Ο έρωτας είναι το ομορφότερο και το πιο δυνατό συναίσθημα. Είναι πηγή δύναμης και δημιουργίας. Πόσοι μεγάλοι ποιητές και καλλιτέχνες έχουν εμπνευστεί τα σπουδαία έργα και τις συνθέσεις τους χάρη στον έρωτα που ξυπνούσε και συνάμα μάγευε την ψυχή τους. 

Να ξεβολεύεσαι στον έρωτα

O έρωτας για να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί αναζωπυρώνεται με τον θαυμασμό και την αλληλοεκτίμηση. Να μπορείς δηλαδή να δεις τον άνθρωπο σου όχι με μάτια πεζά αλλά με μάτια που βλέπουν πίσω από τα πρόσωπα και έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν χαρίσματα και συναισθήματα.

Να ξεβολεύεσαι στον έρωτα. Να μην τα βλέπεις όλα συνηθισμένα και σε απορροφά η καθημερινότητα. Να φροντίζεις για το πιο απλό και να το μεταπλάθεις στο πιο όμορφο.

Και ένα τριαντάφυλλο θυμίσου δεν συγκινεί από μόνο του αλλά ο τρόπος που το χαρίζεις. Η ευγένεια με την οποία το κρατάς και το αγκαλιάζεις. Στη ζωή δεν υπάρχουν αυτονόητα πόσο μάλλον στον έρωτα. Χρειάζεται και ο έρωτας να του δίνεις ζωή με το χαμόγελο σου, με τη ζεστασιά και την τρυφερότητα της ψυχής σου. Τι όμορφο να είσαι πραγματικά παρόν και να βιώνεις κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σου με ευγνωμοσύνη και χαρά. Αρκετές στιγμές, για να μην πούμε χρόνια, από τη ζωή μας περνούν βιαστικά χωρίς καν οι ίδιοι να το καταλάβουμε.

Πόσες φορές από πρωταγωνιστές γινόμαστε απλοί θεατές της ίδιας μας της ζωής;

Συνεχώς σχεδιάζουμε το μέλλον και έρχεται η ίδια η ζωή με τις ανατροπές και τις εκπλήξεις τις, ποτέ ευχάριστες και πότε δυσάρεστες για να μας μάθει πως η ζωή βιώνεται καλύτερα με το συναίσθημα στο παρόν.

Να χαιρόμαστε κάθε λεπτό, κάθε στιγμή. Να μην σκεφτόμαστε μόνο τις υποχρεώσεις στις οποίες αγωνιζόμαστε να ανταποκριθούμε αλλά και στη ζωή που έχει μια μοναδική ομορφιά. Και ένας απλός περίπατος, ο ήλιος, η θάλασσα, τα αστέρια έχουν μια εκπληκτική ομορφιά αν μπορούμε να είμαστε παρόν για να βιώσουμε όλα όσα απλόχερα μας χαρίζουν.

Ψυχική ευεξία στον έρωτα

Άλλο να επιβιώνουμε και άλλο να ζούμε χωρίς φόβο αλλά με δύναμη, ελπίδα, χαρά, αισιοδοξία και πίστη. Κάθε στιγμή που περνά είναι μοναδική και ανεπανάληπτη και ζητά την προσοχή μας για να μπορεί να γεμίσει την καρδιά μας. Όταν όμως εμείς ζούμε για το παρελθόν ή για το μέλλον τότε χάνουμε το παρόν. Το παρόν, όμως, κρύβει την ομορφιά της ζωής και την γοητεία της στιγμής.

Ο έρωτας είναι χορός ψυχών. Χρειάζεται σεβασμό, συνεργασία και αλληλοκατανόηση. Να μπορείς να δείχνεις ενσυναίσθηση, να μπαίνεις στην θέση του άλλου, να προσπαθείς να καταλάβεις πώς αισθάνεται, πώς νιώθει και να συμπορεύεστε  αρμονικά και εποικοδομητικά. Στον έρωτα καλλιεργείται η ψυχική ανθεκτικότητα και η ψυχική ευεξία και η ψυχή αποκτά δύναμη και θάρρος. Χρειάζεται να μπορείς να είσαι υποστηρικτικός χωρίς δεύτερες σκέψεις αλλά δίχως υπερβολές.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

Η συζήτηση και η καλή επικοινωνία ουσιαστικά είναι οι βιταμίνες του Έρωτα. Να μπορείς, δηλαδή, να μιλήσεις ανοιχτά για ό,τι αισθάνεσαι και νιώθεις, να ανοίξεις την καρδιά σου γνωρίζοντας ότι θα σε αποδεχτούν άνευ όρων χωρίς αυστηρές κριτικές και περιττές συμβουλές. Η καλύτερη συμβουλή είναι η αγκαλιά. Μέσα μας όλοι γνωρίζουμε τη δική μας αλήθεια αλλά ταυτόχρονα όλοι χρειαζόμαστε τρυφερότητα, αγάπη και άνευ όρων αποδοχή.

Αυθεντικότητα και έρωτας

Ο έρωτας νικά παντα όταν είναι αυθεντικός. Η αυθεντικότητα σημαίνει αλήθεια. Ας σκεφτούμε δύο δένδρα που συνυπάρχουν στο ίδιο περιβάλλον και για να αναπτυχθούν και τα δύο και να αποδώσουν καρπούς χρειάζεται και τα δύο να φροντίζουν τον εαυτό τους, τον κορμό τους που δεν είναι άλλος από τον ψυχοσυναισθηματικό τους κόσμο.

Εγκατάλειψη του εαυτού μας σημαίνει παραίτηση από την ίδια τη ζωή.

Ο καθένας μπορεί στον έρωτα να εξελίσσει τον εαυτό του, να φροντίζει για τη ζωή, το μέλλον, την εργασία του και την καλλιέργεια του πνεύματος του και ταυτόχρονα να συμπορεύεται με τον άλλον δίνοντας χώρο για συνεργασία και συνεξέλιξη. Η προσωπική εξέλιξη όταν επιδιώκεται με υγιείς τρόπους βαδίζει αρμονικά και επικουρείται από τη συνεξέλιξη. Και οι δύο με αρμονική συνεργασία μπορούν να ανακαλύπτουν ο ένας τον εσωτερικό κόσμο του άλλου και να προσπαθούν χέρι χέρι να βαδίζουν στη ζωή.

Χρειάζεται όμως να μπορείς να δεις την ομορφιά της μοναδικότητας στο πρόσωπο που είσαι ερωτευμένος, να μπορείς να δεις τον έρωτα ως μια ξεχωριστή ευλογία που έρχεται να ομορφαίνει τη ζωή σου, να την κάνει να ανθίσει ακόμα πιο πολύ. Η ανακάλυψη του εαυτού μας προέρχεται από την επικοινωνία και τις σχέσεις φιλικές, συντροφικές, οικογενειακές, εργασιακές που αναπτύσσουμε με τα πρόσωπα που συναναστρεφόμαστε. Μπορούμε να διορθώσουμε στοιχεία της προσωπικότητάς μας που δυσκολεύουν εμάς τους ίδιους ή τους ανθρώπους κοντά μας και να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να εξελιχθούμε ως πρόσωπα.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 40 ευρώ. Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας, από έμπειρη ομάδα ειδικών.

Ο έρωτας χρειάζεται αρετή και τόλμη. Τόλμη για να μπορείς να τολμάς να ανοίξεις την καρδιά σου και αρετή για να ανθίσει διαρκώς και να μπορείς να χαρίζεις τα διαμάντια της ψυχής σου όπου αγαπάς. Ο έρωτας έρχεται να μας θυμίσει πως στη ζωή ερχόμαστε όχι για να μείνουμε εγωιστικά στην αυτάρκεια μας αλλά για να συναντηθούμε.

Συνάντηση σημαίνει τόλμημα να βγω από τον ασφυκτικό κλοιό του περιορισμού μόνο στον δικό μου κόσμο, και να συναντήσω άλλο πρόσωπο, να συνδεθώ με αυθεντικότητα, αγάπη, τρυφερότητα και ειλικρίνεια. Πλάτεμα της καρδιάς να χωρέσουν δύο ψυχές σε μια.

Τι λες; Θα προσπαθήσεις; Τολμάς;

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.