αυτοεικόνα κατάθλιψη

Αισθανόμουν σαν να χρειάζομαι επιβεβαίωση από όλους. Συνέπεια αυτού ήταν να σταματήσω να βλέπω τον εαυτό μου και τι σήμαινε να είσαι ευτυχισμένος, τι σήμαινε να είσαι επιτυχημένος. Νομίζω πως όλα πήγαζαν από μία βαθιά επιθυμία μου να αρέσω στους άλλους και να με αγαπούν.

Όταν κάνεις ό,τι μπορείς για να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους με τη δουλειά σου αλλά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν είναι, αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι έχεις κάνει τα πάντα, ότι έσπρωξες τον εαυτό σου χαμηλά και υπάρχει και αυτή η στιγμή που σταματάς και λες τι προσπαθώ να κάνω, για ποιον το κάνω;

...Με τον καιρό άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι η δουλειά και το να παίρνω την έγκριση των άλλων δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Φυσικά και ήμουν περήφανη για τα επιτεύγματά μου, αλλά δεν ήμουν αυθεντικά ευτυχισμένη.

Πήρε καιρό, αλλά τώρα αναγνωρίζω ότι η δουλειά δεν είναι το παν και η ευτυχία έρχεται με πολλές μορφές. Άνοιξα το μυαλό μου και τώρα αγκαλιάζω νέα πράγματα με μία παιδική περιέργεια. Περνάω περισσότερο χρόνο κάνοντας πράγματα που αγαπώ και είμαι ικανή να κάνω καλύτερη δουλειά εξαιτίας αυτού. Έχω ακόμα τόσα πολλά να μάθω, αλλά αντιλήφθηκα ότι το να χτυπάω τον εαυτό μου, το να νιώθω ένοχη και να μετανιώνω για παρελθοντικά λάθη με κρατάει πίσω.

Εξάλλου, ανεξάρτητα από το σε πόσους ανθρώπους αρέσεις εσύ και η δουλειά σου, δεν αξίζει εάν δεν αρέσεις εσύ στον εαυτό σου».

Αυτή ήταν η επιστολή που έστειλε το μοντέλο Cara Delevigne για το TimesMotto και μιλούσε για την κατάθλιψη από την οποία υπέφερε και την  προσπάθεια που κατέβαλε για να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο της μόδας και για να αρέσει στους άλλους.

Ουσιαστικά λοιπόν μιλάει για το πως βλέπουμε οι ίδιοι τα επιτεύγματά μας, μιλάει για τις προτεραιότητές μας, για τον σκοπό της ζωής μας, για τις ενοχές μας και για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας.

Σε μία άλλη της συνέντευξη στο online διαδικτυακό περιοδικό The Edit ανέφερε ότι αν αποτύχει σε κάτι, είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο γιατί δεν συγχωρεί ποτέ τον εαυτό της. «Ποτέ δεν ένιωθα ότι ήμουν αρκετά καλή. Το γεγονός ότι δεν μπορούσα να τα πάω τόσο καλά όσο οι άλλοι άνθρωποι με έκανε να μισώ τον εαυτό μου. Μακάρι να μπορούσα να κάνω στον εαυτό μου μία αγκαλιά».

Συχνά η καθημερινότητα είναι μία εναγώνια προσπάθειά μας να αρέσουμε στους άλλους, με αποτέλεσμα όμως να ξεχνούμε το πλέον βασικό: τον εαυτό μας.

Έτσι καταλήγουμε να κάνουμε μόνιμες συγκρίσεις με τους άλλους, να θεωρούμε τον εαυτό μας υποδεέστερο και ουσιαστικά να ξεχνάμε τις προτεραιότητές μας. Καταλήγουμε να μην μας αρέσει ο εαυτός μας γιατί μπορεί να μην αρέσουμε στους άλλους ή γιατί δεχόμαστε μόνιμα κριτική.

Ας σκεφτούμε όμως μερικά πρακτικά παραδείγματα για να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να ξεχάσουμε τον εαυτό μας, παραδείγματα  που δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, που δεν εμπιστευόμαστε την κρίση μας, που χρειαζόμαστε την έγκριση των άλλων για να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε.

  • Μπορεί λοιπόν να αγοράσουμε ρούχα και να ζητήσουμε την επιβεβαίωση από αυτόν που μας συντροφεύει στα ψώνια,
  • Mπορεί να θέλουμε να στείλουμε ένα επαγγελματικό emailκαι να σκεφτόμαστε όλα τα αρνητικά σενάρια και να ζητάμε το τελικό οκ από τον συνάδελφό μας,
  • Mπορεί να ετοιμαζόμαστε για να βγούμε με τον/την σύντροφό μας και να ζητάμε την επιβεβαίωσή του με την κλασσική ερώτηση για τους περισσότερους «πως σου φαίνομαι?»,
  • Mπορεί να μας κατηγορήσει μία φίλη μας για τη στάση μας ότι δεν την υποστηρίξαμε αρκετά ενώ εμείς δίνουμε πάντα το 100% και εμείς κατευθείαν να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας και την κρίση μας.

Και εάν σε όλα αυτά υπάρχει μία αρνητική απάντηση ή ένα αρνητικό σχόλιο, εμείς  γινόμαστε πιο εσωστρεφείς, απογοητευόμαστε και ουσιαστικά αποδεχόμαστε την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς, νιώθουμε ενοχές και εμπλεκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο.

Είμαστε όμως τελικά με αυτό τον τρόπο ευτυχισμένοι; Μήπως χάνουμε την αυτοεκτίμησή μας και την αυτοπεποίθησή μας; Μήπως τελικά ενστερνιζόμαστε την άποψη που έχουν οι άλλοι για εμάς και καταλήγουμε να χάνουμε την πραγματική εικόνα του εαυτού μας;

Μία διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό μας, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, το αίσθημα της αναξιότητας, το αίσθημα του «ποτέ δεν είμαι αρκετά καλός/ή», το αίσθημα του ανικανοποίητου και η επικέντρωση στα θέλω των άλλων είναι παράγοντες που μπορούν να συσχετιστούν με την κατάθλιψη.

Αυτό που πρέπει λοιπόν όλοι να κάνουμε είναι να θέσουμε έναν στόχο για εμάς τους ίδιους όπως είπε και η Cara Delevigne.. Να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας. Να αρέσουμε στον εαυτό μας.. Να επενδύσουμε στον εαυτό μας.. Να αναζητήσουμε τα πραγματικά μας θέλω.. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να αντιληφθούμε ότι αξίζουμε το καλύτερο..

Γιατί εάν εμείς δεν πιστέψουμε σε εμάς τους ίδιους, δεν θα το κάνει κανένας άλλος

 

Βιβλιογραφία - Πηγές

1. The Mirror, www.mirror.co.uk, March 2016
2. Ιστοσελίδα www.stylist.co.uk, September 2017

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

15 πρακτικές συμβουλές διαχείρισης άγχους
Διαχείριση άγχους

Άγχος.. Ανησυχία.. Γενικευμένη ανησυχία.. Φόβος..

Συχνά έννοιες που προκαλούν σύγχυση και συχνά έννοιες που λειτουργούν συμπληρωματικά η μία στην άλλη και μας προκαλούν ένα αίσθημα χάους και απόγνωσης. Καταστάσεις μέσα στις οποίες εγκλωβιζόμαστε και μπορεί να μας καταστήσουν δυσλειτουργικούς, τόσο στην προσωπική μας όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Η ψυχολογία του νικητή
ψυχολογία νικητή

Οι άνθρωποι εύκολα απογοητευόμαστε και δύσκολα μένουμε ικανοποιημένοι από ένα αποτέλεσμα. Συχνά γκρινιάζουμε και παραπονιόμαστε. Εστιάζουμε σε όλα όσα δεν έχουμε και δεν κατακτήσαμε. Συχνά εστιάζουμε ακόμα και σε όσα έχουν οι άλλοι.
Το αρνητικό το συγκρατούμε στη μνήμη μας και μας συντροφεύει, ενώ το θετικό μπορεί να μας προκαλέσει ένα αίσθημα χαράς, το οποίο όμως θα το ξεχάσουμε σχετικά εύκολα.

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου - Να δίνεσαι αλλά να μη σκορπίζεσαι
Αυτοεκτίμηση

«Το μόνο που κερδίζεις όταν νοιάζεσαι συνέχεια τους άλλους, είναι να κάνεις άσκοπους σταθμούς… Προχώρα μανάρι μου και μην φλυαρείς… Αυτοί που δεν μπορούν να σε ακολουθήσουν είναι μάταιο να προσπαθείς να τους πείσεις... Και αν υποκριθούν μια στιγμή πως σε κατάλαβαν, αυτοί είναι που θα στην φέρουν χειρότερα... Να δίνεσαι, αλλά να μην σκορπίζεσαι…», Αλκυόνη Παπαδάκη.

Η αυτοαμφισβήτηση και η αυτοεικόνα μας
Αυτό-αμφισβήτηση

Αμφιβολία... Αμφισβήτηση... Αυτό-αμφισβήτηση… Αυτό-κριτική… Αυτό-εικόνα... Αυτοπεποίθηση...

Για σένα λοιπόν που η αποτυχία διαρκεί περισσότερο από την επιτυχία.
Για σένα που η αποτυχία είναι ένα status, ενώ η ευτυχία απομονώνεται μόνο σε στιγμές...

Πρώτα σε πωλήσεις βιβλία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares