου μας, χωρίς να χρήζει ερμηνείας και ανάλυσης.

Μην κάνετε απολύτως τίποτα: όπως έχει αποδειχθεί το ίδιο το όνειρο έχει από μόνο του θεραπευτικές ιδιότητες, που καθιστούν την ύπαρξη του απαραίτητη και εξαιρετικά χρήσιμη για την ψυχική μας υγεία.

Όπως έλεγε και ο Freud "τα όνειρα έχουν τη δύναμη να θεραπεύουν και να ανακουφίζουν από τα βάσανα", την επόμενη φορά λοιπόν που θα ξυπνήσετε και θα τύχει να θυμάστε κάποιο από τα όνειρα που είδατε, αντί να προβληματιστείτε και να αγχωθείτε για την ερμηνεία του, νιώστε ευγνώμονες για τις ευεργετικές του ιδιότητες και αφήστε τις μυστικές του διεργασίες να επιδράσουν θετικά για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και κατά συνέπεια, την ολοκλήρωση της ψυχικής σας ισορροπίας.

Συγγραφή Άρθρου

Ιωάννα Κατσιμίγα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ιωάννα Κατσιμίγα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Life Coach  - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Εξειδίκευση στη διαχείριση χωρισμού - διαζυγίου.
Μοιράζω τον χρόνο μου στην Αθήνα και την Μυτιλήνη.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Όταν ο έρωτας γίνεται εξάρτηση
ερωτική εξάρτηση

Έρωτας μεταξύ άλλων είναι μια έντονη έλξη, αυθόρμητη και επίμονη προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, μερικές φορές αμοιβαία και άλλες όχι. Μπορεί να είναι σωματική ή συναισθηματική ή και τα δύο. Έτσι κάπως ξεκινούν όλα, παγιδευμένοι στην ένταση αυτής της έλξης, δίνουμε ονόματα και χαρακτηρισμούς όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

Τα υλικά του Έρωτα
έρωτας

Όπως κάθε τι που συμβαίνει στον οργανισμό μας και γίνεται αντιληπτό μέσω των αισθήσεων και των συναισθημάτων, έτσι και ο έρωτας στην γέννηση του ενεργοποιεί ολόκληρο το θαυμαστό εργοστάσιο που λέγεται εγκέφαλος.

Καλώς ήλθατε στην πραγματικότητα
ερωτική σχέση

Ξέρετε τι μπαίνει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι; Ότι μπαίνει πάντα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι... Η πραγματικότητα! Η πραγματικότητα που τόσο επιθυμήσατε να μοιραστείτε όταν πρωτογνωριστήκατε! Στην αρχή μιας σχέσης, θέλουμε όλο και περισσότερο χρόνο με τον άλλο, δεν μας φτάνουν οι στιγμές, μερικές νύχτες που μοιραζόμαστε την εβδομάδα. Γεμίζουμε δεκάδες επιθυμίες μέρα με τη μέρα.

Το 2020 μη φτιάξεις λίστες...αφουγκράσου!
νέο έτος

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή λίγο πριν ή λίγο μετά την έλευση του νέου χρόνου, στο μυαλό μας γυρίζουν λίστες. Λίστες και υποσχέσεις με πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε και άλλα που πρέπει να μην ξανακάνουμε. Κάθε χρόνο σβήνουμε γράφουμε, σε ημερολόγια, σε κινητά ή απλώς στο μυαλό μας ό,τι επιθυμούμε να πετύχουμε και ό,τι πρέπει να θυμόμαστε να μην κάνουμε ξανά.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares