Ακρόαση άρθρου......

Ο Χόρχε Μπουκάι γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες. Είναι γιατρός και ψυχοθεραπευτής της θεραπείας Gestalt, ωστόσο αυτοχαρακτηρίζεται ως βοηθός επαγγελματίας, όπως αναφέρει σε ένα από τα πολλά επιτυχημένα του βιβλία. Ακολουθούν ορισμένα αποφθέγματά του.

 Αποφθέγματα του Χόρχε Μπουκάι

  1. Μόνο αν γνωρίσω τον εαυτό μου θα μπορέσω να καλύψω το κενό που με χωρίζει από σένα, να σε πλησιάσω και να σου προσφέρω ό,τι καλύτερο έχω.

  2. Δεν αδειάζω ποτέ όταν αγαπάω. Είναι ψέμα πως δίνοντας πάρα πολλά μπορεί να μείνω χωρίς τίποτε. Είναι ψέμα ότι πρέπει να έχω πλεόνασμα αγάπης για να μπορώ να αγαπώ.

  3. Αν σ'αγαπάω τότε πασχίζω να καλλιεργήσω τις συνθήκες, για να συνυπάρξουμε μέσα στην πιο μεγάλη χαρά: τη συνάντηση!

  4. Η μαγεία διαρκεί όσο η επιθυμία.

  5. Η δική μου ιδέα για τη συνάντηση είναι: Δυο πρόσωπα που επικεντρώνονται το καθένα στον εαυτό του και μοιράζονται το δρόμο τους χωρίς να παραιτούνται από τον εαυτό τους. Αν δεν είμαι επικεντρωμένος στον εαυτό μου, είναι σαν να μην υπάρχω. Κι αν δεν υπάρχω, πώς θα σε συναντήσω στο δρόμο;

  6. Δε χρειάζεται να μεταμφιεστώ σε δυνατό για να με αγαπήσεις. Αν το κάνω, ποτέ δε θα μάθω αν είσαι ικανός να με αγαπήσεις όπως πραγματικά είμαι: ευάλωτος, αδύναμος ή ο,τιδήποτε...

  7. Έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες και αγάπη, να ερωτεύεσαι τις διαφορές.

  8. Αγάπη και οικειότητα μπορούν να δοθούν, μόνο αν ανοιχτούμε σε κάποιον όντας παρόντες. Αλλά αυτό είναι αδύνατον αν φοράμε πανοπλία, αν είμαστε κλεισμένοι στο κάστρο μας ή κρυμμένοι στο καβούκι μας.

  9. Κάθε φορά που βλέπω κάτι που μ' ενοχλεί σε κάποιον άλλον, καλό θα ήταν να θυμάμαι ότι αυτό που βλέπω είναι, τουλάχιστον (τουλάχιστον!) και δικό μου.

  10. Γιατί στη ζωή σου γυρίζεις εδώ κι εκεί ζητώντας να εκτιμήσει ο καθένας την πραγματική σου αξία;

  11. Είμαι αυτοεξαρτώμενος σημαίνει: είμαι πραγματικά αυτός που είμαι, φέρομαι αληθινά όπως φέρομαι, αισθάνομαι γνήσια όπως αισθάνομαι, παίρνω τα ρίσκα που πραγματικά θέλω να πάρω αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όλα αυτά, και φυσικά, βγαίνω να αναζητήσω αυτό που πραγματικά πιστεύω ότι χρειάζομαι χωρίς να περιμένω να ασχοληθούν οι άλλοι μ' αυτό.

  12. Το να δέχεσαι βοήθεια δεν είναι ίδιο με το να εξαρτάσαι από τους άλλους.

  13. Η προσωπική μου ιστορία μπορεί να καθορίζει την επιλογή μου, ωστόσο δεν μου αφαιρεί τη δυνατότητα να επιλέγω.

  14. Οι στενές σχέσεις έχουν ως σημείο αναφοράς την ιδέα να ξεφύγουν από την επιφάνεια, και είναι αυτή ακριβώς η αναζήτηση του βάθους που τους δίνει τη σταθερότητα για να διατηρηθούν και να αντέξουν στον χρόνο.

  15. Η στενή σχέση μου επιτρέπει, όπως καμία άλλη, την απόλυτη έκφραση της αυθεντικότητας.

  16. Δεν πιστεύω ότι όλες οι σχέσεις πρέπει να γίνουν στενές, υποστηρίζω όμως, αληθινά, ότι μόνο αυτές δίνουν νόημα στο δρόμο της ζωής.

  17. Η σχέση αποτελεί μια προνομιακή συνάντηση στην πορεία προς τον εαυτό μου, μια ταυτόχρονη συνάντηση με τον άλλον και με τον εαυτό μου. Ξεκινάω από τον εαυτό μου για να φτάσω στην ενότητα.

  18. Αφού θα είμαι με τον εαυτό μου για πάντα , τότε καλά θα ήταν να στέκομαι συνειδητά στο πλευρό μου.

  19. Η ενήλικη αγάπη είναι η απόφαση να κοπιάσεις για την ελευθερία του άλλου ώστε να επιλέξει να κάνει ό,τι θέλει με τη ζωή του. Ακόμη και αν δεν συμπεριλαμβάνει εσένα σε αυτήν.

  20. Πρέπει να μπορέσω να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχει ένας ενήλικας μέσα μου που θα αναλάβει το μικρό παιδί που κρύβω.

  21. Όταν καταφέρω να βασίζομαι σε 'μένα, αφού καταλάβω ότι πρέπει να αναλάβω την ευθύνη των εξαρτημένων μου πλευρών, τότε θα αναζητήσω τον άλλον.

  22. Μη διαπραγματεύεστε ποτέ την αυθεντικότητα σας με αντάλλαγμα μια ματιά επιδοκιμασίας.

  23. Η αληθινή αγάπη δεν είναι παρά η επιθυμία να βοηθάς τον άλλον να είναι αυτός που είναι.

  24. Ο καθένας έχει έναν μόνο τρόπο να αγαπάει τον δικό του.

  25. Οι ομοιότητες μάς φέρνουν κοντά. Οι διαφορές μάς επιτρέπουν να επωφελούμαστε από τη σχέση μας.

  26. Μας στηρίζω με όλη μου την καρδιά. Αν, όμως, με πιέσεις να διαλέξω... ανάμεσα σ' εσένα και σ' εμένα... εμένα.

  27. Γελάτε όποτε μπορείτε... αλλά κι όταν σας είναι πολύ δύσκολο. Τότε θα μάθετε ότι, αν εσείς δεν το επιτρέψετε, τίποτα δεν μπορεί να σας στερήσει τη χαρά. Ούτε καν η λύπη, όταν κάποιες φορές θρηνούμε για κάτι οδυνηρό.

  28. Η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο όταν έχουμε συναίσθηση της παρούσας κατάστασης.

  29. Δεν πιστεύω πως υπάρχει ένας μόνο δρόμος για την ευτυχία. Κι αν υπάρχει εγώ δεν τον ξέρω.

  30. Βρες το χρόνο να κοιτάξεις μέσα σου.

  31. Όλες οι νευρώσεις ξεκινούν από τη στιγμή που προσπαθούμε να είμαστε αυτό που δεν είμαστε.

  32. Το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο είναι να ζεις μια ζωή χωρίς να παίρνεις κανένα ρίσκο.

  33. Αυτοσεβασμός είναι η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας πάνω από την ανάγκη για αποδοχή.

  34. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για ν' αγαπήσουμε κάποιον που δεν αγαπάμε, να αρέσουμε σε κάποιον που δεν αρέσουμε ή να εμπιστευτούμε κάποιον που δεν εμπιστευόμαστε.

  35. Ο έρωτας είναι μια σχέση με τον ίδιο μου τον εαυτό, ακόμα κι αν διαλέγω κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο για να προβάλλω αυτό που νιώθω.

Δείτε και αποκτήστε τα βιβλία του Χόρχε Μουκάι από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr

Λίγα λόγια για τον Μπουκάι

Ο Μπουκάι ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών. Έχει εργαστεί σε νοσοκομεία, κλινικές, έχει δώσει διαλέξεις. Τα βιβλία του έχουν τεράστια επιτυχία και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαεπτά γλώσσες. Εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής ενηλίκων, ζευγαριών και κοινωνικών ομάδων. Ζει στα προάστια του Μπουένος Άιρες με τη γυναίκα και τα δυο του παιδιά.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.