Όταν μιλάμε για κατάθλιψη, δεν εννοούμε απλά κάποια αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα ύστερα από διάφορα δυσάρεστα γεγονότα που μπορεί να συνέβησαν. Στην πραγματικότητα η κατάθλιψη αποτελεί μια πολύ σοβαρή διαταραχή της διάθεσης, η οποία απαιτεί σωστή διάγνωση και κατά συνέπεια σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να εξηγήσουμε τι είναι αυτό το φαινόμενο, για το οποίο όλοι μιλούν πλέον στις μέρες μας και να το διαχωρίσουμε από τις διάφορες απόψεις που επικρατούν σχετικά με αυτή.

Η κατάθλιψη σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα αλλαγών τόσο στη συμπεριφορά όσο και στη διάθεση του ατόμου.

Αλλαγές στη διάθεση: Το άτομο νιώθει συνεχώς λυπημένο, απελπισμένο, απογοητευμένο και δεν έχει κέφι για τίποτα. Νιώθει ευάλωτο, κλαίει συχνά και εκνευρίζεται με το παραμικρό. Φαίνεται να μη χαίρεται με τίποτα, δεν απασχολείται με δραστηριότητες και χόμπι που παλιότερα το ευχαριστούσαν.
Αλλαγές στη φυσική κατάσταση: Το άτομο έχει δυσκολίες στον ύπνο ή έχει υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας. Συνήθως το άτομο χάνει την όρεξη του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί και το σωματικό βάρος. Είναι δυνατό όμως κάποιες φορές να συμβεί και το αντίθετο. Το άτομο κουράζεται εύκολα και έχει δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες και πόνους στο σώμα. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του ατόμου που πάσχει από κατάθλιψη είναι η αίσθηση του ότι δε μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι.
Αλλαγές στη σκέψη: Το άτομο κάνει συνεχώς δυσάρεστες σκέψεις, όπως "όλα είναι μάταια", "είμαι απογοητευμένος/η", "νιώθω μόνος/η και αβοήθητος/η", "δεν αξίζω τίποτα". Υπάρχει δυσκολία στη συγκέντρωση και μια τάση διαστρέβλωσης και διόγκωσης των πραγμάτων.
Αλλαγές στην καθημερινότητα: Το άτομο δε θέλει να βγαίνει έξω, προτιμά να κάθεται σπίτι, δεν έχει διάθεση να μιλήσει με φίλους, να γνωρίσει ανθρώπους. Παραμελεί την εξωτερική του εμφάνιση και προσωπική φροντίδα γενικότερα.

Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να συμβαίνουν για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορούμε να μιλάμε για καταθλιπτική διαταραχή.

Τέλος, θα διαχωρίσουμε τη Θλίψη από την Κατάθλιψη. Η Θλίψη είναι ένα υγιές συναίσθημα που ακολουθεί μετά από ένα τραυματικό γεγονός και τις περισσότερες φορές βοηθά το άτομο να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση και  να το ξεπεράσει. Τέτοια τραυματικά γεγονότα είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ο χωρισμός από μια συντροφική σχέση, η απώλεια της εργασίας και η ανεργία, γεγονότα που στη σύγχρονη εποχή εμφανίζονται ιδιαίτερα συχνά, μια ασθένεια κ.λ.π. Από την άλλη η Κατάθλιψη είναι, όπως προείπαμε μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που χρειάζεται άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση με διάφορους τρόπους όπως η φαρμακοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία.

Συγγραφή Άρθρου

Λέντζου Βασιλική
Ψυχολόγος
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Το νόημα στη ζωή
νόημα ζωής

Ο Victor Frankl (1963) ήταν από τους ιδρυτές της έννοιας του νοήματος ζωής στην επιστήμη της ψυχολογίας. Υποστήριξε ότι οι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα όταν αντιλαμβάνονται την αίσθηση του νοήματος και διαθέτουν ένα σκοπό ζωής, μια μοναδική αποστολή για την οποία αγωνίζονται. Άλλοι νεότεροι ερευνητές υποστήριξαν ότι το νόημα στη ζωή αποτελεί μέρος της ευημερίας και της ανάπτυξης του ανθρώπου.

Σχέσεις Συναισθηματικής Εξάρτησης
συναισθηματική εξάρτηση

Ως άνθρωποι όλοι έχουμε την ανάγκη της αγάπης και της συντροφικότητας και την αναζητούμε μέσα από τις προσωπικές μας σχέσεις. Υπάρχουν όμως και τύποι σχέσεων που δε βασίζονται πραγματικά σε αυτές τις ανάγκες αλλά στην ανάγκη της εξάρτησης. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ολοκληρωμένοι ζώντας μέσα από τη ζωή του άλλου και προσκολλώντας σε αυτόν/ή.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares